Wat Verdient Een Archeoloog?


Een baan als archeoloog kan ontzettend boeiend zijn. Zeker wanneer je altijd al veel met historie en geschiedenis hebt gehad is dit een ideale functie. Voordat je dit echter gaat worden, is het natuurlijk wel lekker om te weten wat het dan precies verdient.

Wat verdient een archeoloog?

Jaren ervaringBrutosalaris per maand
0-3 jaar € 1.550
3-6 jaar € 2.000
6-10 jaar € 2.500
10+ jaar € 3.200

Voor veel archeologen zal salaris niet de grootste drijfveer zijn. Vaak geldt dat een hoop personen met dit beroep van hun hobby hun werk gemaakt hebben. Alleen maar mooi natuurlijk. Toch gaan we je precies vertellen hoe het salaris van een archeoloog tot stand komt, net als welke opleiding je kunt volgen en of er veel werkgelegenheid is.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Archeoloog?

Als beginnende archeoloog moet je nog ervaring opdoen. Daarom is het begrijpelijk dat je niet meteen een topsalaris kunt verdienen. Er is echter voldoende ruimte voor groei naarmate je carrière zich verder zal ontwikkelen. Het is voor velen daarom geen enkel probleem om het in het begin met iets minder te moeten doen.

Een archeoloog die net van start gaan verdient 1550,- euro bruto in de maand. Zoals gezegd kan dit dus vrij snel omhoog gaan. Naarmate je een aantal jaren ervaring hebt, wordt het vaak interessant om rond te gaan kijken op de arbeidsmarkt. Zo kun je voor een andere werkgever gaan werken en gelijk meer loon vragen tijdens het solliciteren.

De meeste werknemers zijn in het begin sowieso al blij wanneer zij een baan kunnen scoren. En eerlijk is eerlijk, dat is ook het belangrijkste. Als je eenmaal een opleiding hebt afgerond is aan de slag gaan het allerbelangrijkste. Wanneer alles goed gaan kun je na verloop van tijd alsnog om je heen gaan kijken.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Archeoloog?

Archeologen met meer dan tien jaar ervaring verdienen veel beter dan hun collega’s die net zijn begonnen. Het is goed om te weten dat wanneer je jarenlange ervaring met je meebrengt, je zit terug zult zien op je loonstrook. Iemand die het sowieso al leuk vindt om archeoloog te zijn heeft daarmee dus een extra reden om dit te blijven doen.

Ervaring opbouwen is niet altijd makkelijk. Het gaat er vooral om dat je in het begin snel aan werk komt en vervolgens een werkgever hebt gevonden die je mogelijkheden geeft om door te groeien. Als dit lukt kan het salaris gelijk met je meegroeien. Een ervaren archeoloog verdient 3200,- euro bruto in de maand.

Zo houdt je dus een mooie boterham over aan dit beroep. Er zijn meerdere factoren in het spel waardoor je soms nog meer kunt verdienen dan dit bedrag. Bijvoorbeeld projecten die je eerder met succes hebt gedaan, of de werkgever waarvoor je werkzaam bent.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Archeoloog?

Mocht je altijd al iets met geschiedenis gehad hebben en ben je gek op het ontdekken van allerlei dingen? Dan is de opleiding archeologie uitermate geschikt voor je. Met deze bacheloropleiding kun je later als archeoloog aan de slag.

Als toekomstige archeoloog kun je op verschillende universiteiten je opleiding doen, waaronder die van Amsterdam en Leiden. De laatste staat zelfs in de top tien van beste opleidingsinstituten ter wereld voor archeologie. De wettelijk vastgestelde kosten van het collegegeld voor een voltijd studie zijn 2143,- euro. Daar komen dan nog een aantal kosten bij, voor onder andere lesmateriaal en een laptop.

Voor iedereen die graag archeoloog wil worden zijn er voldoende opleidingen te volgen in Nederland. Deze staan goed aangeschreven en bieden dus een prima basis voor een succesvolle nationale of zelfs internationale carrière.

Wat Verdient Een Archeoloog Als ZZP’er?

Omdat je als archeoloog best veel kanten op kunt, kan het een goed beroep zijn om als zelfstandige te doen. De meeste archeologen specialiseren zich in een bepaalde periode uit de geschiedenis, of in een bepaald onderwerp. Die kennis kun je als ZZP’er soms mooi uitbuiten.

Niet iedere baan is geschikt om als zelfstandige te doen maar voor een archeoloog geldt dat zeker wel. Gemiddeld vragen archeologen als ZZP’er een bedrag van 65 euro per uur exclusief de BTW. Hiermee kan je maandinkomen dus aardig oplopen.

Als ZZP’er zijn er wel een aantal zaken die je voor eigen rekening moet nemen. Het contact met je klanten, de boekhouding en nog een aantal andere klussen. Daarom zul je niet constant aan het werk zijn. De vrijheid en mogelijkheden die het biedt zijn voor velen desalniettemin wel aantrekkelijk genoeg om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Werkgelegenheid Archeoloog

Momenteel zijn er overal veel banen te vinden. We horen veel dat de arbeidsmarkt oververhit is en men overal staat te springen om mensen. Op zich goed nieuws voor iedereen die een baan zoekt, maar, geldt dat ook voor archeologen?

Tot op zekere hoogte wel. Het ligt uiteraard per sector iets gecompliceerder, maar ook voor archeologen zijn de kansen momenteel goed. Normaal gesproken zal het moeten lukken om een baan te vinden met de juiste papieren op zak. Ook in de nabije toekomst lijkt dit voorlopig nog wel goed te zitten.

Het mooie hiervan is dat niemand bang hoeft te zijn niet aan het werk te komen. Dit is in het, soms nabije, verleden vaak wel anders geweest. Daarom is dit gelijk een uitstekende kans om op zoek te gaan naar een goede werkgever. Eentje waar je niet alleen je droombaan kunt vervullen, maar ook goede doorgroeimogelijkheden en arbeidsvoorwaarden hebt als archeoloog.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Archeoloog Bepaald?

Wanneer we een duidelijker beeld schetsen van hoe de verdiensten van een archeoloog berekend kunnen worden zien we dat er wel meer bij komt kijken. Er zijn altijd zaken die ervoor kunnen zorgen dat het loon hoger uit gaat vallen, of dat je simpelweg naam maakt binnen je beroep.

Het doen van een grote ontdekking kan je carrière en salaris bijvoorbeeld een aardige boost geven als archeoloog. Soms moet je daarvoor een beetje geluk hebben, maar als dit lukt zul je het in positieve zin gaan merken.

Zoals geldt voor de meeste banen, zal ervaring er zeker voor zorgen dat je meer gaat verdienen. Het verschil tussen een beginner en iemand met tientallen jaren aan ervaring kan soms wel meer dan 1000 euro bruto in de maand zijn.

Daarom is het belangrijk om in het begin van je loopbaan goed je best te doen om zodoende te proberen een uitstekend C.V. op te bouwen. Gevolg hiervan zal uiteindelijk zijn dat je jaren later veel meer inkomen hebt.

Buiten de zaken die de hoogte van het loon bepalen om, zuil je om dit beroep goed te doen, over bepaalde kwaliteiten moeten beschikken. Archeoloog worden zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn.

Daarom is het raadzaam om er goed over na te denken, eigenlijk al voordat je aan de opleiding wilt beginnen. Gelukkig kunnen wij je hier gelijk mee helpen. Een goede archeoloog mag het namelijk aan de volgende competenties absoluut niet ontbreken

  • Oog voor detail
  • Analytisch vermogen
  • Goed beeld van de omgeving
  • Accuraat
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden en samenwerking

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts