3 Manieren: BKR-Registratie Voor Je Telefoon Omzeilen


Op 1 mei 2017 was het dan toch echt zo ver. Betaal jij sinds die periode maandelijks een paar tientjes voor een telefoon abonnement, dan heb je nu samen met 8,5 miljoen Nederlanders een BKR registratie.

Sinds die periode heb ik zelf ook besloten om geen nieuw telefoon abonnement meer af te sluiten. Een BKR registratie voor een telefoon is voor mij een no-go.

Gelukkig zijn er 3 manieren om een BKR registratie voor je telefoon te omzeilen. Als eerste kun je een sim-only aanschaffen. Ten tweede kun je ervoor kiezen om zelf een goedkope mobiel te kopen en dit niet via een telecomprovider te regelen. Als laatste kun je een mobiel + abonnement aanschaffen en de de schuld afbetalen zodat deze onder de €250 uitkomt.

Als je wilt weten hoe je dit allemaal het beste kunt aanpakken dan leg ik dat hieronder uit!

Hoe Kun Je BKR-Registratie Voor Je Telefoon Omzeilen?

In deze post ga je daarom de volgende dingen lezen:

 • Wat is een BKR registratie?
 • Wanneer krijg je een BKR registratie voor je telefoon?
 • Optie 1: Sim-Only
 • Optie 2: Goedkope mobiel
 • Optie 3: Betaal de schuld direct af

Op deze manier weet jij wat jij kunt doen om een BKR registratie voor je telefoon te omzeilen EN waarom je dat zou moeten doen!

Wat is een BKR registratie?

Het BKR zorgt ervoor dat je een lening ook echt kunt betalen

Het Bureau Krediet Registratie zorgt ervoor dat kredietverstrekkers (zoals telecomproviders en hypotheekverstrekkers) alleen leningen geven aan mensen die deze ook kunnen betalen. Maar hoe werkt dat dan precies? Nou dat werkt als volgt.

Positieve registratie

Als jij een lening of abbonement afsluit krijg je een “positieve registratie”. Dat betekent dat er nu nog geen reden is om jou in de gaten te houden, maar dat dat in de toekomst zou kunnen veranderen.

In de volgende gevallen krijg je een positieve registratie:

 • Als je rood kunt staan op je creditcard
 • Als je met een creditcard gespreid kan betalen over meerdere termijnen
 • Als je een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt
 • Als je gebruikt maakt van een “Koop nu, betaal later” constructie.
 • Bij een private lease-regeling wordt je ook geregistreerd.
 • Of als je een toestelkrediet bij een telecomprovider hebt (hier later meer over)

Negatieve registratie

Een positieve registratie is dus niet zo heel erg. Het BKR houdt je op dat moment gewoon in de gaten. Een BKR registratie wordt pas vervelend als je een negatieve registratie hebt.

Een negatieve registratie krijg je namelijk op het moment dat je een betalingsachterstand hebt. De kredietverstrekker moet jou dan wel de mogelijkheid geven om deze lening alsnog op tijd te betalen.

Vandaar dat je vaak een 1e, 2e en 3e aanmanning krijgt voordat het incassobureau wordt ingeschakeld. Als je na 3 maanden alsnog niet hebt betaald dan krijg je een negatieve BKR registratie.

Het gevolg van een negatieve registratie is best serieus. Zo kan een telecomprovider besluiten jou een abbonement te weigeren. Maar ook hypotheekverstrekkers gebruiken BKR registraties.

Stel je voor dat je een hypotheek aanvraagt maar je hebt wel een negatieve BKR registratie. De hypotheekverstrekker kan dan het volgende doen:

 • Ze kunnen de hypotheek alsnog goedkeuren.
 • Ze kunnen de hypotheek verlagen.
 • Ze kunnen de hypotheek afkeuren.

Maar niet alleen een hypotheek wordt moeilijk, ook een huurwoning kan je worden ontzegt. Dan hangt het er natuurlijk wel vanaf hoe groot je schuld en betalingsachterstand precies is.

Hoe lang blijft een negatieve registratie staan?

Een negatieve BKR registratie blijft 5 jaar staan

Het ultravervelende aan een bkr registratie is dat deze 5 jaar blijft staan, ook als je op dat moment de lening al lang hebt afgelost en alles financieel in orde is.

Een betalingsachterstand is dus niet alleen heel vervelend, het achtervolgt je voor de komende 5 jaar bij veel financiële zaken.

Het BKR is dus eigenlijk een organisatie die ervoor zorgt dat mensen zichzelf niet financieel in de nesten werken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat kredietverstrekkers geen leningen geven aan mensen die dit (waarschijnlijk)  niet kunnen betalen.

Wanneer BKR registratie telefoon?

Nu je dat weet is het tijd voor de volgende vraag: Wanneer krijg je een BKR registratie als je een telefoon abonnement koopt?

Hier zijn 2 criteria voor:

 • De telefoon die je bij het abbonement krijgt is op afbetaling.
 • De waarde van de telefoon is meer dan €250.

Als jouw abbonement aan deze 2 criteria “voldoet” dan krijg je een BKR registratie.

Het is dus ook belangrijk om te weten dat je geen registratie krijg voor je bel/sms/internetbundel in je abbonement. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Nu je dit voorwerk hebt gedaan kunnen we gaan kijken naar de 3 opties die jij hebt om een telefoon abonnement zonder BKR registratie af te sluiten. Snel door!

Optie 1: Kies voor Sim-Only

Een sim-only is het goedkoopste abbonement

Als eerste kun je kiezen voor een sim-only abbonement. Zelf ben ik hier de grootste fan van!

Waarom? Simpelweg omdat het kopen van een telefoon, en het aanschaffen van een sim-only abbonement vaak de goedkoopste keuze zijn.

Stel je voor dat je een mobiel koopt van €200 die je over 2 jaar afschrijft. Dan kost die mobiel je dus €200 / 24 maanden = €8,33 per maand. Doe daar een sim-only bij van €10 per maand en je bent klaar. Een hele goedkope optie voor veel mensen.

Zelf een telefoon kopen

Zelf koop ik altijd een mobiel via bol.com omdat ik niet per se het nieuwste model hoef te hebben. Zo heb ik mijn huidige telefoon (Moto E4) aangeschaft voor nog geen €150.

Maar ook als je wel een nieuwere telefoon wilt kopen dan zijn er tegenwoordig genoeg opties. Zo zijn er genoeg goede refurbished telefoons.

Daarmee krijg je niet het allernieuwste model maar vaak net een generatie eronder. Dat scheelt je toch vaak €50-200. Het loont dus de moeite om zelf een telefoon te kopen en hier geen abbonement voor af te sluiten.

Zelf een sim-only kiezen

Als het om sim-only’s gaat dan is er een wereld aan keuze. Zelf zit ik al een tijdje bij Tele2 omdat die voor mij (100min/2MB) het goedkoopste waren.

Het voordeel van Tele2 vind ik zelf dat ze goedkoper zijn dan T-mobile, Vodafone en KPN maar door hun eigen 4G-netwerk alsnog 97% van Nederland bereik kunnen leveren.

Al valt het mij nu wel op dat mijn huidige abbonement bij Simpel.nl en YouFone een stuk goedkoper zou zijn.

Deze rekensommetjes laten dus zien dat het zeker de moeite loont om eens even goed rond te shoppen voor je een sim-only afsluit.

Het scheelt je toch al gauw €120 in de looptijd van je abbonement.

Optie 2: Kies voor een goedkope mobiel

Kies een mobiel van €250 of minder

Maar goed, misschien wil je om wat voor reden dan ook helemaal geen sim-only afsluiten. Gelukkig is het dan alsnog mogelijk om een telefoon abonnement zonder BKR registratie af te sluiten!

Een van de 2 criteria voor een BKR registratie was namelijk dat de mobiel waarvoor je een lening afsluit minimaal €250 is. Waarom dit exact dat bedrag is dat weet niemand en dat doet er ook niet echt toe.

Wat dit dus wel betekent is dat jij dus én een nieuwe telefoon kunt kiezen én een abbonement daarbij kunt afsluiten.

Oké, het mag duidelijk zijn dat je voor dit bedrag niet de nieuwste Iphone of Samsung kunt kopen.

Als dat je doel is dan kun je eigenlijk niets anders dan de telefoon cash kopen. Het ligt er maar aan wat je prioriteiten zijn.

Maar voor €250 heb je tegenwoordig gewoon hartstikke goede telefoons! Benieuwd wat voor een telefoon jij daarvan kunt kopen? Kijk dan even hier!

Als dit de keuze is waar je voorkeur naar uit gaat dan zou ik zeker voor Tele2 kiezen. In mijn ervaring zijn die gewoon een stuk goedkoper dan T-Mobile of Vodafone.

Optie 3: Betaal de schuld gelijk af

Toch een dure telefoon? Betaal de schuld direct af

Oké, als je zoekt naar een telefoon abonnement zonder BKR dan heb je dus nu twee opties. Je kunt kiezen voor een goedkope sim-only, of een telefoon abonnement waarbij de telefoon niet meer dan €250 waard is.

Maar er is ook nog een derde optie.

Al moet ik daar wel direct bijzeggen dat het wel een onorthodoxe manier is van een telefoon abonnement afsluiten.

Stel je voor dat je kosten wat het kost een telefoon wilt hebben die duurder is dan €250, wat kun je dan doen?

Een suggestie die het BKR op zijn website doet is om het bedrag wat boven de €250 ligt direct af te betalen.

Met andere woorden, als jij een telefoon wilt van €450 dan zit je dus €200 boven de BKR-grens. Je kunt dan in gesprek gaan met bijvoorbeeld Tele2, en vragen of je die €200 niet gewoon direct kunt afbetalen.

Op deze manier voorkom je dat je een lening afsluit voor €450 en zo een BKR registratie krijgt.

Nu moet ik daar wel direct bij zeggen dat dit geen standaard methode is. Je zult dus echt met je telecomprovider is gesprek moeten gaan of zij dit goed vinden voor jouw specifieke geval.

Conclusie

Als het goed is weet je nu dat het BKR je een positieve registratie geeft als je een telefoon abonnement afsluit. Een negatieve registratie krijg je pas als je een betalingsachterstand hebt van meer dan 3 maanden.

Zowel een positieve registratie, als een negatieve hebben invloed op de aanvraag van creditcards, leningen en hypotheken. Een negatieve registratie is natuurlijk wel een stuk serieuzer.

Als je een telefoon abonnement zonder BKR registratie wilt dan kun je drie dingen doen:

 • Je kiest voor een goedkope sim-only en koopt een los toestel. Op deze manier ben je vaak goedkoper uit én heb je geen BKR registratie.
 • Je sluit een telefoon abonnement af maar zorgt ervoor dat de telefoon een waarde heeft die niet hoger is dan €250.
 • Je sluit een telefoon abonnement af voor een telefoon die duurder is dan €250, maar betaalt het bedrag wat boven dit bedrag ligt direct af.

En jij? Moet jij kosten wat het kost de nieuwste telefoon hebben of is een sim-only met een betaalbare telefoon ook hartstikke geschikt?

Ik denk dat veel mensen geen BKR registratie willen oplopen, maar ik ben heel benieuwd of het voor jou wat uitmaakt. Ik hoor het graag in de opmerkingen hieronder!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts