Wat Verdient Een Beleidsmedewerker?


Het begrip ‘beleid’ is erg veelomvattend. Dit geldt al net zo goed voor een beroep als beleidsmedewerker. De exacte inhoud van de functie kan wezenlijk verschillen, net als de partijen of instanties waarvoor je werkzaam bent. Zal dit ook zijn weerslag hebben of het salaris?

Wat verdient een beleidsmedewerker? Gemiddeld verdient een beleidsmedewerker een salaris van 4.488,50 euro bruto per maand. Een starter verdient €2.095 bruto per maand en een ervaren beleidsmedewerker €6.882. Al kunnen de verschillen behoorlijk groot zijn tussen beleidsbepalers onderling.

Vanwege het feit dat dit werk om zoveel verschillende projecten kan gaan, is het goed om verder te kijken naar hoe de verdiensten in elkaar steken. Andere interessante onderwerpen die behandeld worden zijn de werkgelegenheid, de opleidingen die een beleidsmedewerker gedaan moet hebben en de doorgroeimogelijkheden.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Beleidsmedewerker?

Op het moment dat een beleidsmedewerker net begint, verdient deze nog niet heel veel. Naarmate deze echter veel ervaring opdoet en aan verschillende projecten heeft gewerkt, kan dit in rap tempo oplopen.

Omdat je binnen deze functie door veel te netwerken steeds beter opdrachten kunt krijgen, is het helemaal niet gek om in het begin geduld te hebben. Door veel te leren, verschillende soorten werkzaamheden te doen en goed om je heen te kijken zul je steeds beter gaan worden. Het startsalaris van een beleidsmedewerker is maandelijks 2095,- euro bruto.

De kennis die je in de beginjaren opdoet kun je later verzilveren. Wanneer je met succes veel projecten tot een goed einde brengt zal je waarde vanzelf stijgen. Gevolg is dat je veel meer kan gaan verdienen, en je meer en meer opdrachten aangeboden zult krijgen. De werkgever en opdrachtgevers kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Beleidsmedewerker?

Als beleidsmedewerker heb je het dus al aardig voor elkaar. Met alle gunstige voorwaarden verdien je gelijk lekker. Maar hoe zit het als je dit werk al een tijdje doet? Want ervaren beleidsmedewerkers kunnen natuurlijk nog veel meer verdienen.

Mensen met meer dan 10 jaar ervaring kunnen er qua loon flink op vooruit gaan vergeleken met wat ze in het begin van hun loopbaan verdienen. Zo kan een ervaren beleidsmedewerker een bedrag van 6882,- euro bruto in de maand verdienen.

Er is dus meer dan voldoende ruimte voor groei. Dit vertaalt zich in het verschil tussen wat een beginner in de functie verdient ten opzichte van een ervaren collega. Uiteindelijk kan dit dus oplopen tot bijna 5000 euro, wat enorm is vergeleken met een hoop andere soorten banen.

Werkgelegenheid Beleidsmedewerker

Voor functies als deze is er best wel veel duidelijkheid over de werkgelegenheid. Omdat je voor de overheid zult werken is er altijd wel een baan als beleidsmedewerker te vinden. Het enige aspect wat het kan bemoeilijken is als er veel andere mensen zijn die ook op zoek zijn naar dergelijke banen.

Qua werkgelegenheid ziet het er voor een beleidsmedewerker dus goed uit. Bijkomend voordeel is dat je bijna altijd gelijk een vaste aanstelling krijgt, wat vrij uitzonderlijk is. Als gevolg hiervan zullen medewerkers die deze functie bekleden dan wel eerder voor langere tijd op dezelfde plek blijven zitten.

De hoeveelheid functies die er bij organisaties als het rijk, gemeenten en provincies beschikbaar zijn blijft vrijwel altijd redelijk gelijk. Dit geldt dus ook voor de posities als beleidsmedewerker. De overheid heeft op dit gebied altijd medewerkers nodig, dus perspectief genoeg.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Beleidsmedewerker?

Het is niet altijd makkelijk om een studie aan te wijzen die perfect past bij een functie als beleidsmedewerker. Er zijn er gelukkig wel een aantal die er goed op aansluiten. Nu is de vraag alleen wat die dan zijn en hoeveel ze kosten.

Met deze opleidingen kun je dus uiteindelijk een baan als beleidsmedewerker landen. Het voordeel is dat je er ook allerlei andere kanten nog mee op kunt. Een goed voorbeeld van een geschikte studie is Bestuurskunde, die er zowel in de vorm van een HBO als WO opleiding is. De wettelijk vastgestelde kosten liggen op 2143,- euro.

Fijn om te weten is dat je met deze opleiding ook vele andere kanten op kunt. Bijvoorbeeld burgemeester worden van een stad, kan ook met Bestuurskunde als achtergrond. Altijd goed om te weten, mocht je geen werk kunnen vinden als beleidsmedewerker of toch wat anders willen.

Doorgroeimogelijkheden Beleidsmedewerker

Een beleidsmedewerker met veel ervaring heeft het prima voor elkaar. Een goed inkomen en allerlei extra’s die het maar al te verleidelijk maken om lekker op deze positie te blijven zitten. Waarom zou je immers wat willen veranderen als alles goed is?

Toch kan het nooit kwaad om verder te kijken. Zeker voor een beleidsmedewerker zijn er mogelijkheden om nog verder door te groeien. Door de werkzaamheden die je eerder op het gebied van beleidsontwikkeling hebt gedaan zijn er opties genoeg. Zo kun je kiezen voor een leidinggevende functie.

Binnen een positie als beleidsmedewerker zul je meer dan genoeg mogelijkheden krijgen om je door te ontwikkelen. Je kunt gaan voor een specialisatie waardoor je op een bepaald gebied nog meer kennis ontwikkeld dan andere. Ook dit kan goed van pas komen wanneer je op een later tijdstip een promotie wil afdwingen.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Beleidsmedewerker Bepaald?

Er zijn veel dingen die invloed hebben op wat een beleidsmedewerker kan verdienen. Daarom, zoals je later zult zien, kan het verschil in het begin aardig groot zijn met iemand die dit werk mals erg lang doet. Maar niet alleen het aantal jaren ervaring bepaald dit. Het ligt er ook aan bij wat voor werkgever iemand actief is en welke leeftijd een beleidsmedewerker heeft. Nu zijn de factoren wel bij de meeste banen vrij bepalend voor hoe hoog iemand verdient. Zeker in vergelijking met andere collega’s met precies dezelfde functie,

Het beroep beleidsmedewerker heeft echter nog een bijzonderheid. De meeste mensen die dit uitvoeren zijn werkzaam als een ambtenaar. Dit betekent dat ze dezelfde voorwaarden krijgen als andere die werken voor de overheid. Er geldt voor veel beleidsmedewerkers dus dat ze onder dezelfde CAO vallen. Dat maakt dit beroep nog stukken aantrekkelijker, want zoals bekend zijn de voorwaarden voor iedereen die voor de overheid werkt ronduit goed te noemen. Een aantal voorbeelden van wat deze zo goed maakt zijn:

  • Het krijgen van een Individueel keuzebudget
  • Volledige reiskostenvergoeding
  • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof
  • Werkweek van tussen de 32 en 36 uur
  • Direct een vast dienstverband

Genoeg goede redenen dus om volle bak voor een functie als deze te gaan. Vooral het individueel keuzebudget is interessant. Werk je bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij rijksoverheid, dan is de hoogte van een dergelijk budget meer dan 15% van jouw bruto jaarsalaris.

Daarbij kun je zelf kiezen hoe je dit wilt invullen. Het kan gebruikt worden om bij te gaan leren of jezelf verder te ontwikkelen of allerlei vlakken. Maar er kan ook verlof van worden genomen of een deel van worden uitbetaald. Voor mensen met kinderen zijn de arbeidsvoorwaarden ook ideaal, want deze krijgen dus ouderschapsverlof terwijl dit gedeeltelijk zal worden betaald.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts