Wat Verdient Een Acteur?


Het is voor veel mensen een droom om acteur om actrice te worden. De weg hiernaartoe is echter niet altijd makkelijk. Soms is het enorm moeilijk om aan de bak te komen. Kun je echter in de tussentijd ook genoeg verdienen met dit beroep?

Wat verdient een acteur?

Soort acteurBruto salaris per jaar
Hollywoodster€1 – 80 miljoen
Nederlandse acteur (bijv. GTST) €20.400
Musicalacteur €18.000

De salarissen kunnen nogal verschillen binnen dit beroep. Des te leuker is het om nog verder uit te zoeken hoe dat kan en waar die verschillen in zitten. We gaan onder andere uitzoeken hoe het salaris kan groeien, welke opleiding geschikt is en of zelfstandige acteurs veel werk hebben.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Welke Startsalaris Verdient Een Acteur?

Alle begin is moeilijk, zeker als acteur. Daarom is het goed mogelijk dat je nauwelijks zult verdienen. Mocht je echter wel al wat klusjes hebben en het begint te lopen, dan kun je er ongeveer van uitgaan wat je startsalaris als acteur is.

In producties spelen en allerlei klussen scoren is het belangrijkste voor een jonge acteur. Hierdoor kan deze zich ontwikkelen, wat later ongetwijfeld nog meer werk op zal leveren. Het loon zal met meer ervaring ook alsmaar hoger worden. Een startende acteur verdient €14,64 bruto per uur.

Als alles meezit kan dit bedrag echter hard oplopen. Goede rollen kiezen is daarom belangrijk. Deze kunnen beter worden vertolkt waardoor je eerder in positieve zin op zult vallen. Dit zal vanzelf meer klussen op gaan leveren. Als het balletje eenmaal aan het rollen gaat, moet je daar, zeker in dit vak, zoveel mogelijk van profiteren.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Hoeveel Verdienen Ervaren Acteurs?

Acteurs die veel werk hebben kunnen qua inkomsten snel hogerop gaan. Iemand met ervaring verdient goed en heeft vaak de mogelijkheden om te kiezen uit meerdere projecten. Dit drijft de verdiensten natuurlijk alleen maar op. Des te meer je gevraagd wordt voor projecten of klussen, des te meer je vanzelfsprekend kunt verdienen.

De opties die iemand met ervaring en een goede staat van dienst heeft zijn talrijk. Aan het loon wat verdient kan worden zie je dit zeker terug. Zo verdient een ervaren acteur tot wel €33,79 bruto per uur. Hieraan zien we gelijk dat het verschil met starters dus enorm groot is.

Als je eenmaal zover bent dat je het ver geschopt hebt betaald dat zich zeker uit. Het kan moeilijk zijn om in deze branche een loopbaan van de grond te krijgen. Wanneer dit echter gelukt is zul je er qua inkomen zeker geen spijt van hebben.

Zijn Er Veel Mogelijkheden Als Zelfstandige Acteur?

Het is interessant om te zien wat voor mogelijkheden er als zelfstandige acteur zijn. Voordelen hiervan zijn dat je niet gebonden bent aan een bepaald bureau of agentschap. Daardoor heb je meer mogelijkheden om je carrière in te richten zoals je zelf wilt en houd je de keuze voor bepaalde rollen in eigen hand.

Wist je dat sommige zelfstandige acteurs wel €50,- bruto per uur vragen? Best veel dus in vergelijking met de minimale en maximale salarissen die we eerder noemden. Er zijn echter wel een aantal factoren die het werken als zelfstandige iets minder aantrekkelijk maken. Logischerwijs zul je meer tijd kwijt zijn aan dingen die anders voor je geregeld worden.

Voor acteurs is het vaak al moeilijk genoeg om aan veel werk te kunnen komen. Wanneer je bij een agentschap zit gaat dit vaak makkelijker. Als zelfstandige zul je ook je eigen audities en veel andere zaken zelf moeten regelen. Wanneer je echter voor een bureau werkt sta je hier uiteraard ook geld aan af, dat hoeft als zelfstandige niet meer.

Welke Studie Moet Je Volgen Om Acteur Te Worden?

Om een goede acteur te kunnen worden heb je de keuze uit allerlei opleidingen en academies. Met het voltooien van een dergelijke opleiding zul je meer kansen hebben om later aan het werk te komen. Alleen al daarom is dit de moeite waard, zeker voor dit beroep.

De exacte kosten van het collegegeld zijn afhankelijk van een aantal dingen. Dit zijn onder andere je nationaliteit en welke opleiding je precies volgt binnen een academie of theaterschool. Het wettelijk vastgestelde collegegeld voor een opleiding als deze aan de hogeschool is voor dit jaar €2143,-.

Een opleiding als deze doen is dus wel een investering in jezelf. Als je er in slaagt deze met succes af te ronden kan dit later wel deuren openen. Daarbij bouw je op de opleiding zelf al een aardig netwerk op wat je in de toekomst zomaar zou kunnen gebruiken. Het is daarom altijd aan te raden om een studie te volgen.

Hoe Wordt Bepaald Wat Een Acteur Verdient?

Voor iedereen die acteur wil worden loopt een carrière anders. De een zal al snel een aantal goede rollen krijgen, de ander kan jaren bezig zijn voordat alles enigszins van de grond komt. Omdat de concurrentie hevig is, zal het niet altijd makkelijk zijn om te slagen.

Als dit echter wel lukt, valt er natuurlijk nog veel meer te verdienen dan de eerder genoemde gemiddelde bedragen. Een acteur die grote bekendheid krijgt kan er zelfs voor gaan om in het buitenland door te breken. Als dat gebeurd staat er nauwelijks een imiet op wat er verdient kan worden.

Een goede boterham verdienen is dus niet altijd makkelijk. Maar dit hoort er natuurlijk bij. Je jaagt als acteur immers vaak op een droom die heel veel andere mensen ook hebben. Daarom moet je het ervoor over hebben dat het in het begin niet altijd op rolletjes zal lopen.

Sterker nog, misschien komt je acteer carrière wel helemaal nooit van de grond. Dan is het voor velen echter nog steeds een geruststellend gevoel dat ze er alles aan gedaan hebben om hun doelen te bereiken.

Door allerlei trainingen en extra cursussen te volgen kun je jezelf in ieder geval veel verbeteren. Elke soort ervaring is welkom, want deze kun je altijd weer gebruiken. Het kennen van de juiste mensen in dit wereldje mag ook zeker niet onderschat worden.

De juiste contacten kunnen ervoor zorgen dat je loopbaan in een stroomversnelling raakt. Maar ken je niet de juiste mensen, dan kan het tegenovergestelde wel eens gebeuren. Hoe goed je ook mag zijn. De volgende onderdelen bepalen grotendeels of je als acteur kunt slagen en dus indirect ook de hoogte van je salaris:

  • Een goed netwerk
  • Bij welk casting- of theaterbureau je aangesloten bent
  • Welke opleidingen, trainingen en cursussen je gedaan hebt
  • Eerdere ervaring zoals voorgaande rollen 

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts