Dit zijn de 10 nadelen van beleggen


Beleggen is een populaire manier om geld te verdienen op de lange termijn. Het kan echter ook risicovol zijn en er zijn verschillende nadelen verbonden aan deze manier van investeren. In dit artikel lees je meer over de nadelen van beleggen.

Nadeel 1: Beleggen kent risico

Beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of andere activa kan leiden tot grote verliezen als de markten plotseling dalen of als een bedrijf in financiële moeilijkheden komt. De waarde van beleggingen gaan omlaag en het is mogelijk om je geïnvesteerde bedrag te verliezen. Wanneer je zonder voorkennis in complexe financiële producten als bijvoorbeeld opties en turbo’s investeert is het zelfs mogelijk om meer geld te verliezen dan je oorspronkelijk geïnvesteerd hebt.

Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je kan “missen” door een financiële buffer op te bouwen. Daarnaast is het enorm belangrijk om je investeringen goed te spreiden, om het risico op die manier te spreiden.

Nadeel 2: Zelf beleggen kost tijd

Zelf beleggen vereist tijd. Onderzoek is nodig om de juiste beleggingsbeslissingen te nemen. Dit kan een nadeel zijn wanneer je geen tijd hebt om je te verdiepen in de markt of een specifiek bedrijf. Jaarrapporten lezen kan voor iemand die niet financieel onderlegt is lastig te begrijpen en tijdrovend zijn.

Een veiligere manier is om te beleggen in ETF’s, een mandje met aandelen of financiële producten. Hierdoor spreidt je het risico, omdat je in meerdere bedrijven tegelijk investeert.  

Nadeel 3: Geen gegarandeerd rendement

In tegenstelling tot bijvoorbeeld sparen, is er geen gegarandeerd rendement bij beleggen. Het kan dus voorkomen dat je geen, of zelfs een negatief rendement behaald op een investering. Dit kan het gevolg zijn van een slechte economie, slecht management bij het bedrijf waarin je belegd, of andere externe factoren die de markten beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om altijd een goed begrip te hebben van de beleggingen waarin je investeert en om je bewust te zijn van de risico’s die verbonden zijn aan beleggen.

Het gemiddelde rendement van de AEX (de beurs voor de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven in Nederland) is sinds de oprichting van de AEX in 1984 gemiddeld ongeveer 9% (inclusief dividend). Echter, per jaar kunnen de rendementen fors uiteen lopen. Zo was het hoogste rendement 51% in 1988, maar behaalde de AEX tijdens de financiële crisis van 2008 een negatief rendement van maar liefst 52%

Nadeel 4: Omgaan met waardeschommelingen

Aandelen zijn volatiel. Dat wil zeggen dat de waarde van een aandeel kan zakken of stijgen. Omdat er meerdere externe factoren meewegen die niet in jouw controle liggen en lastig te voorspellen zijn, kan het lastig zijn om hier op de juiste wijze mee om te gaan. 

Nadeel 5: Gebrek aan liquiditeit

Cash of spaargeld is snel toegankelijk. Wanneer je geld gebruikt om aandelen te kopen, is het cash omgezet naar een aandeel en zit je geld “vast” in beleggingen, en lever je in aan een stukje flexibiliteit. Het kan voorkomen dat je wanneer je acuut geld nodig hebt, je niet direct je aandelen kan verkopen of dat je moet verkopen tegen verlies. Je verkoopt je aandelen dan voor een lager koers dan waar je het voor hebt gekocht. Zorg dat je een financiële buffer hebt voordat je met beleggen begint, zodat je niet onnodig verlies hoeft te incasseren.

Nadeel 6: Beleggen brengt kosten met zich mee

Beleggen brengt vaak kosten met zich mee, zoals transactiekosten, beheerkosten, of performance fees. Deze kosten kunnen het rendement van een belegging sterk beïnvloeden en het is belangrijk om deze kosten te begrijpen voordat je besluit om te beleggen. Je kan overwegen om deze kosten te verminderen door bijvoorbeeld te kiezen voor goedkopere beleggingsfondsen of ETF’s.

Nadeel 7: Emotionele betrokkenheid

Je kan emotioneel betrokken raken bij je beleggingen, waardoor je bijvoorbeeld te lang vasthoudt aan verliezende beleggingen of te snel verkoopt bij winst. Rationele beslissingen nemen is het advies, maar is niet gemakkelijk. Beleggen in individuele aandelen of obligaties brengt het risico met zich mee dat er onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden die het bedrijf of de obligatie-uitgever negatief beïnvloeden. De rode cijfers kunnen intimiderend overkomen en voor paniek zorgen, zeker als er in het nieuws negatieve berichtgeving is. Bijvoorbeeld door een pandemie die de wereldeconomie stillegt of een oorlog. Je hoofd koel houden kan dan moeilijk zijn. Accepteer de volatiliteit van aandelen en de invloed van externe factoren als economie of  geopolitieke gebeurtenissen. Als belegger krijg je te maken met onzekerheid en gebrek aan controle, echter kan niemand zonder voorkennis (let op! handelen met voorkennis is illegaal en strafbaar) de koers van een aandeel voorspellen.

Het aandeel koop je naar je gevoel altijd te hoog en verkoop je te laag. Bij uitzonderlijke gebeurtenissen is het beter om niets te doen dan overhaaste beslissingen te maken. Een tip bij rationeel handelen is om van tevoren al te bepalen voor hoeveel je een aandeel maximaal zou willen kopen of verkopen.

Nadeel 8: Veranderingen in belastingwetgeving

Veranderingen in belastingwetgeving kunnen een negatieve invloed hebben op de prestaties van beleggingen. Wet- en regelgeving kan gedurende de tijd wijzigen en dat kan een nadelige invloed hebben op je beleggingen. Dit kan uiteraard ook in je voordeel werken wanneer de nieuwe wetgeving een belegger juist stimuleert.

Nadeel 9: Je hebt geduld nodig

De markt kan je niet verslaanen je wordt (meestal) niet meteen rijk van investeren. Je bent bij aankoop van een aandeel mede investeerder van een bedrijf. Een bedrijf heeft tijd nodig om strategie aanpassingen door te voeren, of te groeien in marktaandeel. Er is geduld nodig. Een lange termijnstrategie helpt jou als beginnend investeerder. Je hebt langer de tijd om je aandelen te zien groeien, en je hoeft niet constant bezig te zijn met de huidige en snelle ontwikkelingen van de beurs. Je portofolio waarde zal omhoog en omlaag gaan, maar het zal je minder doen omdat je gericht bent op de toekomst.

Dat zijn veel nadelen, moet ik het risico wel nemen?

Neem de voor- en nadelen in overweging door je bewust te zijn van de risico’s en verstandige keuzes te maken. Afhankelijk waar je je bevind in het stadium van je leven kan je andere keuzes maken. Ben je begin 20 en sta je aan het begin van je carrière dan kan je meer risico nemen dan wanneer je van plan bent om over 5 jaar met pensioen te gaan. Beleef plezier aan het leerproces, begin met kleine bedragen en breng spreiding aan in de soorten aandelen.

Kortom, er zitten nadelen aan beleggen, maar met weloverwogen beslissingen, een goede buffer voor onverwachte gebeurtenissen,  een langetermijnstrategie en een rationele blik kan beleggen je ook veel voordelen bieden.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts