Wat Verdient Een Brandweerman?


Aan de slag gaan als brandweerman is uitdagend, veeleisend en soms ook gevaarlijk. Er kan van alles gebeuren waar je op af gestuurd kunt worden. Daarom zou je denken dat hier wel een goed salaris tegenover staat. In werkelijkheid ligt dit iets gecompliceerder, al gaan we het je allemaal uitleggen. Onderstaand zie je het salaris van brandweermannen. Deze is ingedeeld in schaal 5 van de CAO van gemeenten.

Wat verdient een brandweerman?

Periodiek Brutosalaris per maand 
0 € 1.778
1 € 1.863
2 € 1.947
3 € 2.032
4 € 2.117
5 € 2.202
6 € 2.287
7 € 2.371
8 € 2.456
9 € 2.541
10 € 2.625
11 € 2.711

Voor veel mensen is het vooral een eer om brandweerman te zijn. Dit beroep geldt voor velen meer als een hobby. Het salaris is dan vaak niet het belangrijkste. Toch is het zeker weten een uitdagende functie. In dit artikel leer je over alle ins- en outs van deze baan en het salaris wat daarbij hoort.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Brandweerman?

Brandweermannen die net van start gaan zullen nog veel moeten leren. Daarom nemen deze nog niet de grote beslissingen maar moeten ze vooral opletten hoe alles in zijn werk gaat en wat hun ervaren collega’s doen. Dat is de reden dat het salaris van een beginner een stuk lager ligt.

Wanneer je als brandweerman het vak goed wilt leren zul je natuurlijk ergens moeten beginnen. Daarom is het vaak helemaal niet erg dat je begint op een startsalaris van 1778,- euro bruto per maand voor een werkweek van 40 uur. Naarmate de jaren gaan tellen zal dit vanzelf stijgen.

Niet alleen stijgt het salaris na verloop van tijd. Er zijn veel andere mogelijkheden om er als brandweerman voor te zorgen dat je meer gaat verdienen. Door je kennis steeds verder uit te breiden zijn er veel gebieden waarop je jezelf kunt specialiseren. Niet alleen is het mateloos interessant, het biedt je weer allerlei andere kansen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Brandweerman?

Indien je als brandweerman al jaren meeloopt krijg je vanzelfsprekend steeds meer verantwoordelijkheid. Er zal eerder naar je gekeken worden door de jongere generatie en je hebt de verantwoordelijkheid om deze onder je hoede te nemen. Daarvoor krijg je dan wel meer betaald dan in het begin.

Iemand met meer dan tien jaar ervaring is er inmiddels qua inkomen aardig op vooruit gegaan. Het bruto maandloon is dan opgelopen tot 2711,- euro. Zo kun je dus aardig wat opbouwen in vergelijking met in het begin.

Als we het salaris van een ervaren brandweerman vergelijken met dat van een starter zien we dat het verschil dus iets meer dan 900 euro aan bruto inkomen is. Denk eraan dat het door middel van toeslagen en vergaarde kennis nog hoger zal kunnen uitvallen.

Wat Voor Arbeidsvoorwaarden Heeft Een Brandweerman?

Als brandweerman ben je in dienst van de overheid. Denk hierbij een gemeente, een regio of een provincie. Hiermee maakt dit je tot een ambtenaar. Het voordeel daarvan is dat er de nodige voordelen aan kleven. Een mooie extra als brandweerman zijn dan ook de arbeidsvoorwaarden.

Er is een vaste CAO voor werknemers van onder andere gemeentes, waar brandweermannen dus onder vallen. Dit houdt in dat je dezelfde arbeidsvoorwaarden geniet als andere ambtenaren en werknemers. Het salaris is ingedeeld in vaste schalen. Ten opzichte van veel andere gemeentewerkers hebben brandweermannen recht op bepaalde toeslagen. Onder andere omdat ze gevaarlijk en onregelmatig werk doen.

Dit alles betekent dat je qua voorwaarden als brandweerman een stuk beter af bent dan vele anderen. Allerlei cursussen en trainingen worden vergoed. Zodoende kun je je op kosten van de werkgever verder specialiseren en je kennis uitbreiden.

Wat Kost De Opleiding Tot Brandweerman?

Iemand die bij de brandweer wil moet daarvoor minimaal een MBO opleiding afgerond hebben. Daarna kun je doorgroeien. Zo kun je een officier worden. De vereiste daarvoor is wel dat je minimaal een HBO opleiding hebt afgerond, of een WO opleiding.

Het lesgeld voor een MBO opleiding op niveau 4 is vastgesteld op 582,- euro per schooljaar voor mensen boven de 18. Daarna kun je verder gaan voor een specialisatie of HBO opleiding. Een andere optie is om eerst bij de vrijwillige brandweer te gaan. Op die manier wordt je opleiding door de brandweer betaald, terwijl je deze in de avonduren kunt doen.

Opties genoeg dus om via studies bij de brandweer terecht te komen. Tel daar alle cursussen en trainingen die je later nog kunt volgen bij op en je kunt veel leren. Dus wat de beste optie voor jou ook is, als je echt graag bij de brandweer terecht wilt komen zijn er vele mogelijkheden.

Werkgelegenheid Brandweerman

Over het geheel zijn er steeds minder branden. Dit heeft er vooral mee te maken dat gebouwen steeds brandveiliger worden. Maar de brandweer bestrijdt niet alleen branden. Het takenpakket is veel breder met nog talloze andere werkzaamheden. Alleen al daarom zal er altijd vraag naar brandweermannen blijven.

Het blijft natuurlijk een vrij gevaarlijk beroep en is daarom lang niet voor iedereen weggelegd. Voor degene die het wel ambiëren zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden. De kansen om een baan als brandweerman te bemachtigen zijn redelijk tot goed. Het zal niet altijd makkelijk zijn maar voor iedereen die het echt wil moet het zeker lukken.

Terwijl er dus wat minder werkzaamheden komen kunnen we wel stellen dat dit beroep er altijd zal blijven. Er kunnen talloze dingen gebeuren waarvoor de brandweer uit zal moeten rukken. Daarom kun je zeker een carrière als brandweerman najagen.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Brandweerman Bepaald?

Het salaris van een brandweerman ligt dus niet enorm hoog. Hier zijn verschillende redenen voor te noemen. Zo komt het er deels doordat een brandweerman het grootste gedeelte van de tijd niet in actie zal komen. De momenten dat er echt wat gebeurd zijn schaars.

Toch is het dan nog steeds niet makkelijker om er juist dan wel te staan. Je moet dus altijd gefocust blijven want er kan wel altijd wat gebeuren. Dit is zeker niet altijd makkelijk.

Op de momenten dat er niet uitgerukt hoeft te worden zijn de meeste brandweermannen bezig met andere werkzaamheden, bijvoorbeeld op de kazerne. Ook worden er veel trainingen en oefeningen gedaan.

Ondanks dat er als brandweerman zelf niet heel veel doorgroeimogelijkheden zijn, zal dit velen niet echt uitmaken. Zoals gezegd worden de meeste mensen brandweerman uit liefde voor het vak.

Een optie die wel interessant is, is om uiteindelijk een meer leidinggevende rol te bekleden. Hiervoor zul je de nodige jaren aan ervaring moeten hebben en goed moeten samenwerken met de mensen om je heen.

Indien het je ligt is het altijd interessant om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Voor een brandweerman zijn de volgende onderdelen essentieel in het bepalen van het salaris wat deze betaald krijgt:

  • Jaren ervaring
  • Type functie
  • Trainingen en opleiding

Een brandweerman die zoveel mogelijk trainingen volgt op allerlei gebieden waarin dit mogelijk is kan qua loon goed verder komen. Dit biedt, net als een meer verantwoordelijke en leidinggevende functie, een mooie mogelijkheid om het salaris wat op te krikken.

Buiten dat, is het ook voor je kennis alleen maar goed. Wie weet kan je deze wel meenemen naarmate je na verloop van tijd weer iets anders gaat doen. Daarbij laat je er ook mee zien graag verder te willen leren en blijf je jezelf ontwikkelen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts