Verschil Accumulerende ETF En Distribuerende ETF


Als je begint met beleggen dan zul je ongetwijfeld termen tegenkomen die je niet zo goed begrijpt. Omdat je als beginnende belegger vaak in ETF’s belegd zul je jezelf daarom als snel afvragen wat het verschil is tussen accumulerende en distribuerende ETF’s. Laten we daar even een snel antwoord op geven!

Een accumulerende ETF herinvesteert het ontvangen dividend terwijl een distribuerende ETF het dividend uitkeert aan de investeerders. Investeerders die vermogen willen opbouwen kiezen hierdoor vaker voor een accumulerende ETF terwijl een distribuerende ETF vaker gekozen wordt door investeerders die van het dividend willen leven.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we dieper in op wat voor jou als belegger beter is, hoe groot de verschillen in vermogen kunnen oplopen en waarom er überhaupt verschillende soorten ETF’s zijn. Lees snel verder!

P.S. Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik je DEGIRO heel erg aanraden. Ik gebruik DEGIRO namelijk zelf ook. Ze hebben ontzettend lage kosten en een heel erg breed aanbod aan bijvoorbeeld ETF’s. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft.

Wat Is Beter: Accumulerend Of Distribuerend?

Wat een betere keuze ETF is hangt heel erg af van de doelen die je als belegger hebt. Als je doel is om veel vermogen op te bouwen dan zou ik altijd aanraden om het geld direct te herinvesteren (accumulerend). Door voor dit soort ETF te kiezen wordt je geld direct herbelegd en dat heeft verschillende voordelen.

Het eerste voordeel is dat het goedkoper is. Als het geld aan je uitgekeerd wordt en je daar vervolgens weer dezelfde ETF mee zou willen kopen dan zou je daar transactiekosten over moeten betalen bij je broker. Echter, doordat het direct wordt geherinvesteerd hoef je deze kosten niet te betalen.

Het andere voordeel wat ik hier heel erg zie is dat je niet in de verleiding komt om het uitgekeerde dividend uit te geven omdat het voelt als ‘extra geld’. Als je dat doet dan maak je namelijk niet optimaal gebruik van je vermogen om snel meer geld te vergaren.

Dat is misschien leuk voor de korte termijn maar kost je een berg aan vermogen op de lange termijn. Daar kijken we zo even naar.

Echter, er zitten ook zeker voordelen aan ETF’s die het dividend uitkeren. Dat voordeel zit hem dan vooral in het feit dat het een redelijk stabiel extra inkomen kan opleveren op het moment dat iemand besluit te gaan rentenieren.

Reden daarvoor is dat mensen die dit doen niet meer bezig zijn met vermogen opbouwen. Dit zijn de mensen die vermogen al hebben opgebouwd en er nu een redelijk stabiel inkomen uit willen halen. Dividend ETF’s zijn hiervoor perfect.

Reden daarvoor is omdat je vermogen goed verspreid is over verschillende bedrijven. Daardoor is je risico goed gespreid. Daarnaast zorgt de distribuerende ETF ervoor dat je ongeveer een rendement van 3 – 5% per jaar krijgt uitgekeerd aan dividend.

Dit is dus wel iets wat vaak voor de iets oudere belegger ideaal is. Als je nog bezig bent met het opbouwen van vermogen dan heeft een distribuerende ETF eigenlijk weinig zin (of zou in ieder geval niet heel logisch zijn).

Lees ook: de 8 beste ETF’s Uit DEGIRO Kernselectie

Hoe Groot Is Het Verschil In Vermogensopbouw?

Laten we eens even uitrekenen hoe groot het verschil tussen een accumulerende en distribuerende ETF eigenlijk kan zijn. Daarvoor gaan we er vanuit dat de ETF in het voorbeeld een rendement haalt van 7% per jaar als we het dividend herinvesteren (de blauwe lijn in de afbeelding).

Voor de distribuerende ETF gaan we er vanuit dat deze een dividend uitkeert van 3.5% en dat we dit geld, op het moment dat we het ontvangen, uitgeven. We herinvesteren het dus niet wat betekent dat dit fonds over de jaren heen een rendement haalt van 3.5% per jaar.

verschil accumulerende en distribuerende ETF

Verder ben ik er in bovenstaande afbeelding vanuit gegaan dat we beginnen met 10.000 EUR en dat we hier door de jaren geen geld aan toevoegen. Zoals je duidelijk kunt zien heb je met het herinvesteren na 10 jaar ongeveer een vermogen van 70.000 EUR opgebouwd. Echter, als je het uitgekeerde dividend hebt uitgegeven dan kom je uit op een vermogen van 27.000 EUR.

Dat is natuurlijk een gigantisch verschil. Daar moet je dan ook nog even bij bedenken dat het hier gaat om een startbedrag van 10.000 EUR. Deze verschillen worden alleen maar groter als je door de jaren heen meer belegd. Sterker nog, als je zo doorrekent kom je in veel gevallen uit op een verschil wat groter is dan 100.000 EUR. Dat is natuurlijk aanzienlijk.

Lees ook: De 5 Beste Technologie ETF’s Bij DEGIRO

Waarom Zijn Er Accumulerende En Distribuerende ETF’s

Het feit dat er verschillende soorten ETF’s zijn komt vooral voort uit de verschillende soorten wetgeving die er in de wereld te vinden is. In Nederland (en veel andere landen) heeft een uitgever van een ETF namelijk de vrije keuze of ze dat fonds accumulerend of distribuerend willen maken.

Echter, er zijn ook landen waar ETF’s verplicht een bepaald percentage van het dividend moeten uitkeren aan aandeelhouders. Een van de meest opvallende voordelen daarvan is de Verenigde Staten. Fondsbeheerders moeten in deze landen minimaal 90% van het inkomen uitkeren aan de aandeelhouders van de ETF.

Aangezien de Verenigde Staten ook nog eens het land is waar de meeste ETF’s vandaan komen betekent dat dat de rest van de wereld hierdoor beïnvloed is geraakt. Echter, aangezien accumulerende ETF’s over de lange termijn dus meer rendement opleveren door direct te herinvesteren is dat wat er in de rest van de wereld gebeurd.

Lees ook: De Vier Populairste ETF’s Bij DEGIRO Zonder Transactiekosten

Belastingvoordeel Accumulerende ETF’s

Daarnaast is het zo dat er landen zijn waar een specifiek soort ETF een belastingvoordeel kan genereren doordat er dividend wordt uitgekeerd. Een van die landen is Nederland en mede daarom zijn accumulerende ETF’s zo populair onder Nederlandse beleggers.

Doordat het dividend niet wordt uitgekeerd hoef je hier geen 15% dividendbelasting over te betalen. Als er bijvoorbeeld 3.5% dividend wordt uitgekeerd betekent dat dus dat je 0.525% extra rendement mag houden (15% van 3.5% = 0.525%). Als je dat weer optelt over de jaren heen dan kom je ook hier weer uit op verschillen van duizenden of tienduizenden Euro’s.

In bovenstaand voorbeeld ben ik weer uitgegaan van 10.000 EUR als startpunt. In dit geval heeft de accumulerende ETF een rendement van 7% per jaar en de distribuerende ETF een rendement van 6.475% per jaar (0.525% minder, we proberen immers alleen het belastingverschil uit te rekenen.

Na 30 jaar heeft de accumulerende ETF in dit geval een vermogen wat ongeveer 10.000 EUR meer waard is dan de distribuerende ETF. Het mag dus duidelijk zijn dat ook procentpunten over de lange termijn heel erg mee beginnen te tellen.

Lees ook: Top 10 Goud ETF’s Bij DEGIRO

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts