Het Échte Verschil Tussen Beleggen En Investeren


Vandaag gaan we het hebben over het verschil tussen beleggen en investeren, iets waarvan veel mensen zouden denken dat het exact hetzelfde is.

Maar ik hoor je denken “Of je iets nu investeren of beleggen noemt, is het doel niet gewoon om meer terug te krijgen dan dat je er hebt ingestopt?”.

En dat klopt helemaal, in beide gevallen steek je je geld ergens in. Natuurlijk in de hoop dat je daar over verloop van tijd meer voor terugkrijgt. Het verschil zit hem echter vooral in de dingen waar je je geld instopt.

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Het verschil tussen beleggen en investeren

Stel je zelf namelijk eens deze vraag: Als je in de ochtend een paar aandelen van Shell koopt, en deze in de middag (hopelijk met winst!) weer verkoopt, is dat dan hetzelfde als een huis kopen om in te wonen en deze over 10 jaar weer te verkopen? Nee, natuurlijk niet!

En dat is nou ook gelijk precies wat het verschil is. De term beleggen gebruiken we namelijk als we het hebben over het kopen van financiële waarden die snel te verhandelen zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

(alle links openen in een nieuw venster)

Aan de andere kant hebben we dan dus investeren. Je raadt waarschijnlijk al wat het verschil grote verschil is, dit zijn namelijk kapitaalgoederen die niet snel te verhandelen zijn.

Een voorbeeld hiervan is als je een eigen huis koopt om daar zelf in te gaan wonen. Een huis verkoop je nou eenmaal niet zo snel als dat je een paar aandelen Shell verkoopt, dat is een feit ?

Maar huizen zijn niet het enige wat onder de noemer investering valt, ook:

  • Andere vormen van vastgoed (fabrieken, kantoorpanden etc.)
  • Zeldzame luxe goederen (zeldzame auto’s of bijvoorbeeld exclusieve kunst)

Een ander klein verschil

Als je namelijk tijd in iets steekt is dit ook al gauw een investering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil tussen het kopen van een huis, en het kopen van een beleggingsfonds wat in een groep huizen investeert.

Als jij zelf een huis koopt, is de kans groot dat je er zelf moeite in stopt (het schilderen van de wanden, een nieuwe vloer erin, ook de keuken moet nog gedaan worden etc.).

Als je een beleggingsfonds koop wat investeert in huizen ga je niet zelf alle huizen af om deze op te knappen, dat wordt (hopelijk!) voor je gedaan. Omdat je in je eigen huis tijd en moeite hebt gestoken heet dat een investering, en geen belegging :’)

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts