Wat Verdient Een Accountant?


Als accountant kun je zeer veel verschillende soorten werk doen. Verdient een accountant zijn echter ook goed? Dat gaan we hier uitgebreid uitzoeken en toelichten.

Wat verdient een accountant?

Jaren ervaringSalaris accountant AASalaris accountant RA
0 tot 2€3250-€3750€3250-€3750
3 tot 5€3500-€4750€3500-€4750
5 tot 10€4000-€5000€4500-€6500
meer dan 10€4500-€7500€5500-€9750

Er is natuurlijk meer. Want je wilt vast maar wat graag weten hoe je dan wel een accountant kunt worden. We vertellen daarom tot in detail hoe de salarissen in elkaar zitten. Buiten dat gaan we verder in op de opleiding en kansen op de arbeidsmarkt.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Het berekenen van het salaris van een accountant

Om nog dieper in te gaan op hoe het salaris van een accountant precies tot stand komt zijn meerdere dingen van belang. Zoals gezegd draait het om een combinatie van de opleiding die een accountant heeft gehad en hoeveel ervaring deze heeft.

Deze vormt in combinatie met de ervaring de basis voor het bepalen van het loon. Ondanks dat kan het per werkgever natuurlijk ook onderling verschillend.

Het is soms aantrekkelijk om naar verloop van tijd van baan te wisselen, omdat je op die manier kunt proberen meer loon te vragen aan de hand van de ervaring die je hebt opgedaan.

Buiten het brutoloon zijn secundaire arbeidsvoorwaarden handig om mee te nemen in een berekening. Bijvoorbeeld hoe het pensioen is geregeld, of je een auto van de zaak krijgt en hoeveel vrije dagen er per jaar worden gegeven.

Als een werkgever je ook nog eens door laat groeien door trainingen en opleidingen te doen is dat helemaal mooi meegenomen. Dit alles zie je natuurlijk niet direct terug in het brutosalaris, maar is wel goed om over na te denken.

Want als al deze voorwaarden gunstig zijn is het soms logisch dat men iets minder verdient dan wanneer deze allemaal niet aanwezig zijn.

Puur gekeken naar het brutosalaris is het interessant om te weten hoe snel dit op kan lopen. Wanneer je een aantal jaren ervaring erop hebt zitten gaat je loon uiteraard stijgen.

Hieronder kun je een mooi overzicht zien van de gemiddelde bruto maandsalarissen van een accountant gecombineerd met het aantal jaren ervaring:

  • 0 – 2 jaar ervaring: tussen de €3250,- en €3750,- bruto per maand
  • 3 – 5 jaar ervaring: tussen de €3500,- en €4750,- bruto per maand
  • 5 – 10 jaar ervaring: tussen de €4000,- en €5000,- bruto per maand
  • 10 – 15 jaar of meer ervaring: tussen de €4500,- en €6750,- bruto per maand

Hoeveel kan een startende accountant verdienen?

Alle begin is moeilijk, daarom is het vanzelfsprekend dat een beginnend accountant minder verdient dan iemand met ervaring. Naarmate de jaren dat je werkzaam bent oplopen, zal het loon wel steeds verder gaan stijgen, wat mooi nieuws is natuurlijk.

In het begin kan een assistent account uitgaan van een salaris wat rond de €32.500,- bruto per jaar ligt. Er is de laatste jaren qua hoogte van het loon voor startende accountants weinig veranderd. Wel kan er aardig verschil in zitten per werkgever. Dit loopt soms wel op tot duizenden euro’s per jaar.

Als beginner krijg je je dus gelijk een aardig salaris. De posities bij de grotere kantoren zijn daarbij extra gewild. Niet alleen wordt hier meer betaald, er liggen uiteraard ook meer mogelijkheden om door te groeien.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Tot hoever gaat het maximale salaris?

Een aantrekkelijk pluspunt aan dit beroep is dat het salaris na verloop van tijd aardig kan stijgen. Het maximale salaris van een gevorderde accountant kan relatief hoog zijn, zeker wanneer deze meer dan 15 jaar ervaring heeft.

Er zit enig verschil in accountants die werken bij een accountancy of op een andere plek in het bedrijfsleven. Voor iemand die al langer dan 15 jaar meeloopt kan het salaris bij een accountancy uiteindelijk oplopen tot rond de €8000,- euro bruto per maand. Bij accountants gevestigd op andere plekken in het bedrijfsleven is dit zelfs €10.000,-.

Er gaat een aardig traject aan vooraf voordat iemand daadwerkelijk accountant kan worden. Maar gelet op de maximale salarissen is dit qua beloning meer dan de moeite waard. Heb je veel ervaring dan krijg je dus een prima loon, met daarbij vaak fraaie arbeidsvoorwaarden.

Zijn er veel kansen op de arbeidsmarkt?

De ambitie hebben om een beroep als accountant te gaan doen heeft vaak meerdere redenen. Maar een kwestie waar iedereen die dit wil graag meer over zal willen weten is of er voldoende kansen zijn op de arbeidsmarkt.

Gelukkig is er momenteel voor starters veel perspectief op de arbeidsmarkt. Die zit sowieso in de lift en op veel plaatsen zijn tekorten. Omdat je als accountant vaak een brede opleiding krijgt heb je voldoende mogelijkheden om op allerlei plaatsen te solliciteren. De laatste jaren is de algehele vraag naar accountant steeds weer iets gestegen.

Het is altijd goed om te weten dat er veel kansen liggen om aan een baan te komen binnen een bepaalde sector. Ondanks dat dit altijd kan veranderen, ziet de nabije toekomst er voor startende accountants prima uit.

De opleiding tot accountant

Om wat meer te kunnen vertellen over de opleiding tot accountant is het belangrijk te weten dat er twee soorten zijn. Deze worden ook wel de AA-accountant en de RA-accountant genoemd. Wat precies het verschil is lees je hier.

De AA-accountant werkt over het algemeen vooral veel met (kleine) ondernemers. De RA- accountant zal vaker aan de slag gaan bij bijvoorbeeld multinationals. Deze heeft een universitaire opleiding gevolgd, terwijl een AA-accountant de opleiding op HBO-niveau af heeft gewerkt.

Zoals je zult begrijpen ligt het uiteindelijke salaris van een RA-accountant een stuk hoger. Maar deze heeft dan ook meer verantwoordelijkheid. Met de werkzaamheden zijn vaak veel grotere bedragen gemoeid.

Kan een accountant bonussen verdienen?

Een mooie bonusstructuur kan bepaalde beroepsgroepen nog aantrekkelijker maken. Daarom is het goed om te weten hoe het zit met het verdienen van bonussen als accountant. Je ziet hier of deze vaak worden uitgekeerd en waarvoor.

Het is heel normaal om als accountant bonussen te ontvangen. De meeste kantoren hebben een eindejaarsbonus als alle targets worden gehaald, maar dit is vaak lang niet alles. Andere soorten bonussen zijn tussentijdse bonussen als er goed wordt gepresteerd. Maar een startersbonus, ook wel sign-in bonus genoemd, komt ook steeds vaker voor.

Dat er zoveel bonussen zijn is vrij opvallend, want dit komt niet vaak voor. Zeker het idee om een bonus te krijgen alleen maar door ergens te beginnen is zeker mooi. De gemiddelde accountant werkt veel en maakt vaak extra uren. Als daardoor echter de targets behaald worden wacht er dus wel een mooie beloning.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts