Wat Verdient Een Astronaut?


Voor velen is het een jongensdroom om astronaut te kunnen worden. Helaas is dit uiteindelijk niet voor velen weggelegd. Dit is niet zo gek, want astronaut wordt je zeker niet zomaar. Mocht je het toch zover schoppen, dan wil je waarschijnlijk graag weten hoeveel dit dan wel niet verdient.

Wat verdient een astronaut?

Organisatie Beginnende astronauten  Ervaren astronauten 
NASA € 4.300 € 8.000
CSA € 6.500  € 12.666
ESA € 5.366  € 7.639

Omdat dit zo’n bijzonder beroep is gaan we zien wat er allemaal bij de totstandkoming van dit salaris komt kijken. Er wordt onder andere behandeld hoe je astronaut kunt worden. Andere onderwerpen zijn het minimale- en maximale loon maar ook gaan we nader bekijken hoe moeilijk het is om een functie te bemachtigen. 

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Astronaut?

Iemand die het voor elkaar krijgt om het tot astronaut te schoppen, verdient gelijk een mooi startsalaris. Het is vanzelfsprekend dat dit nog veel hoger kan oplopen, maar het begin is zeker niet verkeerd. De meeste mensen zullen waarschijnlijk erg content zijn met wat er met dit beroep als beginner al verdient kan worden.

Om een goed beeld te krijgen van wat het salaris van een astronaut is, kijken we naar de NASA. Deze organisatie is een onderdeel van de overheid van de Verenigde Staten en die bepaald dus ook hoe hoog het salaris voor astronauten ligt. Als we het omrekenen komt dit voor beginners neer op een bedrag van 4.300 euro bruto per maand.

Hier gaat wel een zware en veeleisende opleiding aan vooraf die ontzettend veel kost, maar hierover volgt later nog meer. Mocht je het allemaal voor elkaar krijgen deze te voltooien, dan volgt er dus al gelijk een aardige eerste loonstrook. Daar eindigt het echter niet, want je kunt er qua salaris nog sprongen op vooruit gaan.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Astronaut?

Astronauten die veel ervaring hebben zullen veel gaan verdienen. Ook is bekend dat deze vaak in Europa goed betaald krijgen, bijvoorbeeld in vergelijking met hun Russische collega’s. Dit werkt dus al enigszins in het voordeel van astronauten die hier werkzaam zijn.

Er zijn behalve ervaring alleen nog veel meer zaken die het salaris positief kunnen beïnvloeden. Zo krijgen astronauten vaak beloningen voor geleverde prestaties. Wanneer er een ruimtereis wordt volbracht zullen ze daarvoor tevens een grote toeslag ontvangen. Het salaris van een ervaren astronaut loopt normaal gesproken op tot 8.000 euro bruto in de maand bij NASA.

Dit is natuurlijk stukken meer dan voor de meeste beroepen het geval is. Niet zo gek, want er zijn niet veel mensen waarvoor dit weggelegd is. Je loopt ook het nodige risico en moet aan alle strenge eisen weten te voldoen. Vrij logisch dus dat een astronaut ook goed beloond wordt voor het geleverde werk.

Wat Kost De Opleiding Tot Astronaut?

Een opleiding tot astronaut vergt enorm veel. Daarom is het bij lange na niet voor iedereen te doen. Om alleen dit al te halen moet je dus aardig ver boven de rest uitstijgen. De kosten zijn voor een individu niet of nauwelijks te voldoen. Daarom zullen deze betaald worden door de ruimte organisaties zelf.

Iemand die de ambitie heeft om ertussen te komen helpt het natuurlijk wel wanneer deze zelf over het nodige geld beschikt. De opleiding van een astronaut bij de NASA kost ongeveer 5 miljoen Amerikaanse Dollar. Het zal in totaal acht jaar in beslag nemen voordat een astronaut helemaal is klaargestoomd voor het echte werk.

De bedragen voor deze opleiding worden samengesteld door verschillende onderdelen hiervan bij elkaar op te tellen. Denk hierbij aan de kosten voor apparatuur maar ook voor proefvluchten. Je kunt je voorstellen dat dit ontzettend hoog kan oplopen.

Werkgelegenheid Astronaut

In eerste instantie zal je niet gelijk verwachten dat er veel werkgelegenheid is voor astronauten. Het is dan ook een zeer exclusief beroep. Er zijn er maar weinig die uiteindelijk ook hun echte droom van een ruimtereis waar mogen maken.

Toch is er eigenlijk voor astronauten werk genoeg. Dit heeft ermee te maken dat ze vaak andere werkzaamheden of banen hebben naast het astronaut zijn, die hier wel op aansluiten. Zo zijn ze vaak ingenieur of onderzoeker bij organisaties als NASA of ESA (European Space Association).

Ook al ga je als astronaut zijnde niet of nog niet de ruimte in, je kennis zal op veel plaatsen meer dan welkom zijn. Zo is er dus vrijwel altijd werk te vinden. Ondertussen heb je de mogelijkheid om door te werken aan andere dingen. Want aan het eind van de rit zal de droom van iedere astronaut toch een trip naar de ruimte zijn.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Astronaut Bepaald?

De concurrentie is zeker hevig voor aspirant astronauten. Buiten dat moet je ook over exceptionele kwaliteiten beschikken. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd om dit te doen. Doorzettingsvermogen om je doel te bereiken mogen zeker niet ontbreken.

Er zijn niet voor niets maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze daadwerkelijk astronaut zijn. Mocht je plannen hebben om dit te worden, dan moet je aan de volgende voorwaarden hoe dan ook voldoen:

  • Je moet als piloot zijnde al minimaal 1000 vlieguren gemaakt hebben
  • Mag niet korter in lengte zijn dan 1.56 meter en niet langer dan 1.91 meter
  • Over een ijzersterke conditie beschikken
  • In staat zijn om talloze fysieke testen succesvol te doorstaan
  • Een passende opleiding gevolgd hebben

Dit is natuurlijk al heel wat. Zoals je al merkt worden hier niet duizenden mensen tegelijk elk jaar aangenomen. Dit geldt ook voor de opleiding, om hier namelijk toegelaten te worden zul je al ontzettend veel andere gegadigden te slim af moeten zijn.

Maar zelfs het afronden hiervan geeft geen absolute garanties dat je daadwerkelijk de ruimte in zult gaan, al is op kantoor werken bij NASA (National Aeronautics and Space Administration) ook zeker niet verkeerd. Daar moet bij worden gezegd dat het ook velen niet lukt om die opleiding af te ronden.

Zoals eerder genoemd ligt het salaris dus vrij hoog. Maar als we alle strenge criteria bekijken, en het lange traject dat doorlopen moet worden voordat iemand zichzelf überhaupt astronaut mag noemen, is dit niet gek.

Er komt enorm veel bij kijken, dus daar mag zeker een hoog salaris tegenover staan. Als je dan ook nog eens echt een ruimtereis gaat maken zijn hier allerlei risico’s aan verbonden. Je moet enorm veel kennis hebben en zult met de nodige druk op je schouders rondlopen, of zweven natuurlijk!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts