Wat verdient een Laborant?


Ben jij een Laborant of wil je er één worden, ken jij iemand die dit beroep uitoefend of ben je zomaar nieuwsgierig naar wat een laborant verdient? In dit artikel krijg je antwoord op deze brandende vraag, maar ook op andere vragen die te maken hebben met het salaris van een laborant, zoals waarvan het salaris van een laborant afhankelijk is en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.

Wat verdient een laborant?

Een gemiddelde laborant verdient in Nederland € 3.295 bruto (Bron). Vergeleken met een gemiddelde werknemer in Nederland ligt het iets hoger, dit ligt namelijk op € 3.038, bepaald op basis van 123.591 salarissen.

Het salaris van een laborant is echter mede afhankelijk van het bedrijf, het opleidingsniveau en de werkervaring die je hebt in deze functie. Het startsalaris ligt op € 2.600 bruto en dit kan oplopen tot wel € 3.990 bruto. Een flinke spreiding dus, maar waar komt deze spreiding vandaan, en hoe zorg je ervoor dat je als laborant niet te weinig verdient? In dit artikel gaan we verder in op deze vragen.

Welke typen laboranten zijn er?

De term laborant wordt vaak voor veel verschillende soorten beroepen en functies gebruikt. Het is echter vaak onduidelijk wat iemand werkelijk doet wanneer men zegt dat ze een laborant is. Als functieomschrijving wordt dan ook vaak een specifiekere term gebruikt, afhankelijk van het bedrijf worden hier ook vaak Engelse termen voor gebruikt.

Denk hierbij aan de volgende functieomschrijvingen:

 • Chemisch analist
 • Fysisch analist
 • Chemisch Fysisch laborant
 • Microbiologisch laborant
 • Laboratorium medewerker
 • R&D chemist
 • Chemical researcher
 • Farmaceutisch laborant
 • Klinisch laborant
 • QC (quality control) medewerker
 • Applicatie lab medewerker

Het gemiddelde salaris gebaseerd op ±10.000 banen van een aantal van deze functies staan in de tabel hieronder weergegeven (Bron).

FunctieBruto     salaris p/mBruto jaarsalaris
Lab medewerker€ 2.615€ 31.380
Chemisch analist€ 2.575€ 30.900
Research analist€ 3.185€ 38.220
QC medewerker€ 2.745€ 32.940
R&D Researcher€ 3.990€ 47.880

De drie domeinen waarin een laborant werkzaam kan zijn

Het werkveld van een laborant kan in drie verschillende domeinen worden ingedeeld, namelijk:

 • (Chemische/microbiologische) Analyse
 • Research & Development (R&D)
 • Kwaliteitscontrole

Als chemisch analist ben je bezig met het kwalitatief en kwantitatief ‘meten’ van allerlei materialen en stoffen. Hiervoor kun je een breed scala aan analyseapparatuur gebruiken, afhankelijk van wat je moet analyseren.

Bij R&D ben je gefocused op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe producten, of het optimaliseren van bestaande producten of processen. Ook ben je vaak betrokken bij de opschaling van de producten die je op lab schaal ontwikkeld hebt.

Binnen Kwaliteitscontrole (QC) ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle onderdelen van het eindproduct. Grondstofanalyse valt hier ook onder. Er wordt van je verwacht dat je nauwkeurig en kritisch bent, en indien je afwijkingen vindt deze ook op een goede manier documenteerd.

Het opleidingsniveau is in veel gevallen bepalend voor het domein waarin een laborant zal starten. Zo is het voor MBO afgestudeerden vaak een logische stap om te beginnen bij kwaliteitscontrole of analyse, met de mogelijkheid om vanuit daar door te groeien richting bijvoorbeeld een functie binnen R&D. Een WO afgestudeerde zal in veel gevallen meteen starten bij R&D, maar het is ook gebruikelijk om met een analytische functie te beginnen. Dit is vaak wel een gespecialiseerde functie. Een HBO afgestudeerde kan binnen alle drie de domeinen starten, maar start het meest met functies bij Analyse of R&D.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van HBO-ers en WO-ers over verschillende branches? In dit artikel vertel ik meer over de startsalarissen van hogeropgeleiden.

Impact van bedrijven op het salaris van een laborant?

Net als bij veel andere beroepsgroepen zit er verschil tussen de salarissen die verschillende bedrijven bieden. Grotere multinationals, zoals bijvoorbeeld ASML, zullen gemiddeld een hoger salaris bieden dan kleinere bedrijven of startups. Ook zijn er vaak meer en snellere doorgroeimogelijkheden bij grotere bedrijven. Non-profit organisaties zoals de overheid bieden daarnaast ook lagere salarissen, maar die bieden vaak wel gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast kan werkervaring en leeftijd natuurlijk een rol spelen. Bekijk hier wat het gemiddelde salaris naar leeftijd is, om een vergelijking met leeftijdsgenoten (in verschillende branches) te kunnen maken. 

Hoe kun je als laborant het meest verdienen?

Als laborant kun je zoals gezegd veel vershillende richtingen op. Afhankelijk van welke richting je op gaat heeft invoed op je uiteindelijke salaris. Over het algemeen verdient een laborant het meest wanneer hij een functie heeft bij R&D. Hiervoor heeft hij dan ook het hoogste opleidingsniveau voor nodig om te beginnen. Iemand die bij R&D werkt zal al snel richting de € 3.900 bruto per maand gaan verdienen!

Dus, wil jij er financieel het meeste uithalen als laborant? Zorg ervoor dat je een functie krijgt bij de afdeling research & development van een bedrijf! Hieronder staan een aantal tips om ervoor te zorgen dat je het meeste kans maakt om dit doel te bereiken:

 • Het afronden van een HBO of WO opleiding in de richting van chemie. Dit is geen must, maar maakt het wel een stuk makkelijker dan wanneer je een MBO opleiding hebt.
 • Ga tijdens je sollicitatie na of er doorgroeimogelijkheden zijn. Vraag eventueel naar een indicatie voor hoelang dit zal duren.
 • Blijf je ambitie om door te groeien herhalen richting je baas, uiteindelijk is je baas degene die jouw promotie waar kan maken!
 • Zorg ervoor dat je werkmentaliteit goed is. Als jij ondermaats presteert zul je minder snel in aanmerking komen voor die functie die je zo graag zou willen.

Wat verdient een laboratorium manager?

Uiteindelijk is het ook mogelijk om door te groeien tot laboratorium manager, R&D manager, R&D specialist of andere management functies. Hiervoor heb je echter meerdere jaren werk ervaring nodig. Maar hoeveel verdient iemand in een management functie in de laboratorium wereld?

Een R&D manager verdient in Nederland gemiddeld € 5.475 bruto per maand, dit komt neer op meer dan € 65.000 bruto per jaar (Bron). Een manager in het algemeen in Nederland verdient gemiddeld € 4.080 bruto per maand, ofwel € 48.960 bruto per jaar. Vergeleken met een gemiddelde manager in Nederland, verdien je dus als R&D manager niet slecht!

Wanneer je het salaris van een gemiddelde laborant vergelijkt met een R&D manager, ligt dit grofweg € 25.000 bruto per jaar lager. Hierdoor is het zeker financieel aantrekkelijk om door te groeien tot laboratorium / R&D manager.

Is het moeilijk om een baan te vinden als laborant?

Een specifiek antwoord geven op deze vraag is lastig. Net zoals bij veel andere beroepen is het economisch klimaat waarin je een baan zoekt van belang. Banen in de chemische industrie zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hoe goed het gaat met de industrie. Aan de andere kant, wanneer er bijvoorbeeld zoals in 2020 een pandemie uitbreekt zullen er relatief veel banen bijkomen voor farmaceutische laboranten (medicijn ontwikkeling).

Over het algemeen is het als je een chemische opleiding hebt genoten relatief goed te doen om een baan te krijgen. Er zijn wel richtingen waar het wat moeilijker is om een baan te vinden dan andere richtingen. Zo is er binnen de analytische chemie over het algemeen altijd wel een overschot aan vacatures, maar zul je binnen R&D wat beter je best moeten doen.

Samenvatting

Een gemiddelde laborant in Nederland verdient dus € 3.295 bruto per maand. Het werkelijke salaris dat een laborant verdient is echter afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn: Werkervaring, werkdomein, type bedrijf en hoe goed hij functioneert. Daarnaast kan een laborant nog doorgroeien tot een laboratorium of R&D manager, deze functie verdient gemiddeld € 5.457 bruto per maand.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts