Wat Verdient Een Architect?


Een architect heeft een erg fascinerend beroep. Zo ontwerpt deze bijvoorbeeld huizen of gebouwen en geeft advies over de inrichting hiervan. Maar, verdient het werk als architect ook een beetje goed. Dat kom je nu te weten.

Wat verdient een architect?

ErvaringBrutosalaris per maand
0-3 jaar € 2.500
3-7 jaar € 3.200
7-10 jaar € 3.900
10+ jaar € 4.750

Er schuilt natuurlijk nog veel meer achter de opbouw van dit loon. Het is interessant om te bekijken wat iemand verdient die net begint of juist heel veel ervaring heeft. Verder bespreken we de opleiding tot architect, de kosten daarvan en de mogelijkheden als zzp’er.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Architect?

Als startende architect zijn er meerdere zaken die bepalen hoe hoog of laag jou loon precies uitvalt. Een architect die net begint kan al aardig wat verdienen, afhankelijk van voor welk bureau en aan welk project deze werkt.

Zo zal een architect die net start bij een klein bureau tussen de €2200,- en €2600,- euro bruto per maand krijgen. Ben je echter gelijk werkzaam voor een groter bureau? Dan kan dit startsalaris al op een bedrag tussen de €2300,- en € 2750,- bruto per maand uitkomen, een aardig verschil dus.

Of bij een groter bureau werken je als architect ook meer creatieve vrijheid geeft, dat is de vraag. Vaak heb je bij een groter bureau meer richtlijnen om je aan te houden, zeker binnen een beroep als dit. De doorgroeimogelijkheden zijn er overigens vaak wel iets groter.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Architect?

Een goede architect met meer dan tien jaar ervaring bouwt een aardig loon op. Dit salaris blijft in die tijd aardig groeien. Het maximale loon van een architect kan aardig hoog zijn, zeker als deze veel exclusieve projecten doet en zeer gewild is.

We kijken nu echter even naar het maximumloon van een architect die bij een bureau werkt. Voor werknemers bij een klein bureau ligt dit, met veel werkervaring, tussen de €3500,- en € 4000,- bruto per maand. Ben je werkzaam bij een groot bureau, dan kan het zelfs oplopen tot tussen de €3750,- en €4750,- bruto op maandelijkse basis.

Wanneer we de vergelijking trekken met wat er in het begin betaald wordt blijkt gelijk dat je aardig kunt groeien. Als je echt goed bent is dit trouwens zeker niet de limiet. In dat geval kun je nog veel meer maken dan de bedragen die hier genoemd worden.

Wat Verdient Een Architect Als ZZP’er?

Als architect kun je goed als zelfstandige aan de slag. Daarom zijn er intussen aardig wat mensen die dit doen. Wanneer je als zzp’er actief bent geeft dit je op een aantal vlakken ook nog eens veel meer vrijheid. Je hebt niet met de beslissingen van bovenaf te maken en bepaald zelf welke klussen je aan wilt nemen.

Nu is de vraag natuurlijk of het ook goed verdient om een zelfstandige te zijn. Voor architecten geldt dit wel degelijk. Zijn deze als zzp’er werkzaam, dan factureren ze wel €75,- per uur exclusief BTW. Dit houdt dus in dat je in principe veel meer kan verdienen ten opzichte van architecten die in loondienst zijn bij een bedrijf.

In werkelijkheid is dit ook mogelijk, maar er komen wel nog wat andere dingen om de hoek kijken. Een zelfstandige architect is namelijk wel meer tijd kwijt aan andere dingen in vergelijking met iemand die voor een werkgever actief is. De eigen administratie en het werven van klanten bijvoorbeeld.

Werkgelegenheid Architect

Het is super als je architect bent geworden of dat graag wilt. Van tevoren is het echter wel handig het een en ander te weten over de kans op een baan. We gaan daarom bespreken of het binnen dit beroep momenteel makkelijk is om werk te kunnen vinden.

Op zich zijn er banen genoeg voor architecten. Het is wat minder geweest doordat de bouw van een hoop dingen stil heeft gelegen of vertraging opliep, in verband met het opkrabbelen na de crisis. Inmiddels zijn er honderden vacatures te vinden voor architecten. Er worden bijvoorbeeld veel woningen gebouwd om de woningnood tegen te gaan, wat alleen maar goed is voor de baankansen als architect.

We kunnen concluderen dat er werk genoeg is. Het is helaas niet altijd makkelijk om je eerste baan te scoren in dit vak. Mocht dat niet echt vlotten, dan kun je altijd beginnen met een stage bij een architectenbureau om te laten zien wat je in huis hebt.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Architect?

Dit beroep is een beetje een combinatie van een aantal dingen. Daarom is het grappig om te zien dat je meerdere soorten opleidingen kunt volgen alvorens je architect gaat worden.

Voorbeelden van studies die je kunt volgen zijn Bouwkunde. Hier begin je mee, waarna je nog een master kunt doen om jezelf nog verder te specialiseren, zoals een opleiding architectuur op de kunstacademie. De kosten hoogte van het collegegeld bedraagt €2143,-.

Indien je het voor elkaar krijgt deze opleidingen af te ronden, kun je een stap verder gaan. Je hebt deze nodig om je te kunnen aanmelden voor het register van architecten. Vanaf dat moment mag je jezelf officieel architect noemen. 

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Architect Bepaald?

Wanneer we dieper ingaan op de verdiensten binnen het beroep architect wordt duidelijk dat er best wel wat verschil kan zitten in de lonen. Er zijn meerdere dingen die van invloed zijn.

Zo kunnen goede architecten die aan hele grote of bijzonder projecten werken heel veel meer maken dan iemand die net begint. Als je eenmaal een aantal projecten goed hebt afgerond bestaat daarom de kans dat je steeds grotere en beter betaalde projecten gaat krijgen, waardoor je loon snel kan stijgen.

Na verloop van tijd kunnen er ook aanbiedingen komen van grotere bureaus. Deze gaan dan vaak gemoeid met een salaris wat stukken hoger ligt. Zo blijkt dus dat je binnen dit beroep ver kan groeien.

Dit maakt het natuurlijk extra interessant om architect te worden, zeker als je deze ambitie toch al had. Bovendien kun je jouw creativiteit vaak de vrije loop laten en iets groots neerzetten wat van jouw eigen hand komt.

De meeste architecten werken veelal aan het ontwerp, de renovatie, planning, inrichting en het overzien van de bouw van de volgende soorten gebouwen en projecten:

  • Kantoorpanden
  • Industriële gebouwen
  • Woningen
  • Sportcomplexen
  • Nieuwbouwwijken

Menig architect zal de voorkeur hebben voor projecten waarin hij of zij volledig de vrije hand krijgt. Dit is echter niet altijd het geval, maar vaak ook wel. Vooral wanneer er voor overheidsinstanties of dergelijke partijen wordt gewerkt is de kans groter dat men zich aan bepaalde regels moet houden.

Particuliere projecten laten vaak meer vrijheid om een ontwerp op de bouw helemaal naar eigens wens te doen. Ben je dus op zoek naar een creatief beroep en wil je graag iets speciaals neerzetten wat blijvend is? Dan is architect worden de perfecte baan voor jou!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts