Wat Verdient Een Bedrijfsleider Horeca?


Met een baan als bedrijfsleider in de horeca zul je aardig in de weer zijn. Vaak draai je lange diensten, werk je tot laat in de avond en zal er van alles gebeuren wat jij op moet lossen. Je bent immers verantwoordelijk voor het vlot verlopen van allerlei processen binnen een horecagelegenheid. Verdient dat dat ook een beetje naar behoren?

Wat verdient een bedrijfsleider horeca? Een bedrijfsleider in de horeca verdient tussen de €1.500 – €2.300 bruto per maand. Dit hangt wel sterk af van het bedrijf waar je werkt, de grootte van de zaak en de hoeveelheid personeel.

Dit loon kan trouwens wel hoger uitvallen. Bijvoorbeeld doordat je veel fooien krijgt. Deze zullen soms onder al het personeel verdeeld worden of je mag ze wel zelf houden. Buiten dit zijn er meer zaken die invloed hebben op de uiteindelijke inkomsten. Naast deze zaken kijken we ook naar de werkgelegenheid voor deze positie en de doorgroeimogelijkheden.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Bedrijfsleider Horeca?

Op het moment dat iemand net begint als bedrijfsleider in de horeca hoeft dit niet te betekenen dat gelijk een stuk beter verdient wordt. Veel mensen groeien door binnen een bedrijf. Daarom krijgen ze vaak wel een loonsverhoging, maar omdat de salarissen vrij laag liggen, gaat het nog niet om hoge bedragen.

Zoals gezegd is ook de grootte van het bedrijf waar men werkt van invloed op het salaris. Dit geldt zeker voor een leidinggevende functie als deze. Het ligt er maar net aan hoeveel mensen je onder je hebt werken, ook als je net start als horeca bedrijfsleider. Voor deze functie is het beginsalaris 1536,- euro bruto per maand. 

Naarmate de tijd vordert kan dit natuurlijk rap omhoog gaan. Daarnaast kun je wat meer verdienen doordat je in de horeca soms wat extra zult krijgen van klanten, maar dit is uiteraard variabel. Tussen het startsalaris en het loon wat maximaal te verdienen valt zit echter ook wel een aardig verschil.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Bedrijfsleider Horeca?

Binnen een functie als bedrijfsleider in de horeca zit gelukkig ruimte voor groei. Als je meer ervaring opdoet kun je aardig verder komen qua verdiensten. Het zal ongetwijfeld hard werken zijn maar het is fijn om te weten dat je hier uiteindelijk voor beloond wordt.

Het maximale salaris wat een bedrijfsleider in de horeca verdient is 2302,- euro bruto per maand. Een aardig verschil dus in vergelijking met waar je op begint. Dit kan dus oplopen tot bijna 800,- euro in de maand. Er is ruimte genoeg om je dus binnen deze functie verder te ontwikkelen.

Bovendien kun je met de ervaring die je opdoet langzaamaan verder gaan kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Er is binnen de horeca bijna altijd wel ruimte om nog verder door te groeien. Daarnaast kun je de ervaring die het je meegeeft ook op andere plaatsen altijd inzetten.

Werkgelegenheid Bedrijfsleider Horeca

Een bedrijfsleider in de horeca worden kan op verschillende manieren. De meeste worden dit omdat ze doorgroeien vanuit een eerdere functie. Al kan het ook rechtstreeks na het afronden van een opleiding. Maar zijn er genoeg banen beschikbaar voor iedereen die graag dit werk wil gaan doen?

Wat de horeca betreft zit het altijd wel goed met het perspectief op de arbeidsmarkt. Er zijn enorm veel restaurants, hotels, kroegen en andere horecagelegenheden waar je aan het werk kunt. Daarom zal het niet moeilijk moeten zijn op een van deze plekken werk te vinden in deze functie.

Het verloop is binnen de horeca in het algemeen ook vrij groot. Mensen blijven vaak niet al te lang in dezelfde functie werkzaam waardoor er mogelijkheden genoeg zijn voor nieuwe mensen om in te stappen.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Bedrijfsleider Horeca?

Voor iedereen die een studie wil doen om bedrijfsleider in de horeca te worden zijn er verschillende opties. Als we er dan toch een moeten kiezen is de HBO opleiding Hotelmanagement prima geschikt.

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is het een erg brede opleiding die zich zeker niet alleen op een leidinggevende functie in hotels richt. De jaarlijkse kosten voor het collegegeld liggen op 2143,- euro.

Naast een baan in een hotel kun je nog veel meer met deze opleiding. Het richt zich op allerlei verschillende facetten. Dus je kunt er ook bedrijfsleider mee worden in een restaurant, of zelfs eventmanager mee worden.

Doorgroeimogelijkheden Bedrijfsleider Horeca

Wat een baan als deze extra aantrekkelijk maakt, is dat er altijd doorgroeimogelijkheden zijn. Sowieso is de horeca een sector waarin medewerkers zich aardig hoog op kunnen werken. Hier is in principe niet eens een opleiding voor nodig. Vaak leer je meeste dingen tijdens het arbeidsproces.

Er zijn enorm veel horecagelegenheden. Wanneer je in een klein restaurant of hotel werkzaam bent, zijn er misschien niet ontzettend veel mogelijkheden om te groeien. Bij de grotere merken en concerns is dit wel het geval. Deze hebben vaak overal vestigingen van verschillende groottes.

Mocht je ergens een goede indruk achter gelaten hebben, dan opent dit vaak weer deuren. Zo zal je werkgever je bijvoorbeeld in een grotere locatie plaatsen zodat je aan nog meer collega’s leiding gaat geven. Hier zal uiteraard een flinke loonsverhoging bij horen. Bovendien staat het prima op je C.V.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Bedrijfsleider Horeca Bepaald?

Bedrijfsleider zijn in de horeca is dus een erg uitdagende functie. Niet iedereen kan er tegen dat het op sommige momenten enorm druk zal zijn en er talloze dingen tegelijk opgelost moeten worden. Een goede bedrijfsleider in de horeca zal hier tegen bestand moeten zijn.

Goed om kunnen gaan met allerlei soorten mensen is minstens net zo belangrijk. Omdat je in een zaak allerlei soorten klanten kunt hebben moet je goed inschatten met wie je te maken hebt. Een aardig uitgebreid pakket aan taken en werkzaamheden dus. Iemand die deze positie zo goed mogelijk wil invullen moet daarom over de volgende competenties beschikken:

  • Klant- en servicegericht
  • Organisatorische vaardigheden
  • Multitasker
  • Stressbestendig

Misschien lijkt dit allemaal best wel veel gezien de hoogte van het salaris. De meeste mensen die in de horeca werkzaam zijn hebben vaak veel passie voor hun vak. Dit is niet alles, want met de vaardigheden die je hier ontwikkelt kun je nog veel voordeel halen in de toekomst, ook als je iets compleet anders gaat doen.

Iemand die tegen alle stress kan die komt kijken bij het werken in een drukke horecagelegenheid zal in andere situaties niet zo snel meer schrikken, wat er dan ook mag gebeuren.

Wat een bedrijfsleider in de horeca exact verdient is vaak in grote mate afhankelijk van het bedrijf waar deze werkzaam is. De meeste grote bedrijven hebben enorm veel werknemers. Bekleed je hier een leidinggevende functie, dan betekent dat dus hoogstwaarschijnlijk dat je heel veel mensen aanstuurt.

Hier gaat dan uiteraard vaak een beter salaris mee gepaard dan wanneer je slecht een paar mensen hebt die je leiding moet geven. Andere bepalende elementen zijn leeftijd en ervaring.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts