30 Goede Ideeën: Wat te Doen Met Spaargeld in 2022


Spaar jij? Gefeliciteerd, dan hoor je in ieder geval niet tot de 20% van Nederland die helemaal niets achter de hand heeft (1). Goed bezig dus! Maar laat ik ook eerlijk zijn. Sparen levert tegenwoordig bijna net zoveel op als je geld bewaren in een oude sok. Is sparen dus eigenlijk wel de beste manier om met je geld om te gaan?

Als jij je afvraagt ”Wat te doen met spaargeld in 2020?” dan heb ik vandaag 30 verrassende suggesties. En nee, ik ga het niet alleen hebben over beleggen. Er is namelijk nog zoveel meer mogelijk!

1. Beleg In Indexfondsen/Aandelen

Laat ik hier dan maar gelijk het spits mee afbijten. Beleggen heeft namelijk zeker nut. Sterker nog, onderzoek heeft aangetoond dat 77% van de Nederlanders niet belegd. Dat kost ons jaarlijks € 5 miljard! Dat noem ik nou echt zonde (1).

Veel mensen lijken er toch bang te zijn om te beleggen. Dan gaat het vooral over de angst om geld te verliezen. Dat is nergens voor nodig. Sinds 1926 is er bijgehouden hoe de S&P 500 (de aandelen van de grootste 500 bedrijven in de VS) gepresteerd heeft. Wat blijkt nu? Als je minimaal 20 jaar je geld belegd is er een 100% kans op een positief resultaat (2). Historisch gezien is er dus geen reden om je zorgen te maken.

Daarnaast hoeft beleggen ook helemaal niet moeilijk, ingewikkeld of tijdrovend te zijn. De beste resultaten worden vaak behaald door je geld over een lange periode gewoon te beleggen en er niets mee te doen. Wil je beginnen met beleggen dan zou ik zeker even deze complete handleiding lezen die ik eerder schreef: Beleggen Voor Beginners.

Zie je beleggen wel zitten? Kijk dan zeker even naar DEGIRO. Zij zijn een van de goedkoopste brokers en grootste brokers in de Nederlandse markt. Daardoor krijg je hele lage kosten (zo rekenen ze €0 aan transactiekosten) én een gemiddeld rendement van 6-7% per jaar. Ik beleg hier zelf ook mijn geld. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou kan bieden.

(Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen)

2. Investeer In Nederlands Vastgoed

Een andere optie die altijd al heel populair is geweest is je geld investeren in Nederlands vastgoed. Het voordeel van investeren in vastgoed is dat het, net als beleggen, een goed rendement oplevert. Als je hiervoor wilt gaan dan heb je twee opties: zelf vastgoed kopen en verhuren of passief geld investeren in vastgoed.

Als je zelf vastgoed gaat kopen dan moet je ontzettend goed op de hoogte zijn van hoe dit in zijn werking gaat. Zo moet je zelf kunnen berekenen wat het rendement is én moet je leren hoe je goede huurders uitzoekt. Daarnaast heb je hiervoor ook heel veel kapitaal nodig (vaak moet je 25% van de waarde van het vastgoed zelf ophoesten). Dat komt dus neer op tienduizenden euro’s.

Als jet het allemaal wat laagdrempeliger, passiever en makkelijker wil houden dan kun je ook investeren via platformen die het hele zoekproces voor jou uit handen nemen. Daarnaast kan dit al vanaf €1.000 wat betekent dat je zelf geen hypotheek hoeft te nemen op je vastgoed.

Mocht dit je interessant lijken dan is SynVest een van de partijen die dit in Nederland mogelijk maakt. Zij zijn gespecialiseerd in het aankopen, verhuren en verkopen van Nederlands en Duits vastgoed (beide een van de sterkste vastgoedmarkten in Europa). Het gemiddelde rendement ligt tussen de 8,1% per jaar (prognose over de eerste 7 jaar) en je kunt inderdaad al instappen vanaf €2.500 of €100 per maand. Klik hier om SynVest te bekijken!

Disclaimer: Aan een belegging zijn risico’s verbonden. De waarde kan zowel stijgen als dalen en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus van het SynVest Dutch RealEstate Fund.

3. Beleg In Cryptocurrency

Cryptocurrency zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het nieuws. Daarnaast ziet het er naar uit dat deze digitale munten ook voor de komende jaren een interessant rendement kunnen leveren. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden die je hebt.

Als eerste kun je natuurlijk gewoon beleggen in Bitcoin en deze zolang mogelijk vasthouden. Dit heet onder Bitcoinbeleggers ook wel HODL (‘Hold On For Life’). Zoals je hieronder kunt zien moet je hiervoor een goed vertrouwen hebben dat de koers van Bitcoin de komende jaren hard zal stijgen (aangezien deze vaak scherp op en neer gaat). Ik ken genoeg mensen die dit doen. Als jij gelooft in de toekomst van Bitcoin dan is dit zeker een mogelijkheid.

Bitcoingrafiek van 2016 – eind 2020

Een andere mogelijkheid die je hebt (en die ik persoonlijk de voorkeur geef) is beleggen via de BOTS app (lees hier mijn review van de BOTS app). BOTS is een Nederlandse app die door Revenyou (een bedrijf uit Haarlem) is bedacht.

Met de app kun je beleggen in verschillende algoritmes die 24/7 voor jou handelen in cryptocurrency. De app zelf is dus heel erg passief. Daarnaast lijkt het er voor nu op dat de algoritmes in staat zijn goede rendementen te realiseren. Ik zou hier niet gelijk al je spaargeld in stoppen maar meenemen in je plannen kan zeker een optie zijn.

BOTS - Overzicht van bots
Overzicht van beschikbare BOTS

4. Schulden Afbetalen

Een van de beste antwoorden op de vraag wat te doen met je spaargeld in 2020 is je schulden afbetalen. Dat heeft alles te maken met deze twee woorden: gegarandeerd rendement.

Oké, schulden zijn geen pretje, dat begrijp ik zelf ook wel. Als je het geld hebt om ze af te lossen zit er echter ook een leuke kant aan schulden. Dat is dat ze je een gegarandeerd rendement opleveren. Dat komt doordat de rente op je schuld vaak vast staat.

Stel je voor, je hebt een creditcardschuld van € 1000 waar de bank 14% rente per jaar op heeft staan. Als je die lening dit jaar niet aflost dan kost dat je dat jaar dus € 140. Gelukkig heb jij spaargeld en wil je dit slim gebruiken!

Je lost de lening in een keer af en geeft jezelf daarmee een rendement van € 140! Nu zijn creditcardschulden misschien wel de ergste schulden om te hebben. Daarom is het ook makkelijke keuze om deze in een keer af te lossen.

Een andere grote schuld die mensen vaak hebben is hun hypotheek. Wat doe je als je daar bijvoorbeeld een hypotheekrente van 3% op hebt zitten? Veel mensen besluiten dit dan alsnog af te lossen. Waarom doen ze dat? Omdat deze 3% rendement gegarandeerd is. Het rendement is minder dan met beleggen, maar een stuk beter dan een spaarrekening.

5. Leen Geld Uit Aan Particulieren

Wist je dat je je geld ook kan uitlenen? Zo zijn er genoeg consumenten die op zoek zijn naar een lening. Hierdoor komen er tegenwoordig steeds meer alternatieven op de markt die jou in staat stellen geld te lenen aan deze consumenten.

Zo is er bijvoorbeeld Lender en Spender. Dit is een bemiddelingsplatform waar jij je als investeerder met (een gedeelte van) je spaargeld kan aanmelden. Vervolgens wordt er door middel van crowdfunding een lening bij elkaar gesprokkeld voor een particulier.

Zo kan een particulier een lening vragen van € 20.000 waar hij 5% rente over betaald voor de komende 4 jaar. Lender en Spender vindt dan 200 particuliere beleggers die ieder € 100 euro aan deze particulier. Die kan dit gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Het mooie van dit platform is dat ze aan automatische spreiding doen.  Op deze manier word je investering optimaal verspreid over alle leningen die er op dat moment uitstaan. Zo loop je dus altijd het minst risico. 

Lender en Spender is een relatief nieuw, Nederlands bedrijf en opgericht in 2016. Alleen particulieren met een hoge kredietwaardigheid kunnen een rekening bij het platform aanvragen. Daarnaast is het huidige gemiddelde netto rendement 4,2% per jaar.  Je kunt al investeren vanaf €100. 

Lees hier mijn review van Lender & Spender

6. Investeer In Eigen Onderwijs

Dit is misschien wel een van mijn favoriete manier om je spaargeld te besteden. Investeer het gewoon in je eigen onderwijs en ontwikkeling.

Stel jezelf eens de volgende vragen: welke dingen kan ik leren die mijn leven zouden verbeteren? Welke vaardigheid kan ik leren die mijn uren meer waard maakt?

Laten we een freelance grafisch designer als voorbeeld nemen. Stel je nu eens voor dat deze grafisch designer heel goed is in photoshop. Helaas hebben potentiële klanten hier geen behoefte meer aan en zoeken ze vooral naar iemand die videoanimaties kan maken. Hoeveel zou het deze freelancer wel niet opleveren als hij een cursus videoanimatie zou volgen?

Ik geloof er sterk in dat iedereen wel een paar voorbeelden voor zichzelf zou kunnen noemen. Zou je bijvoorbeeld meer kans maken op die leuke baan als je ook Spaans zou spreken? Zou je bedrijf sneller van de grond komen als je een cursus online marketing zou volgen?

Wat zou jij voor jezelf kunnen bedenken?

7. Begin Met Pensioenbeleggen

Ooit wel eens gehoord van een pensioentekort? Bijna iedereen in Nederland heeft het. In het kort komt het erop neer dat je niet zoveel pensioen hebt gespaard als dat je van de belastingdienst belastingvrij mag sparen. Het verschil tussen wat je mag sparen en wat je gespaard hebt, noem je “jaarruimte”.

Dat betekent dat je vaak nog enkele duizenden euro’s op je pensioenrekening mag bijschrijven waar je geen inkomstenbelasting over betaald. Dat is nog eens mooi meegenomen!

Er is alleen wel een maar: als je besluit het geld er voor je pensioen van af te halen, dan moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. Benieuwd of je van dit leuke fiscale voordeel gebruik kan maken? Dat bereken je hier.


Ben je op zoek naar een pensioenfonds waar je van je jaarruimte gebruik kunt maken? Bekijk dan eens Brand New Day. Ze staan erom bekend lage kosten te hanteren. Daarnaast hebben ze in mijn ervaring een hele vriendelijk klantenservice, en een goed werkend platform. Bekijk hier de website om te zien wat ze jou te bieden hebben.

8. Begin Een Eigen Bedrijf

Een eigen bedrijf beginnen, wie wil dat nou niet? Je dromen waarmaken, je eigen plannen maken en er uiteindelijk hopelijk ook rijkelijk voor betaald worden. Als de ondernemingsdrang ook door jou aderen stroomt dan is dit misschien wel het antwoord op de vraag ”Wat te doen met spaargeld in 2020?”.

Als je denkt dat je hier heel veel spaargeld voor nodig hebt dan heb je het mis. Veel bedrijven kun je namelijk opzetten met een heel klein budget. Hiermee verminder je niet alleen je financiële risico. Je geeft jezelf ook de kans om dingen te testen zonder teveel druk op jezelf te leggen.Om een voorbeeld te geven: de blog die je nu leest kost mij in totaal € 48 per jaar. Daar steek ik zelf natuurlijk ook nog vele uren werk in, maar veel geld kost het mij niet.

Verder is het ook zo dat ondernemers over het algemeen een stuk meer verdienen dan werknemers. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers gemiddeld €37.500 bruto per jaar verdienen en dat dit voor ondernemers op €44.800 bruto per jaar uitkomt. Lees hier meer over het gemiddelde inkomen in Nederland.

9. Knap Spullen Op En Verhuur

Deze optie vraagt een stuk meer werk, maar daar kun je ook rijkelijk voor beloond worden. Ik heb hem eigenlijk ook een beetje gestolen van mijn voormalige huisbaas.

Toen ik student was woonde ik namelijk samen met mijn vriendin in de achtertuin van mijn huisbaas. Die had namelijk een stukje grond gekocht van de buren en daar een mini-huisje van 35 vierkante meter op gebouwd. Daarnaast had hij de leegstaande kamers in zijn huis opgeknapt en ook verhuurd aan studenten. Wat was het resultaat? €1400 aan inkomsten per maand.

Woon jij in een studentenstad of een stad met veel expats, en heb je een kamer over? Denk er dan eens over na om die extra kamer te verhuren.

Nu hoef je dit advies natuurlijk niet alleen maar op je huis te betrekken. Je zou bijvoorbeeld ook je auto eens een opknapbeurt kunnen geven en hem verhuren via SnappCar. Daar verdien je met een redelijk normale auto al gauw € 30 per verhuur.

10. Wordt Uitvinder

Mijn favoriete “succesvolle uitvinder verhaal” komt van het bedrijf Quooker. Je kent ze van de kranen waar je direct bloedheet water uit krijgt.

Het verhaal gaat dat Henri Peteri, destijds medewerker bij Unilever, in 1970 een presentatie van het bedrijf in Londen bij woonde. Daar zag hij de introductie van een instantsoep die binnen 5 seconden in heet water oploste. “Leuk”, dacht Henri, “maar daar moet eerst nog heet water bij wat 5 minuten moet koken.”. Zo ontstond het idee voor een kokendwaterkraan.

Henri werkte uiteindelijk maar liefst 10 jaar aan een werkend prototype en zou hier op een gegeven moment zelfs zijn baan voor hebben opgezegd. Pas 22 jaar later, toen zijn zoon zich bij het bedrijf voegde, werden de eerste kranen als product verkocht. Nu is het bedrijf tientallen miljoenen waard.

Nu heb je misschien niet het spaargeld om je baan op te zeggen en in je kelder aan een prototype te werken. Daar gaat dit verhaal ook niet om. Waar het wel om gaat zijn goede ideeën.Wat zou er gebeuren als je jouw goede idee combineert met wat spaargeld? Misschien heb je al een miljoenen idee in je hoofd zitten en moet je het alleen nog uitvoeren. Je spaargeld kan je vast op weg helpen!

11. Investeer In Zonnepanelen

Verduurzamen moeten we allemaal, voor veel mensen zijn zonnepanelen daarom een goede stap richting verduurzaming van hun woning. Niet alleen leveren zonnepanelen je gemiddeld zo’n €635 per jaar op (3), je verdient ze daardoor vaak ook binnen een jaar of 10 terug (4). Helemaal voor mensen die langere tijd in hun huis willen blijven wonen is dit een ideale optie.

Laten we dat eens verder doorrekenen. Als je er vanuit gaat dat jouw zonnepanelen zichzelf hebben terugverdient na 10 jaar, en ze een gemiddelde levensduur hebben van 25 – 30 jaar, dan maak je dus 15 – 20 jaar lang winst op je zonnepanelen. €635 x 15 – 20 jaar = €9.525 – €12.700 winst op je investering.

Het mooie van je huis duurzamer maken is dat je bespaart op kosten die je toch wel hebt. Energiekosten zijn nou eenmaal kosten waar je niet aan ontkomt. Hoe fijn is het om daar maandelijks op te kunnen besparen!

Vraag jezelf eens af wat jij kan doen met je spaargeld om je huis duurzamer te maken?

12. Kies Voor Goede Isolatie

Nu we toch in het hoekje van duurzaamheid zitten kunnen we het net zo goed even hebben over isolatie. Dit is namelijk een geweldige optie voor mensen die wel willen verduurzamen maar die niet direct het budget hebben voor zonnepanelen.

Als je wilt isoleren dan heb je natuurlijk verschillende keuzes als het gaat om welk gedeelte van je huis je wilt isoleren. Hieronder een overzicht van de opties, de kosten voor gemiddeld 100m2 en de besparing per jaar die je kunt verwachten (5)!

  • Dakisolatie: €2.500 – €3.500 investeren levert €500 – €600 per jaar op
  • Spouwmuurisolatie: €1.500 – €2.500 investeren levert €400 – €500 per jaar op
  • Vloerisolatie: €1.500 – €2.000 investeren levert €150 – €250 per jaar op

13. Investeer In Duurzame Crowdfunding

Wil je graag goed doen met je spaarcenten maar ook een leuk rendement halen? Dan is duurzame crowdfunding waarschijnlijk een hele goede optie!

Crowdfunding werkt eigenlijk heel erg simpel en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het werkt als volgt: een bedrijf start een crowdfundingproject om zo geld op te halen voor zijn plannen. Ze gaan daarvoor niet langs bij een bank maar vragen de ”crowd” (consumenten zoals jij en ik) om geld.

Nu hoef jij natuurlijk niet in een keer het hele bedrag neer te tellen wat nodig is. Het is vaak de bedoeling dat heel veel mensen een klein beetje geld aan het project geven om het uiteindelijk te kunnen financiëren. Dat levert je vaak ook nog een rendement op van 4-8% per jaar!

Het voordeel van duurzame crowdfunding is dat dit projecten zijn die goed zijn voor de wereld. Denk aan elektrische fietsen, circulair bouwen en windmolens. Als je geïntereseerd bent dan zou ik zeker even kijken naar Het Nederlandse OnePlanetCrowd. Dit is een platform met allemaal Nederlandse projecten waar jij in kunt investeren.

14. Bouw Een Spaarbuffer

We hebben nu aardig wat slimme opties besproken waar je je spaargeld in 2020 voor kunt gebruiken. Wat nog niet op deze lijst staat is dat je zeker wat geld achter de hand moet houden.

Het is natuurlijk fijn om geld op je beleggingsrekening te hebben staan, of dat je bedrijf eindelijk van de grond afkomt. Maar wat doe je als je vaatwasser en auto in dezelfde week ineens stuk gaan?

Een algemeen advies is om altijd 6 maanden aan kosten achter de hand te hebben. Heb je € 2000 per maand nodig om te kunnen leven? Zorg dan dat je € 12.000 altijd direct tot je beschikking hebt. Meer weten over hoeveel spaargeld je moet hebben voor jouw situatie? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef!

15. Doe Een Belastingvrije Schenking

Als je niet zozeer op zoek bent naar het behalen van een maximaal rendement dan is een belastingvrije schenking natuurlijk ook nog een hele goede optie.

Hoeveel je belastingvrij mag schenken hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de band die je met de andere persoon hebt (kinderen, familie of vrienden?), hoe hoog het bedrag is en waar het aan besteedt gaat worden.

Als je geld wil schenken aan je kinderen dan mag dit belastingvrij eenmalig €26.040 zijn. Wordt de schenking gebruikt voor een dure studie of de aankoop/verbouwing van een huis? Dan mag je respectievelijk eenmalig €54.246 en €102.010 schenken zonder dat de fiscus er geld vanaf haalt.

Voor vrienden en familie gelden andere tarieven. Ook zijn er verschillende voorwaarden waar je bij een schenking rekening mee moet houden. Als je hier meer over wilt weten dan kun je deze blog lezen waarin ik dat allemaal heb uitgelegd: Hoeveel Mag Je Schenken?

16. Kies Een Betere Spaarrekening

Zijn de vorige 15 opties toch niet helemaal naar je smaak? Ben je toch nog overtuigd van het nut van sparen? Neem dan in ieder geval de moeite om je spaarrekening eens kritisch te bekijken!

We laten vaak veel geld liggen door onze verzekeringen, vaste lasten en onze spaarrekeningen niet goed onder de loep te nemen. Zo kan het zijn dat er een veel betere spaarrente voor jou beschikbaar is bij een andere bank. Misschien is een depositorekening zelfs een optie?

Als een depositorekening inderdaad wat voor jou is kijk dan even bij Raisin. Daar kun je makkelijk een depositorekening vergelijken met een rente die een stuk hoger ligt dan je normale spaarrekening!.

17. Koop Een Huis

Afhankelijk van de hoeveelheid spaargeld die je hebt kun je het geld natuurlijk ook heel goed gebruiken voor de aankoop van een huis. Sinds 2018 mag je namelijk maar 100% van de waarde van een huis lenen bij een hypotheekverstrekker. Er zijn echter veel bijkomende kosten die je nu dus helemaal zelf moet financieren.

Laten we een voorbeeld nemen van een huis wat je voor €250.000 wilt kopen. Daar komen echter nog verschillende kosten bij, denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten etc. Het is niet gek om in dit geval zo’n €9.000 aan kosten te moeten betalen.

Als je daar ook nog een bankgarantie wilt hebben, een bouwkundige keuring, starterslening en een makelaar inschakelt dan kan dit bedrag verdubbelen. Al met al kan je spaargeld je dus goed op weg helpen om een eigen huis te kopen.

18. Spaar Spaarzegels

Koopzegels zijn zegels die je al sinds jaar en dag bij de supermarkt kunt kopen. Eigenlijk is het een soort loyaliteitsprogramma wat de supermarkten gebruiken om jou terug te laten komen. Gelukkig kan het je als consument wel een goed rendement opleveren wat verrassend veel beter is dan het rendement op je spaarrekening!

Hieronder zie je een overzicht van vier populaire supermarkten. Zoals je kunt zien zitten er echt hele goede deals tussen en kun je jouw spaargeld zo gebruiken om nog meer spaargeld te verdienen.

Supermarktzegel bij iedereprijs per zegelaantal zegels vol boekjekostenwaarderendement
Albert Heijn1 euro10 cent49049 euro52 euro6%
Jumbo1 euro10 cent25025 euro26 euro4%
Coop50 cent5 cent50025 euro26 euro4%
Plus1 euro2 cent2004 euro6 euro50%
Bron

19. Onderhoud Spullen Van Waarde

Dit is eigenlijk een hele praktische tip tussendoor. Over het algemeen is het verstandig om je spaargeld te gebruiken om spullen die van waarde zijn te onderhouden zodat ze langere tijd meegaan.

Denk bijvoorbeeld aan je auto. Is het over het algemeen goedkoper om je auto een goede onderhoudsbeurt te geven of de koppakking te laten vervangen als deze stuk is gegaan? En wat dacht je van je woning: is het goedkoper om je kozijnen te schuren en opnieuw te verven of kun je ze beter nieuw aanschaffen?

Het is zeker geen gek idee om een gedeelte van je spaargeld te gebruiken om te investeren in onderhoud en zo onnodige vervangingskosten te voorkomen.

20. Investeer In Garageboxen

Investeren in vastgoed klinkt de meeste mensen goed in de oren, toch is dit vaak wel een investering die aardig in de papieren kan lopen. Het kopen van een volwaardig huis of appartement is immers niet voor de meeste weggelegd zonder een hypotheek. Daarom is er een alternatief: investeren in garageboxen.

Er zijn ondernemers die alleen in garageboxen investeren. Zij kopen de garageboxen op en verhuren deze vervolgens door aan huurders. Gemiddeld kost een garagebox €30.000 – €70.000 (dat is nog steeds niet goedkoop maar goedkoper dan een huis of appartement).

Als je een huurder hebt gevonden dan levert dit vaak een rendement van 6% per jaar op + de stijging in waarde van de garageboxen als die er is. Wel is dit een actievere vorm van investeren en moet je goed rekening houden met risico’s die je loopt. Lees je dus zeker goed in voordat je hier aan begint!

Partijen waar je garageboxen kunt kopen en verhuren zijn onder andere Boxcomplex.nl en Garagepark Nederland. Daar zou ik een kijkje nemen als je hier geïnteresseerd in bent.

21. Beleg In Goud

Goud is om meerdere redenen een belegging waar veel mensen fan van zijn. Dat komt vooral doordat goud een hele goede bescherming biedt tegen inflatie. Historisch gezien is het namelijk zo dat goud eigenlijk altijd stijgt met de inflatie.

In het kort betekent dat dat je jouw spaargeld dus beter in goud kunt hebben zitten dan in euro’s of dollars. Die munten worden namelijk minder waard over een periode van tijd terwijl goud zijn waarde behoudt.

Tot slot is het ook zo dat mensen goud kopen als ze willen dat de waarde van hun complete portfolio (aandelen, obligaties, goud etc.) ongeveer dezelfde waarde behoudt door de jaren heen. Het is namelijk zo dat de goudprijs het historisch gezien ontzettend goed doet als de aandelenmarkt het slecht doet. Andersom is het eigenlijk hetzelfde. Deze beleggingen houden elkaar dus in ‘balans’.

22. Beleg In Whisky

Whisky is de afgelopen jaren een hele goede investering gebleken. Dat komt natuurlijk omdat het productieproces van whisky moeizaam is en de oplages daarom gelimiteerd zijn (eigenlijk hetzelfde als met goud).

Hieronder kun je de grafiek zien van de Apex 1000 Index. Dat is een index die de algehele waarde volgt van duizend populaire Single Scotch Malts. Zoals je kunt zien is die waarde de afgelopen jaren heel erg hard gestegen en doen whisky’s het als een investering dus goed.

Investeren in whisky’s kun je op verschillende manieren doen. Je kunt geld inleggen bij bedrijven die in whisky’s investeren en zo meeliften op het rendement wat zij verdienen. Daarnaast kun je ook zelf whisky’s kopen en bewaren en ze weer verkopen als je een goed rendement hebt behaald. Houdt er in beide gevallen rekening mee dat je wel moet weten waar je in belegd, ook deze belegging neemt risico met zich mee.

23. Investeer In Vakantiewoningen

Een andere optie die je misschien kan aanspraken is het kopen en verhuren van een vakantiewoning. Deze manier van investeren heeft twee voordelen. Als eerste kun je een goed rendement halen op je vakantiewoning, als tweede kun je de vakantiewoning zelf natuurlijk ook gebruiken en betaal je zo minder voor vakanties.

Investeren in vakantiewoningen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een vakantiewoning kopen op een complex van bijvoorbeeld Centerparcs. Zij verhuren deze vakantiewoning vervolgens voor jouw en jij verdient daar een goed rendement op (5-7% per jaar).

Een andere mogelijkheid die je hebt is om zelf op een willekeurig park een huisje te kopen en dit zelfstandig te verhuren. Je zult daarvoor dus wel iets meer moeite moeten doen (zoals het vinden van vakantiegangers bij bijvoorbeeld AirBNB) maar het rendement kan daardoor wel iets hoger liggen.

24. Beleg In Wijn

Net als beleggen in whisky brengt beleggen in dure wijnen natuurlijk ook verschillende obstakels met zich mee. Dat betekent echter niet dat, als je weet wat je aan het doen bent, je geen goed rendement kunt halen.

Om een idee te geven heb ik hieronder een wijn gepakt uit 2000. Zoals je kunt zien is deze in een periode van iets meer dan 10 jaar bijna 400% in waarde gestegen. Hoe je het ook wendt of keert, dat is gewoon een goede investering.

Net als met whisky’s kun je ook bij wijnen weer twee kanten op: je kunt beleggen in bedrijven die investeren in wijnen of je kunt zelf aan de slag met aankoop en verkoop. Wat je ook kiest, wees goed op de hoogte van de risico’s.

25. Investeer In Comfort En Verzorging

Naast meer rendement halen op je spaargeld heb je natuurlijk ook altijd de optie om het geld uit te geven. Een van de beste manieren waarop je dat kunt doen is door te investeren in jouw eigen comfort en verzorging.

Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe bril kopen, of wat dacht je van een beter bed waar je veel lekkerder op kunt slapen? Mensen die veel sparen vergeten dit vaak uit te geven aan dingen die echt belangrijk zijn voor zichzelf. Misschien is dit een goed moment om wat geld in je eigen comfort te herinvesteren.

26. Beleg In Horloges

Het mooie van beleggen in horloges is dat je jouw beleggingen natuurlijk gewoon kunt dragen. Dat maakt dit niet alleen een rendabele bestemming voor je spaargeld maar ook nog eens iets waar je zelf plezier aan kunt beleven zonder dat de waarde daalt.

Wel is het ook hier weer belangrijk te weten wat je aan het doen bent. Zeker niet alle horloges stijgen in waarde en nieuwe horloges verliezen eigenlijk al direct een gedeelte van hun waarde bij aankoop. Daarom is het vooral verstandig te investeren in luxe, tweedehands horloges.

Verder is het goed om te weten dat, hoewel dit geld kan opleveren, het zeker niet de meest rendabele optie op de lijst is. Neem bijvoorbeeld een Rolex Datejust (6). Dat is een populair horloge wat de afgelopen 12 jaar 61% in waarde is gestegen. Dat is dus een leuk rendement voor een horloge maar stukken minder dan andere vormen van beleggen.

27. Koop En Verkoop Websites

Als je het leuk vindt om met online marketing bezig te zijn dan kun je ook zeker kijken naar het kopen en verkopen van websites (of misschien zelf een goede blog beginnen). Het grappige is namelijk dat websites ontzettend lucratief kunnen zijn. Sommige blogs verdienen enkele duizenden euro’s per maand!

Als je er dan ook nog eens vanuit gaat dat blogs of websites vaak verkocht worden met een factor 35 van hun maandelijkse inkomen dan kan een website al snel enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s waard zijn.

Als je hier verstand van hebt (of er meer over wil leren) dan kan het een nuttige besteding van je spaargeld zijn. Als je interesse hebt kun je het beste kijken op stiedeals.nl, websitetekoop.nl en webshopovername.nl.

28. Koop Kunst En Antiek

Een andere categorie waar je jouw spaargeld goed in zou kunnen steken is kunst en antiek. Kunst is over het algemeen een iets minder stabiele belegging dan antiek. Helemaal als het gaat om hedendaagse kunstenaars, daar is het vaak namelijk nogal gokken wie in de toekomst veel waard gaat zijn.

Bij antiek ligt dit vaak net iets anders, hier zit al jaren een grote markt achter en het is vaak duidelijk wat een goede investering is of wat niet. Daar zul je wel goed voor moeten zoeken omdat de deals natuurlijk niet voor het oprapen liggen.

In beide gevallen kun je het natuurlijk ook gewoon kopen omdat je het mooi vindt om in huis te hebben. Bijkomend voordeel is dat je de kans hebt dat er ook nog een bepaalde waardevastheid aan je kunst of antiek kleeft. Als je hierin geïnteresseerd bent dan is de veilingwebsite Catawiki waarschijnlijk een goed punt om te beginnen.

29. Koop (Klassieke) Auto’s

Afhankelijk van de hoeveelheid spaargeld die je hebt kun je ook beginnen met een handel in (klassieke) auto’s. Helemaal als je een petrolhead bent zou dit naast lucratief ook een hele leuke bezigheid kunnen zijn.

Er zijn hier twee richtingen die je op kunt gaan. Als eerste kun je ervoor kiezen om in de markt van klassieke auto’s te gaan zitten. In dat geval zul je veel kennis op moeten doen van welke auto’s in waarde kunnen stijgen en waar je deze auto’s kunt vinden.

Een andere optie is om je op de iets normalere auto’s te richten en vooral naar opknappertjes te zoeken. Je spaargeld kun je vervolgens deels in het opknappen van de auto steken en deze zo weer doorverkopen. Afhankelijk van je kennis en ervaring kan ook dit een lucratieve bezigheid zijn!

30. Ga Op Vakantie

Ben je de hele lijst doorgelopen en weet je alsnog niet wat je met je spaargeld moet doen? Ga dan gewoon eens lekker op vakantie en geef het geld aan jezelf uit! De kans is groot dat je hard voor je spaargeld gewerkt hebt en dat je toe bent aan een zuurverdiende vakantie. Misschien moet je wel gewoon even van je spaargeld gaan genieten!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts