Wanneer Vervallen Vakantiedagen? (Wettelijk & Bovenwettelijk)


Wanneer vervallen vakantiedagen? Het is voor iedereen in werkend Nederland een vraag die een keer voorbij zal komen. Toch is het antwoord niet altijd even duidelijk of voor de hand liggend. Gelukkig gaan we in deze blogpost hier alles over uitpluizen. Eerste echter even een kort antwoord:

Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Als je niet in staat was om de vakantiedagen op te nemen of als je meer vakantiedagen hebt dan het wettelijk minimum dan vervallen deze vakantiedagen pas na 5 jaar.

Nu je dit weet wordt het tijd om wat dieper op de regels in te duiken. Als eerste lees je aan welke voorwaarden vakantiedagen moeten voldoen om na een half jaar te vervallen en welke voorwaarden gelden voor vakantiedagen die na 5 jaar vervallen. Vervolgens bespreken we ook wat er gebeurd met vakantiedagen die na 5 jaar vervallen maar die je alsnog niet kan opnemen. Tot slot bespreken we alle overige vragen die je kunt hebben over het vervallen van je vakantiedagen dus lees snel verder!

Wanneer Vervallen Vakantiedagen Na Een Half Jaar?

Laten we het als eerste even hebben over de vakantiedagen die vervallen na een half jaar. Zoals je net al las vervallen deze vakantiedagen een half jaar na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je in heel 2020 vakantiedagen opbouwt. Sommige van deze vakantiedagen bouw je in januari op, andere in maart en andere in september. Als je deze vakantiedagen niet opneemt dan komen deze allemaal tegelijk te vervallen op 1 juli 2021.

Laat het echter wel duidelijk zijn dat dit een algemene richtlijn is. Het kan namelijk zijn dat je in een sector werkt waarin in de CAO een ruimere vervaltermijn is opgenomen. Het kan ook zijn dat je in je contract een ruimere vervaltermijn van je vakantiedagen hebt staan. In dit geval zijn deze afspraken leidend.

Wanneer Vervallen Vakantiedagen Na 5 Jaar?

Er zijn echter ook situaties waarin vakantiedagen niet na een half jaar maar pas na 5 jaar komen te vervallen. Wanneer komen vakantiedagen eigenlijk pas na 5 jaar te vervallen?

Als eerste kan het zijn dat je langdurig ziek bent geweest. In dat geval is het niet zo gek dat je jouw gewerkte vakantiedagen niet hebt kunnen opnemen. Mocht dit het geval zijn dan hoef je jezelf dus geen zorgen te maken en kun je nog 5 jaar na het kalenderjaar waarin de uren zijn opgebouwd gebruik maken van de vakantiedagen.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat je wel gebruik wilde maken van de vakantiedagen maar dat je werkgever dit voor jou onmogelijk heeft gemaakt. Bijvoorbeeld doordat deze toestemming voor het opnemen van de gewerkte vakantiedagen weigerde. In dat geval komen de vakantiedagen ook pas na 5 jaar te vervallen.

Laat het wel duidelijk zijn dat het, helemaal in de tweede situatie, verstandig is om dit zwart-op-wit te hebben staan. Als je werkgever het je onmogelijk maakt vakantiedagen op te nemen dan moet je dat later natuurlijk wel kunnen bewijzen als er onenigheid over ontstaat.

Verschil Wettelijke En Bovenwettelijke Vakantiedagen

Laten we het ook nog even hebben over het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen en hoe deze komen te vervallen. De regel hiervoor is eigenlijk redelijk simpel.

Wettelijke vakantiedagen zijn het aantal vakantiedagen wat je in een jaar altijd mag opnemen van de overheid. Daar heb je simpelweg gewoon recht op en daar valt niet over te onderhandelen. Deze vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen die bovenop de wetelijke vakantiedagen komen. Zeg bijvoorbeeld dat jij 30 vakantiedagen per jaar mag opnemen van je werkgever. Hiervan zijn er 20 wettelijk en 10 bovenwettelijk als je fulltime werkt (1).

De 10 bovenwettelijke vakantiedagen, die vervallen pas 5 jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dus als je in 2020 deze bovenwettelijke uren hebt opgebouwd dan vervallen ze pas in 2026.

Kunnen Vakantiedagen Stilletjes Vervallen?

Verder is het goed om te weten dat vakantiedagen niet zomaar stilletjes kunnen vervallen. Uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is namelijk gebleken dat werkgevers verplicht zijn werknemers te informeren over het aanstaande verval van zijn/haar vakantiedagen (2).

Tijdig informeren betekent in dit geval ruim twee weken voor het aanstaande verval van de vakantiedagen. Als je als werknemer namelijk de vakantiedagen aanvraagt dan heeft een werkgever maximaal twee weken de tijd om hierop te reageren.

Als de werkgever het verzoek tot het opnemen van de vakantiedagen afwijst dan worden de vakantiedagen verlengd van een half jaar naar een vervaltermijn van 5 jaar (bovenwettelijk). Wettelijke vakantiedagen mogen niet worden afgewezen als deze hun vervaltermijn van een half jaar naderen.

Als een werkgever niet binnen twee weken reageert op het verzoek om de vakantiedagen op te nemen dan komt het erop neer dat de vakantiedagen zijn bevestigd.

Vervallen Vakantiedagen Als Je Overstapt Naar Een Nieuwe Baan?

Als je overstapt naar een nieuwe werkgever dan wil je natuurlijk ook weten wat er gebeurd met de (boven)wettelijke vakantiedagen die je nog bij je oude werkgever hebt staan.

Het uitgangspunt is dat zowel de wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen door je werkgever worden uitbetaald. Houdt er wel rekening mee dat je hier belasting over betaald in de vorm van een bijzonder tarief. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als de uitbetaling van overuren waar je hier meer over leest: Hoeveel Belasting Betaal Je Over Overuren?

Vervolgens zijn er twee opties: je kunt bij je nieuwe werkgever direct aan de slag gaan of je kunt je wettelijke vakantiedagen alsnog opnemen. Laten we daar even naar kijken.

Als je vakantiedagen door je oude werkgever zijn uitbetaald dan kun je ervoor kiezen bij je nieuwe werkgever direct aan de slag te gaan. Deze zal je dan gewoon je normale loon uitbetalen zoals je altijd al gewend bent.

Je kunt er echter ook voor kiezen de wettelijke vakantiedagen die je had alsnog op te nemen bij je nieuwe werkgever (dit geldt niet voor bovenwettelijke vakantiedagen). Houdt er wel rekening mee dat je nieuwe werkgever niet verplicht is deze dagen uit te betalen (die heb je immers al van je oude werkgever gekregen) en dat je dus in principe onbetaald verlof neemt.

Als je bij je nieuwe werkgever onbetaald de wettelijke vakantiedagen wil opnemen dan moet je oude werkgever op papier zetten op hoeveel vakantiedagen je nog recht hebt. Daarnaast is het goed om dit tijdig aan je nieuwe werkgever te laten weten zodat deze niet ineens voor een verrassing komen te staan (3).

Wettelijke Of Bovenwettelijk Vakantiedagen Opnemen?

Verder kun je jezelf ook nog afvragen wat slim is om te doen: is het verstandig om eerste je wettelijke of bovenwettelijke vakantiedagen op te nemen.

Als vuistregel hiervoor geldt dat, als je vakantiedagen opneemt, je eerste de vakantiedagen opneemt die het snelst gaan vervallen. In de meeste gevallen zul je dus eerst je wettelijke vakantiedagen opnemen voordat je begint aan je bovenwettelijke vakantiedagen.

Het is ook zo dat je hier verder weinig keuze in hebt. Dit is hoe het bij wet geregeld is en je kunt dus niet bij je werkgever aangeven welke uren je precies wilt opnemen uit welke ‘spaarpot’.

Vakantiedagen Uitbetalen Of Meenemen?

Tot slot kun je jezelf afvragen wat slim is om te doen. Kun je vakantiedagen beter laten uitbetalen of meenemen naar een ander jaar? Wat voor jou prettig is hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijk situatie. Wel kan ik je vertellen dat er regels zijn omtrent het uitbetalen van vakantiedagen.

Wettelijke vakantiedagen kun je namelijk niet laten uitbetalen zolang je bij een werkgever werkt. Je bent in dit geval verplicht de vakantiedagen op te nemen, anders komen ze simpelweg te vervallen. Het enige moment waarop wettelijke vakantiedagen wel uitbetaald kunnen worden is wanneer je overstapt van werkgever.

Bovenwettelijke vakantiedagen mogen in eerste instantie alleen worden uitbetaald als dat in een contract of CAO uitdrukkelijk is geregeld. Is dit niet het geval dan heeft een werknemer altijd het recht deze op te nemen. Komen de uren na 5 jaar te vervallen en heb je ze alsnog niet opgenomen? Dan kun je ze laten uitbetalen (4).

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts