14 Goede Ideeën: Wat te Doen Met Spaargeld in 2020


Spaar jij? Gefeliciteerd, dan hoor je in ieder geval niet tot de 20% van Nederland die helemaal niets achter de hand heeft. Goed bezig dus! Maar laat ik ook eerlijk zijn. Sparen levert tegenwoordig bijna net zoveel op als je geld bewaren in een oude sok. Is sparen dus eigenlijk wel de beste manier om met je geld om te gaan?

Als jij je afvraagt ”Wat te doen met spaargeld in 2020?” dan heb ik vandaag 13 verrassende suggesties. En nee, ik ga het niet alleen hebben over beleggen. Er is namelijk nog zoveel meer mogelijk!

1. Beleggen

Laat ik hier dan maar gelijk het spits mee afbijten. Beleggen heeft namelijk zeker nut. Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat 77% van de Nederlanders niet belegd. Dat kost ons jaarlijks € 5 miljard! Dat noem ik nou echt zonde (1).

Veel mensen lijken er toch bang te zijn om te beleggen. Dan gaat het vooral over de angst om geld te verliezen. Dat is nergens voor nodig. Sinds 1926 is er bijgehouden hoe de S&P 500 (de aandelen van de grootste 500 bedrijven in de VS) gepresteerd heeft. Wat blijkt nu? Als je minimaal 20 jaar je geld belegd is er een 100% kans op een positief resultaat (2). Historisch gezien is er dus geen reden om je zorgen te maken.

Daarnaast hoeft beleggen ook helemaal niet moeilijk, ingewikkeld of tijdrovend te zijn. De beste resultaten worden vaak behaald door je geld over een lange periode gewoon te beleggen en er niets mee te doen. Wil je beginnen met beleggen dan zou ik zeker even deze complete handleiding lezen die ik eerder schreef: Beleggen Voor Beginners.

Zie je beleggen wel zitten? Kijk dan zeker even naar Etoro. Zij zijn een van de goedkoopste brokers in de markt. Daardoor krijg je hele lage kosten (zo rekenen ze €0 aan transactiekosten) én een gemiddeld rendement van 6-7% per jaar.

2. Schulden afbetalen

Een van de beste antwoorden op de vraag wat te doen met je spaargeld in 2020 is je schulden afbetalen. Dat heeft alles te maken met deze twee woorden: gegarandeerd rendement.

Oké, schulden zijn geen pretje, dat begrijp ik zelf ook wel. Als je het geld hebt om ze af te lossen zit er echter ook een leuke kant aan schulden. Dat is dat ze je een gegarandeerd rendement opleveren. Dat komt doordat de rente op je schuld vaak vast staat.

Schuld omlaag rendement omhoog

Stel je voor, je hebt een creditcardschuld van € 1000 waar de bank 14% rente per jaar op heeft staan. Als je die lening dit jaar niet aflost dan kost dat je dat jaar dus € 140. Gelukkig heb jij spaargeld en wil je dit slim gebruiken! Je lost de lening in een keer af en geeft jezelf daarmee een rendement van € 140! Nu zijn creditcardschulden misschien wel de ergste schulden om te hebben. Daarom is het ook makkelijke keuze om deze in een keer af te lossen.

Een andere grote schuld die mensen vaak hebben is hun hypotheek. Wat doe je als je daar bijvoorbeeld een hypotheekrente van 3% op hebt zitten? Veel mensen besluiten dit dan alsnog af te lossen. Waarom doen ze dat? Omdat deze 3% rendement gegarandeerd is. Het rendement is minder dan met beleggen, maar een stuk beter dan een spaarrekening.

3. Leen het uit

Wist je dat je je geld ook kan uitlenen? Zo zijn er genoeg consumenten die op zoek zijn naar een lening. Hierdoor komen er tegenwoordig steeds meer alternatieven op de markt die jou in staat stellen geld te lenen aan deze consumenten.

Zo is er bijvoorbeeld Lender en Spender. Dit is een bemiddelingsplatform waar jij je als investeerder met (een gedeelte van) je spaargeld kan aanmelden. Vervolgens wordt er door middel van crowdfunding een lening bij elkaar gesprokkeld voor een particulier.

Zo kan een particulier een lening vragen van € 20.000 waar hij 5% rente over betaald voor de komende 4 jaar. Lender en Spender vindt dan 200 particuliere beleggers die ieder € 100 euro aan deze particulier. Die kan dit gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Het mooie van dit platform is dat ze aan automatische spreiding doen.  Op deze manier word je investering optimaal verspreid over alle leningen die er op dat moment uitstaan. Zo loop je dus altijd het minst risico. 

Lender en Spender is een relatief nieuw, Nederlands bedrijf en opgericht in 2016. Alleen particulieren met een hoge kredietwaardigheid kunnen een rekening bij het platform aanvragen. Daarnaast is het huidige gemiddelde netto rendement 4,2% per jaar.  Je kunt al investeren vanaf €100. 

4. Investeer in jezelf

Dit is misschien wel een van mijn favoriete manier om je spaargeld te besteden. Investeer het gewoon in jezelf! Dan bedoel ik trouwens wel op een manier die nuttig is. Nieuwe schoenen of een nieuwe auto vallen hier niet onder. Ook al word je daar even kortstondig gelukkig van :).

Stel jezelf eens de volgende vragen: welke kennis kan ik leren die mijn leven verbeterd? Welke vaardigheid kan ik leren die mijn uren meer waard maakt?

Laten we een freelance grafisch designer als voorbeeld nemen. Stel je nu eens voor dat deze grafisch designer heel goed is in photoshop. Helaas hebben potentiële klanten hier geen behoefte meer aan en zoeken ze vooral naar iemand die videoanimaties kan maken. Hoeveel zou het deze freelancer wel niet opleveren als hij een cursus videoanimatie zou volgen?

Ik geloof er sterk in dat iedereen wel een paar voorbeelden voor zichzelf zou kunnen noemen. Zou je bijvoorbeeld meer kans maken op die leuke baan als je ook spaans zou spreken? Zou je bedrijf sneller van de grond komen als je een cursus online marketing zou volgen?

Wat zou jij voor jezelf kunnen bedenken?

5. Investeer In Vastgoed

Een andere optie die altijd al heel populair is geweest is je geld investeren in vastgoed. Het voordeel van investeren in vastgoed is dat het, net als beleggen, een goed rendement oplevert. Als je hiervoor wilt gaan dan heb je twee opties: zelf vastgoed kopen en verhuren of passief geld investeren in vastgoed.

Als je zelf vastgoed gaat kopen dan moet je ontzettend goed op de hoogte zijn van hoe dit in zijn werking gaat. Zo moet je zelf kunnen berekenen wat het rendement is én moet je leren hoe je goede huurders uitzoekt. Daarnaast heb je hiervoor ook heel veel kapitaal nodig (vaak moet je 25% van de waarde van het vastgoed zelf ophoesten). Dat komt dus neer op tienduizenden euro’s.

Als jet het allemaal wat laagdrempeliger, passiever en makkelijker wil houden dan kun je ook investeren via platformen die het hele zoekproces voor jou uit handen nemen. Daarnaast kan dit al vanaf €1.000 wat betekent dat je zelf geen hypotheek hoeft te nemen op je vastgoed.

Mocht dit je interessant lijken dan is Exporo een van de partijen die dit in Nederland mogelijk maakt. Zij zijn gespecialiseerd in het aankopen, verhuren en verkopen van Duits vastgoed (een van de sterkste vastgoedmarkten in Europa). Het gemiddelde rendement ligt tussen de 5-6% per jaar en je kunt inderdaad al instappen vanaf €1.000.

6. Denk aan je oude dag

Ooit wel eens gehoord van een pensioentekort? Bijna iedereen in Nederland heeft het. In het kort komt het erop neer dat je niet zoveel pensioen hebt gespaard als dat je van de belastingdienst belastingvrij mag sparen. Het verschil tussen wat je mag sparen en wat je gespaard hebt, noem je “jaarruimte”.

Dat betekent dat je vaak nog enkele duizenden euro’s op je pensioenrekening mag bijschrijven waar je geen inkomstenbelasting over betaald. Dat is nog eens mooi meegenomen! Er is alleen wel een maar: als je besluit het geld er voor je pensioen van af te halen, dan moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. Benieuwd of je van dit leuke fiscale voordeel gebruik kan maken? Dat bereken je hier.


Ben je op zoek naar een pensioenfonds waar je van je jaarruimte gebruik kunt maken? Bekijk dan eens Brand New Day. Ze staan erom bekend lage kosten te hanteren. Daarnaast hebben ze in mijn ervaring een hele vriendelijk klantenservice, en een goed werkend platform. Bekijk hier de website om te zien wat ze jou te bieden hebben.

7. Begin een eigen bedrijf

Een eigen bedrijf beginnen, wie wil dat nou niet? Je dromen waarmaken, je eigen plannen maken en er uiteindelijk hopelijk ook rijkelijk voor betaald worden. Als de ondernemingsdrang ook door jou aderen stroomt dan is dit misschien wel het antwoord op de vraag ”Wat te doen met spaargeld in 2020?”.

eigen bedrijf beginnen met spaargeld

Als je denkt dat je hier heel veel spaargeld voor nodig hebt dan heb je het mis. Veel bedrijven kun je namelijk opzetten met een heel klein budget. Hiermee verminder je niet alleen je financiële risico. Je geeft jezelf ook de kans om dingen te testen zonder teveel druk op jezelf te leggen.Om een voorbeeld te geven: de blog die je nu leest kost mij in totaal € 48 per jaar. Daar steek ik zelf natuurlijk ook nog vele uren werk in, maar veel geld kost het mij niet.

Wat zou jij kunnen beginnen met je zuurverdiende centen?

8. Knap op en verhuur

Deze optie vraagt een stuk meer werk, maar daar kun je ook rijkelijk voor beloond worden. Ik heb hem eigenlijk ook een beetje gestolen van mijn voormalige huisbaas.

Toen ik student was woonde ik namelijk samen met mijn vriendin in de achtertuin van mijn huisbaas. Die had namelijk een stukje grond gekocht van de buren en daar een mini-huisje van 35 vierkante meter op gebouwd. Daarnaast had hij de leegstaande kamers in zijn huis opgeknapt en ook verhuurd aan studenten. Wat was het resultaat? € 1400 aan inkomsten per maand.

Woon jij in een studentenstad of een stad met veel expats, en heb je een kamer over? Denk er dan eens over na om die extra kamer te verhuren.

Nu hoef je dit advies natuurlijk niet alleen maar op je huis te betrekken. Je zou bijvoorbeeld ook je auto eens een opknapbeurt kunnen geven en hem verhuren via SnappCar. Daar verdien je met een redelijk normale auto al gauw € 30 per verhuur.

9. Wordt uitvinder

Mijn favoriete “succesvolle uitvinder verhaal” komt van het bedrijf Quooker. Je kent ze van de kranen waar je direct bloedheet water uit krijgt.

Het verhaal gaat dat Henri Peteri, destijds medewerker bij Unilever, in 1970 een presentatie van het bedrijf in Londen bij woonde. Daar zag hij de introductie van een instantsoep die binnen 5 seconden in heet water oploste. “Leuk”, dacht Henri, “maar daar moet eerst nog heet water bij wat 5 minuten moet koken.”. Zo ontstond het idee voor een kokendwaterkraan.

Henri werkte uiteindelijk maar liefst 10 jaar aan een werkend prototype en zou hier op een gegeven moment zelfs zijn baan voor hebben opgezegd. Pas 22 jaar later, toen zijn zoon zich bij het bedrijf voegde, werden de eerste kranen als product verkocht.

wordt uitvinder

Nu heb je misschien niet het spaargeld om je baan op te zeggen en in je kelder aan een prototype te werken. Daar gaat dit verhaal ook niet om. Waar het wel om gaat zijn goede ideeën.Wat zou er gebeuren als je jouw goede idee combineert met wat spaargeld? Misschien heb je al een miljoenen idee in je hoofd zitten en moet je het alleen nog uitvoeren. Je spaargeld kan je vast op weg helpen!

10. Ga voor duurzaamheid

Dit is waarschijnlijk de favoriete manier van mijn schoonouders. Als je hen vraagt “Wat te doen met spaargeld in 2020?” dan zullen ze je vragen of je al gedacht hebt aan zonnepanelen. Of hoe het zit met de isolatie van je huis.

spaargeld duurzaam beleggen 2019

Elke paar maanden hebben ze een nieuw project. Ik moet uiteindelijk eerlijk zeggen, ongelijk kan ik ze niet geven. Zo ligt het rendement van zonnepanelen al gauw op 10% per jaar. Dit betekent dat als je voor € 5000 aan zonnepanelen koopt, en deze 30 jaar meegaan, je € 10.000 verdient.

Het mooie van je huis duurzamer maken is dat je bespaart op kosten die je toch wel hebt. Energiekosten zijn nou eenmaal kosten waar je niet aan ontkomt. Hoe fijn is het om daar maandelijks op te kunnen besparen!

Vraag jezelf eens af wat jij kan doen met je spaargeld om je huis duurzamer te maken?

11. Investeren in de toekomst

Wil je graag goed doen met je spaarcenten maar ook een leuk rendement halen? Dan is duurzame crowdfunding waarschijnlijk een hele goede optie!

Crowdfunding werkt eigenlijk heel erg simpel en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het werkt als volgt: een bedrijf start een crowdfundingproject om zo geld op te halen voor zijn plannen. Ze gaan daarvoor niet langs bij een bank maar vragen de ”crowd” (consumenten zoals jij en ik) om geld.

Nu hoef jij natuurlijk niet in een keer het hele bedrag neer te tellen wat nodig is. Het is vaak de bedoeling dat heel veel mensen een klein beetje geld aan het project geven om het uiteindelijk te kunnen financiëren. Dat levert je vaak ook nog een rendement op van 4-8% per jaar!

Het voordeel van duurzame crowdfunding is dat dit projecten zijn die goed zijn voor de wereld. Denk aan elektrische fietsen, circulair bouwen en windmolens. Als je geïntereseerd bent dan zou ik zeker even kijken naar Het Nederlandse OnePlanetCrowd. Dit is een platform met allemaal Nederlandse projecten waar jij in kunt investeren.

12. Hou toch wat achter de hand

We hebben nu aardig wat slimme opties besproken waar je je spaargeld in 2020 voor kunt gebruiken. Wat nog niet op deze lijst staat is dat je zeker wat geld achter de hand moet houden.

Het is natuurlijk fijn om geld op je beleggingsrekening te hebben staan, of dat je bedrijf eindelijk van de grond afkomt. Maar wat doe je als je vaatwasser en auto in dezelfde week ineens stuk gaan?

Een algemeen advies is om altijd 6 maanden aan kosten achter de hand te hebben. Heb je € 2000 per maand nodig om te kunnen leven? Zorg dan dat je € 12.000 altijd direct tot je beschikking hebt.

13. Doe een belastingvrije schenking

Als je niet zozeer op zoek bent naar het behalen van een maximaal rendement dan is een belastingvrije schenking natuurlijk ook nog een hele goede optie.

Hoeveel je belastingvrij mag schenken hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de band die je met de andere persoon hebt (kinderen, familie of vrienden?), hoe hoog het bedrag is en waar het aan besteedt gaat worden.

Als je geld wil schenken aan je kinderen dan mag dit belastingvrij eenmalig €26.040 zijn. Wordt de schenking gebruikt voor een dure studie of de aankoop/verbouwing van een huis? Dan mag je respectievelijk eenmalig €54.246 en €102.010 schenken zonder dat de fiscus er geld vanaf haalt.

Voor vrienden en familie gelden andere tarieven. Ook zijn er verschillende voorwaarden waar je bij een schenking rekening mee moet houden. Als je hier meer over wilt weten dan kun je deze blog lezen waarin ik dat allemaal heb uitgelegd: Hoeveel Mag Je Schenken?

14. Kies een betere spaarrekening

Zijn de vorige 12 opties toch niet helemaal naar je smaak? Ben je toch nog overtuigd van het nut van sparen? Neem dan in ieder geval de moeite om je spaarrekening eens kritisch te bekijken!

We laten vaak veel geld liggen door onze verzekeringen, vaste lasten en onze spaarrekeningen niet goed onder de loep te nemen. Zo kan het zijn dat er een veel betere spaarrente voor jou beschikbaar is bij een andere bank. Misschien is een depositorekening zelfs een optie?

Als een depostorekening inderdaad wat voor jou is kijk dan even bij Knab. Daar kun je makkelijk een depositorekening vergelijken met een rente die een stuk hoger ligt dan je normale spaarrekening!.

Spaardoelen Bijhouden

Ik hoop dat bovenstaande opties je weer nieuwe ideeën hebben opgeleverd. Mocht je nou meer overzicht willen creeëren over je spaargeld dan zou ik zeker even kijken naar deze excelsheet waarin je al je spaardoelen bij kunt houden! Zo heb je direct overzicht over al je spaargeld.

Stefan Kleinekoort

HetGeldCollege is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recent Content