Wat Verdient Een Audicien?


Een audicien is een expert op het gebied van gehoor. Deze adviseert mensen, bijvoorbeeld over of ze al dan niet een gehoorapparaat nodig hebben. Hiervoor heb je dus vrij specifieke kennis nodig. Omdat het een mooie baan is voor mensen die interesse hebben op dit gebied, is het goed om te kijken wat een audicien verdient.

Wat verdient een audicien?

Jaren ervaring Brutosalaris per maand 
0-1 jaar € 1.635
2-3 jaar € 2.150
4-6 jaar € 2.500
7-10 jaar € 3.000
10+ jaar € 3.300

Iedereen die de ambitie heeft om audicien te worden zal wel eerst graag wat meer over een aantal andere zaken willen weten. Denk hierbij aan of er wel genoeg werkgelegenheid is, of je dit beroep ook als zelfstandige kunt doen en wat dit verdient, en met welke opleiding je audicien kunt worden. Je komt het hier te weten!

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Audicien?

Het is logisch dat een audicien die net begint nog veel moet leren. Daarom ligt het startsalaris nog wat laag. Zo zal iedereen die net komt kijken het minimumloon verdienen of net iets daarboven zitten. Dit is helemaal niet erg, want daarna kun je vrij snel omhoog klimmen.

Een beginnende audicien verdient een salaris van 1635,- euro bruto in de maand. Misschien lijkt dit niet veel, maar het kan voor iemand die wel veel ervaring heeft stukken hoger zijn. Je kunt ook altijd doorgroeien en zodoende ervoor zorgen dat je uiteindelijk een beter inkomen krijgt.

Dat er geen vast CAO is voor dit beroep kan zowel een voor als een nadeel zijn. Zo kun je minder krijgen dan eigenlijk hoort, gezien de werkzaamheden die je verricht en alles wat er bij deze baan komt kijken. Maar als je geluk hebt zul je een werkgever vinden die juist beter betaald dan de meeste doen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Audicien?

Een werknemer die alle kneepjes van het vak heeft leren kennen gaat er qua verdiensten goed op vooruit. Zo kan het verschil tussen iemand die net begint of al meer dan tien jaar werkt als audicien oplopen tot meer dan 900 euro bruto per maand. Want een ervaren audicien kan aardig goed verdienen.

Voor iedereen die de nodige ervaring heeft wordt het salaris stukken aantrekkelijker. Een audicien kan tot wel 3300,- euro bruto in de maand verdienen. Omdat dit al een aardig verschil is met het beginsalaris moet je misschien eerst even doorzetten. Daarna wordt de beloning echter steeds meer de moeite waard.

Zoals bij de meeste banen het geval is, zorgt de nodige ervaring voor een beter loon. Als ervaren audicien moet je hier dus zeker gebruik van maken. Zo kun je ook op de arbeidsmarkt wat meer om je heen gaan kijken om te zien of je ergens anders nog meer zult kunnen verdienen.

Wat Verdient Een Audicien Als ZZP’er?

Wanneer je audicien bent is het zeker mogelijk om als zelfstandige te werken. Sterker nog, er kunnen wel eens een aantal voorwaarden aan zitten. Zo kun je bijvoorbeeld bij de mensen thuis langs gaan. Hierdoor zul je geen kosten hebben voor een pand zoals dat bij een winkel wel het geval is. Maar wat kan een audicien als ZZP’er qua tarief vragen?

Er zijn dus zaken die het eigenlijk alleen maar makkelijker maken om een beroep als dit als zelfstandige te doen. Voor audiciens die dit doen is het normaal om een uurtarief van 25,- euro te rekenen.

Niet verkeerd dus, want als je net zoveel uren maakt als bij een werkgever waarvoor je fulltime actief bent, komt dat neer op zo’n 4000 euro bruto per maand. Wacht eens even, dat is dus het dubbele van het gemiddelde? Dat klopt, maar er zitten wel nog wat addertjes onder het gras.

Zelfstandigen moeten een aantal dingen zelf regelen, waar je bij een werkgever als het ware geen last van hebt. Zo zul je zelf een klantenkring op moeten bouwen en de acquisitie moeten regelen.

Maar ook de administratie kost veel tijd. Daarbij zal er in periodes waarin je geen klanten hebt ook niets binnen komen. Er komt dus wel degelijk heel wat meer bij kijken. 

Wat Kost De Opleiding Tot Audicien?

Mensen die graag audicien willen worden zullen hiervoor een MBO opleiding op niveau 4 moeten doen. Hiervoor wordt je toegelaten indien je een VMBO opleiding hebt afgerond, of een aantal jaren HAVO of VWO hebt gedaan. De opleiding duurt in totaal drie jaar. We gaan gelijk kijken wat de kosten hiervoor zijn.

Als je er voor kiest om de voltijd variant van de opleiding te gaan doen zijn de kosten voor het collegegeld hiervoor wettelijk vastgelegd. Deze bedragen 1168,- per jaar.Let erop dat dit per jaar opnieuw wordt bepaald en in het volgende jaar dus af kan wijken.; Ook komen er nog kosten bij voor bijvoorbeeld boeken.

Dit is wel de beste weg om een goede audicien te worden. Er zijn veel mogelijkheden om stage te lopen bij erkende bedrijven, waardoor je nuttige ervaring op kunt doen. Als het een beetje meezit gaat dit zo goed dat er in de toekomst zelfs een baan aan overgehouden kan worden.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Audicien Bepaald?

Nu we weten dat er niet echt een CAO is voor het beroep van audicien is gelijk duidelijk dat het iets moeilijker is om precies te bepalen hoe het salaris tot stand komt.

Omdat er echter wel duidelijke bedragen zijn voor dit beroep gaan we dat toch doen. Want het is niet zo dat de ene audicien talloze keren meer verdient dan een ander, en dat zal ook geen enkele werkgever betalen. De richtlijnen voor het salaris zijn dus wel overal hetzelfde.

Maar wat bepaald het salaris van een audicien dan wel? En welke factoren hebben hier de grootste invloed op in vergelijking met anderen? Zoals bij veel beroepen is het uiteraard een combinatie van verschillende dingen. In het geval van een audicien hangt het veelal van de volgende zaken af hoeveel je precies zult verdienen:

  • Niveau van je opleiding
  • Welke werkgever je voor actief bent
  • De ervaring die je al in het vak hebt
  • Goede arbeidsvoorwaarden met eventuele extra’s

Al deze facetten samen kunnen een salaris dus aardig hoog uit laten vallen. Dit kan zelfs hoger zijn dan hetgeen wat iemand verdient die al tientallen jaren werkzaam is.

Wanneer je werkgever je stimuleert in het verbreden van je kennis zal dit enorm helpen. Maar ook door na verloop van tijd een leidinggevende functie op je te nemen kan het loon een flinke stimulans krijgen.

Bijvoorbeeld door assistent manager te worden in een vestiging van een winkel. Altijd goed om te weten dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering en om door te groeien qua salaris. Dit maakt het extra leuk om je werk zo goed mogelijk te doen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts