Wat Verdient Een Bouwvakker?


Een bouwvakker of aannemer kan vaak allerlei klusjes doen. Of deze nu in loondienst is of juist voor zichzelf werkt, momenteel is er in de bouw werk genoeg. Dit is natuurlijk alleen maar goed nieuws, maar verdient werken in de bouw dan ook goed?

Wat verdient een bouwvakker?

FunctieniveauBouwplaatsmedewerkerUTA-medewerker
1 / A € 2.359 €2017 – 2654
2 / B € 2.495 €2217 – €2959
3 / C € 2.653 €2473 – €3341
4 / D € 2.838 €2808 – €3848
5 / E € 2.980 €3244 – €4506
6n.b. €3812 – €5358

Bovenstaande tabel is gebaseerd op gegevens uit de loontabellen van de CAO Bouw en Infra. Het salaris van bouwplaatsmedewerkers is gebaseerd op een 40-urige werkweek. UTA-medewerkers (Uitvoerend, Technisch, Administratief) verdienen niet zozeer per uur maar wel in een bepaalde schaal.

Hoe het salaris van een bouwvakker uiteindelijk precies bepaald wordt zul je hieronder te zien krijgen. Maar ook wat bouwvakkers verdienen als ZZP’er, wat de voordelen hiervan zijn en of het voor dit beroep een goede optie is om zelfstandig te worden. De werkgelegenheid, nu en in de nabije toekomst, wordt eveneens onder de loep genomen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Bouwvakker?

Een beginner in de bouw moet nog veel leren. Daarom heeft deze nog niet hetzelfde salaris als iemand die veel ervaring mee naar de werkplek brengt. Deze kan dus minder werkzaamheden verrichten en verantwoording aan dan meer ervaren collega’s.

Iedere starter die net werkzaam is in de bouw zal beginnen op een loon van 14,04 euro bruto per uur (€2.359 per maand o.b.v 40 uur per week). Door allerlei randzaken kan dit wel hoger oplopen. Soms moeten er overuren gemaakt worden, of worden er bonussen toegekend wanneer er weinig ziekteverzuim is onder werknemers.

Er zijn dus wel veel opties om beter te verdienen dan het beginsalaris. Niet alleen op het werk zelf. Zo zijn er ook genoeg bouwvakkers die in de eigen tijd of het weekend wat bijverdienen. Door het werk zelf goed te doen en steeds wat meer kennis op te doen zul je echter al aardig gaan stijgen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Bouwvakker?

Nu we weten hoeveel een jonge bouwvakker die net start krijgt, gaan we een stapje verder. Want als de jaren gaan tellen heeft dit binnen nagenoeg ieder beroep invloed op de hoogte van het inkomen. Is dit bij bouwvakkers ook zo?

Voor een werkgever is het fijn om ervaren mensen in dienst te hebben. Deze zullen meer zelfstandig aan het werk kunnen en de wat minder oude werknemers kunnen ondersteunen. Een ervaren bouwvakker die al op zijn minst meer dan tien jaar meeloopt kan zodoende wel tot een salaris komen van €2.980 bruto per maand op de bouwplaats. Het salaris van een UTA-medewerker kan daarentegen oplopen tot €5.358 bruto per maand.

Met de lonen van iemand die net begint in de bouw in het achterhoofd, zien we dus een wezenlijk verschil. Wanneer de jaren gaan tellen tikt je loon ook lekker door. Zover dat het verschil dus op kan lopen tot een verschil wat zelf boven de 3.000 bruto per maand kan komen te liggen.

Wat Verdient Een Bouwvakker Als ZZP’er?

In totaal zijn er meer dan een miljoen ZZP’ers actief in Nederland. Hiervan zijn er enorm veel werkzaam in de bouw. Velen vinden het fijn om voor zichzelf te kunnen werken omdat het wat meer vrijheid geeft dan werkzaam zijn voor een werkgever. De belangrijkste vraag blijft uiteraard of het ook goed verdient.

Wat een bouwvakker precies factureert per uur kan aardig uiteen lopen. Dit zal in grote delen afhangen van welke werkzaamheden deze precies verricht. Als we kijken naar al deze werkzaamheden samen valt er echter wel te bepalen wat er gemiddeld gevraagd wordt. Dit ligt op een bedrag van 38 euro per uur zonder BTW.

Vanzelfsprekend zitten de meeste zelfstandigen in de bouw niet ver van dit tarief vandaan als het niet hetzelfde is. Wanneer dit wel het geval is zullen klanten dan eerder voor de goedkopere optie bieden. Dit bedrag is helaas lang niet wat een bouwvakker over zal houden aan alle werkzaamheden. Er komt namelijk een hoop andere zaken bij een bestaan als ZZP’er in de bouw kijken, zoals administratieve werkzaamheden en vele andere uitgaven.

Werkgelegenheid Bouwvakker

De daadwerkelijke werkgelegenheid voor bouwvakkers is direct afhankelijk van een aantal zaken. Het kan trouwens aardig snel omslaan, bijvoorbeeld wanneer er een crisis ontstaat. Dit ligt vaak een hoop projecten plat, of zorgt er voor dat projecten die in de toekomst gepland stonden geschrapt zullen worden.

Vandaag de dag is dat echter niet het geval. Er is overal een tekort aan woonruimte, wat betekent dat overal waar dit kan aan alle kanten bijgebouwd wordt. Vanzelfsprekend levert dit de bouwsector erg veel werk op. Veel zelfstandigen komen ook om in het werk en moeten eerder mensen teleurstellen dan dat ze op nieuwe klussen zitten te wachten.

Hoewel het goed nieuws is dat het nu prima gaat met de werkgelegenheid, moeten we een slag om de arm houden. Als het minder gaat met de economie zullen mensen voorzichtiger zijn met uitgaven. Dit heeft vaak directe weerslag op de baanzekerheid in de bouw. Nu geldt dit natuurlijk lang niet alleen hier, en net zo goed voor vele andere sectoren.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Bouwvakker Bepaald?

Wat een bouwvakker precies aan inkomen binnenhaalt kan wezenlijk verschillen. Momenteel is er voldoende werk in de bouw, wat goed nieuws is voor iedereen met dit beroep. Dit betekent niet alleen dat het niet moeilijk is om aan een baan te komen.

Want meestal heeft het net zo goed een positieve weerslag op het inkomen. Veel bouwvakkers, of deze nu als werknemer in dienst zijn bij een bedrijf of als zelfstandige te werk gaan, hebben ontzettend veel werk. Buiten dit zijn er nog een aantal dingen die invloed hebben op de hoogte van het inkomen, zoals het volgende:

  • Soort projecten waar aan wordt gewerkt
  • Voor welke werkgever iemand actief is
  • Welke vak specialisaties iemand heeft als bouwvakker
  • De ervaring die iemand heeft

Vooral de werkgever kan, voor bouwvakkers in loondienst, van invloed zijn op het inkomen. Op sommige plaatsen wordt nu eenmaal beter betaald dan andere. Dit kan met allerlei zaken te maken hebben.

Voorbeelden hiervan zijn de grootte van het bedrijf, de regio waar iemand werkzaam is, maar ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor bepaalde projecten kan bijvoorbeeld meer verdient worden. Onder andere doordat deze op tijd worden afgerond, wat dat geldt als extra motivatie.

Het begrip bouwvakker slaat eigenlijk op meerdere soorten beroepen. Iemand die in de bouw werkzaam is zal verstand moeten hebben van verschillende soorten zaken. Soms zijn mensen juist weer gespecialiseerd in bepaalde dingen. Daardoor kan het loon ook hoger zijn.

Dit valt dan weer samen met de ervaring die een bouwvakker al heeft. Vaak gaat meer ervaring gepaard met specialisatie op meerdere vlakken. Dit zal een inkomen opleveren wat veel hoger ligt dan voor iemand die dit niet heeft.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts