Wat is Mastercard? (Een Snelle Uitleg)


In de zoektocht naar een creditcard komen veel mensen op een punt waarop ze zich afvragen: ‘’Wat is Mastercard en wat doen ze eigenlijk?’’. Omdat dit bij lange na niet duidelijk is voor de meeste mensen ga ik je hier vandaag een handje bij helpen.

Als je meer te weten wilt komen over hoe een creditcard nou precies werkt en welke je het beste kan keizen, lees dan even deze blogs:

Een klein beetje geschiedenis

Mastercard is opgericht in 1966 in de Verenigde Staten en heette toen de Interbank Card Association. Het bedrijf werd niet zozeer opgezet door een persoon, maar was een samenwerkingsproject van verschillende Californische banken.

Drie jaar na de introductie werd de naam veranderd in Master Charge, waarna er in 1979 werd besloten om de naam in de Verenigde Staten te veranderen naar de naam zoals we die vandaag de dag kennen, Mastercard.

In Europa duurde deze naamsverandering wat langer. Eerst fuseerde Mastercard in 2002 met de Europese variant van dit bedrijf, Europay. Daardoor stond Mastercard in Europa tot 2003 bekend onder de naam EuroCard.

In 2006 vonden de laatste grootte veranderingen plaats in de identiteit van Mastercard. Dit is namelijk het jaar waarop het bedrijf de New Yorkse aandelenmarkt op ging.

Daarmee was het voor het eerst in 4 decennia niet meer in handen van de 1,400 financiële instellingen die de Mastercard naam gebruikte, maar kwam het bedrijf in handen van “het publiek”.

Met deze beursgang werd tegelijkertijd ook besloten om de naam aan te passen naar Mastercard Worldwide, om zo beter het internationale karakter te weerspiegelen.

Mastercard logo verandering

 Maar wat is Mastercard dan eigenlijk en wat doen ze?

Mastercard is geen bank, hoewel veel mensen dit wel lijken te denken. Mastercard is een algemeen betalingsnetwerk, wat het mogelijk maakt dat consumenten, bedrijven, banken en overheden overal ter wereld geldzaken met elkaar kunnen regelen.

Ze leveren daarmee eigenlijk een service die je niet ziet en wat het dus ook zo verwarrend kan maken. Omdat dit misschien nog wat vaag klinkt gaan we dit illustreren met een voorbeeld.

Stel je voor dat je in een winkel iets wil kopen. Je legt al je producten op de toonbank en pakt je Rabobank-pas uit je portemonnee. Op dat moment kom je er echter achter dat de winkel gebruik maakt van ABN Amro.

In een wereld zonder Mastercard zou dit betekenen dat de transactie niet doorgaat, omdat ABN Amro geen betaalpassen van Rabobank accepteert.

Betalen zonder mastercard

Het gevolg hiervan is dat elke winkelier niet alleen een betaalautomaat van ABN Amro, maar ook van de Rabobank, ING, Triodos bank, SNS bank etc. moet hebben om te zorgen dat al zijn klanten bij hem kunnen afrekenen.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit hopeloos ingewikkeld zou worden. En dat is precies waar Mastercard voor dient. Ze zorgen ervoor dat alle banken bij hun aangesloten zijn.

Dit betekent dat een winkelier daarom alleen nog maar een overeenkomst met Mastercard hoeft af te sluiten om te zorgen dat al zijn klanten kunnen betalen. Veel efficiënter en gebruiksvriendelijker.

Hoe werkt mastercard

Hoe verdient Mastercard zijn geld?

Nu we de vraag ‘’Wat is Mastercard?’’ hebben beantwoord blijft er een tweede vraag onbeantwoord: hoe verdient Mastercard eigenlijk zijn geld?

Er zijn 3 manieren waarop Mastercard de grootste hoeveelheid van zijn omzet binnenhaalt:

  • Transactiekosten zijn de kosten die Mastercard aan een bedrijf rekent als er on- of offline een betaling wordt gedaan met het Mastercard betalingsnetwerk. Deze kosten waren voor 2014 0,9% maar zijn in de loop der jaren gezakt naar 0,3% per transactie.
  • Pinkosten zijn het bedrag dat Mastercard in rekening brengt als je geld opneemt. De kosten van geld opnemen met Mastercard variëren per bank. Normaliter is dit echter zo’n 3-4% van het totaal opgenomen bedrag. Als je een positief saldo op je creditcard hebt staan dan vallen de kosten doorgaans in de 1-2% rubriek per transactie.
  • Wisselkoersopslag zijn de kosten die Mastercard aan particulieren of bedrijven rekent als deze geld opnemen in een vreemde valuta (bijvoorbeeld dollars of ponden). Vaak liggen deze kosten tussen de 1,5-2,5% van de totale transactiewaarde.

Een korte samenvatting

Wat is Mastercard: Mastercard is een internationaal betalingssysteem wat ervoor zorgt dat verschillende particulieren, bedrijven, banken en overheidsinstellingen financiële zaken met elkaar kunnen regelen zonder dat ze dezelfde bank moeten hebben.

Hoe verdient Mastercard zijn geld: transactiekosten die bedrijven betalen (0,3% per transactie), pinkosten (3-4% negatief saldo, 1-2% bij positief saldo), wisselkoersopslag bij een betaling in een vreemde valuta (1,5-2,5% per transactie)

Dan hoop ik dat je nu een duidelijk antwoord hebt op de vragen “Wat is Mastercard en hoe verdient Mastercard zijn geld?” en daardoor weer een stukje wijzer bent geworden als het gaat om creditcards! ?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts