Wat Verdient Een Automonteur?


De vraag naar automonteurs is groot. Tegenwoordig hebben veel gezinnen zelfs twee auto’s en rijden er miljoenen op de weg in Nederland. Werk genoeg dus, maar verdient een automonteur ook goed?

Wat verdient een automonteur? Gemiddeld verdient een starter rond de €1700,- bruto per maand en iemand met ruim tien jaar ervaring €2600,-. Het totale gemiddelde ligt op €2100,-. Logischerwijs zal een automonteur die net begint minder verdienen dat een ervaren collega. De ene werkgever betaald daarbij beter dan de andere.

Door de grote vraag voor dit beroep is het dus een interessante optie wanneer je goed bent met auto’s. Dat maakt het nog boeiender om er meer over te leren. Je leest hier dan ook meer over hoe het loon berekend kan worden, de opleiding tot automonteur en de mogelijkheden voor zelfstandigen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Het inkomen van een automonteur berekenen

Wil je het salaris van een automonteur goed kunnen berekenen dat moet je nadenken over alle facetten die dit bepalen. Sommige automonteurs klussen geregeld in hun vrije tijd bij omdat de vraag zo groot is, maar deze inkomsten zijn niet geregistreerd en tellen we dus niet mee.

Daarom gaan we er nu even vanuit dat het monteurs betreft die in loondienst zijn en bij een bepaalde garage werken. Het loon voor zelfstandigen kan natuurlijk hoger liggen aan de hand van hoeveel er gewerkt wordt. Maar voor iemand in loondienst bepalen de volgende onderdelen de hoogte van het salaris:

  • Ervaring en jaren in dienst
  • Aantal uren en eventuele overuren
  • Exacte functie
  • Soort werkgever

Zoals wel vaker het geval is in verschillende beroepsgroepen verdienen ervaren rotten in het vak stukken meer dan jonge werknemers. Dit is ook logisch, iemand die al decennialang dit werk doet heeft veel ervaring en lost daardoor makkelijker problemen op.

Zo kan het verschil tussen beginners en ervaren monteurs aardig oplopen. Reden genoeg dus om dit werk voor langere tijd te blijven doen. Omdat er enorm veel werk is in deze sector, kan door overwerk vaak wat extra’s aan inkomen worden binnengehaald.

De werkgever is sowieso belangrijk als het om het bepalen van het salaris gaat. Omdat de ene garage beter kan betalen dan een andere, of veel extra werk heeft. Welke functie je precies hebt speelt ook een grote rol.

Bij grotere bedrijven zal er een hoofdmonteur of eerste monteur aanwezig zijn. Deze heeft de leiding over een aantal automonteurs. In deze rol zal de hoofdmonteur zijn team adviseren en waar nodig assisteren.

Dit maakt hem tevens eindverantwoordelijke als er dingen fout gaan. Deze extra verantwoordelijkheid is uiteraard terug te zien in de hoogte van het loon voor deze functie. 

Wat is het minimumloon voor een leerling automonteur?

We gaven al eerder aan wat een startende automonteur verdient. Maar hoe zit het precies met een leerling automonteur? Deze volgen vaak een opleiding waarbij ze al een aantal dagen per week werkzaam zijn in een garage.

Er hoeft daarbij niet altijd een opleiding gevolgd te worden. Want je kunt ook automonteur worden door bijgeschoold te worden. Maar normaal gesproken verdient een monteur die als leerling begint een salaris wat bruto per maand rond de €1600,- zal liggen.

Als naar verloop van tijd de leerling vast in dienst komt zal dit bedrag natuurlijk gelijk omhoog gaan. Vervolgens kan dit naarmate de jaren vorderen aardig op gaan lopen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Tot welk bedrag verdient een automonteur maximaal?

Als automonteur maak je vaak van een hobby een beroep. De meeste personen die voor deze baan kiezen hebben een voorliefde voor auto’s en zullen daarom dit beroep leuk vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen ambitie is. En dat het niet interessant is om te weten hoever je door kunt groeien.

Een ervaren werknemer kan op een dag chef wordt in de werkplaats. Uiteraard komen hier meer verantwoordelijkheden bij kijken, maar je salaris kan ook fors oplopen. Een hoofdmonteur kan namelijk een maximaal bruto maandsalaris verdienen van €2661,-.

Wanneer iemand over veel ervaring beschikt kan het inkomen flink toenemen ten opzichte van wanneer deze net begon. Dit gaat wel een stuk sneller als er ook een functie wordt bekleed waarbij meerdere mensen aangestuurd moeten worden.    

Kun je als zelfstandige automonteur meer verdienen?

Als automonteur heb je in principe werk genoeg. Dit zorgt ervoor dat werknemers die dit beroep doen hier van kunnen profiteren. Niet zelden klussen automonteurs dan ook graag bij of gaan toch als zelfstandige aan de slag. Nu is de vraag of je dan ook meer kunt verdienen.

Wanneer er bij wordt geklust gebeurd dit vaak voor contante betalingen bij bekenden. Als iemand echter wel officieel voor zichzelf begint zal alles toch via de reguliere weg moeten. Dat hoeft echter ook niet erg te zijn, want een zelfstandige automonteur rekent vaak wel €40,- euro bruto per uur.

Zo kan het bruto maandinkomen dus wel eens ruim boven de €6000,- per maand uitkomen. Wat we echter niet moeten vergeten is dat een zelfstandige ook zelf alle materialen moet betalen en veel tijd kwijt is andere randzaken. Dit bedrag lijkt dus een stuk rooskleuriger dan wat er daadwerkelijk over zal blijven. 

Hoeveel kost het om automonteur te worden?

Voordat je besluit om wel of niet voor een beroep te gaan is informatie over de studie daarvoor altijd nuttig. Daarom nemen we hier door wat het kost om automonteur te worden en welke mogelijkheden je hebt qua opleiding.

Er zijn binnen het MBO twee opties om een opleiding tot autotechnicus te volgen. Dit kan namelijk voltijd of deeltijd. Hierin zit gelijk een verschil in kosten. Voor een voltijd opleiding is de hoogte van het collegegeld €1168,- en voor een deeltijdopleiding €243,- voor niveau 1 en 2 en €588,- voor niveau 3 en 4.

Het is begrijpelijk dat deze kosten wat verschillen. Op een voltijd opleiding zul je meer leren en dit sneller kunnen doen. Daarom is dit ondanks de hogere kosten vaak wel de moeite waard.  

Is er veel vraag naar automonteurs?

Hoe mooi het ook is om een opleiding te volgen die je leuk vind, er moet wel werkgelegenheid zijn in de sector. Maar geldt dit ook voor dit beroep? Kort gezegd, hoe zit het wat betreft de vraag naar automonteurs momenteel?

Gelukkig kunnen we hier alleen maar goed nieuws brengen. Over het algemeen zit men namelijk te springen om automonteurs. Ondanks dat er niet altijd even veel opties zijn om door te groeien binnen dit beroep, heb je dus een grote baankans. De zekerheid dat je een baan vaak kunt behouden wanneer je jouw werkzaamheden goed uitvoert is daarbij een mooie bonus.

Al met al is het dus een prima tijdstip om als automonteur werk te gaan zoeken. Er is meer dan voldoende werkgelegenheid. Daarnaast beschikken veel mensen over een auto en zal dit voorlopig zeker niet veranderen. Reden genoeg om aan de slag te gaan dus.  

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts