Wat is een pandjeshuis?


Je hebt vast wel eens gehoord van een pandjeshuis. Wat is dit eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van een lening bij een pandjeshuis? Dat lees je in dit artikel.

Een pandjeshuis is een locatie waar je je spullen kan verpanden. Het pandjeshuis biedt jou een lening en houdt daarvoor jouw goederen in onderpand. Je maakt afspraken over de termijn waarop je de lening terugbetaald, om je onderpand terug te krijgen.

Nu weet je wat een pandjeshuis is. Maar wanneer zou je lenen bij een pandjeshuis? En wat zijn de voor- en nadelen van lenen bij een pandjeshuis? Lees verder om het antwoord hierop te ontdekken.

Hoe werkt verpanden?

Eerst moet je weten wat lenen bij een pandjeshuis in houdt. Lenen bij een pandjeshuis wordt verpanden of belenen genoemd. Je brengt simpelweg een goed van waarde naar het pandjeshuis. Vervolgens krijg je in ruil hiervoor een contract of lommerdbriefje en geldbedrag.

Op het contract of lommerdbriefje staat verschillende informatie. Zo staat hierop de beschrijving van het goed, de persoonsgegevens van de lener, het kredietbedrag en de voorwaarden van de pandbelening. Dit briefje moet je goed bewaren, omdat het je bewijs is dat het pandjeshuis (tijdelijk) in bezit is van jouw goed.

Meestal betaal je rente in procenten over je geleende bedrag per maand. Je moet deze rente betalen aan het einde van je leentermijn of als je de termijn wilt verlengen. Vaak wordt dit geen rente genoemd, maar opslagkosten.

Wanneer zou je gebruikmaken van een lening bij een pandjeshuis?

Een lening bij een pandjeshuis is een goede optie als je snel geld nodig hebt. Bijvoorbeeld als je auto kapot gaat en je momenteel geen geld hebt voor de reparatie, maar je je auto wel nodig hebt voor werk. Andere voorbeeldsituaties zijn dat andere essentiële producten kapot gaan, zoals je wasmachine.

Een lening bij een pandjeshuis kan ook een alternatief zijn als je geen normale lening kunt afsluiten. Echter is hier vaak een goede reden voor, waardoor het belangrijk is om goed na te denken of een lening afsluiten bij een pandjeshuis de juiste optie is. Een beter alternatief kan dan zijn om je goederen te verkopen bij het pandjeshuis.

Een laatste situatie waarbij een lening bij een pandjeshuis handig is, als je slechts voor korte tijd geld nodig hebt. Als je bij andere instanties wilt lenen ga je namelijk meestal een contract aan voor langere duur. Als je bijvoorbeeld iets moet betalen vlak voordat je salaris wordt gestort, is een lening bij een pandjeshuis handig.

Wat kan je verpanden?

Er zijn verschillende roerende goederen die je kunt verpanden. Dit moeten voorwerpen van waarden zijn. Per pandhuis verschilt het welke soorten goederen je kunt verpanden. Zo zijn er pandhuizen die alleen goud verpanden.

Je kun bijvoorbeeld de onderstaande goederen verpanden.

  • Antiek
  • Zilverwerk
  • Horloges
  • Vaartuigen of voertuigen
  • Onroerend goed
  • Kunst
  • Goud
  • Luxe artikelen, zoals merktassen of Apple producten
  • Muntencollectie
  • Diamanten (verp)

Wat zijn de voordelen van een lening bij een pandjeshuis?

Door een lening af te sluiten bij een pandjeshuis krijg je vergeleken met andere leningen snel een lening. Je kunt zo binnen bijvoorbeeld slechts 5 minuten geld krijgen.

Een ander voordeel is dat je anoniem geld kunt lenen bij een pandjeshuis. Het pandjeshuis moet wel jouw persoonsgegevens krijgen. Echter hebben ze een privacy verplichting. Dit houdt in dat niemand anders op de hoogte ervan mag zijn dat je langs bent geweest.

Een ander voordeel van een pandjeshuis is dat je je goederen ook kunt verkopen. Dit kan je ook op een later moment besluiten. Wellicht merk je tijdens de contractduur dat je jouw goederen niet mist. Dan kan je later besluiten om het te verkopen.

Meestal levert het wel minder op dan als je je goederen verkoopt op bijvoorbeeld Marktplaats. Echter ben je bij een pandjeshuis minder tijd kwijt aan het verkoopproces, omdat je niet hoeft te wachten op een bod en vragen hoeft te beantwoorden van potentiële kopers.

Wat zijn de nadelen van lenen bij een pandjeshuis?

Een nadeel van lenen bij een pandjeshuis is dat het net als bij andere leningen geld kost. Je moet immers rente betalen over je lening. Hoe eerder je jouw goederen weer ophaalt, hoe minder rente je hoeft te betalen

Daarnaast is de rente over je goederen vaak relatief hoog. Bij gemeentelijke pandhuizen wordt er zelfs maximaal 10 procent rente op jaarbasis gerekend (1). De rente mag wettelijk maximaal 4,5% per maand zijn (2). De rente kan dus oplopen tot maximaal 54% per jaar.

Een ander groot nadeel is dat je het risico loopt dat je goederen worden verkocht. Dit kan echter alleen gebeuren als je niet communiceert met het pandjeshuis na het verstrijken van je contract. Een maand na het aflopen van je contract heeft het pandjeshuis namelijk het recht om jouw goederen te verkopen. Dit recht van het pandjeshuis is wettelijk vastgelegd (3).

Als je aanhoudende geldproblemen hebt is een pandkrediet geen goede optie. Je loopt namelijk een groot risico dat je je goederen niet (op tijd) kunt terugbetalen.
Je kunt dan beter een ander soort lening afsluiten. Een andere optie is om je goederen te verkopen bij het pandjeshuis. Dit kan echter ook via andere platformen, zoals Marktplaats. In het algemeen levert dit meer op dan je goederen te verkopen via een pandjeshuis.

Samenvatting

Een lening afsluiten bij een pandjeshuis is handig als je snel geld nodig hebt. Echter is het een relatief dure lening, doordat de rentepercentages hoog zijn. Als je slechts voor een korte tijd geld nodig hebt, kan het een goede optie zijn doordat de rente dan beperkt blijft. Voor langere termijn is in de meeste gevallen een ander soort lening een beter alternatief.

Daarnaast is het belangrijk om je te houden aan de contracttermijn. Als je na het aflopen van je contracttermijn niets laat horen aan het pandjeshuis, mogen ze namelijk je goederen verkopen.

Bij een pandjeshuis kun je ook je goederen verkopen. Het is echter belangrijk om te onderzoeken of dit voordelig is. In de meeste gevallen levert het verkopen via een ander platform meer geld op.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts