Wat Is Een Budget? (Tips & Trucs)


Wat is een budget?

Een budget is een overzicht van je inkomsten en uitgaven over een toekomstige periode. Je stelt een budget vaak maandelijks op. Een budget kan gemaakt worden voor één persoon, meerdere personen of een geheel huishouden. Een budget gebruik je vooral om overzicht op je inkomsten en uitgaven te krijgen en te bewaren.

Een budget maken en gebruiken is niet alleen voor mensen die krap bij kas zitten. Bijna iedereen, ook mensen die zwemmen in het geld, kunnen de vruchten plukken van een goed budget.

Budgetteren is een geweldig stukje financiële gereedschap. Helaas denken veel mensen dat budgetteren helemaal niet voor hun is.

Als je zo denkt over budgetteren dan wordt het moeilijk om je financiën bij te houden. Daardoor komt het ook niet op de plek terecht waar het het beste gebruikt kan worden!

Hieronder een lijst met bezwaren die jij misschien zelf ook hebt en waarom budgetteren dan alsnog nuttig is:

1. Ik heb geen budget nodig

Je inkomsten en uitgaven bijhouden zorgt ervoor dat je zuurverdiende euro’s jou het beste kunnen helpen.

Als jij een inkomen hebt wat de rekeningen betaald en ervoor zorgt dat je geld over hebt, dan kan dit betekenen dat je het maximale uit je investeringen haalt.

Geen budget? Dan laat je geld liggen

Als jij een inkomen hebt wat het grootste gedeelte van je uitgaven dekt dan is het vooral belangrijk om maandelijks, per kwartaal en jaarlijks je uitgaven in het oog te houden. Zo voorkom je onverwachte verrassingen.

Als jij moeite hebt met rondkomen dan kan een budget cruciaal zijn om uitgaven te identificeren die sterk verminderd kunnen worden. Daarnaast kan het ook overzicht geven op leningen en de rente die je daarop betaald. Een budget maakt het dus ook makkelijk om schulden aan te pakken.

2. Ik ben niet goed met rekensommen

Dat is mooi, want dat zijn heel veel mensen niet. Gelukkig hoef je je daar tegenwoordig helemaal geen zorgen over te maken.

Er zijn tegenwoordig programma’s (zoals BankTrans) die al het budgeteerwerk voor jou doen. Ook zijn er excelsheets (zoals deze) waarbij je jouw gegevens alleen maar handmatig hoeft in te voeren.

Iedereen kan tegenwoordig budgetteren!

3. Mijn baan is veilig

Of je nu werkt voor een groot bedrijf, een klein bedrijf of als zzp’er, niemands baan is echt veilig.

Economische omstandigheden zijn onvoorspelbaar. De crisis van 2008 is hier een goed voorbeeld van. Of je nu bankier bent (60.000 banen weg) of bouwvakker (230.000 banen weg) je financiële situatie kan niet gebaseerd zijn op het gedachtegoed “mijn baan is altijd veilig, mij overkomt nooit iets”

Een budget zorgt ervoor dat je een goede financiële buffer kunt bouwen als het geld binnenstroomt. Zo kom je de economische stormen door!

4. Ik wil mijzelf niets tekort doen

Budgetteren gaat niet over jezelf helemaal niets meer gunnen. Het doel van een budgetplan maken is om op zijn minst rond te komen.

Als dat lukt dan gaat het al snel over geld sparen/investeren. Het Nibud houdt dan een richtlijn aan van minimaal 10% per maand.

Tenzij je een gigantisch strikt budget heb is normaal (en leuk!) leven gewoon hartstikke goed mogelijk. We zijn tenslotte allemaal mens en niemand wil zich zijn eigen levensgeluk ontnemen.

een budgetplan maken doe je omdat je jezelf een prettig leven gunt

5. Ik heb geen grote doelen

Het kan zijn dat je nu helemaal geen grote doelen hebt. Het kan dan moeilijk zijn om de motivatie uit jezelf te halen om geld aan de kant te zetten.

Maar dingen veranderen. Misschien wil je uiteindelijk wel heel graag financieel onafhankelijk worden. Misschien ben je nu heel tevreden met je woning maar wil je straks ergens anders wonen.

Als er toch ineens een grote droom op komt zetten dan ben je blij als je een paar jaar aan investeringen op de bank hebt staan!

6. Maar ik heb toch geen schulden

Dat is hartstikke mooi! Maar dat betaald de rekening niet in het geval van een noodgeval. Zorg ervoor dat je balans positief blijft en dat je een financiële buffer hebt opgebouwd.

7. Ik krijg toch wel salarisverhoging of een belastingteruggave

Het is nooit een goed idee om je toekomstige inkomen en uitgaven te baseren op dit soort onvoorspelbare geldstromen. Hetzelfde geldt voor eventuele bonussen of toeslagen.

Belastingteruggave’s zijn uit te rekenen maar daar moet je dan wel heel goed in zijn. Een kleine miscalculatie kan snel een onverwachte rekening worden.

Het is veiliger om je uitgaven hier niet op te baseren en elke financiële meevaller als een cadeautje te zien in plaats van erop te bouwen.

financiële meevallers zijn een cadeau, geen vast inkomen

8. Ik heb geen discipline

Als je nog steeds niet het nut inziet van een budget dan is er een simpele oplossing: automatische overboekingen.

Stel een automatische overboeking in op de dag dat je salaris ontvangt. Bij voorkeur gaat dit naar een spaarrekening bij een andere bank of een beleggingsfonds.

Op die manier zorg je ervoor dat je jezelf als eerste betaald en dat je het geld ook niet meer ‘ziet’. Bij voorkeur stort je automatisch een bedrag waarvan je weet dat het je financiële doelen zal helpen bereiken.

Nu je de vraag “wat is een budget” hebt beantwoord kun je snel door met het volgende:

Hoe maak je een budgetplan?

Over het algemeen betekent een budgetplan maken het volgende:

 • Stap 1: Uitgaven bijhouden
 • Stap 2: Schulden verminderen (als je die hebt)
 • Stap 3: een financiële buffer opbouwen

Om het proces wat te versnellen kun je ook alvast een gedeeltelijke financiële buffer opbouwen.

Deze financiële buffer dient als noodfonds als er ineens iets onverwachts om de hoek komt kijken. Het voordeel van zo’n financiële buffer is dat je geen geld van andere hoeft te lenen. Zo blijf je uit de schulden.

Het makkelijkste is om deze financiële buffer op te bouwen op reguliere tijdstippen. Zo is het slim om elke maand een gedeelte van je inkomen eraan te wijden. Eventuele financiële meevallers kun je ook gelijk aan deze buffer toevoegen.

Een financiële buffer opbouwen gaat zo vanzelf. Daarnaast leer je zo ook gelijk makkelijk je uitgaven bij te houden.

Wat is een noodgeval?

Een financiële buffer gebruik je echt alleen in gevallen van nood. Wat is zo’n noodgeval?

Denk aan een onverwachte rekening die snel betaald moet worden, een wasmachine die stuk gaat of een uitlaat die van je auto afvalt. Kortom: alles wat je moet betalen omdat het leven anders niet meer leefbaar is.

Een financiële buffer is minimaal €1000

Vakanties, kleding, cadeaus, nieuwe telefoon/tv/laptop behoren dus allemaal niet tot deze categorie.

Hoe groot een financiële buffer moet zijn hangt af van jouw situatie. Als je een gedeeltelijke buffer maakt dan wordt €1000 vaak beschouwd als het minimum. Dit is normaal gesproken genoeg om bovenstaande onverwachte kosten (grotendeels) te dekken.

Als je een grotere financiële buffer gaat bouwen dan gaat het bedrag afhangen van je uitgaven. 6-12 maanden aan uitgaven wordt dan vaak als leidraad genomen. Dus zijn je uitgaven €2500 per maand dan is een financiële buffer van €15.000 – €30.000 genoeg.

Waarom zo’n groot bedrag? Omdat dat een bedrag is waar je bij werkloosheid voor 6-12 maanden op kunt leven. Dat geeft je vaak genoeg ademruimte om nieuw werk te zoeken.

Uitgaven verminderen en vervangen

Als je een financiële buffer hebt opgebouwd dan wordt het tijd om je inkomsten en uitgaven zo ver mogelijk uit elkaar te brengen. Dan bedoelen we natuurlijk je inkomen zo ver mogelijk voorbij je uitgaven.

Het is nogal verleidelijk om een heel ambitieus budget te gaan maken. Daarom is het slim om alternatieven te zoeken voor je huidige uitgaven.

Drink je buiten de deur veel koffie? Neem dan in de ochtend je eerste bakje koffie mee van huis. Heb je een deur fitnessabonnement? Cancel het, gebruik de helft om te sparen/investeren en de andere helft om fitness spullen te kopen voor thuis.

Vervang gewoontes ipv ze te verwijderen

Dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden. Het punt is dat je gewoontes niet hoeft te elimeneren maar ook kunt proberen ze te vervangen voor een goedkopere opties.

Om verdere inspiratie op te doen rond je uitgaven kun je de volgende artikelen ook lezen:

Meer geld verdienen

Als je grip op je uitgaven weet uit te oefenen dan wordt het tijd om te kijken hoe je meer geld jouw kant op kunt laten stromen.

Als je weet waar je geld aan uitgeeft en je een financiële buffer hebt opgebouwd wordt het tijd om meer geld te gaan verdienen.

Op dit punt besluiten veel mensen te gaan investeren. Het is het slimste om dat te doen als je schulden met een hoge rente hebt afbetaald. Denk aan creditcard schulden en persoonlijke leningen.

Veel mensen kiezen ervoor om te investeren in een indexfonds omdat dat het makkelijkst is en het meeste oplevert. Met een rendement van gemiddeld 7% is dat een van de meest makkelijke manieren om passief geld te verdienen.

Indexfondsen zijn de makkelijkste manier om geld te verdienen

Nu ik het zo schrijf verdient dat eigenlijk ook zijn eigen blog, dus daar zal ik volgende keer werk van maken!

Als je meer wilt weten over hoe een budgetplan maken in zij werking gaat lees dan even deze blog die ik al eerder schreef: De 6-Stappen Gids Om Te Budgetteren Als Een Expert

Jezelf aan een budget houden

Nu je het antwoord hebt op de vraag “wat is een budget?” en je weet wat de bouwblokken van een goed budget zijn kun je door met het volgende.

Het is namelijk belangrijk om te weten dat een budget waarschijnlijk niet in één keer werkt. Een budget maken wat bij jou aansluit is moeilijk en vergt tijd. Pas het budget aan en probeer het nog een keer.

Toch nog moeite? Hier zijn wat tips en trucs die jou kunnen helpen op een hele prettige manier met een budget te leven

1. Neem de verleiding weg

Last van impulsaankopen of moeite met jezelf onder controle te houden? Maak het zo moeilijk mogelijk voor jezelf om aankopen te doen.

 • Log uit bij online winkels. Verwijder ook je (creditcard) gegevens van je computer en mobiele telefoon.
 • Schrijf je uit voor e-mails van winkels of andere bedrijven waar je makkelijk geld aan uitgeeft.
 • Neem voordat je iets koopt de tijd om erover na te denken. Soms is alleen bewust zijn van je impuls al genoeg om hem weg te halen.
Last van impulsaankopen? Maak het zo moeilijk mogelijk voor jezelf

2. Vind steun

Als je het gevoel hebt dat je de enige bent die bezig is met budgetteren en besparen dan kan het slim zijn om gelijkgestemde te vinden.

Misschien zijn er mensen in je omgeving die hier ook wel mee bezig zijn, of sluit je aan bij een paar leuke facebookgroepen. Het kan soms een wereld van verschil betekenen als je met mensen praat die hetzelfde denken als jij.

3. Denk aan de langetermijn

Als je het moeilijk hebt, denk dan aan de langetermijn. jezelf aan een budgetplan houden is geen straf en is juist bedoeld om de toekomst makkelijker voor je te maken.

Immers, als je nu niet budgetteert, dan zal je het in de toekomst nog moeilijk gaan krijgen! Als je besluit dit wel te doen dan ga je hoogstwaarschijnlijk een zonnige financiële toekomst tegemoet.

4. Beloon jezelf

Het is belangrijk om een prettig gevoel te krijgen bij budgetteren. Daarom is het ook slim om jezelf eens in de zoveel tijd te belonen als je jezelf aan je budget hebt gehouden.

Kleine dingen kunnen hier al bij helpen. Een lunch buiten te deur, een gezellig avondje weg of gewoon wat extra geld om uit te geven.

Jezelf belonen is belangrijk

Probeer op deze manier een positief gevoel op te bouwen bij je budget. De kans is dan veel groter dat je budgetplan ook echt een succes wordt, en daarmee ook je financiële toekomst!

5. Kies voor contant

Veel mensen die een budgetplan maken gebruiken contant geld om zich aan hun uitgaven te houden. De gedachte daarachter is eigenlijk heel simpel.

Contant geld is makkelijker om onder controle te houden. Dat kleine plastic kaartje is toch wat geniepiger en je geeft er toch makkelijker geld mee uit.

Of dit voor jou ook voor geldt moet je natuurlijk zelf ontdekken, maar het is heel makkelijk om je budget onder controle te houden als je het contant in de kast hebt liggen.

6. Evalueer eens in de zoveel tijd

Je financiële planning eens in de zoveel tijd onder loep nemen is een slim idee.

Het leven is veranderlijk en er gebeuren dingen waar je geen controle over hebt. Een nieuwe baan vereist misschien een andere vorm van transport waar je dan meer geld aan kwijt bent.

Het maakt niet zozeer uit wat er gebeurd maar hoe je een budget daarop aanpast. Het is belangrijk om je langetermijndoelen altijd in je achterhoofd te houden.

Stelt je nieuwe budgetplan je in staat om deze doelen te halen? Mooi, dan is het waarschijnlijk een goed budget.

7. Leer meer

Leren is een geweldige manier om grip te krijgen op je geld. Hoe meer je over geldzaken te weten komt, hoe minder mysterie je geld uiteindelijk voor je heeft.

Het voordeel daarvan is dat je een gevoel van controle weet te creëren en daarmee komt voor veel mensen ook een gevoel van veiligheid en rust.

Meer leren? Hier zijn wat artikelen die je misschien weer wat verder helpen:

Budgetteren en rondkomen met weinig geld

De bovenstaande segmenten beantwoorden de vragen: wat is een budget, hoe kun je een budgetplan maken en hoe hou je jezelf aan een budget.

Maar wat doe je als je op dit moment moeite hebt met rondkomen? Als de rekeningen binnenstromen en je eigenlijk geen antwoorden hebt? Hier zijn een paar dingen die je dan kunt doen als het gaat om budgetteren.

1. Voorkom het ergste scenario

Het ergste drama voorkomen is het belangrijskte. Vaak is het slim om de rekeningen niet op te laten stapelen. Een incassobureau stuurt namelijk vaak 3 brieven voordat ze echt achter je aan gaan.

Het nadeel is alleen wel dat elke brief met extra incassokosten komt. Je rekeningen worden zo alleen maar groter en groter.

Schulden? voorkom het ergste scenario

Het beste wat je kunt doen als je een rekening krijgt die je niet kunt betalen is contact opnemen met het bedrijf wat jou de rekening heeft gestuurd. Leg je situatie uit en stel voor om een betaalplan op te stellen.

Vaak zijn bedrijven bereid een rekening in meerdere termijnen te laten betalen als dat betekend dat de rekening betaald wordt. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker zoiets wordt.

Als je een betaalplan weet op te stellen dan kun je dit vervolgens weer in je budget meenemen en zo de rekening stap voor stap aflossen.

2. Spaar niet

Als je moet rondkomen met weinig geld en de rekening zich ophopen dan heeft het geen zin om te sparen. Prioriteit nummer 1 is om al je rekeningen te betalen.

Het heeft geen nut om €1000 op je spaarrekening te hebben staan als je daar 3 incassobureaus mee van je nek af kan krijgen. Eerst afbetalen, sparen komt als je financiële stabiliteit weer is toegenomen.

3. Hoe actief je uitgaven bij

Als je financieel gezond bent dan kun je je uitgaven bijhouden zoals jezelf het liefste wilt. Als je echter krap bij kas zit is het verstanding om extra scherp op je centen te letten.

Hou een excelsheet/boekje bij waarin je alles tot op de komma bijhoudt. Dat geeft je overzicht en daardoor creër je extra rust voor jezelf.

4. Zoek nieuw inkomen

Als je dit onder controle hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk nieuwe inkomstenbronnen te vinden. Dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Meer inkomen? Freelancen, solliciteren of overuren

Als je al werk hebt kan dit betekenen overuren maken. Heb je geen werk dan is een nieuwe baan vinden natuurlijk hartstikke verstanding.

Misschien kan je gaan freelancen om bij te verdienen. Dat is zowel een goede optie als je al werk hebt of als je nog werk zoekt.

Budgetteren en rondkomen met weinig geld betekend eigenlijk extra scherp zijn op je uitgaven, alles nog beter in kaart brengen en strakker plannen. UIteindelijk is het natuurlijk allemaal voor je eigen bestwil en een betere toekomst.

Conclusie

Een goed budget zorgt ervoor dat je

 • inkomsten en uitgaven bijhouden makkelijk en overzichtelijk wordt
 • Je genoeg geld achter de hand hebt voor onverwachte rekeningen
 • Geen schulden opbouwt of schulden juist kunt afbetalen
 • Langetermijndoelen kunt bereiken
 • Kunt rondkomen met weinig geld

Budgetteren betekend niet dat je goed moet zijn met cijfertjes, iedereen kan het doen. Door je uitgaven nauwkeurig bij te houden kom je erachter waar je geld naartoe gaat.

Daardoor weet je ook waar jij in de toekomst naartoe gaat!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts