Wat Verdient Een Apotheker?


Als apotheker heb je wel degelijk goede kennis nodig van zaken. Daarom is dit beroep niet voor iedereen weggelegd. Gevolg hiervan is dat apotheker zijn goed verdient, toch? Hieronder zie je de salarisschalen van apothekers in loondienst (bron).

Wat verdient een apotheker?

Jaren ervaringBruto jaarsalaris
0 jaar € 44.471
1 jaar € 46.695
 2 jaar  € 49.029
3 jaar € 51.481
4 jaar € 54.055
5 jaar € 56.758
6 jaar € 59.596
7 jaar € 62.575
8 jaar € 65.704
 9 jaar  € 68.989
 10 jaar  € 72.439

Het loon van een apotheker ligt dus vrij hoog. Voor hen met een eigen zaak hangt het ook af van de omzet die men draait, waarover je later meer leest. Daarbij wordt hier ook uitgelegd wat de opleiding kost voor dit beroep en worden de bovengenoemde bruto jaarsalarissen nader toegelicht.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Het salaris van een apotheker uitrekenen

In totaal zijn er dus meerdere componenten die bepalen hoeveel een apotheker verdient. Zoals bij de meeste beroepen speelt de eventuele ervaring natuurlijk een rol. Net als de leeftijd overigens.

Verder zit er soms ook verschil in qua werkgever, waarbij de ene een beter loon betaald dan de andere of bepaalde regelingen heeft die voordelig kunnen zijn als werknemer. In de basis zijn er echter drie verschillende soorten apothekers die we kunnen onderscheiden en die ook verschillende lonen verdienen, dit zijn de volgende:

  • Zelfstandige apothekers
  • Apothekers in loondienst
  • Apothekers in loondienst in het ziekenhuis

Een zelfstandige apotheker is van allerlei dingen afhankelijk. Deze kunnen de inkomsten al snel positief beïnvloeden of een stuk omlaag halen. Denk hierbij als voorbeeld aan afspraken met de zorgverzekeraars.

Als deze bepaalde medicijnen niet meer vergoeden kan het gebeuren dat deze veel minder afgenomen gaan worden. Dit is van directe invloed op de omzet van een apotheek, waardoor de zelfstandige apotheker dit terug kan gaan voelen in de omzet. Wat dat betreft loopt deze veel meer risico dan iemand die gewoon in loondienst is.

Een apotheker moet kennis hebben van medicijnen en draagt er zorg voor dat deze op de juiste manier worden geleverd aan mensen. Dat wil onder andere zeggen het adviseren van de juiste doseringen en combinatie van verschillende medicijnen.

Doordat er in het ziekenhuis vaak een nog groter aanbod is met verschillende patiënten en geneesmiddelen verdient een apotheker hier meer. Er echter zijn nog meer soorten werk die een apotheker kan doen. Denk hierbij aan het werken in een onderzoekslaboratorium of werken voor de overheid.

De ruime kennis die vereist is zorgt ervoor dat je dit beroep niet zomaar kunt doen, de opleiding hiervoor duurt dan ook maar liefst zes jaar lang.

Wat kan een beginnend apotheker per jaar verdienen?

Een apotheker die net begint heeft een relatief hoog loon voor een starter. Dit geldt dan in vergelijking met de meeste andere beroepen. Je kunt hier zien hoeveel dit beroep in de eerste jaren kan verdienen.

Het gemiddelde salaris voor iemand die net begint in loondienst is €44.471,57 bruto per jaar. Na drie dienstjaren loopt dit op tot €49.029,89. Iemand die al vijf jaar werkzaam is zit inmiddels jaarlijks op een bedrag van €54.055,44. Binnen tien jaar kan het bruto jaarinkomen stijgen tot €68.989,96.

Zoals je ziet kan het dus aardig hard gaan naar verloop van tijd. Daarom is het, als je eenmaal werkzaam bent in deze sector, zeer aantrekkelijk om dit voor langere tijd te blijven doen. De verdiensten stijgen vlug en kunnen nog verder oplopen.  

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Hoeveel kan een ervaren apotheker verdienen?

Nu je weet hoeveel een apotheker in het eerste decennium van de loopbaan verdient, gaan we kijken naar wat er daarna komt. Want daar waar een jonge apotheker als fors verdient, kan een ervaren apotheker nog veel verder groeien qua salaris.

Doordat iemand met ervaring veel dienstjaren erop heeft zitten verdient deze uiteraard meer. Daar komt vaak nog bij dat deze apothekers extra opleidingen voor specialisaties hebben gevolgd wat hun salaris ook op kan drijven. Zodoende kan een apotheker met veel ervaring zomaar een bruto jaarsalaris verdienen van ruim boven de €90.000,- euro.

Ten opzichte van iemand die net begint in dit beroep kan het salaris dus meer dan verdubbelen. Des te meer reden dus om door te blijven leren als farmaceut. Ook kan het altijd lonen om de ogen open te houden en te zien of er kansen zijn op de arbeidsmarkt. Met veel ervaring op zak kun je er dan soms fors op vooruit gaan.

Wat kan een zelfstandige apotheker verdienen?

Iemand die een eigen apotheek runt heeft veel dingen om te doen. Naast mensen aansturen draagt deze de eindverantwoording voor alles wat er binnen zijn of haar apotheek gedaan wordt. Iedereen die de ambitie heeft een eigen apotheek te starten wil dan wel graag weten hoeveel je hiermee kunt verdienen.

Als zelfstandige ben je voor je verdiensten afhankelijk van de omzet van jouw zaak. Deze kan variëren waardoor het altijd lastig is te zeggen hoeveel iemand precies verdient. Ruim genomen komt dit gemiddeld neer op een bruto jaarsalaris van tussen de €70.000,- en €80.000,-.

Dit is een vrij fors bedrag, maar er moet wel rekening worden gehouden met bepaalde zaken. Een zelfstandige apotheker zal bijvoorbeeld zelf zorg moeten dragen voor het pensioen en de ziektekosten.  

Hoe wordt je apotheker en wat kost dat?

benieuwd geworden naar wat voor opleiding je moet volgen om apotheker te kunnen worden? Je gaat het hier allemaal lezen! Daarbij vertellen we gelijk welke kosten er allemaal mee gemoeid zijn.

Om apotheker te kunnen worden zul je de studie farmacie moeten volgen. Het kost je drie jaar om een universitaire bacheloropleiding te voltooien, waarna je nog drie jaar bezig zult zijn voordat je de masteropleiding afgerond hebt. Het wettelijk collegegeldtarief wat is vastgesteld voor deze opleiding (voltijd) is tussen de €1240,- en €2083,- per jaar. 

Het kost dus wel degelijk de nodige tijd en het nodige geld voordat je apotheker kunt worden. Als het eenmaal zover is krijg je dus, zoals je eerder hebt gezien, daar wel een riant salaris voor in de plaats.

Is er veel werk voor apothekers?

Omdat je als apotheker op veel verschillende plaatsen aan het werk kan zul je zeggen dat er veel werk is. De soorten werkzaamheden zijn ook erg uitgebreid. We gaan nu kijken of het makkelijk is om werk te vinden binnen dit beroep.

Apothekers kunnen aan de slag in ziekenhuizen, bij de overheid of zelfstandig een apotheek beginnen. Als apotheker in loondienst is er momenteel voldoende werkgelegenheid. Er heerst een minder groot tekort aan mensen dan in veel andere sectoren. Echter zijn er zijn wel degelijk voldoende banen te vinden voor werkzoekenden.

Het is mooi meegenomen dat een apotheker een goede kans heeft op werk. De opleiding kan je immers opzadelen met een aardige studieschuld. Dan is het wel zo fijn dat je daarna zo snel mogelijk in de praktijk aan de slag kunt gaan. 

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts