Wat Verdient Een Boekhouder?


Over het algemeen is er voor een boekhouder meer dan genoeg werk. Er zijn enorm veel bedrijven die een administratieve afdeling hebben. Ook kleine bedrijven zullen voor veel zaken de hulp van een boekhouder nodig hebben. Betekent dit dan ook dat het goed verdient om boekhouder te zijn?

Wat verdient een boekhouder?

Jaren ervaringBrutosalaris per maand
0 tot 2 € 2.500
3 tot 5 € 3.000
6 tot 9 € 3.800
meer dan 10 € 4.500

Omdat er aardig wat dingen bij dit beroep komen kijken zijn er veel dingen die samenhangen met de hoogte van het loon. Die gaan we hier verder uitlichten, net als een aantal andere zaken. Zo lees je wat het verschil in inkomen is tussen beginnende en ervaren boekhouders. Maar ook welke studie je moet volgen om dit beroep te kunnen gaan doen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Boekhouder?

Een boekhouder zonder enige ervaring zal deze in het begin vooral zoveel mogelijk op moeten doen. De hoogte van het loon is dan vaak voor latere zorg. Want wanneer er veel kennis wordt opgedaan en een mooi C.V. wordt opgebouwd zal dit vanzelf omhoog gaan. Wat verdient een beginnende boekhouder dan wel precies?

Wanneer iemand in loondienst komt als boekhouder zal het salaris starten bij een bedrag van 2500,- euro bruto in de maand. In vergelijking met veel andere banen is dit qua startersloon vrij hoog. Dit komt onder andere omdat je wel de nodige kennis moet hebben. Hiervoor is een goede opleiding dus wel een vereiste.

Ondanks dat is de opleiding dus wel een aardige investering. Vooral omdat je altijd door kunt blijven leren en er veel dingen veranderen op allerlei vlakken. Dat de hoogte van het loon met wat meer ervaring goed kan oplopen maakt het extra aantrekkelijk om een beroep als boekhouder te overwegen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Boekhouder?

Door jezelf goed te ontwikkelen als boekhouder kun je qua inkomsten ook stukken hogerop komen. Want wat een ervaren persoon verdient binnen deze functie ligt stukken hoger dan het salaris van een beginner. Het is dus extra interessant om je best te doen zo snel mogelijk ervaring op te doen.

Qua inkomsten krijgt iemand met tientallen jaren ervaring een zeer goed loon. Dit kan uitkomen op een bedrag van 4500,- bruto in de maand. Omdat je ervaring waardevol is voor een bedrijf of klant kun je deze dus op die manier prima uitbuiten. Daarom is deze enorm veel waard, wat het belangrijk maakt in het begin zoveel mogelijk kennis op te doen.

Dat de nodige expertise je stukken verder brengt geldt zeker als boekhouder. Het verschil tussen een beginnende en ervaren kracht spreekt wat dat betreft boekdelen. Vaak geeft deze leiding aan anderen of stuurt een bepaald team aan. Dus heeft iemand niet alleen meer kennis, maar ook meer verantwoordelijkheid, waar dan weer een hogere beloning tegenover staat.

Werkgelegenheid Boekhouder

Zoals al eerder benoemd zijn boekhouders gewild. Vooral goede boekhouders zijn heel erg waardevol voor bedrijven van allerlei verschillende groottes. Deze zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Dit terwijl toch iedere onderneming de administratie goed bij moet houden.

Voor alle boekhouders die over de juiste papieren beschikken is er meer dan voldoende werk te vinden, in welke vorm dan ook. De meeste bedrijven hebben boekhouders nodig, meestal in loondienst. Maar voor iedereen die graag voor zichzelf begint moet werk vinden momenteel ook geen enkel probleem opleveren.

Blijft dit dan ook altijd het geval? Dit is een hele goede vraag. Met de automatisering die er op allerlei vlakken plaatsvindt, is het niet gek om te denken dat er een dag komt waarop er veel minder vacatures voor dit beroep zullen zijn. Voorlopig is dat echter nog zeker niet aan de orde.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Boekhouder?

Opleidingen geschikt voor toekomstige boekhouders zijn er op meerdere niveaus. Voor de genoemde salarissen gaan we uit van een boekhouder die een studie op HBO niveau heeft afgerond. Nu gaan we je ook nog vertellen hoeveel een dergelijke opleiding precies kost.

Deze opleiding wordt HBO boekhouden of ook wel Accountancy genoemd. Deze leert toekomstig boekhouders alles wat ze moeten weten om hun werkzaamheden zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Het wettelijk collegegeld voor een dergelijke opleiding is op jaarbasis vastgesteld op een hoogte van 2143,- euro. Hier komen uiteraard nog wel een aantal andere kosten bij.

Je kunt in aanmerking komen om deze opleiding te volgen als je hiervoor bepaalde opleidingen al hebt afgerond. Dit kan met een afgeronde MBO opleiding op niveau 4 of voltooide HAVO opleiding.

Wat Verdient Een Boekhouder Als ZZP’er?

Er zijn bepaalde beroepen die zich prima lenen om als zelfstandige uitgevoerd te worden. Dit geldt zeker voor dat van boekhouder. Daarom zijn er veel mensen met dit beroep die een eigen eenmanszaak hebben.

Als ZZP’er in de boekhouding hoeft je absoluut niet om werk verlegen te zitten. Het voordeel voor zowel jou als je klanten is dat je flexibel bent en dus zelfs grotendeels kunt bepalen waar je veelal je tijd en aandacht in moet stoppen. Dit terwijl je een prijs per uur kunt bepalen. Voor boekhouders is dit gemiddeld een bedrag van 50 euro per uur zonder BTW.

Dit is natuurlijk een aardig hoog uurtarief. Helaas ben je als zelfstandige ook veel tijd kwijt met randzaken. Dit zijn bijvoorbeeld het uitbreiden van je netwerk en vinden van klanten. Maar ook het doen van je eigen administratie. Gelukkig ben je hier als boekhouder dan wel een expert in!

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Boekhouder Bepaald?

Wat een beroep als boekhouder mateloos interessant maakt zijn alle mogelijkheden die er zijn om je carrière verder uit te bouwen. Bovendien is er enorm veel werk te vinden op administratief gebied. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je stil hoeft te zitten. Dit maakt het aantrekkelijk om de mogelijkheden te bekijken. Voor veel mensen met boekhoudkennis die wat anders doen kan een carrièreswitch lucratief blijken.

Doordat er zoveel opties zijn kunnen salarissen aardig verschillen. Dit hoeft zeker geen slechte zaak te zijn. Je kunt je kennis op vele vlakken uitbreiden. De werkzaamheden en branche lenen zich ideaal voor zelfstandigen.

Bedrijven die hulp nodig hebben in de boekhouding zijn er in veel soorten. Daardoor kun je ook al gauw werk vinden als je voor kleine bedrijven werkzaam bent. Het goede perspectief op de arbeidsmarkt werkt zeker positief door op de inkomens van boekhouders. Omdat er eigenlijk meer werk is dan dat er mensen zijn om dit uit te voeren, zit men op veel plaatsen te schreeuwen om boekhouders.

Al deze dingen samen bepalen uiteindelijk hoeveel boekhouders kunnen verdienen. Zelfs als dit in het begin nog niet zoveel is kun je aardig rap gaan stijgen qua inkomsten.

Qua uurtarieven die zelfstandige boekhouders vragen kan soms wel 80 euro verschil zitten. Logischerwijs zit er dus ook een aardig verschil in wat boekhouders in loondienst kunnen verdienen. De volgende zaken zijn daarin het meest bepalend:

  • Aantal jaren ervaring
  • Gevolgde opleidingen en afgeronde aanvullende cursussen
  • Soort werkgever of soorten opdrachtgevers
  • Type dienstverband en werkzaamheden

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts