Wat is een CVC-code?


Wat is een CVC-code? CVC staat in het Engels voor ‘’Card Verification Code’’. Het is een 3-cijferige code die je aan de achterkant van je creditcard vindt (in het geval van Mastercard en Visa).

CVC code op creditkaart

Wat is een CVC-code en waarom heb je er een nodig?

CVC-codes zijn in het leven geroepen om creditcardfraude tegen te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld momenten dat je met een creditcard geen pincode hoeft, of kunt intypen. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat je online iets koopt met je creditcard.

Als je dan alleen maar je creditcardnummer zou hoeven afgeven, dan zou dit betekenen dat iedereen die jou creditcardnummer kan achterhalen, automatisch ook met je creditcard zou kunnen betalen. Dat is fraude, en dat is natuurlijk voor niemand echt fijn.

In een maatschappij waarin camera’s in elke winkel hangen zou dat betekenen dat je altijd en overal heel goed je creditcardnummer zou moeten afschermen. Daarom zijn er CVC-codes in het leven geroepen.

Wat is een CVC-code en is er een verschil met CVV-codes?

CVC en CVV-codes komen allebei op hetzelfde neer. Het zijn de 3-cijferige codes achter op je creditcard. Het verschil zit hem in welke creditcardaanbieder je gebruikt. Zoals je misschien wel weet zijn er 2 grote creditcardaanbieders: Mastercard en Visa.

  • Mastercard gebruikt de CVC-code (Card Verification Code)
  • Visa gebruikt de CVV-code (Card Verification Value)

Wat is een CVC-code bij American Express?

Behalve Mastercard en Visa is American Express ook nog een grote aanbieder van creditcards. De CVC-code vind je bij American Express echter niet op de achterkant, maar op de voorkant van je creditcard. Daarnaast bestaat deze bij American Express niet uit 3, maar uit 4 cijfers.

Cvc code op american express creditcard

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts