Wat zijn de kosten voor wintersport (per dag)?


Dat wintersport een dure vorm van vakantie vieren is, dat weten de meeste mensen wel. Het komt niet zozeer door de prijs van een vlucht of accommodatie, maar vooral door het gebruik van de skipistes en alles wat daarbij komt kijken.

Zelf ga ik niet ieder jaar op skivakantie, maar de afgelopen 30 jaar ben ik meer dan 10 keer op wintersport gegaan. Ik probeer daarbij de kosten schappelijk te houden, zodat de wintersport er niet meteen voor zorgt dat je in de zomer niet meer op vakantie zou kunnen.

In dit blogbericht vertel ik je meer over de kosten die komen kijken bij een wintersport in Europa.

Naar welk land ga je op wintersport?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het nogal uit maakt in welk land je op wintersport gaat. Over het algemeen kan je stellen dat Zwitserland het duurste vakantieland is. Landen zoals Frankrijk, Oostenrijk en Italië zijn iets goedkoper maar nog altijd vrij prijzig.

Als je op zoek bent naar een budget wintersport kan je kijken naar landen zoals Duitsland, Bulgarije of Tjechië. De prijzen in deze landen liggen beduidend lager, maar de skigebieden zijn ook velen malen kleiner. Een ervaren wintersporter zal liever naar een groot gebied in de Alpen, Dolomieten of Pyreneeën gaan.

Accommodatie – € 50 p.p.p.n.

Accommodaties voor skivakantie variëren van een simpele hotelkamer, tot complete abonnementen met privézwembad. Over het algemeen zie je dat veel wintersporters naar een ‘Gasthaus’ gaan, al dan niet met logies.

Een Gasthaus is een groot huis wat gebouwd is voor toerisme. Je kan het eigenlijk vergelijken met een klein hotel. De eigenaar is vaak erg betrokken, je kan er je skispullen opslaan, en vaak heeft het Gasthaus een restaurant waar avondeten en ontbijt geserveerd worden.

Ook is het mogelijk om een appartement met keuken te huren. Op die manier bepaal je zelf wat je eet, en kan je zelf koken. Over het algemeen vinden wintersporters het wel prettig als er gekookt wordt, omdat je na een lange dag skiën vaak erg vermoeid bent en lekker lui wilt zijn.

De prijzen voor accommodaties verschillen enorm. Als je op zoek bent naar dit artikel, wil je waarschijnlijk niet de hoofdprijs betalen. Daarom beperk ik me nu tot de betaalbare opties. Voor een accommodatie zonder pension moet je denken aan ongeveer €50 per persoon per nacht.

Reiskosten – € 250 voor brandstof en tol

De meeste wintersporters gaan met de auto op vakantie. Een reis met een vliegtuig of trein zijn ook mogelijk, maar deze laat ik in dit artikel buiten beschouwing.

Afhankelijk van je locatie moet je rekening houden met brandstofkosten en eventueel wat tolkosten. Zo betaal je in Frankrijk op sommige wegen tol, en moet je voor de snelwegen van Oostenrijk een vignet hebben. Het gaat dan vaak om enkele tientjes.

Ga je met een elektrische auto op vakantie? Hou er dan rekening mee dat niet ieder land zoveel laadpalen heeft als we in Nederland hebben. Zeker wanneer je in het hoogseizoen op vakantie gaat, moet je rekening houden met files bij de laadpalen. Ik ben zelf één keer met een elektrische auto naar Italië gereden voor skivakantie. Dat was eigenlijk vrij goed te doen, al moet ik zeggen dat we op een donderdag reden. De meeste wintersporters reizen op een zaterdag.

Hoeveel je kwijt bent voor brandstof en dergelijke is natuurlijk heel erg afhankelijk van je bestemming, auto en rijstijl. Laten we zeggen dat je 2x 900 km te rijden hebt, en ongeveer 1:15 rijdt. Hou er rekening mee dat het verbruik in de bergen wat hoger ligt. Dat komt neer op een verbruik van 120 liter brandstof. Bij een brandstofprijs van € 1,70 komen we uit op ongeveer € 205 aan brandstofkosten.

We tellen daar een gemiddeld bedrag van € 45 voor tol bij, en komen uit op een totaalbedrag van € 250. Hoe meer medereizigers je hebt, hoe goedkoper dit per persoon is.

Skihuur – € 30 per dag

Doorgewinterde wintersporters hebben vaak eigen materiaal. Skishoenen, ski’s of snowboard nemen zijn vanuit thuis mee. Toch zie je dat een groot deel van de wintersporters geen eigen materiaal heeft. Zij huren het materiaal voor tijdens de wintersport van dat jaar.

De prijzen van skihuur verschillen uiteraard ook weer, maar er valt globaal wel wat over te zeggen. Voor het huren van skischoenen en ski’s was ik € 110 kwijt voor een periode van 4 dagen. We zouden dat kunnen afronden op € 30 per dag. Ik huurde daar geen helm bij (die heb ik zelf) en ik koos niet voor een verzekering (daar vertel ik zo meer over).

Wanneer je beginner bent, huur je over het algemeen goedkopere skiuitrusting. Deze skiuitrusting maakt het skiën voor een beginner gemakkelijker, en heeft een lagere prijs. Naar mate je meer ervaring krijgt, zal je steeds duurdere ski’s gaan huren. Het verschil is vaak enkele euro’s per dag.

Veel skiverhuurders bieden (soms ongevraagd) ook een verzekering aan. Bekijk goed of de wintersport dekking van je reisverzekering niet dezelfde dekking biedt. Zo voorkom je dat je dubbel gedekt bent. In mijn geval scheelde dat zo’n € 15 voor een week.

Skipas – € 60 per dag

Één van de duurste onderdelen van een wintersport, is de skipas. Met deze pas kan je ongelimiteerd gebruik maken van de skiliften. Je betaalt natuurlijk deels voor de liften, maar daarnaast zit daar ook de kosten voor de sneeuwkanonnen en het prepareren van de pisten in verwerkt.

Zodra de pistes dicht gaan, zijn de piste meesters tot diep in de nacht bezig om de pistes helemaal perfect te prepareren voor een nieuwe skidag. Alle skiërs moeten gebruik maken van een skilift om boven te komen, en betalen dus op die manier voor het gebruik van de piste.

De kosten voor een skipas kunnen fors zijn. Ga uit van een prijs tussen de € 45 en € 65 voor een losse dag. Naar mate je langer blijft, zullen de kosten per dag lager worden. De kosten voor een 10 dagen pas is dus niet hetzelfde als 10 maal een dagpas.

Ik betaalde mijn laatste skivakantie € 252 voor een skipas voor 4 dagen. Dat komt dus neer op een dagtarief van € 63. Als je wat langer blijft, valt het dus wat lager uit. We ronden de kosten voor een skipas af op € 60 per dag.

Eten en drinken tijdens lunchtijd – € 20 per dag

Zoals op zo veel plekken, kan je het eten en drinken op vakantie zo gek maken als je zelf wilt. Ga je iedere middag en avond uitgebreid uit eten bij een luxe restaurant? Of neem je zelf lunch mee en kook je thuis?

Eten en drinken in de cafe’s op de pistes is over het algemeen niet goedkoop. Voor een flink glas bier betaal je al snel € 6. Voor een beetje lunch ben je ook al snel zo’n € 12 tot € 20 kwijt. De een neemt iets kleins en neemt daarnaast eten mee in een rugzak, de ander drinkt zonder problemen vier bier op de piste.

Hoeveel je kwijt bent aan eten en drinken ligt dus heel erg aan je eigen wensen. We ronden de kosten af op € 20 per dag, voor de lunch. Daarvoor kan je wat eten en wat drinken tijdens de lunch stop. Het avondeten rekenen we niet mee, omdat dit soms in de accommodatie verwerkt zit en ook veel wintersporters zelf koken.

Verzekering – € 10 per vakantie

Tot slot wil ik je nog wijzen op het afsluiten van een wintersport dekking voor je reisverzekering. Een gewone reisverzekering dekt niet alle kosten die je op wintersport kan maken. Dit omdat de kosten bij een ongeval tijdens je skivakantie erg hoog kunnen zijn.

Denk aan een redding door de pistedienst doordat je iets breekt op de piste. Of nog erger, wanneer je door een helikopter geëvacueerd moet worden. Ook repatriëring (de zogenaamde gipsvluchten) kan aardig in de kosten lopen. Ook zijn diefstal en/of beschadigingen aan huur ski’s dus vaak verzekerd.

Een wintersportdekking kan je vaak los aanschaffen, naast je doorlopende reisverzekering. In mijn geval betaalde ik minder dan € 15 voor wintersportdekking van 1,5 week.

Conclusie: dit kost een skivakantie

Zoals met een gewone vakantie, kan je een wintersport vakantie zo duur maken als je zelf wilt. Ik ben in dit stuk uit gegaan van allerlei gemiddeldes. De een zit wat hoger, de ander zit wat lager. Het is afhankelijk van het gezelschap, de duur, de bestemming, etc.

Voor een 7 daagse skivakantie zou je dit als gemiddeldes kunnen nemen:

  • € 300 Accomodatie
  • € 125 Reiskosten
  • € 180 Skihuur
  • € 360 Skipas
  • € 120 Lunch
  • € 10 Reisverzekering wintersportdekking

In totaal kom je dan uit op een bedrag van € 1.095 voor een 7 daagse vakantie waarvan je er 6 gaat skiën. Nogmaals, er zijn hier enorm veel aannames gedaan, dit is puur een richtlijn.

Ga jij binnenkort op wintersport? Dan hoop ik dat mijn artikel je heeft geholpen om een idee te krijgen wat de kosten zijn. Heb je eenmaal geboekt? Blijf dan niet te lang met je gedachte bij de kosten hangen, maar geniet van een prachtige vakantie!

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts