Wat Is Een Fysieke ETF? Een Complete Uitleg


Als je begint met beleggen dan zul je al snel de term ‘fysieke ETF’ tegenkomen. Voor veel mensen is het helemaal niet duidelijk wat een fysieke ETF nu eigenlijk is en wat je daar allemaal over moet weten als belegger. Hieronder daarom even een snel antwoord:

Een fysieke ETF volgt de onderliggende index door alle (of het grootste gedeelte) van de bezittingen die in de index zitten aan te houden. Bijvoorbeeld, een ETF die de S&P500 Index volgt bestaat uit alle aandelen van de bedrijven die in de S&P500 zitten of een representatief gedeelte daarvan.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we dieper of fysieke ETF’s in en zoeken we alles uit wat je moet weten. Zo kijken we naar waar fysieke ETF’s nu echt uit bestaan, hoe dit wordt gerealiseerd en wat de kosten hier voor zijn. Tot slot kijken we ook hoe er met dividend wordt omgegaan en wat het verschil is met een synthetische ETF. Lees snel verder!

P.S. Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik je DEGIRO heel erg aanraden. Ik gebruik DEGIRO namelijk zelf ook. Ze hebben ontzettend lage kosten en een heel erg breed aanbod aan bijvoorbeeld ETF’s. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft.

Waaruit Bestaat Een Fysieke ETF?

Zoals er net al werd gezegd bestaat een fysieke ETF uit de bezittingen die in de index zitten die er wordt gevolgd. Voor ETF’s die uit bedrijven bestaan (zoals de S&P500, VWRL of elke andere bekende ETF) betekent dit vaak dat het fonds de onderliggende aandelen van die bedrijven in bezit heeft.

Stel je bijvoorbeeld voor dat iShares of Vanguard een ETF uitgeven van de S&P500. Een van de aandelen in dat fonds is Microsoft die in dit voorbeeld 5% van het fonds uitmaakt. Voordat deze fondsbeheerders een ETF kunnen uitgeven zullen ze eerst de aandelen van Microsoft moeten kopen zodat deze 5% van het fonds uitmaakt.

De fondsbeheerders herhalen dit proces voor alle aandelen die in de index zitten totdat het totaal van alle aandelen representatief is voor de index die er gevolgd moet worden.

Echter, er zijn ook genoeg andere soorten ETF’s. Denk bijvoorbeeld aan een ETF die in goud belegd. Als je een ETF hebt die in fysiek goud belegd dan zal de fondsbeheerder eerst het goud moeten aankopen voordat ze de ETF aan je kunnen uitgeven. Dat is dus wat er met fysieke ETF’s gebeurd.

Als je interesse hebt in beleggen in ETF’s die zich richten op goud dan kan ik je deze blog aanraden: De 10 Beste Goud ETF’s Bij DEGIRO

Kosten Van Een Fysieke ETF

De kosten van een fysieke ETF kunnen zeer sterk uiteenlopen. Grote en populaire fysieke ETF’s hebben over het algemeen een kostenpercentage van 0.07% – 0.40% per jaar. Kleinere fysieke ETF’s kunnen daarentegen kosten hebben tussen de 0.40% – 0.90% per jaar.

Welke kosten er bij een fysieke ETF komen kijken hangt vooral af van de grote en populariteit van de fysieke ETF. Als een fysieke ETF groter wordt dan zit er meer geld in het fonds en dat betekent dat de kosten die er gemaakt worden percentueel minder uitmaken.

De kosten van een fysieke ETF bestaan vooral uit de transactiekosten die er gemaakt worden om de aandelen te kopen en te verkopen. Daarnaast is hier natuurlijk ook personeel voor nodig en die kosten zijn inbegrepen in de jaarlijkse fondskosten.

Lees ook: Verschil Accumulerende En Distribuerende ETF

Risico Van Fysieke ETF’s

Het grootste risico van beleggen in fysieke ETF’s is dat de uitgever van het fonds de onderliggende aandelen kan uitlenen aan andere partijen. Dit uitlenen van aandelen zorgt voor extra inkomsten voor de uitgever en de belegger maar zorgt ook voor een klein risico als de lenende partij failliet gaat.

Het uitlenen van aandelen is tegenwoordig een algemene activiteit van fondsbeheerders zoals Vanguard en iShares. Het uitlenen van bezittingen heeft voordelen en nadelen. Het nadeel is dus de extra risico die een belegger loopt (al is dit echt heel minimaal).

Het voordeel is een stukje extra rendement. Verder is het hierdoor ook mogelijk voor de rest van de markt om aandelen te ‘shorten’ en dat maakt de markt in zijn geheel een stuk efficiënter.

Voorbeelden Van Populaire Fysieke ETF’s

Fysieke ETF’s zijn er in alle soorten en maten. Toch zijn er wel degelijk fysieke ETF’s die een stuk populairder zijn dan de rest. In Nederland zijn de volgende fysieke ETF’s het populairst:

  • Vanguard All-World: 0.22% kosten per jaar. 14.17% rendement over de afgelopen 5 jaar.
  • Vanguard S&P 500: 0.07% kosten per jaar. 16.14% rendement over de afgelopen 5 jaar.
  • iShares Core MSCI World: 0.20% kosten per jaar. 14.19% rendement over de afgelopen 5 jaar.

Als je interesse hebt in de beste ETF’s die je in DEGIRO Kernselectie kunt vinden dan zou ik zeker dit artikel even lezen wat ik daar eerder over schreef: De 8 Beste ETF’s Uit DEGIRO Kernselectie

Dividenduitkering Bij Een Fysieke ETF

Als je belegd in een fysieke ETF dan heb je ook recht op dividenduitkering als de onderliggende aandelen of obligaties dividend uitkeren. Waarschijnlijk moet je dividendbelasting betalen over dit dividend wat je niet in zijn geheel kunt terugvragen.

Het niet geheel kunnen ontvangen van je dividend noem je ‘dividendlekkage’ en is een veelvoorkomend fenomeen bij ETF’s die gespreid zijn over meerdere landen. Het gaat hier vaak om enkele procentpunten (geen ramp maar toch jammer).

Daarnaast is het goed om te weten dat het vaak lang duurt voordat je het dividend ontvangt. Vaak zit hier enkele maanden vertraging achter. Dat komt omdat de fondsbeheerder tijd nodig heeft om de dividenduitkering van alle verschillende bedrijven in goede banen te leiden.

Tracking Error Bij Een Fysieke ETF

Vaak heeft een fysieke ETF last van een tracking error. Dat betekent dat het rendement niet helemaal overeenkomt met de onderliggende index die gevolgd wordt. De voornaamste reden hiervoor is de vertraagde uitkering van dividend en de dividendlekkage die plaatsvindt bij uitkering van het dividend.

Over het algemeen betekent dit dat het fonds het normaliter iets slechter doet dan de index zelf. Vaak praten we dan over enkele procentpunten die je als belegger moet inleveren. Daar kun je echter helemaal niets aan doen en zul je gewoon mee moeten leven als belegger.

Verschil Fysieke En Synthetische ETF’s Of Trackers

Het voornaamste verschil tussen fysieke ETF’s en synthetische ETF’s zit in de manier waarop de index gevolgd wordt. Fysieke ETF’s volgen een onderliggende index door de bezittingen die in de index zitten fysiek aan te houden. Synthetische ETF’s volgen de index door gebruik te maken van swaps.

Een swap is een contract tussen een fondsbeheerder en bijvoorbeeld een bank. De bank geeft aan dat zij de fondsbeheerder de financiële middelen zullen uitkeren die overeenkomen met de waarde van de onderliggende bezittingen in een index. Op die manier is het dus mogelijk om een index te volgen zonder de onderliggende bezittingen echt te bezitten.

Vanzelfsprekend brengt deze financiële constructie ook iets meer risico met zich mee en daarom kiezen de meeste beleggers toch het liefst altijd voor een fysieke ETF. Echter, een synthetische ETF heeft ook voordelen.

Zo vindt de dividenduitkering vaak op tijd plaatst en zit hier dus geen vertraging in. Daarnaast is de tracking error lager doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden om de onderliggende bezittingen te kopen en te verkopen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts