Wat Verdient Een Fiscalist / Belastingadviseur?


Een fiscalist wordt ook wel een belastingadviseur genoemd en houdt zich met verschillende zaken bezig. De belangrijkste hiervan zijn het aangifte doen voor verschillende belastingen en contact onderhouden met de belastingdienst. Dit doet de fiscalist voor bepaalde cliënten zoals bedrijven. We gaan nu zien wat deze baan precies verdient.

Afgestudeerde fiscalisten en belastingadviseurs verdienen een startsalaris van €2.168 bruto per maand op hbo-niveau. Voor WO’ers geldt een startsalaris van €2.788 – €3.080. Na 10 jaar ervaring verdienen hbo’ers €3.538 per maand en WO’ers €5.460 – €5.522.

Cijfers die hierboven worden genoemd zijn gebaseerd op onderzoek van het SEO uit 2018 onder fiscalisten in Nederland. Hieronder bespreken we deze gegevens in detail en zie je welke studies het hoogste salaris opleveren als fiscalist. Daarnaast bespreken we ook de groei van het salaris. Lees snel verder!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Fiscalist?

Aan het begin van een carrière als fiscalist is ervaring opdoen essentieel. Niet alleen zal het je beter maken in je werk, uiteindelijk gaat je salaris hier ook van omhoog. Zo kun je na verloop van tijd van werkgever veranderen of een loonsverhoging tegemoet zien, terwijl je vaak bij goed functioneren sowieso al stijgt.

Dit gebeurd meestal op jaarbasis of nadat er evaluaties plaatsvinden. Hoe dit precies gaat kan per werkgever verschillend zijn. Wat wel met zekerheid gesteld kan worden, is wat een fiscalist gemiddeld verdient wanneer deze net begint. Dat loon ligt op een bedrag van 2.168,- euro bruto per maand als je de hbo-studie fiscaal recht en economie hebt afgerond.

Voor WO’ers geldt dat er twee studies zijn die je naar het beroep van fiscalist kunnen leiden. Als eerste zijn er de afgestudeerde studenten fiscale economie. Deze verdienen een bruto startsalaris van €2.788 bruto per maand.

De andere groep zijn de WO’ers die een studie fiscaal recht hebben gevolg. Deze starten hoger met een salaris van €3.080. Dat is een heel goed startsalaris helemaal als je dat vergelijkt met het gemiddelde voor een gamma-studie (€2.700 bruto per maand). Meer weten over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef!

Wat Verdient Een Ervaren Fiscalist?

Als ervaren fiscalist kun je er sprongen op vooruit gaan qua salaris. Het startsalaris ligt al redelijk hoog maar ook de groei van het salaris is voor belastingadviseurs en fiscalisten niet niks.

Het salaris van een fiscalist met 10 jaar ervaring op hbo-niveau ligt namelijk op €3.538 bruto per maand. Voor WO’ers met een opleiding fiscale economie praten we dan over €5.522 bruto per maand en voor fiscaal recht over €5.460 bruto per maand.

Iedereen die vastberaden is in het werk als fiscalist en een prima naam opbouwt zal hier dus de vruchten van gaan plukken. Naarmate iemand meer dan tien a vijftien jaar ervaring heeft kan deze in de buurt gaan komen van dit maximale inkomen.

Wat Verdient Een Fiscalist Als ZZP’er?

Voor veel fiscalisten is het een interessante optie om een eenmanszaak te beginnen. Er zijn immers zoveel verschillende bedrijven, maar ook particulieren, die op dit gebied hulp kunnen gebruiken. Daarom is er meer dan genoeg werk.

Wanneer je als ZZP’er zelf in kunt delen wanneer je werkt en met wie je dat doet, is dat voor sommige erg prettig. Het biedt meer vrijheid. De ruimte om zelf klanten en projecten te kiezen is wel vele mensen daarom aantrekt in dit idee. Dat je als zelfstandige belanstingadviseur gemiddeld een uurtarief van 80 euro kunt rekenen is daarbij ook lekker.

Uiteraard komt er voor ZZP’ers wel heel wat meer bij kijken. Je draagt natuurlijk zelf alle verantwoordelijkheid. Bovendien moet je de administratie zelf regelen. Net als het aantrekken van nieuwe klanten om mee te gaan werken. Hier gaat daarom wel flink wat tijd in zitten. Dus het uurtarief is zeker niet het wat je er ook daadwerkelijk aan over zult houden.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Fiscalist Bepaald?

Sommige personen zullen dit misschien een saai beroep vinden op het eerste gezicht. Natuurlijk, je bent veel werkzaam met cijfers, rekeningen en balansen. Daar komt wel een enorme verantwoordelijkheid bij kijken, al helemaal omdat je namens anderen werkt. Mocht er iets niet goed gaan, dan zul je hiervoor verantwoordelijk gehouden worden. Daarnaast zul je er op moeten toezien dat alles volgens de juiste wijze gebeurd en er geen fraude gepleegd wordt. Al met al is het dus enorm opletten. Naast al deze verantwoordelijkheid moet een goede fiscalist tevens de volgende eigenschappen in huis hebben:

  • Enorm accuraat zijn in de werkzaamheden
  • Over een oog voor detail beschikken
  • In zeker mate perfectionistisch zijn
  • Goed kunnen multitasken

Een uitdagend pakket aan vaardigheden dus. Dit beroep is daarom zeker niet voor iedereen weggelegd. Om een fiscalist te worden zul je opleidingen moeten volgen die je hiervoor klaarstomen. Al moet een groot deel van de kwaliteiten die gevraagd worden vaak ook een beetje in je zitten. Als dat zo is zal je in staat zijn om dit beroep naar behoren uit te voeren. Dit zal ongetwijfeld een succesvolle loopbaan tot gevolg hebben.

Tussen wat startende fiscalisten en hun ervaren collega’s verdienen kan aardig wat verschil zitten. Leeftijd en ervaring zijn dan ook bepalende factoren voor de hoogte van het salaris bij dit beroep. Maar er zijn nog meer dingen van invloed. Zo zal het ene kantoor beter betalen maar ook betere arbeidsvoorwaarden bieden. Denk hierbij aan extra’s zoals een auto van de zaak. Deze zie je natuurlijk niet direct terug op het loonstrookje, maar maken bepaalde werkplekken wel extra aantrekkelijk voor werknemers. Werken voor een goed kantoor heeft daarom legio voordelen ten opzichte van sommige andere werkgevers.

Hoeveel Uren Per Week Werken Fiscalisten?

Zoals je hebt kunnen zien verdienen fiscalisten een goed salaris. Een van de vragen die je daarbij wel kunt hebben is of fiscalisten hier niet ontzettend veel uren voor moeten werken. Laten we daar dus ook even naar kijken.

Fiscalisten werken op hbo-niveau gemiddeld 35,2 uur per week na hun afstuderen. Hbo’ers met 10 jaar ervaring werken met 33,4 uur per week gemiddeld net iets minder.

Voor fiscalisten op WO-niveau geldt dat zij na hun afstuderen gemiddeld 37,4 (fiscale economie) of 38,8 (fiscaal recht) uur per week werken. Met 10 jaar ervaring geldt dan weer 36,2 (fiscale economie) en 35,7 (fiscaal recht) uur per week.

Over het algemeen draaien de WO’ers dus een stukje meer uren dan de hbo’ers. Wel is het zo dat dit onder andere terug is te zien in het salaris wat WO’ers verdienen.

Werkgelegenheid Fiscalisten

Voor elk beroep is het handig om te weten of er ook daadwerkelijk werk in te vinden is. Zo niet, dat heeft het weinig zin om een poging te wagen dit te worden. Al heeft de werkgelegenheid vaak direct met de economie te maken. Maar, is dit voor werk als bedrijfsjurist ook het geval?

Momenteel is het zo dat 40% van de mensen die afstuderen met een hbo-studie fiscaal recht en economie binnen 15 maanden een vast contract heeft. Voor WO’ers geldt een percentage van 49% (fiscaal recht) en 66% (fiscale economie).

Dat betekent dat fiscalisten een goede baanzekerheid hebben vergeleken met hbo’ers en WO’ers in het algemeen. Voor hbo’ers geldt namelijk een gemiddeld percentage van 33% en voor WO’ers 30%. fiscalisten verdienen dus niet alleen een goed salaris maar zijn ook vrij zeker van werkgelegenheid.

Of dat in de nabije toekomst zo blijft is gezien de huidige situatie natuurlijk afwachten. De meeste bedrijven hebben mensen voor deze functies echter hard nodig. Dat is goed nieuws voor fiscalisten, en betekent dat ze zich voorlopig nog geen zorgen hoeven te maken. Bovendien gaat belasting betalen altijd door, dus is er vraag naar hun diensten, altijd.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts