Wat kost een airco aan stroom?


Wanneer het buiten erg warm is, zetten we massaal de airco aan. Maar een airco verbruikt redelijk veel stroom. Hoeveel stroom verbruikt zo’n airco nu eigenlijk, en wat kost het om de airco de hele dag aan te hebben staan? In dit artikel bekijken we wat het verbruik en de kosten van een airco zijn.

De doorsnee airco verbruikt zo’n 1 kWh per uur. De gemiddelde airco staat zo’n 8 uur aan. Je betaalt dan voor 8 kWh. De prijzen hiervoor zijn erg verschillend. Deze zijn afhankelijk van het stroomtarief.  Op dit moment betaal je per Kwh gemiddeld 55.8 cent per kWh. De totale kosten per dag zijn dan €4.70.

Vorige jaar was dit nog een stuk goedkoper. Hieronder vind je een tabel van de stroomprijzen.

 • 2022 – gemiddeld 0,558 euro per kWh
 • 2021 – gemiddeld 0,22 euro per kWh
 • 2020 – gemiddeld 0,1512 euro per kWh
 • 2019 – gemiddeld 0,1421 euro per kWh
 • 2018 – gemiddeld 0,1425 euro per kWh

Dit zijn/waren de prijzen van de 19 grootste energieleverancier. Een deel hiervan is de energiebelasting. De prijs per kWh bestaat uit het kale tarief, de energiebelasting en de ODE (opslag duurzame energie). Over dit bedrag komt nog 21% btw.

Wanneer je dit uitrekent, weet je de totale prijs per kWh. Wanneer het kale tarief hoger wordt, betaal je dus ook meer btw. 

Wat kost een airco per uur aan stroom?

Niet elke airco verbruikt evenveel. Wel zijn de cijfers bekend van de ‘gemiddelde’ airco. Je hebt eigenlijk drie verschillende soorten airco’s voor thuis gebruik. Dit zijn de vaste multi split, vaste single split en de mobiele airco.

Het gemiddelde stroomverbruik per soort airco is:

Soort aircoVerbruik
Single split airco (vast)0.75 kWh
Mobiele airco1.00 kWh
Multi-split airco1.65 kWh

Wanneer je een mobiele airco 8 uur per dag aanzet, ben je momenteel €4,70 kwijt. Dit is op basis van de gemiddelde stroomtarieven in 2022. Dit was 0,558 euro per kWh. Met een mobiele airco kun je hooguit één ruimte koelen.

Hiervoor heb je een ‘behoorlijke’ mobiele airco nodig. Als je de Single split airco gebruikt, ben je goedkoper uit. Hiervoor betaalt je per 8 uur zo’n €4,19.

De duurste en beste airo is de ‘Multi split airco’. Deze verbruikt ook het meeste stroom. Laat je deze 8 uur aanstaan? Dan betaal je zo’n €7.36. Dit gaat overigens over koelen. Verwarmen is een stuk duurder. Dit kost ongeveer 6 keer meer stroom. Hierdoor schieten de prijzen omhoog. Het is in de meeste gevallen daarom ook financieel gezien geen goed alternatief voor het gebruik van de cv-ketel.

Hoeveel Kwh gebruikt een airco per dag?

Een airco staat op een dag gemiddeld 6 tot 8 uur aan. Op hele warme dagen is dit langer, wanneer het iets kouder is, wordt er minder gebruik van gemaakt. Voor de gemiddelde kosten per dag rekenen we met 7 uur per dag.

Kosten in 2022

 • Mobiele airco                 – € 3,91 per dag
 • Single split airco (vast)  – € 2,92 per dag
 • Multi split airco (vast)    – € 6,44 per dag

Prijzen zijn op basis van het gemiddelde tarief over 2022, tot nu toe. Het gemiddelde tarief is € 0,558 per kWh. Dit zijn de gemiddelde prijzen van de 19 grootste energieleveranciers volgens overstappen.nl.

Kosten in 2021

 • Mobiele airco                 – € 2,54 per dag
 • Single split airco (vast)  – € 1,16 per dag
 • Multi split airco (vast)    – € 3,91 per dag

In 2021 waren de energieprijzen nog een stuk lager. In begin van 2021 betaalde je nog geen 20 cent per kWh. De gemiddelde prijs was in 2021 €0,22. De prijs is bijna verdrievoudigd.

Kosten In 2020

 • Mobiele airco                 – € 1,05 per dag
 • Single split airco (vast)  – € 0.79 per dag
 • Multi split airco (vast)    – € 1,75 per dag

In 2020 betaalde je gemiddeld € 0,1512 per kWh. De prijs was ⅓ lager ten opzichte van 2021. In 2021 was de elektriciteit al niet goedkoop, maar sinds 2022 hebben veel mensen moeite om de rekening te betalen. Hier krijgen steeds meer mensen moeite mee. Dit komt deels door de energierekening. Door de torenhoge inflatie komen de meeste mensen in de problemen. Doordat alles duurder wordt, kun je minder kopen voor hetzelfde geld. De gas- en energierekening zijn het hardst gestegen. 

Kosten in 2019

 • Mobiele airco                 – € 0.99 per dag
 • Single split airco (vast)  – € 0.74 per dag
 • Multi split airco (vast)     – € 1,64 per dag 

De prijs in 2019 lag op 0,1421 per kWh. Dit is een fractie wat van we nu betalen. Op dit moment is de ‘kale prijs’ een stuk hoger. Hierdoor betalen we ook meer btw. Op dit moment is energie belast met 21% btw.

Er zijn plannen om dit aan te passen. Eén van de redenen hiervoor is dat steeds meer mensen de energierekening niet meer kunnen betalen. De mensen met de allerlaagste inkomens krijgen een ‘energietoeslag’. Deze toeslag is maximaal € 800. Per gemeente zijn de voorwaarden verschillend. 

Kosten in 2018

 • Mobiele airco                 – € 1,00 per dag
 • Single split airco (vast)  – € 0.75 per dag
 • Multi split airco (vast)    – € 1,66 per dag

De kosten waren in 2018 ongeveer hetzelfde als in 2019. In 2018 betaalde je gemiddeld € 0,1425 per kWh. Wanneer de prijzen terug gaan naar het ‘oude tarief’, komen er minder mensen in de problemen. 

Wat kost meer stroom; verwarmen of koelen?

Verwarmen kost veel meer stroom. Hiervoor is zes keer zoveel stroom nodig. Eigenlijk is verkoelen dan nog redelijk zuinig. In sommige gevallen kan een airco een alternatief zijn voor de cv-ketel, maar dat is vooral afhankelijk van het soort airco. Het gaat daarbij enkel om airco’s met een buitenunit, met een hoge COP waarde.

Wat is goedkoper met een airco of cv-ketel verwarmen?

Vaak is een airco een stuk goedkoper om te verwarmen, dan de traditionele CV ketel. Verwarmen met een airconditioning kan tot wel drie keer goedkoper zijn. Veel mensen gebruiken dit apparaat alleen voor het verkoelen van hun huis, minder mensen gebruiken het voor het verwarmen. 

De meeste mensen denken dat een airconditioning veel stroom kost, het tegendeel is waar. Eigenlijk gebruikt dit apparaat erg weinig stroom. Het kan zeker een vervanger zijn voor de cv-ketel. Dit is vooral het geval bij airco’s met een hoge COP waarde, welke voorzien zijn van een buitenunit.

Voor de aankoop van een airconditioning kun je subsidie krijgen. Hiervoor gelden verschillende voorwaarden. Deze subsidie is alleen bedoeld voor de zakelijk markt. Particulieren maken hier geen aanspraak op. 

De gemiddelde COP-waarde bij een airco is 4.5. De COP-waarde geeft een verhouding weer. Deze verhouding is de hoeveelheid energie dat een waterpomp nodig heeft om energie uit een omgeving te trekken, te verwarmen en te verplaatsen. Wanneer je airco een COP waarde van 4 heeft, zal het bij een verbruik van 1 kW zo’n 4 kW aan warme verplaatsen.

Wanneer het buiten kouder dan -15C is, is een cv-ketel vrijwel altijd voordeliger.

Is een airco een goed alternatief voor de cv-ketel? 

Over het algemeen is een airco een goed alternatief voor de cv-ketel. Je bent immers veel goedkoper uit. Airco’s zijn misschien dure aankoop, maar je verdient de kosten dubbel en dwars terug. Zeker als je het vergelijkt met de kosten voor een cv-ketel. Als het écht koud is, dus 15- of kouder, is een cv-ketel zuiniger.

Omdat de meeste mensen denken dat een airconditioning duur is, gebruiken weinig mensen het. Een airco kan veel stroom verbruiken, echter draait deze zelden op volle kracht. Dit is meestal niet nodig.

Als je een airconditioning gaat kopen, vraag dan naar de COP-waarde. Hierdoor kun je makkelijk uitrekenen welk rendement je kunt behalen.

Conclusie 

Het gemiddelde stroomtarief is op dit moment erg hoog. Je betaalt gemiddeld €0,558 per kWh. Dit is een vier keer zoveel als in 2018. Toen betaalde je maar €0,1425 per kWh. Uiteindelijk zijn er verschillende alternatieven voor de cv-ketel. Met een airconditioning kun je veel geld besparen wanneer je ervoor kiest om met de airco te gaan verwarmen.

Dit apparaat is bijna altijd zuiniger dan de cv-ketel. Alleen wanneer het heel koud is, kun je gebruik maken van de cv-ketel.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts