Wat Verdient Een Bewindvoerder?


Als bewindvoerder ben je verantwoordelijk voor de financiële zaken van een rechthebbende. Bijvoorbeeld wanneer deze dit zelf niet meer kan. Als bewindvoerder moet je daarom verantwoording afleggen bij een kantonrechter. Best wel een hoop verantwoordelijkheid dus, maar verdient het dan ook goed?

Wat verdient een bewindvoerder?

PeriodiekBrutosalaris per maand 
Start € 2.627
0 € 2.676
1 € 2.729
2 € 2.789
3 € 2.844
4 € 2.951
5 € 3.021
6 € 3.096
7 € 3.176
8 € 3.242
9 € 3.314
10 € 3.384
11 € 3.499
12 € 3.620
13 € 3.742
u1 € 3.864
u2 € 3.989
a € 3.864
b € 3.989
c € 4.118
d € 4.261
e € 4.413

De schalen zoals bovenstaand vermeld komen uit de CAO van Sociaal Werk (schaal 8). In principe loopt de schaal van 0-13 dienstjaren. Echter kun je door verschillende extra taken alsnog in de functie doorgroeien (dan kom je dus in schaal u1, u2, of a – e terecht).

Met al deze zaken waarvoor een bewindvoerder aan het werk gezet kan worden, is het boeiend om te zien wat een salaris precies bepaald. Om dit beroep uit te kunnen voeren moet je een moeilijke studie volgen. Qua salaris kun je er ook wel veel mee verdienen. We gaan je hier allemaal uitleggen hoe dat precies zit.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Bewindvoerder?

Als beginnende bewindvoerder zul je niet gelijk de hoofdprijs verdienen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet nog kunt groeien. Met de jaren zal dit steeds makkelijker gaan. Buiten dat, zijn er een aantal extra´s die deze baan gelijk al een stuk interessanter maken. Deze zijn vaak vastgelegd in de cao Sociaal Werk, die van kracht is voor dit beroep.

Toch zijn de verdiensten voor iemand die net start zeker niet slecht. Er zijn een hoop werkenden met andere beroepen die het met een stuk minder moeten doen. Het startsalaris voor een bewindvoerder is namelijk 2627,- euro bruto per maand.

Door zoveel mogelijk ervaring op te doen kun je al snel gaan groeien. Dit zal voor een bewindvoerder niet alleen gaan om het aantal jaren ervaring. Het werken aan allerlei verschillende zaken zal net zo goed meetellen. Reden genoeg om in het begin je uiterste best te doen, en daarna ook natuurlijk!

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Bewindvoerder?

Mocht een bewindvoerder op een gegeven moment meer dan tien jaar ervaring hebben dan scheelt dat op een aantal gebieden. Niet verrassend verdient een ervaren bewindvoerder veel beter dan iemand die net begint. Het zal je tevens een interessant doelwit voor potentiële nieuwe werkgevers maken, waardoor je er nog verder op vooruit kunt gaan.

Dit alles zorgt ervoor dat een ervaren bewindvoerder erg goed kan verdienen. Het salarisplafond ligt een stuk hoger dan voor veel andere beroepen het geval is. Voor een bewindvoerder is het maximale salaris een maandelijks bruto bedrag van 4413,- euro.

Ondanks dat je, om het maximale inkomen te krijgen, wel veel jaren actief moet zijn, is het een mooi streven. In de tussentijd zul je uiteraard langzaam al stijgen en iedere keer weer iets meer gaan verdienen. Zoals we zien kan het bedrag wat iemand met ervaring aan dit beroep verdient dus fors verschillen ten opzichte van een nieuwkomer.

Werkgelegenheid Bewindvoerder

Allereerst is het fijn om te weten of er wel veel werk is voor bewindvoerders. Het is goed voor te stellen dat mensen die dit beroep ambiëren hier eerst de nodige research naar zullen gaan doen. Gelukkig hebben wij dat nu al voor je gedaan.

Momenteel zit het zeker goed met de werkgelegenheid voor bewindvoerders. Tijdens je loopbaan kun je daarnaast altijd aanvullende cursussen, trainingen en opleidingen blijven volgen. Hiermee zul je grotere kansen hebben op promoties en andere banen die misschien wel beter betalen.

Het zal, wanneer je de juiste kennis en vooropleiding hebt, dus zeker mogelijk moeten zijn om als bewindvoerder aan de slag te gaan. Omdat dit werk wel van alle tijden is, kun je er vanuit gaan dat dit voorlopig nog wel even zo zal blijven.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Bewindvoerder?

Als aspirant bewindvoerder zijn er meerdere studies die je kunt kiezen. Het doel is natuurlijk wel om er een te vinden die het beste aansluit bij dit beroep. Maar als je de opties graag open houdt om eventueel iets soortgelijks te gaan doen, zijn er nog meer mogelijkheden.

Het meest voor de hand ligt de studie Bewindvoering, zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden. Deze is speciaal gericht op het uitvoeren van dit beroep. Daarom zal je hier het meeste leren wat je later kunt gebruiken. Een studie Schuldhulpverlening is echter ook mogelijk. De kosten voor een opleiding Bewindvoering aan de hogeschool bedragen 2950,- euro zonder BTW.

Wat de twee eerder genoemde opleidingen verschillend maakt is dat Schuldhulpverlening zich vooral richt op mensen die in de schulden zitten. Bewindvoering draait meer om mensen die zelf geen zorg meer kunnen dragen voor hun financiën.

Arbeidsvoorwaarden Bewindvoerder

Buiten het salaris zijn er nog een aantal fijne voorwaarden voor bewindvoerders. Sommige hangen daarbij af van de werkgever en zijn dus niet voor iedereen gegarandeerd. Andere voorwaarden staan echter in de cao en gelden dus wel voor iedereen die dit beroep uitoefent.

Goede voorbeelden hiervan zijn het vakantiegeld maar ook een eindejaarsuitkering. Zo krijg je aan het einde van ieder jaar dus een mooie extra som uitgekeerd.

Daarnaast is er nog een loopbaanbudget. Dit geeft medewerkers binnen deze cao de kans om klein percentage van het totale inkomen te gebruiken om in zichzelf te investeren. Dit kan onder andere worden besteed aan aanvullende opleidingen.

Dit zijn voorwaarden die zeker niet bij iedere baan worden aangeboden. Voor veel mensen met de ambitie om bewindvoerder te worden geldt dit daarom als een mooie extra motivatie. Terwijl het salaris zelf dus al zeker niet verkeerd is.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Bewindvoerder Bepaald?

Voor bewindvoerders is er aardig wat werk te doen. De redenen waarom iemand hulp nodig kan hebben met zijn of haar financiën of deze niet meer zelf mag doen zijn talrijk.

Dit zal waarschijnlijk altijd wel het geval blijven. Hierdoor zit het met de hoeveelheid werk voor bewindvoerders wel goed. Daarnaast zijn er talloze andere dingen die een bewindvoerder kan doen. De volgende redenen zijn overigens de meest voorkomende als het aankomt op waarom een bewindvoerder ergens te hulp moet schieten:

  • Wanneer de financiën van een bepaalde instantie niet meer overzichtelijk zijn
  • Indien iemand om bepaalde redenen niet meer zelf voor de financiën kan zorgen
  • Mensen die in de schuldsanering terecht zijn gekomen
  • Iemand die veel oplopende betaalachterstanden heeft
  • Personen die niet meer reageren op contactverzoeken omtrent betalingen

Hieruit blijkt al dat bewindvoerders best wel veel nodig zijn. Er zijn helaas veel mensen die met bovenstaande zaken te maken hebben, waardoor er veel werk te doen is. Wanneer iemand, zoals dat heet, onder bewind komt te staan, kan deze zelf geen beslissingen meer nemen op financieel gebied.

Dit wordt dan alleen nog maar door de bewindvoerder gedaan. Deze moet zich daarom natuurlijk wel over al deze beslissingen verantwoorden. Iedere werkdag zal er daarom heel anders uit kunnen zien.

Vaak is het salaris wat een bewindvoerder zal ontvangen wettelijk vastgesteld. Hoeveel het precies is hangt af van de leeftijd en ervaring van een bewindvoerder. Soms kan het verschillend aan de hand van de zaak waar het om gaat. Omdat dit is vastgesteld hoeft een bewindvoerder er niet over in te zitten of deze wel of niet betaald wordt, ook al werkt deze soms voor mensen die veel schulden hebben.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts