Wat Verdient Een Boer? (19 Sectoren)


We horen vaak verhalen over dat boeren het moeilijk hebben. De recentelijke protesten gericht aan de overheid omtrent het stikstofbeleid en de constant veranderende wetgeving zijn hier een goed voorbeeld van. Deze maken het volgens de boeren steeds moeilijker om hun werk goed uit te voeren, maar is dit ook echt zo? En wat verdient een boer dan precies? (1)

Wat verdient een boer?

Sector Brutoinkomen 2018 Brutoinkomen 2019
Totaal land- en tuinbouw  €    51,000  €   57,000
Akkerbouwbedrijven, w.o.  €    75,000  €   37,000
• Zetmeelaardappelbedrijven  €    29,000  €   13,000
Vollegrondsgroentebedrijven  €    75,000  €   78,000
Fruitbedrijven  €    27,000  €   36,000
Bloembollenbedrijven  €  108,000  € 144,000
Boomkwekerijbedrijven  €    80,000  €   87,000
Glastuinbouwbedrijven, w.v.  €  190,000  € 201,000
• Glasgroentenbedrijven  €  226,000  € 288,000
• Snijbloemenbedrijven  €  143,000  € 171,000
• Pot- en perkplantenbedrijven  €  205,000  € 132,000
Melkveebedrijven  €    37,000  €   31,000
Vleeskalverenbedrijven  €    46,000  €   40,000
Geitenbedrijven  €    77,000  € 102,000
Varkensbedrijven, w.v.  €      9,000  € 257,000
• Zeugenbedrijven  €   -13,000  € 245,000
• Vleesvarkensbedrijven  €    27,000  € 219,000
• Gesloten varkensbedrijven  €      8,000  € 325,000
Leghennenbedrijven  €    79,000  €   45,000
Vleeskuikenbedrijven  €  117,000  €   60,000

Juist omdat het zo breed is, is het interessant om te zien hoe het inkomen van de gemiddelde boer dan wel precies bepaald wordt. Dit hangt namelijk af van een scala aan verschillende zaken. Daar gaan we hier verder op in, ook kijken we hoe je boer kunt worden en hoeveel werk er nog is in de agrarische sector.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Boer?

In vergelijking met veel andere beroep is het wat moeilijk om te zeggen wat een boer precies verdient die net begint. Vaak zal dit namelijk op eenzelfde bedrag liggen als jaren later of misschien hetzelfde blijven of zelfs minder worden. Omdat de meeste boeren een eigen bedrijf hebben zijn ze afhankelijk van andere factoren dan andere soorten werkers.

Als er een bedrag genoemd moet worden ligt dat rond de €50.000 – €57.000 bruto per jaar. Naarmate een boer veel ervaring opgebouwd heeft zal deze wel slimmer worden in veel werkzaamheden, wat altijd meer op kan leveren. Net als wanneer de waarde van bepaalde goederen zal stijgen.

Omdat deze gebonden zijn aan veel externe partijen en zaken waar niet veel invloed op uitgeoefend kan worden, is het altijd moeilijk te zeggen. Het blijft dus vaak een vrij onzeker bestaan qua boer, wat onder andere betekent dat dit voor het inkomen al net zo goed zal gelden.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Boer?

Boeren die veel ervaring hebben zullen beter zijn in het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Dit kan kosten besparen waardoor meer inkomen gegenereerd zullen worden. Effectief werken is sowieso erg belangrijk voor de gemiddelde boer. Deze werkt immers voor zichzelf, waardoor alles wat gedaan wordt direct invloed heeft op de inkomsten.

Een boer die veel ervaring of een goedlopend bedrijf heeft kan wel tot €325.000 euro bruto per jaar verdienen (afhankelijk van de sector en de huidige markt). Maar met een grote boerderij, veel vee en veel werknemers kan dit nog hoger uitvallen. Mogelijkheden genoeg dus om het groots aan te pakken in deze branche. Dat het keihard werken zal zijn lijdt geen twijfel.

Zo verdient een boer gemiddeld dus niet heel erg slecht. Deze moet hier wel keihard voor werken. Een bestaan met werk in de agrarische sector is om deze reden zeker niet voor iedereen weggelegd.

Werkgelegenheid Boer

Wanneer je niet uit de sector afkomstig bent kan het lastig zijn om aan de slag te gaan als boer. De meeste boerenbedrijven worden gerund door families die het land en bedrijf vaak al generaties lang in bezit hebben. Betekent dit dan ook dat er weinig werkgelegenheid is in de sector?

Eigenlijk is dat niet het geval. Als boer is er juist best wel veel werk. Je zult alleen zelf moeten willen investeren in een bedrijf als je dat op wilt zetten. Er komt namelijk juist steeds minder boeren, deels omdat het werk minder aantrekkelijk wordt. Dit heeft ook veel te maken met de regelgeving die alles juist bemoeilijkt.

In principe is er dus werk genoeg. Alleen omdat je als boer baas van je eigen bedrijf bent en dus niet echt kunt doorgroeien, ligt het iets anders dan bij de meeste beroepen. Veel mensen hebben daarom dan ook passie voor dit werk als grootste drijfveer. Want het is niet alleen hard werken, het wordt er de laatste tijd ook niet makkelijker op om boer te zijn.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Boer?

Er zijn allerlei soorten boeren, waardoor er verschillende opleidingen geschikt zijn waarmee je dit beroep kunt uitvoeren. Ondanks dat het niet altijd noodzakelijk is een opleiding te volgen voordat je boer kunt worden, zal het je altijd helpen. We gaan nu kijken hoeveel opleidingen die je voor dit beroep kunt gebruiken kosten.

Als voorbeeld nemen we de opleiding veehouderij. Deze kan gevolgd worden op MBO niveau 1 t/m 4. Welk niveau er geschikt is hangt af van de vooropleiding die op de middelbare school is afgerond. Het wettelijke lesgeld wat is vastgesteld voor een opleiding als deze is voor de huidige jaargang 1168,- euro.

Het spreekt voor zich dat een opleiding als deze erg praktijkgericht is. Dit betekent dat studenten veelal meer zullen werken dan dat ze met theorie bezig zijn en in de studieboeken zitten. Vaak zul je het grootste deel van de tijd werken bij een leerbedrijf in de sector. Voor iedereen die graag een praktijkgerichte opleiding doet en ambities heeft in de agrarische sector is dit daarom ideaal.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Boer Bepaald?

Als we dieper ingaan op hoe het salaris van een boer precies tot stand komt zijn er veel dingen waar we rekening mee moeten houden. Allereerst met wat voor soort boerderij iemand precies heeft. Zo kan een pluimveehouder heel wat anders verdienen dan een melkboer. Maar dat is lang niet alles. Er zijn talloze andere zaken die bepalen wat voor opbrengsten een boer uiteindelijk aan alle werkzaamheden over gaat houden.

Strengere wetgeving kan het moeilijker maken om een goed inkomen te realiseren. Of bijvoorbeeld problemen waardoor boeren het met minder vee zullen moeten doen. Ook is er steeds meer automatisering in de sector.

Deze zorgt er uiteindelijk voor dat er minder mankracht nodig is, maar kost ook een hoop geld. Er zal namelijk geïnvesteerd moeten worden. Als er dan ineens minder geproduceerd kan worden of prijzen snel veranderen, kan dit zeer nadelige gevolgen hebben.

Zoals je al enigszins kunt opmaken uit al deze dingen, heeft de boer dus lang niet altijd een zeker bestaan. Doordat er zoveel zaken zijn die invloed kunnen hebben op wat er uiteindelijk onder de streep over blijft is er altijd risico. Het ene jaar kan heel erg goed zijn, maar geeft geen enkele garantie dat het jaar daarop ook zo is. Het vervelende is dat men hier vaak zelf niet heel veel invloed op heeft.

Daarom is het vaak hopen dat al deze omstandigheden niet omslaan richting de verkeerde kant. De volgende dingen bepalen doorgaans hoeveel een boer verdient, of het nu een goede of mindere periode is:

  • De huidige prijs van de producten die verkocht worden
  • De hoeveelheid die wordt geproduceerd
  • Kosten voor zaken als machines en eventueel personeel

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts