Wat Verdient Een Accountmanager?


Wanneer je accountmanager wordt kun je op veel plaatsen werk vinden. Het is logisch dat je wilt weten wat een accountmanager precies verdient en hoe die bedragen dan tot stand komen. Daarover lees je hier meer.

Wat verdient een accountmanager? Het salaris ligt tussen de €1850,- bruto per maand voor starters en kan maximaal oplopen tot €6000,- bruto per maand voor ervaren accountmanagers. Aan de hand van de werkgever, het aantal jaren en ervaring, de leeftijd en bonusregelingen valt op te maken wat een accountmanager ongeveer verdient.

De bovengenoemde elementen bepalen grotendeels de verdiensten. Als aanvulling daarop zijn er nog meer dingen interessant om te weten. Zo kom je er hier ook achter of de inkomsten stabiel zijn voor accountmanagers, hoeveel het kost om dit te worden en of er momenteel veel werk te vinden is voor dit beroep.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Reken het salaris uit van een accountmanager

Als accountmanager verdien je dus zeker niet slecht. Het gemiddelde bruto maandloon ligt op €4000,- wat een stuk hoger is dan bij de meeste beroepen. Dat het pad naar dit beroep niet heel makkelijk te bewandelen is zul je daarom wel begrijpen.

Maar, met een dergelijk salaris in het vooruitzicht is het de investering qua opleiding wel meer dan waard. Er zit ook nog een verschil tussen een startende (junior) accountmanager en ervaren (senior) accountmanager. Dit valt zowel terug te zien is het salaris als de functie zelf. Uiteraard heeft een senior accountmanager meer verantwoordelijkheden

Binnen dit beroep is men vaak gespecialiseerd. De meeste werknemers richten zich daarbij op een bepaalde sector. Er kan daarom verschil zitten qua loon binnen deze sectoren. Door zich op een bepaalde dienst te richten of een bepaald product worden ze soms weer meer waard. Hier zie je een aantal voorbeelden van verschillende typen accountmanagers:

  • Accountmanager in het vastgoed
  • Accountmanager in verzekeringen
  • Technisch accountmanager
  • Sales accountmanager

De ene vorm richt zich wat meer op relatiebeheer dan de andere. Tegenwoordig is het zo dat sommige banen met de omschrijving accountmanager veel weg hebben van het beroep van een vertegenwoordiger.

Dit lijkt ondertussen best veel op elkaar. Zeker voor de banen die erop gericht zijn nieuwe klanten binnen te halen voor een bedrijf. Hier wordt vaak met targets en bonusregelingen gewerkt. Maakt iemand deze waar dan betekent dit een mooie bonus op het basissalaris.

Een goede accountmanager die aan de lopende band nieuwe klanten binnenhaalt kan zijn of haar loon dus flink op zien lopen. Dat is nog een reden waarom dit werk voor veel mensen interessant is. Het geldt als een mooie extra motivatie om dagelijks je stinkende best te doen, omdat je hier zelf dus direct beter van wordt.      

Wat is het salaris van een startende accountmanager?

Als je aan het begin van een loopbaan als accountmanager staat is het voornaamste doel om werk te vinden. Als dit lukt kun je immers door gaan groeien. Toch is het goed om te weten hoeveel een starter ongeveer aan loon krijgt.

De precieze hoogte van een startersloon als accountmanager hangt af van de opleiding en het bedrijf waar iemand voor werkt. Met een MBO achtergrond ligt dit rond de €1850,- bruto per maand. Iemand met een HBO opleiding zal boven de €2000,- uitkomen. Door targets te bereiken zul je snel groeien maar ook veel extra loon kunnen binnenhalen.

Een ambitieuze accountmanager die er gelijk voor gaat zal het loon snel zien oplopen. Ben je dus uitermate geschikt voor deze positie en bewijs je dat gelijk, dan ligt er qua loon veel groei in het verschiet.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo.

Tot hoeveel verdient een ervaren accountmanager?

Een accountmanager die al lang meegaat wordt vaak een Senior accountmanager of Manager Large Accounts genoemd. Deze heeft dus veel accounts onder zich en de nodige ervaring. Het is interessant te kijken tot hoeveel iemand in deze functie kan verdienen.

Wanneer we kijken naar landelijke cijfers kunnen we een goed idee krijgen van wat een Senior accountmanager nu precies binnenhaalt aan salaris. Het gemiddelde ligt net onder €80.000,- bruto per jaar. Wel is te zien dat dit in sommige gevallen kan oplopen tot ruim boven de €100.000,- op jaarbasis.

Dit wordt door een groot deel bepaald door hoeveel verantwoordelijkheid iemand op een positie heeft. Dit kan te maken hebben met  de hoeveelheid klanten of accounts die iemand onder zich heeft. Maar ook met hoe groot bepaalde klanten zijn en hoeveel ze dus opleveren.    

Heeft een accountmanager een stabiel inkomen?

Als accountmanager zijn er vaak extra bonussen of prestatiebeloningen te verdienen. Nu stellen we ons daarbij gelijk de vraag of het inkomen voor dit beroep dan wel stabiel is of niet.

Het simpele antwoord is dat een accountmanager vaak een vast bedrag als basissalaris krijgt. Dit kan echter fors oplopen wanneer doelstellingen worden bereikt en nieuwe klanten worden binnengehaald. Iemand die goed is in zijn werk kan dus elke maand aardig wat loon bovenop het basisinkomen krijgen door toedoen van verdiende bonussen.

Wanneer je een echte salestijger bent kan dit dus zeker in je voordeel werken. Een baan als accountmanager kan je dan enorm veel extra inkomen opleveren. Dat maakt het voor veel aspirant accountmanagers juist een uitdaging.

Welke opleidingen zijn er tot accountmanager?

Door de juiste opleiding tot accountmanager te volgen kun je alle kneepjes van het vak onder de knie krijgen. Dit is essentieel om zo succesvol mogelijk te kunnen worden. Uiteindelijk zul je daardoor ook veel meer kunnen verdienen.

Wanneer je op MBO niveau zit is de opleiding junior accountmanager een prima optie. Lukt het je om deze te voltooien dan kan daarna nog een aanvullende HBO opleiding gedaan worden. Voor wie direct HBO gaat doen sluiten de opleidingen commerciële economie en marketing management goed aan op dit beroep.

Het leuke aan dit werk is dat de opleidingen dus op meerdere niveaus te volgen zijn. Kortom, iedereen kan het eigenlijk worden. Bovendien kun je, zelfs als je met een lagere opleiding begint, goed doorstuderen.

Is er veel werk voor accountmanagers?

Er zijn als accountmanager allerlei plaatsen waar je kunt werken. Eigenlijk overal waar veel met klanten gewerkt wordt. Denk hierbij aan de detailhandel en groothandel, transport- en industriesector en dienstverleners als verzekeraars. Maar is er ook daadwerkelijk veel werk beschikbaar?

Gelet op de huidige situatie zijn er zeer veel kansen voor accountmanagers. Dit geldt in de gehele breedte voor dit beroep. Dus ongeacht of je als accountmanager werkzaam bent in het vastgoed, de binnendienst of meer als technische accountmanager. Er is overal een zeer goed perspectief om werk te vinden.

Het is altijd goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn om aan een baan te komen. Dit geldt momenteel zeker voor accountmanagers. Er is over het algemeen meer vraag naar mensen dan dat er aanbod is waardoor baankansen aanzienlijk toenemen.

Wat verdient een zelfstandige accountmanager?

Als zelfstandige accountmanager zijn er legio voordelen. Je hebt meer vrijheid om een eigen indeling te maken en te bepalen met wie je werkt. Maar verdient het ook daadwerkelijk beter?

Het is voor een zelfstandige accountmanager heel gebruikelijk om een bruto uurtarief van €65,- te vragen. Als we dus uitgaan van een 40-urige werkweek komt dit neer op maar liefst meer dan €10.000,- bruto in de maand. Aan dit bedrag zitten dan wel een aantal haken en ogen.

Iemand die zelfstandig werkt zal immers ook tijd nodig hebben voor andere zaken als administratieve werkzaamheden. Daarnaast is het niet zeker dat je altijd werk hebt. Het daadwerkelijke bedrag kan dus wel een stuk lager liggen dan het bedrag hierboven.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts