Wat is Dividend? (En Welke 5 Soorten Zijn Er?)


Als je wil beleggen dan zul je hoe dan ook de term dividend een keer tegenkomen. Toch is het niet voor iedereen direct duidelijk wat dividend is. Gelukkig ga je in deze blog het antwoord vinden!

Wat is dividend? Dividend is een gedeelte van de winst van een bedrijf, wat gegeven wordt aan aandeelhouders van een bedrijf. Op deze manier worden aandeelhouders dus beloond voor hun investering in het bedrijf.

Maar dat is nog niet alles. Dividend is namelijk een heel uitgebreid concept in de beleggingswereld. Daarom gaan we vandaag de volgende vragen beantwoorden:

Welke soorten dividend zijn er?

Er zijn verschillende soorten dividend. Dividend is immers niet meer dan een beloning van de aandeelhouder voor zijn vertrouwen in het bedrijf. Hoe het bedrijf die aandeelhouder wil belonen, dat mogen ze helemaal zelf weten.

De meest voorkomende vorm van dividend is uitbetaling in cash geld. Bij uitbetaling in cash geld ontvangen aandeelhouders een bedrag voor elk aandeel wat zij in het bedrijf hebben.

Bedrijven (helemaal als die aan het groeien) kunnen er ook voor kiezen om extra aandelen uit te geven in plaats van geld. Op deze manier zorgen zij ervoor dat hun aandeelprijs niet te hoog wordt. Dit zijn alle vormen van dividend:

 • Geld: Dit is de betaling van keiharde euro’s die het bedrijf direct aan de aandeelhouders betaald. Het is ook de meest voorkomende manier van dividend.
 • Aandelen: Aandelen worden als dividend uitgegeven doordat het bedrijf nieuwe aandelen op de markt brengt. Deze worden uitbetaald aan de hand van hoeveel aandelen een aandeelhouder op dat moment heeft.
 • Bezittingen: Een bedrijf hoeft niet alleen geld of aandelen uit te geven. Het can ook besluiten om aandeelhouders in fysieke bezittingen of vastgoed uit te betalen. Dit is vanzelfsprekend wel een stuk minder voorkomend.
 • Speciaal: Normaal gesproken wordt dividend uitbetaald per kwartaal of per jaar. Op het moment dat een bedrijf een ’teveel’ aan geld in zijn kas heeft, dan kan besloten worden dit buiten de vaste periodes uit te betalen.
 • Overig: Daarnaast kan een bedrijf er natuurlijk voor kiezen om opties of aandelen in een nieuw bedrijf uit te geven. Ook dit gebeurd zeer zelden.

Wat is de dividend ratio?

Dividend ratio

Nu heb je dus de antwoorden op de vragen wat is dividend en welke soorten dividend zijn er. Door met het volgende: de dividend ratio!

De dividend ratio is heel simpel te berekenen. De rekensom ziet er als volgt uit:

Dividend ratio = (jaarlijkse dividend per aandeel / huidige prijs per aandeel) * 100%

Dus als jij een aandeel hebt wat €50 waard is, en dat vorig jaar €2,70 aan dividend heeft uitgekeerd dan is de dividensratio = (€2,70 / €50) * 100% = 5,4%

Voor veel beleggers en mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven is de dividend ratio een belangrijk aspect. Simpelweg omdat het laat zien hoeveel geld er naar hun toe zal stromen in ruil voor hun investering.

Hoe hoger de dividend ratio, hoe hoger het rendement op je investering.

Als je het dividend ratio berekent is het slim om rekening te houden met het feit dat de dividendbetaling zeker niet elk jaar hetzelfde is.  Bijvoorbeeld:

Vorig jaar betaalde bedrijf ABC zijn dividend op de volgende manier uit:

 • 1e kwartaal: €0,40
 • 2e kwartaal: €0,80
 • 3e kwartaal: €1,20
 • 4e kwartaal: €1,60

Als het aandeel een waarde zou hebben van €80 dan is de dividend ratio dus 5%. Maar dit schets natuurlijk geen goed beeld van de toekomst van de dividenduitkering.

Als jij als investeerder denkt dat het bedrijf in de toekomst een hoger of lager dividend zal uitkeren, dan kijk je naar het “vooruitgaande dividend ratio” en niet het “lopende dividend ratio” wat we tot nu toe hebben besproken.

Het vooruitgaande dividend ratio is simpelweg een voorspelling van het dividend ratio van een bedrijf voor het komende jaar. Laten we het voorbeeld van net er weer even bijpakken.

Als investeerders geloven dat bedrijf ABC volgend jaar meer dividend gaat uitkeren, dan verwachten ze dus ook een hoger dividend ratio voor het volgende jaar.

Stel je voor dat investeerders er vanuit gaan dat het bedrijf volgend jaar elke kwartaal €1,60 gaat uitkeren. Dat is dus €6,40 voor het hele jaar. €6,40 / €80 = 8% vooruitgaand dividend ratio.

Of je besluit om het lopende of vooruitgaande dividend ratio te gebruiken hangt af van je mogelijkheid om toekomstige dividenden goed in te schatten.

Als je er zeker van bent dat een bedrijf zijn dividend zal verhogen, dan kijk je naar hoeveel je voor het komende jaar verwacht en welk dividend ratio daarbij hoort.

Echter, als een bedrijf grote schommelingen heeft in zijn dividenduitbetalingen, dan is het moeilijk om in te schatten hoe dit in de toekomst zal zijn. In dit geval is het lopende dividend ratio een stuk betrouwbaarder.

Hoe bepaal je of een bedrijf zijn dividend zal verhogen of verlagen in de toekomst?

Als je wilt investeren in dividendaandelen, dan moet je rekening houden met de wisselwerking tussen beloning en risico.

Als een bedrijf ineens geen kasstroom (cashflow) meer kan creëeren om zijn dividend in stand te houden, dan zal het het dividend waarschijnljik verlagen of afschaffen.

Om de veiligheid van een dividendaandeel te bepalen kun je het beste kijken naar de uitbetalingsratio.

Wat is de uitbetalingsratio?

Gezonde bedrijven genereren grote hoeveelheden kasstroom en inkomsten.

Een dividend is pas goed in stand te houden als de verdiensten een stuk groter zijn dan wat het bedrijf aan dividend betaalt. Hoe goed het dividend uitbetaald kan worden in verhouding tot de inkomsten wordt berekent met de uitbetalingsratio.

Uitbetalingsratio = Dividend per aandeel / verdiensten per aandeel

Hoe lager het uitbetalingsratio is, hoe beter het bedrijf het bedrijf de huidige dividendbetalingen in stand zal kunnen houden als het economisch in moeilijker weer terecht komt.

Een bedrijf met een hoog uitbetalingsratio geeft een groot gedeelte van zijn huidige winst aan de aandeelhouders. Een bedrijf met een laag uitbetalingsratio geeft een klein gedeelte van zijn winst aan aandeelhouders.

Als de winst van een bedrijf met een laag uitbetalingsratio in de toekomst daalt, dan is het waarschijnlijk dat dit bedrijf zijn huidige dividend in stand kan houden.

Daarnaast hebben deze bedrijven ook meer ruimte om in de toekomst het dividend te verhogen. Deze ruimte hebben bedrijven met een hoge uitbetalingsratio niet.

Waarom investeren in bedrijven die dividend betalen?

Dividend aandelen doen het gemiddeld beter

Dividend aandelen doen het als groep beter dan aandelen die geen dividend uitkeren. Daarnaast doen dividendaandelen dat ook met minder volitaliteit, wat betekent dat ze tijdens een recessie minder in waarde dalen. Dividend aandelen hebben verschillende voordelen voor mensen die financieel onafhankelijk willen worden, namelijk:

 1. Dividend aandelen leveren inkomen.
  Als je als investeerder een aandeel hebt wat geen dividend uitkeert dan maak je alleen winst als je aandelen verkoopt. Aandelen die dividend betalen leveren geld wat jij weer kan herinvesteren, sparen of uitgeven.
 2. Dividend aandelen hebben een grotere inkomstengroei.
  Volgens Amerikaans onderzoek hebben bedrijven die dividend uitkeren een grote groei van hun inkomsten. Dit komt doordat bedrijven die dit niet doen vaak geld verspillen aan projecten die geen groei in werking zetten. Dividend zorgt er dus voor dat de directie scherpere beslissingen moet maken. Dat komt de winstgevendheid van het bedrijf uiteindelijk weer ten goede.
 3. Dividend aandelen hebben een grotere inkomstenkwaliteit.
  De meerderheid van bedrijven geeft alleen dividend uit als ze het gevoel hebben dit financieel aan te kunnen. Dat zorgt voor een natuurlijke selectie waarbij de gezondste bedrijven dividend uitbetalen, en de minder gezonde bedrijven niet.
 4. Dividend aandelen zijn makkelijker te evalueren.
  Dit komt doordat het makkelijker is om het toekomstige dividend van een bedrijf in te schatten dan de toekomstige winst. Daarnaast hebben dividendaandelen minder volatiliteit, wat de aandelen stabieler maakt.

Welke dividendaandelen zijn het beste?

Dividend rendement

Het dividend ratio verschilt heel erg van bedrijf tot bedrijf. Het is namelijk gebaseerd op de voorspelling van de markt over het risico van het bedrijf en de groeimogelijkheden.

Bedrijven die dividend betalen kun je categoriseren in 3 groepen:

 • Laag dividend ratio
  Dit zijn bedrijven met een dividend ratio van minder dan 2%. Dit zijn vaak bedrijven die zich meer focussen op groei dan op het leveren van dividend aan aandeelhouders.
 • Medium dividend ratio
  Bedrijven met een dividend ratio van 2-4% vallen in deze categorie. Dit zijn vaak stabiele bedrijven met een veilige dividend ratio maar ook nog een hoeveelheid groei.
 • Hoog dividend ratio
  Dit zijn de bedrijven met een dividend ratio van 4%+. Het zijn daardoor ook de aandelen die favoriet zijn bij investeerders die dividend zoeken. Aandelen met een dividend ratio van 10%+ worden door de markt vaak beschouwd als risicovol. Dit soort dividend ratio’s zijn op termijn namelijk vaak niet in stand te houden.

Wat is dividendbelasting?

Dividend belasting is eigenlijk best simpel te begrijpen. Zoals je nu weet is dividend een vorm van inkomen voor een aandeelhouder. Net zoals alle vormen van inkomen wordt dit in Nederland belast door de Staat. De dividendbelasting is normaliter 25%.

Dat betekent dat als je €10.000 bruto dividend krijgt, je €7.500 overhoudt aan netto dividend. In veel gevallen is dividend een voorheffing. Dat houdt in dat een bedrijf de dividendbelasting direct aan de Belastingdienst afdraagt, in plaats van dat ze het later bij jou komen halen.

Dividendbelasting is naast het innen van extra belasting ook een goede manier om fraude te voorkomen. In een land waar geen dividendbelasting wordt geheven is het te makkelijk om dividend uit te keren en daardoor de inkomstenbelasting te omzeilen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts