Gemiddelde Werktuigbouwkunde Salaris (HBO/WO)


Als je werktuigbouwkunde studeert of gaat studeren dan komt er een moment dat je natuurlijk ook wilt weten hoeveel je gaat verdienen. Gelukkig ga ik je daar vandaag antwoord op geven en bekijken we zowel de cijfers voor hbo’ers als WO’ers. Hieronder echter eerst een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde werktuigbouwkunde studenten een salaris van €2.750 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 2,8 – 4,1 maanden een baan en heeft 38 – 47% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd om het salaris van werktuigbouwkundige op hbo en WO-niveau verder uit de pluizen. Daar zijn namelijk veel meer gegevens over. Verder kijken we naar hoe snel werktuigbouwkundige een volwaardige baan en een vast contract vinden. Tot slot kijken we naar welke beroepen het populairst zijn onder deze groep en hoe je meer salaris kunt onderhandelen. Lees snel verder!

Hbo Werktuigbouwkunde Salaris

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van mensen die een hbo studie volgen op het gebied van werktuigbouwkunde. Dat ligt in de meeste gevallen rond de €2.750 bruto per maand (1). Daarmee verdienen deze ingenieurs verrassend meer dan het gemiddelde voor hbo-afgestudeerden.

In deze blog heb ik namelijk al eens uitgebreid gekeken naar het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers. Daarin wordt het duidelijk dat hbo’ers die een Bèta-studie afronden gemiddeld €2.600 bruto per maand verdienen na afstuderen. Werktuigbouwkunde studenten verdienen dus gemiddeld €150 bruto per maand meer.

Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te weten welk salaris je kunt verwachten als je een jaar of 10 ervaring in het vakgebied hebt. Gegevens hiervan zijn helaas niet beschikbaar in publieke onderzoeken. Wel wordt het door verschillende interviews en forums duidelijk dat een salaris tussen de €3.500 – €4.500 bruto per maand normaal is als je zo’n tijd in het vakgebied zit.

WO Werktuigbouwkunde Salaris

Voor het salaris van WO werktuigbouwkundige heb ik wat dieper moeten graven. Cijfers zijn namelijk niet 1-2-3 beschikbaar maar zijn met wat creatieve methoden wel te achterhalen. Zo wordt het in dit onderzoek uit 2019 van SEO duidelijk dat werktuigbouwkundige starters 6% meer verdienen dan mensen die in rechtsgeleerdheid zijn afgestudeerd.

Aangezien mensen die in rechtsgeleerdheid zijn afgestudeerd €2.835 bruto per maand verdienen kun je voor werktuigbouwkundige dus uitgaan van €3.005 bruto per maand. Daarmee verdienen deze afgestudeerden €205 bruto per maand meer dan andere Bèta-studenten op het WO (die verdienen €2.800 bruto gemiddeld).

Voor mensen met ervaring geldt eigenlijk weer dat er weinig data beschikbaar is over deze beroepsgroep. Nadat ik wat rond heb gezocht op het internet lijkt het erop dat een salaris van €3.750 – €4.750 bruto per maand de norm is. Wel hangt dit sterk af van je rol in de organisatie en de specialisatisies die je in de tussentijd geleerd hebt.

Hoe Snel Vinden Werktuigbouwkundige Een Baan?

Verder is het natuurlijk ook leuk en handig om te weten hoe snel werktuigbouwkundige een baan vinden. Niet alleen het salaris is immers belangrijk maar ook hoe snel je aan de slag kunt in je sector.

Voor mensen met een hbo-opleiding geldt dat ze gemiddeld binnen 2,8 maanden een volwaardige baan vinden. Dat is, helemaal in vergelijking met alle andere studies die er in het onderzoek van SEO voortkomen, -ontzettend snel. Gemiddeld duurt dit namelijk 4 – 10 maanden.

Voor WO’ers geldt dat zij iets langer moeten wachten: 4,1 maanden. Echter, laat het duidelijk zijn dat dit alsnog ontzettend snel is in vergelijking met andere studies.

Hoe Snel Krijgen Werktuigbouwkundige Een Vast Contract?

Naast het vinden van een baan is het voor veel mensen ook belangrijk om een vast contract te krijgen. Gelukkig is er in hetzelfde onderzoek ook hier veel informatie over beschikbaar.

Zo wordt het duidelijk dat 47% van de hbo-afgestudeerden binnen 15 maanden na afstuderen een vast contract weet te bemachtigen. Daarmee presteren ze bovengemiddeld in vergelijking met hbo-studies in het algemeen en gemiddeld voor studies in de technische sector.

Voor WO’ers ligt dit percentage met 38% een stukje lager. Daar moet wel bij gezegd worden dat het percentage voor alle technische opleidingen ten opzichte van de hbo’ers een stukje lager ligt. Al met al is er dus een relatief grote groep die binnen 15 maanden een vast contract weet te bemachtigen.

Waar Beroepen Zijn Het Populairst Onder Afgestudeerden?

Werktuigbouwkunde is een brede studie waardoor het soms onduidelijk kan zijn in welke functie afgestudeerden nu echt hun geld verdienen. Studiekeuze123 heeft hier gelukkig gegevens over verzameld.

Daardoor wordt het duidelijk dat 51% van de afgestudeerde studenten terechtkomt in een functie als technici in de werktuigbouwkunde. Daarna zijn technische tekenaars met 19% de grootste groep. Op plek drie met 11% vinden we de werktuigbouwkundigen. 3% vind een functie als werkvoorbereider, productieplanner of orderbegeleider (2).

84% van de afgestudeerden vindt de studie werktuigbouwkunde een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt en 93% zou de studie opnieuw kiezen.

Welke Andere (Technische) Studies Betalen Goed?

Tot slot lijkt het mij ook interessant om te zien welke andere keuzes je hebt in de technische sector. Helemaal als je jezelf nog aan het oriënteren bent is het fijn om een selectie te kunnen maken.

Daarvoor heb ik even wat verschillende studies bij elkaar gezocht op de website van Studiekeuze123. Daarin wordt het duidelijk dat het vooral studenten elektrotechniek zijn die nog meer verdienen dan werktuigbouwkundige. Bij elektrotechniek kun je namelijk een salaris van €2.800 bruto per maand verwachten als hbo-starter.

Hetzelfde geldt trouwens voor studenten Automotive (voertuigentechniek. Deze verdienen met €2.800 bruto per maand even veel als studenten werktuigbouwkunde.

Een andere studie die het van oudsher goed doet is de studie technische bedrijfskunde. Daar verdien je als startsalaris gemiddeld een bedrag van €2.700 bruto per maand. Mocht je meer over het salaris van deze studenten willen weten dan kun je deze blog lezen die ik daar eerder over schreef.

Hoe Zorg Je Voor Een Nog Hoger Salaris?

Zoals je hebt kunnen lezen staan afgestudeerde studenten van de opleiding werktuigbouwkunde er verrassend goed voor. Dat geld niet alleen voor het salaris maar ook voor de situatie op de arbeidsmarkt. Echter, er zijn natuurlijk altijd manieren om je kansen op een goed salaris te vergroten. Laten we het daar dus ook even over hebben.

Een van de meest effectieve manieren om een goed salaris te ontvangen is door er over te onderhandelen. Ook als je werktuigbouwkunde hebt gedaan zullen er moment voorkomen waarin je over je salaris en arbeidsvoorwaarden zal moeten onderhandelen.

Als eerste is het altijd goed om te weten wat je waard bent. Dat geldt zowel voor mensen die net beginnen met werken als mensen die ervaring hebben. Gelukkig heb je door deze blog een beeld van wat een goed salaris is. Zo weet je namelijk wanneer je een goede deal krijgt en wanneer een werkgever écht te weinig biedt.

Verder is het altijd slim om je argumentatie goed op orde te hebben voordat je gaat onderhandelen. Waarom ben jij een bepaald salaris waard? Heb je bijvoorbeeld dingen gedaan die bijzonder zijn of die extra waarde hebben toegevoegd aan het bedrijf? Als je dit op een rijtje hebt dan wordt het makkelijker om een bepaald salaris te verantwoorden.

Daarnaast is het ook altijd een top idee om niet alleen over het salaris te onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan secundaire arbeidsvoorwaarden, daar is vaak ook veel speling in te vinden. Dan gaat het bijvoorbeeld over het aantal uren wat je werkt of het aantal vrije dagen wat je kunt opnemen. Door het pakket te vergroten wordt het makkelijker om een goed eindresultaat te realiseren.

Nu zijn er natuurlijk nog ontelbaar veel andere manieren om goed de onderhandelingen aan te gaan. Gelukkig heb ik in deze blog 22 tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij voor een goed eindresultaat in je onderhandelingen kunt zorgen. Zou ik dus zeker even lezen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts