Studeren is alleen maar duurder geworden. Ondanks dat de studiebeurs terugkeert grijpen veel studenten nog mis. En zelfs met de studiebeurs kan je meestal niet rondkomen. Er zit niets anders op dan een bijbaan te zoeken. Maar wat zijn de beste bijbanen als je student bent?
De beste bijbaan voor studenten is een flexibele bijbaan. Hierdoor is het makkelijk te combineren met je studie. Je studie moet prioriteit nummer één zijn. Het liefst kies je een bijbaan waarbij je in de vakanties meer kunt werken en tijdens tentamenweken minder.
Ben je benieuwd welke soort bijbanen voldoen aan deze criteria? En wil je meteen op zoek naar zo’n bijbaan? Lees dan snel verder!
Bijbaan 1: Lid van een raad
Houd je wel van politiek en bestuurlijke onderwerpen? Dan is dit de ideale bijbaan voor jou. Bij alle hogescholen en universiteiten kun je lid worden van een raad. Je hebt keuze uit verschillende raden. Zo kun je lid worden van de opleidingscommissie, deelraad of centrale ondernemingsraad. Deze raden zijn in opeenvolgende volgorde van verantwoordelijkheden. In alle raden zitten studenten en medewerkers.
De opleidingscommissie is -zoals de naam al doet vermoeden- de commissie van je opleiding. Je kunt alleen lid worden van de opleidingscommissie van je eigen opleiding. De deelraad is de raad die gaat over zaken van een bepaalde faculteit. Als je bijvoorbeeld Economie & Bedrijfskunde studeert kan je bij de deelraad van de faculteit Business & Economie. Dit is een voorbeeld. De namen van opleidingen en de faculteiten verschillen per hogeschool en universiteit.
De centrale ondernemingsraad gaat over de gehele hogeschool of universiteit. In de centrale ondernemingsraad en deelraad mogen per opleiding of faculteit slechts een bepaald aantal leden zitten. Als er meer kandidaten zijn dan zetels worden er verkiezingen gevoerd.
Meestal geldt hoe meer verantwoordelijkheid je hebt, hoe meer je betaald krijgt. Lid zijn van een van deze raden heeft diverse voordelen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met je rooster en tentamenperiodes. Vaak zijn er geen vergaderingen tijdens tentamenperiodes. Daarnaast kun je je werk redelijk flexibel uitvoeren. Je moet meestal alleen op vaste tijden vergaderen. De actiepunten uit de vergaderingen kun je uitwerken wanneer je wilt, als je de deadline maar haalt.
Daarnaast is het vaak het geval dat dit soort werkzaamheden onder vrijwilligerswerk kan worden geschaard. Hierdoor hoef je hier geen inkomstenbelasting over te betalen. Dit is alleen het geval als je geen uurtarief krijgt betaald. Ook mag je maximaal 180 euro per maand en maximaal 1800 per jaar verdienen. Kom je hierboven? Dan moet je over het volledige bedrag inkomstenbelasting betalen. Let hier dus goed op.
Een ander voordeel is dat deze bijbaan goed op je cv staat. Als je de politiek in wilt, is dit een goede activiteit voor op je cv. Sommige ex-studenten die begonnen met dit werk zijn nu actief in politieke partijen.
Bijbaan 2: Bestuurslid van een studentenvereniging
Heb je niet zoveel met politiek, maar wil je wel iets doen wat met je studie te maken heeft? Dan kan je bestuurslid worden van een studentenvereniging. Er zijn verschillende rollen die je kunt bekleden. Je kunt bijvoorbeeld pr-functionaris, secretaris of voorzitter zijn. Ook deze bijbaan staat goed op je cv. Als bestuurslid van een studentenvereniging houd je je bijvoorbeeld bezig met het organiseren van activiteiten zoals netwerkbijeenkomsten en informatieve bijeenkomsten.
Voor het werk bij een studentenvereniging kun je een maandelijkse salaris krijgen of onkostenvergoeding. Soms kun je in ruil voor het werk voor de studentenvereniging een gratis jaar studeren. Vaak is dit alleen het geval als je hierdoor een tussenjaar moet doen, omdat je zoveel tijd in de studentenvereniging moet investeren en daardoor niet toekomt aan studeren.
Bijbaan 3: Bij de hogeschool of universiteit
Met een bijbaan bij een raad of studentenvereniging kan je niet super veel geld verdienen. Het kan wel een goede side hussle zijn. Als je meer geld wilt verdienen is een bijbaan bij een hogeschool of universiteit een goede keuze. Ook hier kun je verwachten dat je werkgever rekening houdt met je studie. Je studeert immers (waarschijnlijk) aan dezelfde hogeschool of universiteit.
Werken in het hoger onderwijs heeft vele voordelen. Op de universiteit heb je standaard zes weken vrij en op hogescholen zelfs tien weken. Hier zijn de feestdagen geeneens meegeteld. Hierdoor heb je genoeg vrije dagen om op te nemen tijdens de tentamenweken.
Vaak is het ook mogelijk om je uren te compenseren. Hybride werken is namelijk helemaal het nieuwe werken bij de meeste hogescholen en universiteiten. Dit maakt het makkelijker om uren te compenseren.
Er zijn veel verschillende soorten bijbanen die je kunt kiezen. Zo kun je werken op evenementen, zoals open dagen en studiekeuzechecks. Ook nemen steeds meer hogescholen en universiteiten ‘studentmedewerkers’ aan. Het hoger onderwijs is ervan overtuigd geraakt dat het goed is om de visie van een huidige student mee te nemen in het ontwikkelen van programma’s en materialen.
Let op: als je als ‘studentmedewerker’ of als ‘studentassistent’ aan de slag gaat krijg je wel een lager salaris dan een normale medewerker. Desondanks is dit vaak een hoger salaris dan je bij andere bijbaantjes krijgt. Je kunt echter ook kiezen voor een normale baan bij een hogeschool. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij de (IT) servicedesk, als bewaker of bij de onderwijsbalie. Naast het hogere salaris heb je profijt van veel secundaire arbeidsvoorwaarden.
Zo krijg je een 13e maand, uren voor ontwikkeling en budget voor trainingen. Als je meer dan drie jaar werkt in het onderwijs krijg je tevens duurzame inzetbaarheidsuren. Deze mag je inzetten naar keuze in overleg met je werkgever. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten voor extra trainingen of gewoon lekker nog meer vrij nemen!
Bijbaan 4: Ga bezorgen
Misschien heb jij helemaal geen zin om nog langer op je hogeschool of universiteit te hangen. Geen probleem! Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden. Als je een hekel hebt aan de sportscholen, maar wel graag fit wilt blijven is er een ideale oplossing. Ga aan de slag als bezorger. Je kunt op de (elektrische) fiets verschillende dingen bezorgen.
Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als pakketbezorger of maaltijdbezorger. Een groot voordeel van deze bijbaan is dat je het in de avond kunt doen. Hierdoor is het makkelijker te combineren met je studie. Vaak is het wel minder flexibel. Plan daarom van tevoren dagen vrij als je weet wanneer je tentamenperiodes zijn.
Wil je liever niet fietsen? Dan kan je ook bezorgen met een scooter of een auto. Ga bijvoorbeeld werken voor Budbee. Bij deze aanbieder hoef je alleen aan het eind van de middag of in de avond pakketjes te bezorgen.
Bijbaan 5: Schrijven en bloggen
Als je houdt van schrijven is dit de ideale bijbaan. Ben je gek op schrijven? Ga dan op zoek naar een bedrijf wat je aanspreekt. Door voor een leuk bedrijf te schrijven blijf je het leuk vinden. Heb je helemaal geen zin om voor een baas te werken? Dan kan je ook zelf een website of blog beginnen. Houd er wel rekening mee dat het dan een tijdje kan duren voordat je geld gaat verdienen. Je kunt bijvoorbeeld geld verdienen door reclames op je website te plaatsen van bepaalde aanbieders. Ook kan je samenwerkingen aangaan met bepaalde bedrijven.
Bij sommige bedrijven kan dit erg makkelijk. Je vindt op hun website de informatie en kunt meteen de links gebruiken. Als een klant iets koopt bij het bedrijf door te klikken op de link op de website krijg je commissie. Dit is een bepaalde vergoeding, die van tevoren al vast staat.
Bijbaan 6: Wordt influencer
Geld verdienen lijkt tegenwoordig erg makkelijk. Steeds meer mensen worden influencer. Je ziet jonge mensen van net 18 die een groot huis kopen. Dan zou jij dit toch ook moeten kunnen? Helaas moeten we je teleurstellen. Veel mensen willen influencer worden, maar slechts een aantal mensen lukt dit echt. Je moet erg uniek zijn en wat geluk hebben.
Bovendien heb je geen zeker inkomen. Je kunt een tijdje erg populair zijn, maar voordat je het weet wordt je gecancelled. Daarnaast ben je als influencer bijna 24/7 hiermee bezig. Als je al je uren meetelt verdien je eigenlijk niet zoveel als influencer. Veel influencers verdienen ook geld door andere zaken, zoals only fans.
Wil je het toch graag worden? Maak dan goed een marketingplan van tevoren. Kijk ook hoe andere influencers beroemd zijn geworden. Let op met wat je post. Richt je tevens op een bepaalde doelgroep. Zo weet je goed wat voor content je moet gaan plaatsen.
Bijbaan 7: Vertalen
Er zijn steeds meer streamingdiensten. Ook worden er steeds meer buitenlandse series op deze streamingdiensten geplaatst, zoals series uit Denemarken en Korea. Dit is niet alleen leuk om te kijken, maar ook een kans voor een bijbaan. Hierdoor is er namelijk steeds meer vertaalwerk voor de ondertiteling. Heb je een talenknobbel? Dan is dit een goede bijbaan voor jou.
Veel series en films zijn eerst al automatisch vertaald. Hierdoor hoef je dit alleen te redigeren. Redigeren betekent dat je (kleine) aanpassingen doorvoert. Deze bijbaan is erg ideaal, omdat je het kunt doen wanneer je wilt. Bovendien zie je hierdoor als eerste de nieuwste series en films. Zo ben je altijd up to date van de nieuwste series en films.
Naast het vertalen van films en series kun je ook website teksten vertalen. Vaak hoef je deze ook alleen te redigeren. Meestal krijg je een vast bedrag hiervoor betaald. Er zijn verschillende websites waar je deze klusjes vindt. Let op: vaak moet je hiervoor wel freelancer zijn. Als je maximaal 1800 euro per jaar verdient hoeft dit soms niet. Dan moet je kwitanties sturen in plaats van facturen. Dit heeft ook een nadeel. Je kunt dan namelijk niet gebruik maken van aftrekposten.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er veel meer mogelijkheden dan de standaard bijbaantjes bij een supermarkt of restaurant. Wanneer je creatief bent kan je best leuk werk vinden voor tijdens je studententijd. Ga vooral na wat bij jou past, en bekijk dan of je daar een inkomen mee kan verdienen.