Wat Verdient Een Ambulanceverpleegkundige?


Wanneer je een baan hebt als deze zul je over veel vaardigheden moeten beschikken. Geen enkele dag of dienst is hetzelfde en er kan van alles gebeuren. Daar komen dan ook nog eens de nodige kennis en verantwoordelijkheid bij om de hoek kijken. Dan is de vraag of een ambulanceverpleegkundige hier ook naar verdient.

Wat verdient een ambulanceverpleegkundige?

Periodiek Brutosalaris per maand 
0 € 2.665
1 € 2.797
2 € 2.936
3 € 3.072
4 € 3.215
5 € 3.349
6 € 3.490
7 € 3.555
8 € 3.622
9 € 3.697
10 € 3.773
11 € 3.850
12 € 3.917

Het tot stand komen van dit loon heeft met allerlei achterliggende dingen te maken. Zo zie je bijvoorbeeld dat het salaris van ambulanceverpleegkundige is ingedeeld in salarisschalen (bron). Verder is er een speciale CAO waarin een aantal dingen opgenomen zijn zoals bepaalde toeslagen. Wil je ook weten hoe je ambulanceverpleegkundige kunt worden? Dat en meer lees je hieronder.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Ambulanceverpleegkundige?

Een ambulanceverpleegkundige die net aan deze baan begint zal qua salaris ook onderaan starten. Dit ligt soms wel meer dan 1000 euro lager qua bruto maandinkomen dan bij ervaren medewerkers in dezelfde functie het geval is. Desalniettemin kun je snel groeien en zijn er verschillende extra toeslagen van kracht.

Voorbeelden van deze toeslagen zijn onregelmatigheidstoeslagen en een reiskostenvergoeding. Deze komen dus nog bovenop de bedragen die als bruto maandsalaris worden genoemd. Voor iemand die net begint als ambulanceverpleegkundige ligt dit op 2665,- euro.

Door die extra’s loopt het loon in het begin al aardig op. Iemand die net van start gaat als ambulanceverpleegkundige heeft al een vrij hoog inkomen. Al heeft dit natuurlijk alles te maken met het feit dat dit allesbehalve een eenvoudig beroep is.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Ambulanceverpleegkundige?

Wanneer je binnen deze functie veel ervaring hebt zal dit zich in je loon zeker uitbetalen. Daar waar je al extra verdient doordat er bovenop het basisinkomen verschillende vergoedingen gerekend worden, groeit je salaris ook aardig door.

Dit ziet iemand die al tientallen jaren deze functie doet zeker terug op de loonstrook. Verpleegkundigen die werkzaam zijn op de ambulance en dit al een tijd lang doen, verdienen stukken meer dan in het begin, Het bruto maandinkomen voor iemand met veel ervaring loopt op tot 3917,- euro.

Het is altijd fijn om te weten dat er goed betaald wordt voor een dergelijke functie. Er komt zoveel bij kijken dat het niet gek is dat deze baan goed betaald. Dat je salaris na veel dienstjaren goed hoger wordt is zeker ook een leuke bijkomstigheid.

Wat Kost De Opleiding Tot Ambulanceverpleegkundige?

Om ambulanceverpleegkundige te kunnen worden zul je eerst een verpleegkundige opleiding moeten volgen. Daarna volgt er nog een vervolgopleiding. Voorbeelden hiervan zijn MBO verpleegkundige of HBO verpleegkundige.

Nadat je aan alle eisen voldoet qua vooropleiding, kun je solliciteren om ambulanceverpleegkundige te gaan worden. Wanneer je wordt aangenomen ga je deelnemen aan een opleiding bij de Academie voor Ambulancezorg. Tijdens deze opleiding zul je al aan het werk gaan en dus een salaris ontvangen. Dit gebeurd bij een RAV (Regionale Ambulance Voorziening).

In vrijwel alle gevallen zal de werkgever de kosten voor je opleiding betalen. Dit is dus een ideale situatie. Omdat je al bent aangenomen en aan het werk gaat heb je dus de zekerheid dat je een baan hebt. Daarbij wordt je opleiding betaald, plus het feit dat je ook al een salaris krijgt.

Arbeidsvoorwaarden Ambulanceverpleegkundige

Voor deze baan zijn er een aantal voorwaarden van kracht die ervoor zorgen dat het salaris vaak nog hoger uitvalt. Dit is echter niet voor niets, want het is niet voor iedereen altijd even makkelijk om op deze manier te werken.

Zo moet een ambulanceverpleegkundige vaak onregelmatige diensten draaien. Dan moet er wel eens in de nacht worden gewerkt of in het weekend en tijdens feestdagen. Hiervoor wordt wel extra betaald. Net zoals de reiskosten ook worden vergoed.

Niet iedereen zal staan te springen om op deze momenten te moeten werken. Niet alleen is het slecht voor je ritme, je zult wel eens wat dingen moeten missen waar anderen wel altijd bij zijn. Daarom is het absoluut niet gek dat mensen die op de ambulance werkzaam zijn daarvoor extra toeslagen uitbetaald krijgen.

Werkgelegenheid Ambulanceverpleegkundige

Qua perspectief op de arbeidsmarkt wil je natuurlijk weten hoe het zit als toekomstige ambulanceverpleegkundige. Niemand zal aan een traject op opleiding willen beginnen terwijl blijkt dat de kansen op werk later gering zijn. Daarom kijken we hier hoe dat zit voor ambulanceverpleegkundigen.

Zoals het er nu uitziet is er een goede kans om een baan te vinden. De laatste tijd gebeuren er vaak negatieve dingen rondom ambulancepersoneel. Dit kan voor anderen een reden zijn waardoor het beroep minder interessant wordt. Dit terwijl het sowieso al niet voor iedereen is weggelegd om dit te gaan doen.

Omdat dit werk zal blijven bestaan blijven er altijd banen. Het zal ook zeker niet minder worden. Met de huidige tekorten in de zorg en bovengenoemde factoren lijken de kansen dus alleen maar toe te nemen. Een baan vinden als ambulanceverpleegkundige met de juiste vooropleiding moet dan ook lukken.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Ambulanceverpleegkundige Bepaald?

Iemand die net begint start een heel stuk lager qua salaris dan iemand die al jaren ervaring heeft. Het loon bouwt zich langzaam op waardoor je naarmate de jaren gaan tellen steeds beter beloond wordt voor de ervaring die je hebt opgedaan.

Uiteraard is het soort dienstverband waarin je actief bent ook bepalend. Daarnaast hangt het af van wanneer je werkt. Het kan zijn dat je heel veel onregelmatige tijden werkt. Hiervoor zul je toeslagen ontvangen die het algehele salaris doen stijgen. Dit zijn dus de belangrijkste onderdelen die min of meer het uiteindelijke salaris zullen bepalen:

  • Ervaren en gewerkte jaren
  • Type dienstverband
  • Toeslagen zoals voor onregelmatigheid en reiskostenvergoeding

Voordat je een ambulanceverpleegkundige kunt worden heb je wel een bepaalde weg te bewandelen. Omdat je nooit weet wat je tegen zult komen, moet je een brede kennis hebben op medisch gebied.

In vaak benarde situaties zul je eerste hulp moeten verlenen. Dit vraagt er soms om dat je binnen een split second beslissingen kunt maken. Jij bent immers degene die de situatie in moet schatten en bepaald wat er op dat moment het beste gedaan kan worden.

Er rust daarom een aardige verantwoording op je schouders. Daar komt ook nog eens bij dat het de laatste jaren steeds vaker voorkomt dat hulpverleners in de problemen of door omstanders lastig gevallen worden.

Allemaal facetten van dit beroep waarmee je, gevraagd of ongevraagd, mee om zult moeten gaan. Het reikt dus veel verder dan alleen het verlenen van eerste hulp aan mensen die met de ambulance opgehaald worden.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts