Transitievergoeding Belasting Omzeilen: 3 Manieren


Belasting betalen vinden we natuurlijk nooit leuk, helemaal niet als het gaat om een transitievergoeding. Doordat de belastingdienst dit bedrag ziet als normaal inkomen moet je daar dus ook een aardige hap belasting over betalen. Zijn er dan eigenlijk wel manieren om die belasting te vermijden?

Er zijn drie manieren om belasting op je transitievergoeding te omzeilen. De eerste manier is om het geld te gebruiken voor een nieuwe opleiding. De tweede manier is door een outplacementtraject te starten. Als derde kun je proberen belasting te middelen waardoor je netto minder betaalt.

Nu je dit weet gaan we natuurlijk wel even kijken hoe dit in zijn werking gaat. Hieronder lees je hoe je jouw transitievergoeding kunt inzetten voor een opleiding of outplacementtraject en waar je in dat geval aan moet voldoen. Daarnaast lees je ook hoeveel belasting je betaalt over het resterende bedrag van je transitievergoeding. Lees snel verder!

Opleiding

Als eerste kun je ervoor kiezen je transitievergoeding gedeeltelijk of volledig te gebruiken om een nieuwe opleiding te starten. Opleiding is in dit geval redelijk breed op te vatten. Zo kan het hier bijvoorbeeld gaat om een volwaardige MBO, HBO of WO opleiding. Dat hoefte echter zeker niet altijd het geval te zijn.

Zo kan het ook zijn dat je jouw baankansen vergroot als je een taalcursus zou volgen, of als je makkelijker met verschillende computerprogramma’s zou kunnen omgaan. In alle gevallen zijn dit kosten die je van je transitievergoeding kunt afhalen. Het voordeel hiervan is dus wel dat je geen belasting betaalt over het gedeelte van de transitievergoeding die je gebruikt voor een opleiding en/of cursus.

Verder is het goed om te weten dat deze opleiding of cursus zowel thuis als klassikaal mag plaatsvinden. Zo heb je zelf dus aardig wat flexibiliteit in de keuze die je hebt. Aan de andere kant is het ook zo dat je dit van tevoren wel even moet aangeven bij je werkgever. De factuur voor de opleiding of cursus moet je namelijk doorsturen naar je werkgever en deze betaalt het vervolgens.

De kosten die de werkgever voor je opleiding maakt gaan dus wel van je uiteindelijke transitievergoeding af. Het voordeel is dus dat je belastingvrij veel geld kunt investeren in je toekomst, het nadeel is dat je uiteindelijke vergoeding wel kleiner wordt. Het ligt er dus heel erg aan waar je behoefte aan hebt. Als je liever geld hebt dan is het volgen van opleidingen of cursussen misschien niet het beste idee. Wil je jouw baankansen vergroten dan is dit een gouden kans.

Outplacement

Als je kiest voor een opleiding dan ben je grotendeels zelf verantwoordelijk om uiteindelijk vervangend werk te vinden. Veel mensen zien dit niet zitten en zouden hier graag wat meer ondersteuning bij willen ontvangen. In dat geval is een outplacementtraject een ideale keuze. In zo’n traject ga je namelijk met behulp van professionele begeleiding op zoek naar ander werk.

Tijdens het eerste gesprek worden er verschillende punten besproken. Denk hierbij aan de kwaliteiten van de persoon die wordt ontslagen, maar ook ervaring, wensen en financiële verwachtingen. Aan de hand van dit gesprek wordt een plan van aanpak opgesteld.

Het plan van aanpak is echt gericht op de individu en bevat vaak verschillende punten die helpen om het traject richting te geven. Denk hierbij aan een algemeen psychologisch onderzoek om zo meer inzicht te krijgen in het werk- en denkniveau van de persoon.

Daarnaast zijn beroepskeuzetesten ook aan de orde van de dag. Verder wordt er ook heel veel geoefend met ”softskills” zoals het goed voeren van een sollicitatiegesprek. Dit alles wordt omhult door heel veel individuele coaching. Vanzelfsprekend probeert je coach je zoveel mogelijk op weg te helpen om zo je kansen op een nieuwe baan te vergroten.

Vanzelfsprekend is dit een persoonlijk traject en kan er niet 1-2-3 gezegd worden hoe lang het duurt. Ga echter uit van een periode van 3-9 maanden afhankelijk van hoe soepel het werk zoeken verloopt.

Daarnaast kun je, net als de opleidingen die we eerder hebben besproken, de kosten van dit traject volledig declareren bij je werkgever. Hier hoef je dus ook weer geen belasting over te betalen. Wel is het zo dat de kosten voor dit traject weer van je uiteindelijke transitievergoeding wordt afgehaald.

Middeling Aanvragen

Als laatste kunt je middeling aanvragen. Op deze manier kun je niet het volledige bedrag aan belasting omzeilen maar het kan er wel voor zorgen dat je minder belasting over je transitievergoeding hoeft te betalen en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Middeling werkt eigenlijk doordat de Belastingdienst je inkomen van het jaar waarin je de transitievergoeding over 3 jaar verspreid. Dat is vooral gunstig als je in een specifiek jaar (door je transitievergoeding) ineens in een hogere belastingschijf komt. In Nederland betalen we namelijk de volgende belastingtarieven:

Bruto JaarloonBelastingpercentage
0 – 68.50737,35%
68.507 en hoger  49,5%

Stel je bijvoorbeeld voor dat je door je transitievergoeding niet meer in de laagste schijf valt maar ineens een voor een gedeelte in de tweede schijf. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, helemaal als dat de voorgaande jaren niet zo was.

Even een voorbeeld: stel je voor dat je in de voorgaande twee jaar €50.000 per jaar hebt verdient. Nu ontvang je ineens een ontslagvergoeding van €35.000 waardoor je in een hogere belastingschijf valt. Dat is eigenlijk heel oneerlijk.

Je inkomen ziet er dus als volgt uit:

  • Jaar 1: €50.000
  • Jaar 2: €50.000
  • Jaar 3: €85.000

Bij middeling tel je alle bedragen bij elkaar op en deel je dit door drie. Het gemiddelde uitkomen is vervolgens waar de Belastingdienst belasting over berekend. De rekensom is dus: €185.000 / 3 = €61.666,67 bruto per jaar. Dat zorgt er dus voor dat je in geen enkel jaar in de tweede schijf terechtkomt want de Belastingdienst ziet je inkomen nu als volgt:

  • Jaar 1: €61.666,67
  • Jaar 2: €61.666,67
  • Jaar 3: €61.666,67

Daardoor hoef je geen enkele keer 49,5% belasting te betalen en dat bespaart je ontzettend veel geld. Wel zitten er aan middeling voorwaarden die je op de website van de Belastingdienst kunt terugvinden.

Hoeveel Belasting Over Transitievergoeding Zonder Middeling?

Hoeveel belasting je betaalt over je transitievergoeding hangt af van een aantal factoren. Als eerste is er dus het feit dat je de vergoeding volledig of gedeeltelijk kunt gebruiken voor opleidingen of outplacement. Over dat gedeelte betaal je geen belasting.

Toch kan het goed zijn dat je ook een gedeelte van de vergoeding op je bankrekening ontvangt. In dat geval wordt het geld door de Belastingdienst gewoon gezien als inkomen en zul je daar belasting over moeten betalen. Hoeveel belasting je moet betalen hangt af van het totale inkomen in een jaar.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je in een jaar €30.000 bruto ontvangt. Je besluit je vergoeding van €15.000 niet uit te geven aan opleidingen of outplacement. Je betaalt dus over het hele bedrag belasting. Als je jouw transitievergoeding optelt bij je bruto jaarloon dan kom je alsnog onder de €68.507 bruto per jaar. Dat betekent dat je over die €15.000 vergoeding dus 37,35% belasting moet betalen. Dat komt neer op €5.602,50 aan belasting.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts