Hoe ga je om met financiële ongelijkheid in je relatie?


Misschien herken je je in het volgende: je partner verdient maandelijks 1.000 euro meer dan jij. Of dat nu terecht is of niet, het is iets waar jullie allebei mee moeten dealen. Maar hoe ga je om met financiële ongelijkheid binnen je relatie? In dit blogartikel geef ik je hiervoor tips.

De volgende tips zullen je helpen bij financiële ongelijkheid binnen je relatie: bespreek de inkomsten en uitgaven, beslis samen over een methode, kijk verder dan het inkomen, reserveer geld voor jezelf en voor elkaar, blijf met elkaar in gesprek en lieg niet.

Eerst neem ik je mee in wanneer er sprake is van financiële ongelijkheid en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Daarna geef ik tips om hier beter mee om te gaan.

Wanneer is er sprake van financiële ongelijkheid?

Er is sprake van financiële ongelijkheid in je relatie als de ene partner meer verdient dan de andere partner. Dit kan komen doordat de ene partner een hogere functie met meer verantwoordelijkheden heeft en daardoor een hoger salaris heeft. Het kan ook zijn dat een partner parttime werkt vanwege de kinderen of een opleiding volgt. En daarnaast kunnen werkloosheid en ziekte van een persoon ook leiden tot financiële ongelijkheid binnen een relatie.

In principe komt in elke relatie financiële ongelijkheid voor, want beide partners verdienen haast nooit precies hetzelfde. Sommige stellen kunnen hier goed mee omgaan, maar het kan ook voor veel problemen zorgen.

De gevolgen van financiële ongelijkheid

Zoals al gezegd is financiële ongelijkheid in sommige relaties geen probleem. Zij hebben er misschien wel bewust voor gekozen en laten geld niet de hoofdzaak zijn in de relatie. Het wordt anders als beide partners of één partner last krijgt van de financiële ongelijkheid. De gevolgen kunnen dan zijn:

  • Wrok.Een partner die meer verdient kan het idee hebben dat misbruik wordt gemaakt van zijn/haar geld en kan wrok gaan koesteren.
  • Schuldig voelen. Als één partner meer geld verdient kan hij zich schuldig voelen over zijn/haar financiële status en eventuele kansen die hij/zij heeft gekregen. De andere partner kan zich schuldig voelen dat hij/zij minder financieel bijdraagt en gaat misschien wel compenseren door minder aan zichzelf te besteden.
  • Financiële macht. Het kan voorkomen dat de partner die meer verdient, ook vindt dat hij/zij (financiële) macht heeft over de andere partner en gaat vertellen waar de andere partner zijn/haar geld aan mag uitgeven.

Bovenstaande leidt uiteindelijk tot de volgende grote problemen in een relatie:

  • De communicatie wordt slechter.
  • Het kan leiden tot ruzies.
  • Er ontstaan zorgen.
  • Sommige mensen voelen zich minder waard doordat ze minder verdienen dan de partner.

Tips rondom financiele ongelijkheid

Volgens het NIBUD is het gebrek aan communicatie over geld een grote oorzaak van problemen in een relatie. En communicatieproblemen in een relatie kunnen resulteren in een scheiding.

De hoogste tijd dus om te leren beter met jullie financiële ongelijkheid om te gaan. Hieronder zet ik de tips voor je op een rij.

Bespreek de inkomsten en uitgaven

Kies een paar momenten in het jaar, bijvoorbeeld elk kwartaal, om samen te gaan zitten en de inkomsten en uitgaven te evalueren. Bespreek of jullie elke maand genoeg geld overhouden en of er nog genoeg geld naar de spaarrekeningen gaat. Neem de grote uitgaven die jullie hebben gedaan samen door. Zijn deze uitgaven van tevoren goed met elkaar besproken en hoe voelen jullie je daarbij?

Kijk niet alleen naar het afgelopen kwartaal, maar ook naar de toekomst. Wat kan beter? Komen er grote uitgaven aan? Wellicht hebben de kinderen een nieuwe garderobe nodig. Hoeveel besteed je per kind? Wat is er nodig? Wat zijn jullie doelen? Sparen jullie bijvoorbeeld voor een mooie reis en willen jullie daar afspraken over maken?

Het klinkt uiteraard niet als de ideale date night, maar het is wel heel belangrijk. Door beiden inzicht te hebben in de financiën en elkaars verhalen daarbij, zal er naar elkaar toe meer begrip zijn voor bepaalde keuzes en doelen.

Beslis samen over een methode

Zodra je een goed overzicht hebt van alle inkomsten en de standaard uitgaven, kun je met elkaar naar een manier zoeken om in de toekomst de financiële zaken te verdelen. Er zijn meerdere mogelijkheden hiervoor te bedenken:

  • Beide partners betalen de helft van elke uitgave.
  • De inkomens van beide partners worden op één rekening gestort en daar wordt alles van betaald.
  • Er is sprake van een gezamenlijke rekening voor gezamenlijke kosten. Het bedrag wat beide partners op de rekening storten kan hetzelfde zijn of het kan een bedrag naar rato van het inkomen zijn.
  • Etc.

Het is heel belangrijk dat je hier samen een beslissing over neemt. Dit zorgt namelijk voor controle over je eigen financiën, eerlijkheid en teamwork.

Kijk verder dan het inkomen

Natuurlijk is geld een belangrijke factor in het leven. Het zorgt ervoor dat je een dak boven je hoofd hebt, eten en drinken in de koelkast en leuke kleding aan je lichaam. Maar het verdienen van een inkomen is het niet het enige wat bijdraagt in een relatie. Daarom is het belangrijk om het grotere plaatje te kunnen zien. Andere manieren om bij te dragen in een relatie zijn:

  • Schoonmaken
  • De was doen
  • Zorgen voor de kinderen
  • Eten koken
  • Boodschappen halen
  • Klussen
  • Tuinieren

Denk ook eens aan dingen als kinderopvang/BSO die je niet of minder hoeft te betalen omdat je partner parttime aan het werk is.

Een relatie met elkaar onderhouden draait om meer dan het binnen brengen van geld.

Reserveer geld voor jezelf

Als je samen een financiële vorm afspreekt is het goed om met elkaar af te spreken hoeveel geld je maandelijks reserveert om aan jezelf uit te geven. Dit geldt voor beide partners. Het maakt niet uit waar je dat geld aan uitgeeft, misschien gaat de ene partner graag wekelijks bieren met zijn vrienden en koopt de andere partner liever maandelijks een mooi jurkje. Het is voor iedereen belangrijk om een gevoel van toegang tot je eigen geld te hebben.

Reserveer geld voor elkaar

Een ander belangrijk potje om geld voor te reserveren, is voor elkaar. Dit kan zijn voor een leuke date night, weekendje weg of vakantie. Het is belangrijk om dit op te nemen in je financiële plannen. Jullie zijn immers niet alleen een organisatie die samen moeten werken, jullie zijn vooral partners die samen zijn omdat jullie elkaar leuk vinden.

Blijf met elkaar in gesprek

Nu is het niet de bedoeling dat je 1x in het kwartaal een gesprek met elkaar hebt over de financiële zaken en het daarbij laat. Het is altijd een goed idee om als partners goed met elkaar in gesprek te blijven. Misschien komt er een onverwachte grote uitgave aan? Maak je je zorgen over iets? Of wil je gewoon nog eens de afspraken goed doornemen?

Praat dan met elkaar! Communicatie is echt het sleutelwoord in een relatie. Een ander kan wel lichaamstaal zien en deze mogelijk op de juiste manier interpreteren, maar zonder duidelijke communicatie kan je partner er weinig mee. Door te praten kunnen jullie samen oplossingen vinden voor eventuele problemen.

Het is heel belangrijk dat deze gesprekken op een respectvolle manier worden gevoerd, waarbij begrip en waardering voor elkaar de boventoon voeren.

Niet liegen

Het is ten alle tijden belangrijk om transparant te zijn tegenover je partner. Wees dus eerlijk en lieg niet over bepaalde uitgaven. Transparantie en eerlijkheid zijn erg belangrijk voor een gezonde relatie. Zeker als er sprake is van financiële ongelijkheid.

Conclusie

Financiële ongelijkheid in een relatie kan in sommige gevallen leiden tot problemen. Met bovenstaande tips kun je op een gezonde manier hiermee omgaan.

Indien jullie er niet samen uitkomen is het een goed idee om hulp te zoeken bij een therapeut of life coach.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts