Wat is het gemiddelde inkomen in Zwitserland?


Over Zwitserland wordt vaak gezegd dat het een duur vakantieland is. Dan zou je denken dat het gemiddelde inkomen in Zwitserland hoog is. Is dit ook zo? Dat lees je in dit artikel.

Het gemiddelde bruto inkomen in 2022 Zwitserland is 6527 Zwitserse franken. Een Zwitserse frank staat momenteel gelijk aan €1,01, wat betekent dat het gemiddelde inkomen gelijk is aan €6585,03 bruto per maand. Dit komt neer op €79.020,36 bruto per jaar.

Ben je benieuwd wat het mediaan inkomen in Zwitserland is? En ben je benieuwd wat eigenlijk het gemiddelde inkomen in Nederland is? Wil je weten wat de kosten in Zwitserland zijn? Lees snel verder om het antwoord op deze vragen te verkrijgen.

Wat is het gemiddelde inkomen in Nederland?

Nu je weet wat het gemiddelde inkomen in Zwitserland is, wil je dit misschien wel vergelijken met het gemiddelde inkomen in Nederland. Ook dit hebben we voor je uitgezocht. In 2020 was het gemiddelde inkomen in Nederland €34.000,- bruto per maand.

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat bij het gemiddelde inkomen ook mensen worden meegeteld die vergeleken met de meeste bewoners veel meer geld verdienen. Zo is in Nederland het inkomen van directeuren-grootaandeelhouders het hoogst. Dit is maar liefst €70.000,- bruto per maand.

Wat is het mediane inkomen in Zwitserland?

Het mediaan inkomen in Zwitserland is 6.538 Zwitserse frank, wat neerkomt op een mediaan bruto inkomen van €6596,13 per maand. Het mediaan inkomen in Nederland is €3658,- bruto per maand (1). Dat is maar liefst 44,5% minder dan het mediaan inkomen in Zwitserland.

Het mediane inkomen zegt meer dan het gemiddelde inkomen, omdat de mediaan het midden van alle uitkomsten zijn. Zo wordt de invloed van een aantal superrijken een stuk minder groot op het algemene getal.

Waar bestaat het inkomen uit?

Veel mensen denken bij het inkomen aan inkomen uit arbeid. Er zijn echter nog andere zaken waar inkomen onder valt. Je kunt hierbij denken aan de volgende zaken:

 • Uitkering sociale voorzieningen (met uitzondering van kinderbijslag en kindgebonden budget)
 • Inkomen uit eigen onderneming
 • Uitkering inkomensverzekeringen
 • Vrijwilligerswerk
 • Overige inkomsten
  Dit kunnen inkomsten zijn door zelfstandig werk dat je uitvoert, maar waarvoor je niet ingeschreven hoeft te zijn bij de Kamer van Koophandel. Alleen in sommige situaties mag dit. Hiervoor moet je voldoen aan een paar eisen, zoals dat je hiermee een maximumbedrag per jaar mag verdienen. 

Waar bestaat de bevolking in Zwitserland uit?

In Zwitserland wonen ongeveer 8 miljoen mensen op een oppervlak van 41.285 km2. Er is momenteel veel vergrijzing in Zwitserland. Het is desondanks een welvarend land. Hierdoor is het aantrekkelijk voor expats, die hoogopgeleid zijn. Zwitserland is ook vrij toegankelijk voor expats uit alle Europese landen. Hierdoor is het makkelijk voor expats uit Europa om te werken in Zwitserland. Dit is een van de redenen dat meer dan 22,7% van de bevolking geen Zwitsers paspoort heeft (2).

Er zijn in Zwitserland veel goed opgeleide arbeidskrachten. Hooggekwalificeerd arbeid is een belangrijk onderdeel van de Zwitsere economie. Wel is het zo dat in Zwitserland toegang tot hoger onderwijs moeilijk is. Het is namelijk zo dat slechts 18% van de Zwitserse bevolking mag studeren aan traditionele universiteiten. 70% van de bevolking kiest voor een beroepsopleiding en 10% volgt via een alternatieve route hoger onderwijs. Ter vergelijking studeert in EU en internationaal minimaal 40% aan een traditionele universiteit. Een groot deel van de goed opgeleide arbeidskrachten komen dus niet oorspronkelijk uit Zwitserland.

Zwitserland is een hoogontwikkeld industrieland met intensieve landbouw en een van de belangrijkste exporteurs van kapitaal. Dit zijn sectoren waar ook veel vraag is naar lager opgeleide medewerkers(3).

Wat zijn de kosten voor vaste lasten in Zwitserland?

Op basis van hoeveel bewoners een opleiding in het hoger onderwijs volgen, verwacht je niet dat het gemiddelde inkomen zoveel hoger is dan het gemiddelde inkomen in Nederland. Hiervoor is echter een verklaring. De kosten om in Zwitserland te wonen zijn namelijk erg hoog. Daarom wordt Zwitserland ook vaak als duur vakantieland genoemd. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van de gemiddelde kosten in Zwitserland.

 • Boodschappen zijn 163% duurder dan in Nederland.
  • Fles bier €2,40
  • Fles melk van 1 liter €1,70
  • Kaas van 1 kg €24,-
  • Fles wijn van een redelijk merk €13,-
  • Fastfood maaltijd €15,-
  • Cappuccino koffie €4,70
 • Verblijf
  De gemiddelde hotel prijs is 1,75 keer hoger dan de gemiddelde prijs van een hotel in Nederland.
  Hostel €69,- euro,-
  3-sterren hotel €158,-
 • Wonen kopen
  • Prijs per vierkante meter voor een appartement in het centrum van de stad €11.000,-.
  • Prijs per vierkante meter voor een appartement buiten het centrum van de stad €8300,-.
 • Enkeltje openbaar vervoer €3,50
 • Taxi €6,60 starttarief en €3,80 per kilometer
 • Auto huren circa €196,-

De kosten voor levensonderhoud zijn gemiddeld 1,54 keer hoger dan in Amsterdam en 1,60 keer hoger dan in Rotterdam. Zoals je leest zijn de kosten een stuk hoger dan in Nederland. Dit is de reden dat het inkomen ook hoger is.

Wel zijn de belastingen in Zwitserland relatief laag vergeleken met de belastingen in Nederland. Hierdoor kan het toch aantrekkelijk zijn om te werken of wonen in Zwitserland.

Er wordt geschat dat je in Zwitserland ongeveer €5800,- netto per maand nodig hebt om rond te komen. Houd hierbij rekening dat de Zwitserse bevolking minder belasting betaald. Ze hebben dus een minder hoog bruto inkomen nodig dan Nederlanders om op dit bedrag netto uit te komen.

Conclusie

Als je alleen kijkt naar het gemiddelde inkomen van Zwitserland lijkt dit een hoog bedrag, namelijk bruto 6527 Zwitserse franken per maand. Dit staat gelijk aan €6585,03 bruto per maand. Dit is een stuk hoger dan het gemiddelde inkomen in Nederland van €34.000,- bruto per maand.

Echter zijn de vaste lasten en overige kosten in Zwitserland een stuk hoger dan in Nederland. De kosten voor levensonderhoud zijn namelijk gemiddeld 1,54 hoger dan in Amsterdam. Houd dan ook nog in je achterhoofd dat de kosten voor levensonderhoud in Amsterdam een stuk hoger zijn dan de kosten voor levensonderhoud in andere steden en dorpen in Nederland.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts