Wat Verdient Een Boswachter?


Indien je gek bent van de natuur en graag in de buitenlucht bent is boswachter misschien wel de ideale baan voor jou. Zoals de naam als doet vermoeden is je primaire taak om ervoor te waken dat alles in een bos goed gaat. Als het dan ook nog eens goed verdient, is dat helemaal mooi natuurlijk.

Wat verdient een boswachter?

FunctieniveauBrutosalaris per maand
0 € 2.554
1 € 2.618
2 € 2.683
3 € 2.750
4 € 2.814
5 € 2.879
6 € 2.970
7 € 3.074
8 € 3.192
9 € 3.321
10 € 3.452

Voor een baan die veel mensen erg leuk vinden om te doen verdient het dus zeker niet slecht als boswachter. Dat komt omdat boswachters volgens de CAO van de rijksoverheid in schaal 8 vallen (een relatief goede schaal). Er komt uiteraard nog wel het een en ander bij kijken. Gelukkig gaan we je daar hier over informeren. Zo kom je te weten wat je moet doen om boswachter te worden, wat je als beginner verdient en tot hoe hoog je salaris op kan lopen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Boswachter?

Wanneer je net begint moet je nog veel leren. Dit heeft zijn weerslag op je salaris. Want een boswachter die net van start gaat zal qua salaris ook onderaan de ladder moeten beginnen. Door ervaring op te doen kun je echter wel snel doorgroeien waardoor je automatisch een hoger inkomen zult gaan genereren.

Toch verdien je wanneer je net van start gaat niet slecht. Als boswachter is het namelijk normaal om in het begin van je carrière een bedrag van 2554,- euro bruto per maand verdienen. Daarmee laat je een hoop andere beroepen qua inkomen gelijk al achter je wat het basissalaris betreft.

Door jezelf goed te ontwikkelen kun je nog veel verder komen. Want een ervaren boswachter kan nog vele honderden euro’s meer gaan verdienen op maandelijkse basis. Dit is een goede reden om dit beroep te blijven doen. Met het opbouwen van ervaring zal je loon steeds verder gaan stijgen en kun je voor nog grotere dingen gaan.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Boswachter?

Iedere boswachter zal een goed inzicht moeten hebben in de werkomgeving. Wanneer dit beroep al meerdere jaren beoefend wordt zal dit vanzelf gaan groeien. Daarom zal een ervaren boswachter stukken beter betaald krijgen.

Qua werkzaamheden hoeft er niet eens zoveel te veranderen, maar toch gaan de verdiensten wel degelijk stijgen. Een boswachter met de nodige ervaring kan zo uitkomen op een salaris van 3452,- euro in de maand.

Zoals gezegd kan de precieze functie die een boswachter vervult nogal verschillen. Het is daarom vrij vanzelfsprekend dat dit met het inkomen hetzelfde is. Dan is er ook nog de mogelijkheid om voor een bredere functie te gaan of bijvoorbeeld een ander gebied te gaan beheren, wat weer met een ander inkomen gepaard zal gaan.

Wat Verdient Een Boswachter Als ZZP’er?

Misschien verwacht je het niet, maar er zijn toch echt freelance boswachters te vinden. De meeste mensen denken bij dit beroep niet gelijk dat er ook ZZP’ers te vinden zijn, maar niets is minder waar. We gaan nu kijken of ze ook nog iets verdienen.

Bepaalde organisaties, zoals staatsbosbeheer, hebben nogal eens te maken met een overschot aan werk. Dit terwijl er niet genoeg mensen zijn om dit op te vangen. Dan is het voor hun natuurlijk fijn als ze een aantal zelfstandige boswachters achter de hand hebben om op terug te vallen. Deze factureren een bedrag van 40 euro per uur exclusief BTW.

De functie op deze manier vervullen gebeurd vooral door ervaren boswachters. Je zult immers niet altijd werk hebben, waardoor het voor iedereen die een fulltime inkomen zoekt niet genoeg is. Mocht je echter tijd hebben om het erbij te doen en daarvoor gekwalificeerd zijn, dan is het wellicht leuk om het erbij te doen.

Werkgelegenheid Boswachter

In principe is er, zoals we eerder al aan gaven, niet enorm veel werk op dit gebied. Vooral omdat er een beperkt aantal gebieden zijn waar boswachters nodig zullen zijn. Toch wil dit niet zeggen dat je niet ook een soortgelijke functie kunt doen die aansluit qua werkzaamheden op die van een boswachter.

Alles bij elkaar opgeteld zijn er in Nederland maar enkele tientallen vacatures per jaar die beschikbaar zijn voor boswachters. Omdat er wel aardig wat mensen die er een opleiding voor doen, is de baankans dus niet heel hoog. Als je het echt wilt zul je dus de concurrentie te slim af moeten zijn of moeten wachten op je kans.

Dit kan natuurlijk prima door eerst op andere plaatsen ervaring op te doen. Er zijn genoeg instanties waar je kunt werken. De ervaring die je hiermee opbouwt zal zeker niet slecht staan. Het kan je later altijd weer helpen als je besluit te gaan solliciteren om echt boswachter te worden.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Boswachter?

Personen die interesse hebben om als boswachter aan de slag gaan zullen de keuze hebben uit een aantal aansluitende opleiding. Het beste hierbij past misschien nog wel de opleiding bosbouw. Er is ook een HBO opleiding Bos- en Natuurbeheer die je prima kunt gebruiken.

Als extra optie heb je altijd de mogelijkheid om allerlei andere aanvullende cursussen en trainingen te doen. Zodoende kun je jezelf verder specialiseren op allerlei gebieden. Belangrijk is dat onderwerpen als de natuur centraal staan in de studie. De kosten qua collegegeld voor een Bachelor opleiding Bos- en Natuurbeheer zijn wettelijk vastgesteld op 2143,- euro per jaar.

Deze kosten gelden zowel deeltijd als voltijd opleidingen. Het voordeel is dat je erachter komt wat je allemaal nog meer kan doen met deze opleiding. Daarnaast kun je alvast beginnen met het opbouwen van een goed netwerk. Hier kun je later in je carrière ongetwijfeld profijt van hebben.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Boswachter Bepaald?

Wat er precies verdient kan worden als boswachter is niet altijd even makkelijk te zeggen. En ondanks dat er best wel veel natuurgebieden zijn in Nederland betekent dit niet dat er ook heel veel werk is.

Er zijn dan ook niet veel boswachters nodig. Omdat iemand in zijn eentje al een aardig groot gebied kan beheren zijn er niet enorm veel banen. Veel mensen weten dit echter waardoor niet heel veel mensen zich specifiek zullen richten op het worden van boswachter.

Er zijn overigens ook vele andere beroepen die je kunt doen die vergelijkbaar zijn. Dit kan zijn doordat je bij organisaties gaat werken als staatsbosbeheer of natuurmonumenten.

Deze hebben ook vele andere functies die over het algemeen geschikt zijn voor iedereen die ook boswachter kan worden. Als je wel een echte boswachter bent zijn er meerdere componenten die bepalen wat je precies zal verdienen. De volgende daarvan zijn vooral van invloed:

  • Je leeftijd
  • Welke werkgever je voor werkzaam bent
  • Het exacte takenpakket wat je uitvoert
  • Hoeveel ervaring je reeds hebt opgebouwd

Dit is natuurlijk nog niet alles. Want ook de opleiding(en) die je gedaan hebt hebben invloed op je salaris. Ook als boswachter kun je altijd verder leren of op zoek gaan naar een leidinggevende functie. Des te meer kennis en werkervaring je hebt, des te meer je uiteindelijk zult kunnen verdienen.

Dit kan dan ook aardig oplopen. Alleen al daarom is het interessant om jezelf altijd te blijven doorontwikkelen. Hiermee houdt je ten eerste veel meer opties open, maar je zorgt er ook voor dat je op allerlei manieren door kunt blijven groeien.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts