Wat Verdient Een Ambulancechauffeur?


Werken als ambulancechauffeur is erg uitdagend. Je moet onder andere koel kunnen blijven onder stressvolle situaties. Maar ook over uitstekende rijvaardigheden beschikken. Dan wil je natuurlijk ook wel weten wat dit werk verdient.

Wat verdient een ambulancechauffeur?

Jaren ervaringBrutosalaris per maand
1 € 2.144
2 € 2.278
3 € 2.404
4 € 2.468
5 € 2.599
6 € 2.665
7 € 2.731
8 € 2.797
9 € 2.864
10 € 2.936
11 € 3.008
12 € 3.072

Door de onregelmatige tijden en andere toeslagen kan het inkomen nog wel aardig wat oplopen (bron). Hier zullen we uitgebreid over gaan vertellen. Ook lees je meer over de opleiding, werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Ambulancechauffeur?

Indien je als ambulancechauffeur net begint is je salaris daar ook nog naar. Terwijl je in opleiding bent krijg je wel al een volledig salaris betaald. Wanneer je deze echter hebt afgerond zal dit nog aardig gaan oplopen.

Tijdens het begin van een loopbaan als ambulancechauffeur is het startsalaris in de basis 2144,- euro bruto per maand. Dit valt echter wel iets hoger uit met behulp van een aantal extra’s zoals opgenomen in de arbeidsvoorwaarden.

Het zal niet altijd makkelijk zijn om de opleiding goed af te ronden. Hiervoor moet je over goede vaardigheden achter het stuur beschikken. Je verleent tevens assistentie aan de ambulance verpleegkundige, waarvoor ook de nodige kennis vereist zal zijn. Hierdoor leer je echter wel weer allerlei dingen die veel breder zijn dan alleen het besturen van een voertuig.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Ambulancechauffeur?

Iemand die al meer als tien jaar erop heeft zitten als ambulancechauffeur zal er flink op vooruit gaan wat inkomsten betreft. Het salaris bouwt zich goed op en zal stukken hoger uitkomen dan voor mensen die net met dit beroep zijn begonnen.

Dat alleen al is natuurlijk een mooie reden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Aan de hand hiervan wordt je steeds beter in je werk waarna je maandelijkse beloning steeds hoger uit zal vallen. Zo verdient een ervaren ambulancechauffeur wel tot 3072,- euro bruto in de maand.

Het bedrag valt dus wel duizend euro hoger uit qua bruto inkomsten dan bij een beginner het geval is. Dit kan nog hoger worden naarmate je nog meer kennis opbouwt. Er zijn immers mogelijkheden genoeg om door te groeien, waarover we je verderop nog uitgebreid meer gaan vertellen.

Wat Kost De Opleiding Tot Ambulancechauffeur?

Zoals we eerder noemden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om ambulancechauffeur te kunnen worden. Hier komt bij dat je minimaal een MBO opleiding op niveau 3 moet hebben afgerond. Deze kost €1137 per jaar en dat 3 jaar lang. Daarna kun je rechtstreeks solliciteren op deze functie en zul je de bijbehorende opleiding gaan doen terwijl je al begint met werken.

Het lekkere hieraan is dat je jezelf gaat specialiseren terwijl je al een baan hebt. Zodoende krijg je salaris en gaat je werkgever de kosten van de opleiding voor je voldoen. Terwijl de opleiding wordt afgerond ben je dus al een het werk en kun je moeiteloos doorpakken als dit eenmaal is gelukt.

Mocht het niet gelijk lukken om aangenomen te worden, dan hoeft dit nog niet het einde te betekenen. Zo kun je bijvoorbeeld trainingen en cursussen gaan volgen die je kans om de volgende keer wel aangenomen te worden vergroten. Opties genoeg dus, ook als het niet gelijk lukt tijdens de eerste keer.

Werkgelegenheid Ambulancechauffeur

Voor iedere baan is het fijn om te weten dat er voldoende perspectief is op de arbeidsmarkt. Wanneer dit niet het geval is zal dat bij voorbaat al mensen weerhouden om een opleiding te volgen voor dit beroep. Gelukkig is dat voor iedereen die als ambulancechauffeur te werk wil gaan niet het geval.

De vooruitzichten op een baan na een passende opleiding zijn momenteel goed. Het feit dat je vaak een zeer gerichte opleiding doet zal enorm helpen om gelijk door te kunnen pakken naar het echte werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rijvaardigheidstesten die we eerder benoemden en die je zult moeten volbrengen om aan het werk te kunnen in deze functie.

Omdat de opleiding voor ambulancechauffeurs vrij gericht is biedt deze een goede kans op een latere baan. Daarnaast is het perspectief op de arbeidsmarkt sowieso goed voor deze baan. Hiervoor hoef je het dus absoluut niet te laten, want er zijn kansen genoeg om aan het werk te komen.

Doorgroeimogelijkheden Ambulancechauffeur?

Het kan zijn dat je na een aantal jaar als ambulancechauffeur graag wilt doorgroeien. Immers wil iedereen wel eens een stapje hogerop maken of voor een nieuwe uitdaging gaan. Ondanks dat dit beroep zelf qua uitdaging vaak al meer dan genoeg is voor de meeste mensen, bekijken we toch de doorgroeimogelijkheden.

Vanuit de opleiding zelf doorpakken naar deze baan is vrij vanzelfsprekend. Maar wat als je al een tijdje werkzaam bent en graag de volgende stap wilt nemen? Dan is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om manager te worden van meerdere chauffeurs. Een andere optie is om nieuwe ambulancechauffeurs op te gaan leiden.

Beide functies gelden uiteraard als een promotie. Daarom gaat er ook een stevige loonsverhoging mee gepaard. Zo zijn er dus meerdere mogelijkheden om door te groeien wanneer je als ambulancechauffeur werkzaam bent.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Ambulancechauffeur Bepaald?

Een ambulancechauffeur heeft natuurlijk bepaalde privileges. Als er hoge nood is in een bepaalde situatie zullen de zwaailichten en sirenes aangaan en zul je zo hard moeten rijden als nodig. Dit kan uiteraard onveilige gebeurtenissen opleveren.

Je bent net zo goed afhankelijk van je medeweggebruikers en moet daarbij hopen dat deze behulpzaam zijn en ook snel reageren als je aan komt scheuren. Het hoofd koel kunnen houden is daarom zeker wel een must als ambulancechauffeur. Alvorens je echt zult beginnen leer je hier uiteraard wel veel over.

Je draagt er zorg voor dat de veiligheid altijd voorop staat. Het is vrij gebruikelijk dat je tijdens de sollicitatieprocedure bepaalde testen aflegt. Hierdoor krijgt je eventuele toekomstige werkgever een beter idee of je een geschikte kandidaat bent voor deze functie.

Het is in tegenstelling tot een hoop andere banen wel iets moeilijker. Met alleen een leuke motivatiebrief en een goede opleiding en C.V. kom je er niet gelijk. Daarom zal men tijdens het solliciteren eisen dat je aan de volgende voorwaarden voldoet::

  • Het succesvol afleggen van een rijtest
  • Het in bezit hebben van een geldig C rijbewijs
  • Het bereid zijn om ambulancechauffeur diploma te halen
  • Het in bezit hebben van minimaal een MBO diploma op tenminste niveau 3

Als dit allemaal gaat lukken kom je in aanmerking om aangenomen te worden. Daarna zul je een passend salaris voor een ambulancechauffeur gaan verdienen. Tevens kun je gaan profiteren van de speciale CAO die er voor ambulancepersoneel is. Het voordeel hiervan is dat je bepaalde extra inkomsten zult genereren. Dit kan zijn door onregelmatige shifts te draaien waarvoor je extra toeslagen op je normale loon zult ontvangen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts