Wat Verdient Een Autoverkoper?


Indien je makkelijk praat en sowieso veel met auto’s hebt is autoverkoper misschien wel het ideale beroep. Niet alleen kun je zo je hobby en kwaliteiten met je werk combineren, wanneer je goed bent kun je ook veel verdienen. Maar wat verdient een autoverkoper nu precies?

Wat verdient een autoverkoper?

Jaren ervaringBruto maandsalaris zonder provisie
0-3 jaar € 1.800
4-6 jaar € 2.600
6-10 jaar € 3.000
10+ jaar € 3.500

Tal van dingen maken het salaris voor dit beroep boeiend om nader te bekijken. Daarom gaan we hier verder in op de mogelijkheden die je hebt om door te groeien. Tevens breiden we uit over de bonussen en commissies en gaan we bekijken hoe het zit met de arbeidsvoorwaarden.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Autoverkoper?

Een autoverkoper die net begint zal zich op moeten werken. Het voordeel is dat je dat snel kunt doen met een baan als deze. Als je namelijk goed bent zul je veel verkopen, en dat is uiteindelijk alles waar het om draait. Eerst gaan we kijken wat een starter verdient.

Of je nu een opleiding gevolgd hebt of niet, aan het begin van de rit begin je met een salaris van rond de €1600,- euro bruto per maand. Dit kun je natuurlijk opkrikken door veel deals te sluiten, of extra producten bij te verkopen. Met die informatie in het achterhoofd hoeft het lage basissalaris dus zeker geen afknapper te zijn.

Dat je onderaan moet beginnen is overal zo. Feit blijft dat je als goede autoverkoper een bovengemiddeld salaris kunt verdienen zonder daarvoor een hoge opleiding te volgen. Dat maakt het meer dan de moeite waard om jezelf de tijd te gunnen het vak zo goed mogelijk te leren, ook voor een laag startersloon.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Kan Een Ervaren Autoverkoper Verdienen?

Het beroep autoverkoper heeft voldoende doorgroeimogelijkheden. Niet alleen qua salaris binnen dezelfde functie. Als verkoopmanager kun je ook leiding geven aan andere verkopers, en dus een team onder je hebben. Dit zorgt uiteraard voor een beter salaris, waarmee je als ervaren autoverkoper erg goed kunt verdienen.

Iedere autoverkoper die zijn vak goed verstaat zal veel deals sluiten. Hierdoor krijgt deze veel provisies en bonussen door alle targets te halen. Zo kan een ervaren autoverkoper wel €3500,- in de maand verdienen.

Mede de mogelijkheid om een goed loon af te dwingen maakt dit beroep aantrekkelijk. Niet alleen dat, als je ook nog eens van auto’s en verkopen houdt, zit je helemaal goed. De combinatie van iets doen wat je leuk vindt met de mogelijkheid om veel te verdienen is daarom extra leuk.

Bonussen Van Een Autoverkoper

Binnen een beroep als autoverkoper is het heel normaal dat er met prestatiebonussen wordt gewerkt. Deze worden ook wel provisieregelingen genoemd. Maar hoeveel verdient een goede autoverkoper dan precies extra?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel dit exact is, want dit hangt grotendeels af van het type regeling en de werkgever. Wanneer we de nodige research doen blijkt dat sommige autoverkopers soms wel tot €1500 euro extra kunnen verdienen op maandbasis. Dit is uiteraard bovenop het overeengekomen basissalaris en staat vaak nog los van de provisieregeling.

Als verkoper is het altijd interessant om met bonussen te werken. Het geeft extra motivatie om het werk nog beter te doen. Bovendien is het altijd leuk om beloond te worden in de vorm van een leuke meevaller als beloning voor je goede prestaties.

Zijn Er Goede Voorwaarden Voor Autoverkopers?

Het salaris voor een autoverkoper kan een belangrijke drijfveer zijn voor mensen. Wat echter ook niet onderschat mag worden zijn de arbeidsvoorwaarden en de kwaliteit hiervan. We kijken daarom hoe dit voor autoverkopers is geregeld.

Een groot voordeel van dit beroep is dat je nagenoeg altijd een auto van de zaak krijgt. Dit is logisch, hiermee doe je buiten werktijd ook gelijk aan goede marketing voor je product. Een andere leuke extra is een telefoon van de zaak. Zo ben je altijd bereikbaar als klanten of collega’s je nodig hebben.

Soms is het basissalaris van een autoverkoper relatief laag. Alle extra’s aan voorwaarden en de vele manieren waarop extra verdient kan worden maken dit wel meer dan goed.

Hoe Wordt Je Autoverkoper?

Er zijn meerdere manieren om een goede autoverkoper te worden. Het is vooral belangrijk om kennis te hebben van zowel auto’s als verkopen zelf. Gelukkig zijn er opleidingen die je hierbij prima kunnen helpen.

Een goed startpunt is de opleiding Verkoopmanager Mobiliteitsbranche. Deze richt zich speciaal op de verkoop van auto’s en andere voertuigen, maar ook op leidinggeven.

Zo wordt je niet alleen klaargestoomd om autoverkoper te worden maar ook alvast om aan meerdere verkopers leiding te geven. Het wettelijk collegegeld voor deze opleiding, als je deze voltijd doet, is vastgesteld op €1168,-.

Veel verschillende facetten van dit beroep moet je min of meer in je hebben. Een opleiding volgen kan echter nooit kwaad. Hierdoor leer je de kneepjes van het vak. Dit zal je allicht helpen om succesvoller te worden.

Uitrekenen Hoeveel Een Autoverkoper Verdient

Om tot een conclusie te komen hoeveel een autoverkoper precies verdient, of kan verdienen, zijn er veel dingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Daar waar het bij veel beroepen vooral draait om ervaring, opleiding en werkgever, schuilt er achter het loon van een autoverkoper nog meer.

Er hoeft in principe geen hoge opleiding voor gedaan te worden. Het verkopen is dan ook iets waar je enigszins gevoel voor moet hebben. Kun je dat dan ook nog eens combineren met een voorliefde voor auto’s, dan kun je het ver schoppen.

Iemand die de ambitie heeft om een goede autoverkoper te worden, moet dus bepaalde eigenschappen in huis hebben. Wanneer je ergens kunt gaan werken, kun je de andere kneepjes van het vak leren.

Voor beginners is het daarom altijd fijn een aantal ervaren medewerkers om zich heen te hebben. Deze kunnen een ander helpen om te groeien in een functie. Om een succesvolle autoverkoper te kunnen worden zijn de volgende dingen enorm belangrijk:

  • Commercieel inzicht
  • Productkennis
  • Klantgerichtheid
  • Deals kunnen sluiten

Natuurlijk kun je voor een beroep als autoverkoper een opleiding volgen. Deze zal je helpen deze kwaliteiten te ontwikkelen of verbeteren. Echter zul je een deel daarvan al in je moeten hebben. Wanneer je jezelf hierin herkent, kan dit wel eens de ideale baan zijn voor je.

Zo ga je dagelijks met mensen om, mag je het hebben over iets wat je leuk vind en kun je extra verdienen door veel te verkopen. Zo verdienen veel autoverkopers extra per verkochte auto. Dit kan een bepaald bedrag zijn maar ook een percentage.

Door de bijverkoop van extra producten zoals verzekeringen of leningen kan ook extra verdient worden. Het basissalaris is daarom vaak wel wat lager en de concurrentie onderling hevig. Als je goed bent is dit het echter meer dan waard.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts