Dividend beleggen, wellicht heb je er al eens over gehoord. Maar wat is het precies, is het interessant om in dividendaandelen te beleggen, en wat zijn de risico’s?
In dit artikel wil ik je graag meer informatie geven over beleggen in dividendaandelen. Na het lezen van dit artikel weet je wat het is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten. Maar let op, we houden het hier bij de basis. Wil je leren hoe je dividendaandelen het beste kan analyseren? Dan zal je na het lezen van dit artikel nog meer onderzoek moeten doen.
Wat is dividend?
Laten we beginnen bij het begin; wat is dividend? Dividend is niets meer of minder dan een stukje winstuitkering. Een bedrijf maakt winst, en deelt deze winst met haar aandeelhouders. Wanneer je aandelen van een bepaald bedrijf in bezit hebt, kan het dus zo zijn dat je dividend ontvangt.
De uitkering van het dividend loopt via de bank of broker waar je ook de aandelen in bezit hebt. Dividend wordt soms maandelijks, maar meestal eens per kwartaal of eens per jaar uitgekeerd. Je ontvangt het bedrag dan in de vorm van euro’s of dollars in je account. Je kan dit geld vervolgens opnemen om je rekeningen te betalen, maar nog populairder is het om het dividend te herinvesteren. Dit wil zeggen dat je met het dividend weer meer aandelen koopt, waardoor je in de toekomst nóg meer dividend zou kunnen ontvangen.
Waarom betalen sommige bedrijven wel dividend, en anderen niet?
Niet elk bedrijf keert dividend uit. Het is de keuze van het bedrijf zelf om wel of geen dividend uit te keren. Ze baseren deze keuze op de toekomstvisie van het bedrijf.
Veel tech bedrijven willen bijvoorbeeld nog veel groeien, en gebruiken hun winst om de onderneming verder uit te bouwen. Er zijn echter ook bedrijven die al jarenlang actief zijn in een sector, en niet veel groei meer kunnen realiseren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Coca-Cola. Ze zijn marktleider op het gebied van frisdrank, verkopen al tientallen jaren goed, en kunnen weinig innoveren. Zij kiezen er daardoor voor om dividend uit te keren.
Bedrijven doen dit om aandeelhouders aan zich te binden. Wanneer aandeelhouders periodiek dividend kunnen verwachten, zullen ze het aandeel niet snel van de hand doen. Dit houdt de koers van het aandeel op peil, wat goed is voor het bedrijf.
Een voorbeeld: 3M Company
Een voorbeeld van een populair dividendaandeel is het Amerikaanse 3M. Het bedrijf keert al tientallen jaren dividend uit. Op het moment van schrijven kost één aandeel 3M $143. Je kan bij aanschaf van dit aandeel een dividend van $5,96 verwachten.
Wanneer we de hoogte van het dividend afzetten tegen de koers, komen we op een dividend yield van 4,16%. Dit wil zeggen dat je jaarlijks 4,16% van je investering terug verdiend in de vorm van dividend. Overigens is dividend nooit gegarandeerd, en ook betaal je als Nederlander nog 15% dividendbelasting. Dit zijn wel zaken om rekening mee te houden.
Dividend Payout ratio is van groot belang
Wellicht sta je al te popelen om op zoek te gaan naar het bedrijf met het hoogste dividendpercentage. Toch zijn er meer zaken om te bekijken wanneer je op zoek bent naar dividendaandelen. Één van de meest belangrijke metrics is de payout ratio. De payout ratio is het percentage van de winst wat uitgekeerd wordt in de vorm van dividend.
Sommige bedrijven schroeven de hoogte van het dividend flink op, om zo aandeelhouders aan te trekken. Soms ligt dit dividend zo hoog, dat ze méér dividend betalen dan ze winst maken. Je hebt dan een payout ratio van meer dan 100%. Je begrijpt natuurlijk dat een bedrijf dat niet eeuwig kan volhouden.
Het gevolg is dat het dividend (nadat jij het aandeel hebt aangeschaft) wordt geschrapt of verkleind. Zorg er dus voor dat je nagaat of de hoogte van het dividend realistisch is.
Hoe veilig is dividend, en wat zijn dividend aristocrats?
De uitbetaling van dividend is géén gegeven. Een bedrijf kan er op ieder moment voor kiezen om géén dividend meer uit te keren. Over het algemeen doen bedrijven hun best om op reguliere basis dividend uit te blijven betalen, maar het kan dus voorkomen dat men stopt met het betalen van dividend.
Een voorbeeld hiervan was de Corona pandemie in 2020. Veel bedrijven stonden stil en werden met geld van de overheid overeind gehouden. Er is toen door verschillende bedrijven gekozen om tijdelijk geen dividend meer uit te keren. Maar ook wanneer een bedrijf keer op keer minder winst gaat maken, zal het op een gegeven moment moeten stoppen met het uitkeren van dividend, of het in ieder geval verlagen.
Een handige website om na te gaan hoe veilig de dividenduitekering van een bedrijf is, is simplysafedividends. Een abonnement bij deze partij is vrij prijzig, maar je kan met een proefaccount enkele dagen inzicht krijgen in de data. Ze geven de dividendbetaling een veiligheidscijfer op basis van allerlei verschillende metrics. Denk bijvoorbeeld aan het aantal jaren dat dividend (zonder tussenpozen) is uitgekeerd, het payoutratio, etc.
Is dividend gratis geld?
Een denkfout die veel beginnende beleggers maken, is dat men denkt dat dividend gratis geld is. Dit is niet het geval. De uitbetaling van het dividend wordt in theorie 1 op 1 verwerkt in de koers van het bedrijf. Keert men 1% dividend uit deze maand? Dan zal de koers in theorie ook 1% dalen.
Het is dus niet zo dat je per definitie beter af bent met een dividendaandeel, dan met bijvoorbeeld een groeiaandeel. Een dividendaandeel kan ook in prijs dalen. Wanneer je 4% dividend per jaar ontvangt, maar het aandeel 1% in koers daalt, heb je dus 3% netto rendement. Een ander bedrijf zonder dividenduitkering stijgt in datzelfde jaar wellicht 5% in koers, waardoor je netto 5% rendement hebt.
Dividend is dus geen gratis geld wat uit de hoge hoed getoverd wordt, maar wordt in minderheid gebracht op de waarde van het bedrijf. Het voordeel is wel dat je géén verkopen hoeft te doen om cashflow te genereren. Dit scheelt aanzienlijk in de transactiekosten. Wanneer je wilt leven van je investeringen, kan dividend heel erg interessant zijn.
Investeren in dividendaandelen?
Investeren in dividendaandelen kan heel interessant zijn, maar het is niet het gouden ei van Columbus. Je investeert vooral in bedrijven die al jarenlang stabiel zijn, en gaat daardoor voor een relatief stabiele investering. Dividend is echter nooit een 100% zekerheid en de koers van het aandeel kan in de toekomst ook dalen. Zorg dus dat je altijd je huiswerk doet alvorens je gaat investeren in bedrijven die dividend uitkeren.