De 5 duurste landen van Europa


Tegenwoordig zijn de boodschappen, activiteiten, onroerend goed en nog veel meer zaken duurder dan dat ze vroeger waren. We horen ook overal om ons heen dat het leven zo duur is geworden in ons kleine kikkerlandje. Maar hoe zit dat eigenlijk in andere Europese landen? Ben jij ook zo benieuwd wat de duurste landen in Europa om in te wonen zijn? Wacht dan niet langer en lees dit blogartikel waarin ik de top 5 van duurste landen voor je op een rijtje heb gezet.

Het duurste land in Europa is Zwitserland, gevolgd door Noorwegen, IJsland, Denemarken en Luxemburg.

In dit blogartikel laat ik je zien hoe duur deze Europese landen zijn in verhouding tot Nederland. En tot slot kan je lezen op welke plek Nederland zelf staat.

Zwitserland

Zwitserland staat bekend als het land van de prachtige berglandschappen en uiteraard als belastingparadijs. En dat laatste is vooral een voordeel voor de vermogende mensen, want die betalen weinig belasting in Zwitserland.

De huizenprijzen in Zwitserland verschillen per locatie. In bekende, grotere en toeristische plaatsen liggen de prijzen een stuk hoger dan in de kleine bergdorpjes. De gemiddelde prijs voor een koopappartement ligt boven de 700.000 euro en de gemiddelde prijs voor een koopwoning ligt rond de 1.300.000 euro.

De kosten voor levensonderhoud zijn gemiddeld 47% hoger dan in Nederland. Voor voeding en activiteiten betaal je bijna anderhalf tot twee keer zoveel. En voor een avondje dineren in een restaurant betaal je 60% meer dan in Nederland. Ook hier ligt het eraan waar je woont. In de grotere steden liggen de prijzen hoger dan in de kleine dorpjes.

De lonen zijn in Zwitserland ook erg hoog, wat betekent dat de inwoners gelukkig ook goed kunnen voorzien in de hoge kosten van het levensonderhoud.  

De duurste stad in Zwitserland is Zürich. En dat Zwitserland een duur land is, is ook wel duidelijk als je met twee steden (Zürich en Geneve) in de top 10 van duurste steden ter wereld staat.

Zwitserland staat bekend als een fijn land om in te wonen met uitstekende voorzieningen en dus hoge lonen (die dus ook wel nodig zijn om te kunnen leven), dus mocht je graag willen emigreren naar dit prachtige land? Dan is het nog wel even handig om te weten, dat dat niet zo makkelijk gaat. Hiervoor heb je een vergunning nodig en in bepaalde delen van het land mogen geen buitenlanders wonen.

Noorwegen

Op de tweede plek van duurste landen in Europa staat het land van de fjorden, het noorderlicht en de wilde kustlijn: Noorwegen.

De levenskosten in Noorwegen liggen gemiddeld 28% hoger dan in Nederland. Dat is al een stuk lager dan het land dat op nummer 1 staat, maar nog steeds behoorlijk duur. Voor een restaurant en activiteiten betaal je ongeveer 30 tot 40% meer dan hier in Nederland. De kosten voor voeding liggen anderhalf keer zo hoog. Het ligt echter wel aan het soort voedingsmiddel dat je koopt. Vis is bijvoorbeeld weer een stuk goedkoper in Noorwegen. Alcohol is echter weer een stuk duurder omdat er een hoge accijns wordt geheven.

De gemiddelde woningprijs in Noorwegen is € 483.000. Maar in een bekende stad als Oslo ligt dit gemiddelde op € 700.000. Ook hier is het leven in de grotere en bekende steden een stuk duurder dan in de kleinere en wat minder bekende dorpen.

De lonen in Noorwegen liggen gelukkig ook een stuk hoger, waardoor de Noren goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Naast de hogere lonen wordt er in Noorwegen veel waarde gehecht aan vrije tijd en krijgen de werknemers in verhouding met Nederlanders meer vakantiedagen.

IJsland

Op de derde plek staat nog een land waar het Noorderlicht te zien is, namelijk IJsland.

De levenskosten in IJsland liggen in verhouding met Nederland 24% hoger. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het een eiland is en het duur is om producten daarheen te vervoeren. De kosten voor het importeren van deze producten worden in de prijs opgenomen, wat maakt dat veel levensmiddelen een stuk duurder zijn dan hier in Nederland. Voor een avondje dineren in een restaurant betaal je ongeveer 50% meer dan in Nederland.

Qua kosten is het hier ook weer afhankelijk waar je in IJsland woont. In Reykjavik betaal je meer voor je woning, dan buiten de stad. Een appartement in Reykjavik kost al snel meer dan € 500.000. Terwijl je buiten Reykjavik ongeveer € 400.000 betaald.

De lonen liggen in IJsland hoger dan in Nederland. Ze kunnen dus goed voorzien in de hogere kosten van het levensonderhoud.

Het is handig om te weten dat het aanbod van (verse) levensmiddelen in IJsland niet zo groot is als bijvoorbeeld hier in Nederland. Dit komt doordat verse producten eerst moeten worden ingevroren voordat ze naar IJsland worden vervoert.

Denemarken

Het is opvallend dat op de vierde plek in dit rijtje weer een Scandinavisch land staat: Denemarken.

De gemiddelde kosten om een huis te kopen in Denemarken liggen ongeveer 5% hoger dan in Nederland. Dat valt eigenlijk best wel mee. Ook hier ligt het er natuurlijk wel aan of je in Kopenhagen gaat wonen of op een wat onbekendere plek.

Ten opzichte van Nederland liggen de overige levenskosten in Denemarken 22% hoger. De accijns op alcohol is hier hoog. Voor voedingsmiddelen moet je ongeveer 20% erbij optellen en eten in een restaurant is wel 30% duurder dan hier in Nederland.

Deense werknemers worden zeer goed betaald. Sterker nog, ze zijn de best betaalde werknemers van heel Europa. En daarnaast zijn de werkweken korter dan wat we hier gewend zijn. Over het algemeen hebben de Deense inwoners dus geen problemen om hun levensonderhoud te voorzien.

Luxemburg

We sluiten de top 5 met een klein land, wat bekend staat om de lage belastingen en historische stadjes en kastelen, namelijk Luxemburg.

De levenskosten in Luxemburg liggen gemiddeld 12% hoger dan in ons land. De prijzen voor voedingsmiddelen in de supermarkt liggen ongeveer 12% hoger. Dit is echter niet het geval voor producten waar accijns over wordt geheven, want die zijn namelijk goedkoper dan wat wij gewend zijn. Voor een avondje eten in een restaurant betaal je ongeveer 12% meer ten opzichte van Nederland.

Om een appartement te kopen in Luxemburg heb je al snel € 500.000 nodig. En dan hebben we het over een appartement met 1 slaapkamer. De woningprijzen starten vanaf een gemiddelde van

€ 693.000. Dit zijn dan geen woningen in een grote en bekende stad. Daar heb je al snel een miljoen nodig voor een appartement en kunnen de woningen wel oplopen tot 5 miljoen.

De inwoners van Luxemburg verdienen gemiddeld € 513 bruto per maand meer dan Nederlanders. Dat is ook wel nodig om de hogere kosten te compenseren.

Op welke plek staat Nederland?

Zoals je zelf hebt kunnen lezen, staat Nederland niet in de top 5 van de duurste landen in Europa. Ik kan me echter voorstellen dat je toch wel nieuwsgierig bent waar wij dan staan. Ik zal je niet langer in spanning houden. Wij staan, na Ierland (6) en Frankrijk (7), op de achtste plek.

Conclusie

Zwitserland is het duurste land van Europa. Ten opzichte van Nederland betaal je daar een stuk meer voor je levenskosten. Daar staat gelukkig tegenover dat de inwoners van Zwitserland een stuk meer verdienen dan wij. Nederland staat op de achtste plek. Vergeleken met Zwitserland vallen onze prijzen nog wel mee, maar als je je beseft dat Europa uit 51 landen bestaat, staan we alsnog erg hoog genoteerd. On the bright side: als je in één van de andere 42 landen op vakantie gaat, vallen de prijzen je al snel mee!

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts