Afdingen en onderhandelen, waar kan dat?


Misschien denk je er niet zo snel aan: afdingen in Nederland. Het afdingen op prijzen wordt toch vaker gedaan op vakantie, zoals in Turkije. Toch kan je ook afdingen in Nederland. Waar kan je dan op afdingen? Lees snel verder om dat te ontdekken!

In principe kan je overal proberen af te dingen, maar niet overal werkt het. Bijvoorbeeld veel meubel- en keukenzaken rekenen er al op dat de prijs lager wordt. Ook bij producten die vies of beschadigd zijn kan je afdingen. Daarnaast kan je onder meer afdingen op auto’s en tweedehandsproducten.

Hoe moet je dan afdingen? Waar je moet je in het algemeen opletten en waar moet je per ding meer opletten? Lees snel verder als je de antwoorden wilt ontdekken op deze vragen.

Denk eerst goed na

Sommige mensen zijn zo fanatiek met afdingen dat ze op alles gaan afdingen. Ze zijn bijvoorbeeld een tijdje op vakantie geweest in een land, waar afdingen normaal is. Als ze eenmaal thuis zijn, hebben ze nog steeds het gevoel dat het de normaalste zaak van de wereld is. Waarom zou je meer geld uitgeven als het altijd goedkoper kan? Toch is het niet altijd slim om af te dingen. Soms is het niet moreel verantwoordelijk. Denk daarom eerst goed na of afdingen wel verstandig is.

Is de prijs al zo laag en bevind je je in een lokale winkel? Dit is bijvoorbeeld geen goede situatie om af te dingen. Blijf daarnaast altijd vriendelijk en beleefd. Twijfel je of je kunt afdingen in een winkel, waar je vaker komt? Dan is het vaak slim om niet af te dingen. Als je probeert af te dingen kan het namelijk voor een gênante situatie zorgen, als dit niet passend is. Dat is niet zo prettig als je hier nog vaker terug moet komen.

Ding af op een duurdere spullen

In het buitenland kan je vaak op goedkope spullen afdingen. In Nederland is dit zelden het geval, behalve als een product vies of kapot is. Ding daarom liever alleen op duurdere spullen af. Ook op het kopen van meerdere spullen tegelijkertijd kan je afdingen. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen of er een speciale combinatieprijs of korting is als je meerdere producten koopt.

Bepaal een eerlijke prijs

Afdingen om het afdingen werkt niet. Bedenk eerst wat een eerlijke prijs is. De verkoper moet ook winst kunnen maken op het product. Als iedereen de prijs voor de inkoop betaalt kan de verkoper immers niet lang blijven staan. Daar heb jij ook niets aan. Hoe zorg je dan dat je weet wat een eerlijke prijs is? Zoek op het internet naar verschillende aanbieders van het product. Zo kan je de prijzen met elkaar vergelijken. Lijkt een prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak niet waar, maar oplichterij. Wees dus realistisch!

Vaste klant

Kom je ergens heel vaak en koop je ook veel spullen? Dan is afdingen meestal niet zo vreemd. Bij veel zaken krijg je een vaste korting als je een vaste klant bent. Zo hebben veel bedrijven een staffelkorting voor vaste klanten. Je moet dan natuurlijk wel kunnen aantonen dat je regelmatig spullen koopt.

Waar kun je op afdingen?

Zoals we eerder aangaven kan je in principe afdingen op alles. Toch zijn er bepaalde spullen waar je vaker op kunt afdingen dan andere spullen. Hieronder hebben we een aantal van deze spullen op een rijtje gezet. Ook lees je tips om af te dingen en waarop je moet letten.

Meubels

Je zou het in eerste instantie wellicht niet bedenken, maar ook op meubels en huisinrichting valt soms af te dingen. Zelfs bij grote ketens is dit mogelijk. Een IKEA zal je geen korting geven, maar zelf heb ik wel korting kunnen regelen op mijn gordijnen bij een grote keten. Deze moesten nog op maat gemaakt worden, en ik kreeg na wat doorvragen zo’n 10% korting. Dat is op een dergelijk bedrag toch weer een paar tientjes.

Elektronica en witgoed

Afdingen in winkels voor elektronica en witgoed is vaak erg makkelijk. Veel van deze winkels hebben namelijk de regel: als je het product in een andere winkel goedkoper vindt, krijg je het product voor deze prijs. Wees daarom slim en zoek het internet af naar het product dat je wilt vinden. Ook kan je in veel van deze winkels onderhandelen over de prijs. Vraag bijvoorbeeld een combinatieprijs.

Je kunt ook zelf een prijs voorstellen. Ga echter niet te laag zitten qua prijs. Dit kan een medewerker vervelend vinden, waardoor je überhaupt geen kans meer maakt op een goede prijs.

Vind je het niet erg dat een product tweedehands is? Kijk dan eens naar het aanbod ‘tweedekans producten’ en ‘refurbished producten’. Deze producten zijn volledig gecheckt op mankementen. Eventuele mankementen zijn opgelost, zodat je nog lang plezier hebt van het product.

Voertuigen

Op de meeste voertuigen kun je afdingen, zoals scooters, motoren, auto’s en zelfs fietsen. Dit geldt voor nieuwe voertuigen en tweedehandse voertuigen. De aanschaf van een nieuw voertuig kost flink wat geld, dus door af te dingen hierop kun je flink wat geld besparen. De eerste stap is prijzen vergelijken bij verschillende aanbieders en met verschillende voertuigen.

Kies je een tweedehands voertuig? Maak dan een overzicht van diverse auto’s met onder andere de jaartallen, prijzen en kilometerstanden. Zo krijg je een goed overzicht en kun je ongeveer de waarde bepalen van de auto. Check ook of de auto hetzelfde eruit ziet als de foto. Zie je ergens schade of lijkt de auto niet op de foto? Dan heb je zeker een goede reden om af te dingen. Controleer ook altijd wanneer het voertuig de laatste keer is gekeurd.

Marktplaats

Marktplaats en andere platformen voor tweedehandse spullen zijn ideale platforms om af te dingen. Ze zijn hier immers voor gemaakt! Deze platforms hebben wel een groot nadeel. Er kunnen tegelijkertijd meerdere mensen aan het afdingen zijn. Je kunt bij de biedingen wel zien wat de vorige potentiële kopers hebben geboden. Toch zegt dit niet alles. Sommige potentiële kopers sturen hun biedingen namelijk via een privé-berichtje.

Wees bij het bieden op deze platforms ook altijd beleefd en vriendelijk. Sommige mensen vergeten dit door de anonimiteit op het internet. Wees bovendien realistisch qua je biedingen. De verkoper moet moeite doen om het product te verkopen. Dat is ook iets waard! Ook hier geldt weer: is de prijs te mooi om waard te zijn? Dan is het hoogstwaarschijnlijk oplichterij. Helaas zijn er nog steeds veel oplichters actiefs op deze platformen.

Afdingen is niet alleen een korting

Bij afdingen denken veel mensen aan een lagere prijs. Je kunt ook op een andere manier voordeel hebben, namelijk door een gratis service of extra. Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen om een gratis servicebeurt te krijgen bij de aankoop van je auto. Of wat dacht je van extra functionaliteiten? Bij een scooter kan je vaak regelen dat je een gratis slot en/of helm krijgt.

Heb je je oog op een bepaald product wat je erbij wilt krijgen? Zoek dan van tevoren uit wat dit kost en probeer het gesprek naar het krijgen van deze extra te draaien.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts