Wat Verdient Een Administratief Medewerker?


Wanneer je administratief medewerker bent of wordt is er over het algemeen werk genoeg. Een pluspunt is dat deze baan ook vaak voor parttimers mogelijk is. De vraag is natuurlijk wel of het ook beetje goed verdient.

Wat verdient een administratief medewerker? Uiteraard verdient een fulltime werkende meer dan iemand die deeltijd werkt. Ervaring speelt hierbij ook een rol. Het gemiddelde salaris van een administratief medewerker ligt op €2100,- euro bruto per maand voor een fulltime dienstverband.

De hoogte van het precieze loon voor dit beroep kan dus variëren. Om erachter te komen hoe dit wordt opgebouwd en wat de onderliggende factoren zijn gaan we kijken naar een aantal dingen. Dit zijn bijvoorbeeld de werkgelegenheid en de opties als zelfstandige.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Welk Startsalaris Verdient Een Adminstratief Medwerker?

Elke beginner verdient natuurlijk wat minder dan ervaren collega’s. Dit is voor administratieve medewerkers niet anders. We bespraken eerder al het gemiddelde salaris, het loon ligt voor beginners echter een stukje lager.

Wanneer je net van start gaat zonder enige ervaring zul je het met een wat lager salaris moeten doen. In het geval van een administratief medewerker komt dit neer op € 1700,- bruto per maand. Het goede nieuws is dat je wel nog veel verder omhoog kunt naarmate de jaren verstrijken.

Ervaring opdoen is enorm belangrijk, voor vrijwel ieder beroep. Daarom is het niet erg dat je het in het begin met een lager salaris moet doen. Het kost tijd om ervaring en een goed C.V. op te bouwen. Door wat lager te beginnen maak je dit echter wel mogelijk.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Administratief Medwerker?

Naarmate de jaren gaan tellen groeit je salaris steeds verder. Dit geldt voor administratief medewerkers niet anders. Dat maakt het leuk om te kijken tot hoever het maximale salaris kan gaan, dan weet je tenslotte waarvoor je het doet!

Een administratief medewerker met meer dan 10 jaar ervaring kan naar verloop van tijd veel meer verdienen dan in het begin. Het maximale salaris ligt op €2500,- bruto voor deze functie. Dit is maar liefst bijna 50% meer dan het startsalaris. Je doet er dus goed aan om te blijven groeien binnen dit beroep.

Na een aantal jaren loopt je loon goed op. Indien je veel ervaring kunt overleggen kun je hier je slaatje uit slaan. Bij sollicitaties kun je veel meer loon vragen, want dat heb je bij eerdere werkgevers al opgebouwd.

Werkgelegenheid Administratief Medewerkers

Veel werkgelegenheid betekent een uitstekende kans op het scoren van een baan. De hele arbeidsmarkt kampt over de breedte met grote tekorten vandaag de dag. Nu is de vraag natuurlijk of dit ook voor administratief medewerkers geldt.

Nu is dat ook in dit geval zo. Als administratief medewerker kun je momenteel bij talloze bedrijven terecht. Er zijn duizenden vacatures door het hele land te vervullen. Om een baan hoef je dus zeker niet verlegen te zitten. Dit is uitermate goed nieuws voor iedereen die er een zoekt.

Omdat de situatie ook weer kan veranderen, is het natuurlijk goed om toe te slaan wanneer dit kan. Meer werkgelegenheid betekent ook meer keuze voor werknemers. Zo kun je gaan voor een werkgever die bij je past of een functie waar je ook nog doorgroeimogelijkheden hebt.

Verdienen Zelfstandige Administratief Medewerkers Meer?

Een beroep als administratief medewerker leent zich ideaal om als zelfstandige aan de slag te gaan. Hierdoor heb je meer vrijheid om je tijd en werkzaamheden zo in te delen als jij dat zelf wilt. Maar kun je er ook meer mee verdienen?

Als zelfstandige die administratieve werkzaamheden uitvoert is het vrij normaal om rond de €30,- per uur zonder exclusief BTW te vragen. Dit klinkt natuurlijk als veel meer dan de gemiddelde lonen die eerder genoemd werden. Houd er echter wel rekening mee dat je als zelfstandige veel andere kosten hebt waar je zelf voor moet opdraaien.

Dat er meer dan voldoende werk is voor iemand die voor zichzelf als administratief medewerker aan de slag gaat is wel duidelijk. Of het ook meer verdient is niet direct te zeggen. Je bent immers veel tijd kwijt met klussen binnenhalen en andere zaken. Deze tijd krijg je niet uitbetaald. 

Geschikt Opleidingen Tot Administratief Medewerker

Voor iedereen die administratief medewerker wil worden zijn er verschillende opleidingen beschikbaar. De meeste hiervan zijn op MBO niveau en sluiten prima aan. Het is zodoende de ideale voorbereiding op een loopbaan in deze functie.

Een aantal goede voorbeelden zijn de opleiding frontoffice, financieel administratief medewerker en secretaresse op Mbo niveau 3. Op MBO niveau 2 kun je kiezen voor administratief medewerker of bedrijfsadministratief medewerker. Als we naar de opleiding frontoffice kijken, die vrij breed is, dan kost deze op jaarbasis €1168,-.

Keuze genoeg dus wanneer je een geschikte manier zoekt om gesmeed te worden tot administratief medewerker. Welke precies het beste bij je past hangt ervan af wat je er precies mee wilt doen. Maar al deze opleidingen zijn vrij breed aangelegd, mogelijkheden genoeg dus, ook na het afronden hiervan.

Reken Uit Wat Een Administratief Medewerker Verdient

Als administratief heb je dus veel mogelijkheden. Momenteel is er veel werk te doen, of dit nu in loondienst of als zelfstandige is. Dit is een indicatie dat het met het verkrijgen van een baan wel goed moet zitten. Maar, leidt deze grote vraag ook tot betere salarissen? En wat bepaald nu precies de hoogte van het loon van een administratief medewerker? De volgende onderdelen hebben het meeste invloed op wat er verdient kan worden binnen dit beroep:

  • Werkgever
  • Type dienstverband
  • Jaren ervaring

Ieder bedrijf, groot of klein, heeft wel administratieve werkzaamheden. Het fijne aan deze functie is daarom ook dat je bijna overal wel terecht kunt. Een oog voor detail, in combinatie met goede communicatie en op de juiste manier dingen kunnen analyseren is belangrijk voor deze baan.

Met de nodige jaren ervaring zul je hier steeds beter in worden als administratief medewerker. Al moet je vanaf het begin deze competenties al wel in je hebben. Wanneer je goed bent in je werk zul je echter door kunnen groeien met een succesvolle loopbaan als gevolg. 

Een administratief medewerker heeft dus best veel verantwoordelijkheid. Het is van belang dit te begrijpen en ernaar te handelen. Iemand die zijn rol goed invult zal dit eerder terugzien in een stijgend salaris.

Bij welke werkgever je actief bent kan hier ook een rol in spelen. Grote bedrijven hebben meer werknemers, wat over het algemeen de mogelijkheden om door te groeien positief beïnvloed. Hierdoor kun je eerder een leidinggevende rol krijgen.

Bijvoorbeeld over een aantal mensen op een afdeling. Door langzaamaan steeds meer verantwoordelijkheid te nemen kun je jezelf op een goede manier profileren. Dit zal in deze beroepsgroep zeker kunnen leiden tot een promotie of betere functie. Reden genoeg dus om je stinkende best te doen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts