Wat Verdient Een Burgemeester?


Als burgemeester van een gemeente heb je veel taken en zijn er veel mensen die onder je werken. Wanneer je gekozen wordt zul je allerlei verantwoordelijkheden krijgen. Denk hierbij aan publieke verschijningen tijdens allerlei evenementen, maar ook het nemen van veel moeilijk beslissingen op moeilijke momenten. Dat zal wel goed verdienen denken we dan, maar is dat ook zo?

Wat verdient een burgemeester?

Aantal inwonersBrutosalaris per maand
Tot en met 8.000€ 6.565,43
8.001–14.000€ 7.222,66
14.001–24.000€ 7.874,98
24.001–40.000€ 8.560,55
60.001–100.000€ 10.062,61
100.001–150.000€ 10.668,75
150.001–375.000€ 11.431,71
375.001 en meer€ 12.246,36

Hoeveel een burgemeester daadwerkelijk verdient hangt van meerdere dingen af die dit uiteindelijk bepalen. Daarover kom je hier meer te weten. Maar ook over hoe je burgemeester kunt worden en wat de mogelijkheden zijn om hierna nog verder te groeien.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Burgemeester?

Het grappige aan een functie als burgemeester is dat het startsalaris wordt bepaald door veel andere factoren dan als bij de meeste beroepen het geval is. Natuurlijk speelt leeftijd een rol. Toch kan een burgemeester van een kleine gemeente minder verdienen dan iemand van tientallen jaren jonger in een andere gemeente.

Dit verklaart gelijk waarom de minimale en maximale salarissen echt een heel stuk uit elkaar kunnen liggen. Daar kunnen immers vele duizenden euro’s verschil in zitten. Het startsalaris van een burgemeester is normaal gesproken niet lager dan 6565,- euro bruto in de maand. Dit geldt dan wel vaak voor een jonge burgemeester in een kleinere gemeente.

Dit is natuurlijk al een loon wat een stuk boven modaal ligt. Het kan dus nog wel veel hoger uitpakken. De opleiding en weg er naartoe zijn misschien niet makkelijk. Dat je tenminste wel met een goed salaris beloond wordt is dan altijd lekker.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Burgemeester?

Zoals gezegd hangen de verdiensten van een burgemeester dus niet alleen van ervaring af. Sommige andere factoren hebben op zijn minst evenveel invloed. Voor een burgemeester die wel veel ervaring heeft en ook nog eens in een grote gemeente werkzaam is, valt het salaris wel hoog uit.

Burgemeesters die in de grootste gemeenten van Nederland werken verdienen het meeste. Als ze daarbij ook nog eens een wat oudere leeftijd hebben, kan dit zelfs oplopen tot een bruto maandbedrag van 12.246,- euro in de maand. Er zijn dan ook niet veel andere banen waar je zoveel mee kunt verdienen.

De grote verantwoordelijkheid die je meedraagt speelt hierin natuurlijk een rol. Beslissingen maken die invloed kunnen hebben op honderdduizenden mensen is niet voor iedereen weggelegd. Vandaar dat de mensen die dit wel kunnen en moeten doen hier rijkelijk voor beloond worden.

Werkgelegenheid Burgemeester

Eigenlijk is er precies te vertellen hoeveel werkgelegenheid er is voor een burgemeester. Er zijn maar een aantal gemeenten die een burgemeester nodig hebben. Meer werkgelegenheid zal er dus niet komen. Maar geeft dat een goed beeld van het perspectief op de markt voor mensen die graag deze functie willen?

Niet helemaal. Want ondanks dat er maar een beperkt aantal plaatsen zijn, kan niemand deze baan tientallen jaren op dezelfde plaats blijven doen. In principe is een ambtstermijn voor zes jaar. Daarna moet een burgemeester zich opnieuw verkiesbaar stellen, maar kunnen anderen dit ook weer doen.

Het is wel zo, dat er geen maximum zit aan het aantal termijnen dat een burgemeester in dezelfde gemeente deze functie mag bekleden. Er wordt echter wel naar gekeken om dit te veranderen, zodat de doorstroom wat bevorderd kan worden.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Burgemeester

Eigenlijk zijn er geen opleidingen of studies die je direct klaarstomen voor een beroep als burgemeester. Omdat het voor niet veel mensen is weggelegd om dit uiteindelijk te worden is dat ook wel logisch. Soms zien we ook dat mensen met een hele andere achtergrond deze functie op zich nemen. Toch gaan we nu kijken naar de opleidingen die hier het beste bij aansluiten, en de kosten daarvan.

Bepaalde opties voor aspirant burgemeesters zijn de opleidingen Politicologie of Bestuurskunde. Deze zijn beide op universitair niveau. Het wettelijke collegegeld voor een dergelijke opleiding bedraagt 2143,- euro. Daarbij maakt het niet uit of je de opleiding voltijd of deeltijd volgt.

Om de stap van een opleidingen die bijpassend is naar de functie zelf te maken gaat het om een aantal dingen. Van de meeste burgemeesters wordt vooral verlangd dat ze veel politieke ervaring hebben. Deze worden meestal opgedaan in eerdere functies binnen een bestuur of bij de gemeente.

Doorgroeimogelijkheden Burgemeester

Een burgemeester heeft een bepaalde termijn. Nadat deze is verlopen kan deze niet langer in dezelfde functie blijven werken bij dezelfde gemeente. Maar wat zijn dan de volgende stappen? Aangezien je als burgemeester eigenlijk al de hoogste positie binnen een gemeente bekleed, is het logisch je af te vragen wat je dan daarna nog kunt doen.

Zelfs voor mensen die al burgemeester zijn geweest zijn er nog opties genoeg om door te groeien. Je kunt hierbij denken aan het nastreven van dezelfde positie in een grotere gemeente. Dit brengt zowel meer uitdaging als een beter salaris en staat dus goed op het C.V.

Voor iedere burgemeester die geen ambities meer heeft binnen dezelfde functie zijn er zeker ook mogelijkheden. Bijvoorbeeld een politieke of bestuurlijke positie binnen de provincie of in de landelijke politiek. Uiteindelijk zijn er dus meer dan voldoende kansen om door te groeien na het burgemeesterschap. 

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Burgemeester Bepaald?

Het salaris wat een burgemeester precies iedere maand krijgt bijgeschreven kan aardig verschillen. Er zijn een aantal indicatoren die grotendeels bepalen waarom dit zo is en hoe groot het verschil is.

Daardoor kan het zo zijn dat een burgemeester in een bepaalde gemeente duizenden euro’s meer verdient dan iemand anders. Zelfs als deze andere burgemeester bijvoorbeeld dezelfde leeftijd heeft, al is ook deze factor bepalend voor het salaris. De volgende dingen bepalen dan ook grotendeels het inkomen::

  • Grootte van een gemeente
  • Leeftijd
  • Eventuele bonussen zoals een eindejaarsuitkering

Wanneer een burgemeester een leeftijd heeft boven de 55 jaar, zal deze het hoogst mogelijke salaris verdienen. Dit geldt dan wel binnen een bepaalde gemeente. Dus het kan nog steeds zo zijn dat een jonger iemand met dezelfde baan meer verdient omdat deze voor een veel grotere gemeente werkt.

Burgemeesters van gemeenten met minder dan 8000 inwoners verdienen het minste van allemaal. Degenen die werken in een gemeente met meer dan 375.000 inwoners, dus vooral in de grote steden, verdienen het meeste. Daartussen loopt het qua schaal langzaam op voor gemeenten met hogere inwonersaantallen.

Dit is niet zo gek, want een burgemeester van een gemeente met een grote stad heeft natuurlijk veel meer verantwoordelijkheden dan een van een kleine gemeente. In sommige kleine gemeenten gebeurd niet of nauwelijks iets. Terwijl er in de grote steden altijd wel iets aan de hand is.

Burgemeesters op deze plekken hebben een veel meer publieke functie waar allerlei dingen bij komen kijken waar iemand die een kleine gemeente leidt niet snel mee te maken zal krijgen. Dit verklaard dus gelijk waarom de salarissen stukken hoger uitvallen. Er is simpelweg veel meer werk te doen en de beslissingen die genomen worden zullen altijd onder een vergrootglas gelegd worden.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts