Wat kosten luiers per kind per maand


Verwacht je een kleine en ben je je aan het orienteren op de geboorte? Dan heb je vast wel eens gehoord dat baby’s veel geld kosten. Een van deze kosten zijn de aanschaf van luiers. Wat kosten luiers eigenlijk precies? Lees snel verder om het antwoord hierop te ontdekken.

Volgens Nibud kosten luiers gemiddeld €36,50 per maand. Dit is ongeveer 16,45% van de totale kosten voor een baby. In totaal kost een kind namelijk gemiddeld 221,84 per maand. Hieronder vallen kosten zoals de babyuitzet en eten. Er is hierbij geen rekening gehouden met onverwachtste kosten. 

Ben je benieuwd waar de kosten van luiers precies uit bestaan en welke andere kosten je mee te maken hebt? Wil je weten hoe je kunt besparen op het aanschaffen van luiers? Lees dan snel verder.

Waar bestaan de kosten van luiers uit?

Hoeveel geld je precies aan luiers kwijt bent hangt af van een aantal zaken. Hieronder lees je over een aantal van deze zaken.

  • Moment van verschonen. Sommige ouders verschonen hun kind eerder dan andere ouders. Er zijn ook discussies tussen wetenschappers wanneer een luier verschoont moet worden. De verloskundige geeft hier adviezen over, maar toch zijn er verschillen qua meningen en uitvoering. Na de ontlasting moet altijd de luier worden verschoond.
  • Wanneer je kind zindelijk is, Als je kind eerder zindelijk is, heb je in totaal minder luiers nodig.
  • De soort luiers die je gebruikt, De kosten van luiers van verschillende merken en soorten variëren.

Een pasgeborene baby heeft maar liefst 8 tot 10 keer per dag een nieuwe luier nodig. Gemiddeld hebben oudere baby’s elke dag 4 tot 6 luiers nodig.

Hoeveel kosten luiers per kind?

Hoeveel luiers kosten per kind hangt af van hoelang je kind luiers nodig heeft. Gemiddeld is een kind van 1,5 jaar oud klaar om zindelijk te worden. Sommige kinderen zijn pas klaar om zindelijk te worden als ze circa 2 of 3 jaar oud zijn. Vervolgens heeft het kind nog tijd nodig om te leren zindelijk te worden. Gemiddeld zijn kinderen van circa 3 jaar zindelijk. In de tijd naar het zindelijk worden zullen er wel steeds minder luiers worden gebruikt.

Als een kind pas klaar is om zindelijk te worden als het circa 2 tot 3 jaar is, zal het kind ook pas op latere leeftijd zindelijk zijn. Hierdoor variëren de totale kosten voor luiers erg.

Gemiddeld verbruikt een baby in 4 jaar tijd 7.300 luiers. De gemiddelde kosten voor een luier zijn €0,20 cent, waardoor je uitkomt op een bedrag van in totaal circa €1460,-. Dit totale bedrag is lager dan als je het bedrag van Nibud voor de maandelijkse kosten (€36,50) vermenigvuldigd met 4 jaar. Dit komt, doordat je niet 4 jaar lang dezelfde hoeveelheid luiers gebruikt. Je bouwt de hoeveelheid luiers af als je kind ouder wordt. Luiers kunnen ook goedkoper of duurder zijn. Zo kosten luiers van het merk Pampers €0,30 per luier en luiers van een huismerk €0,15 per luier.

Welke andere kosten zijn er bij het verschonen van een baby?

Met alleen luiers ben je er nog niet. Om een baby goed te verschonen heb je namelijk nog andere spullen nodig. Hieronder lees je een aantal van deze spullen en wat de kosten hiervan gemiddeld zijn.

  • Vochtige doekjes van circa 0,06 cent per doekje
  • Luierzalf vanaf €2,29 per tube van 100 ml
  • Tissues vanaf €0,89 per 100 stuks

Als een baby uitslag heeft zijn er ook nog extra kosten voor speciale zalf. 

Hoe kan je besparen op luiers?

Nee, je kunt niet besparen door minder luiers te gebruiken. Wist je dat je in het begin zelfs gecontroleerd wordt op hoeveel luiers je gebruikt? Dit doet de kraamzorg. Controle en observatie van het vervangen van luiers is een verplicht onderdeel dat opgenomen is in het zorgprotocol van de kraamhulp. Deze controle is ook om na te gaan of de baby goed plast.

Je kunt wel geld besparen op andere manieren. Je kunt bijvoorbeeld minder luiers gebruiken door je baby in de avond een goede nachtluier om te doen. Deze soort luier heeft een hogere absorptievermogen, waardoor je meestal tijdens de nacht de luier niet hoeft te vervangen.

Daarnaast kan je flink wat geld besparen door te kiezen voor herbruikbare luiers. Deze luiers vind je al vanaf €10,- per stuk. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook veel duurzamer. Hierdoor zijn ze geliefd door ouders met een duurzame leefstijl. Een herbruikbare luier kan je telkens opnieuw gebruiken, nadat je het hebt gewassen. Een ander voordeel van een herbruikbare luier is dat ze beter zijn voor de huid van je baby, wat de kans op huidirritatie verkleint. Hierdoor bespaar je ook op kosten voor bijvoorbeeld zalf.

Een herbruikbare luier bestaat uit minimaal twee onderdelen, de luier en het overbroekje. Door het overbroekje blijven de kleren van je baby droog, omdat het waterdicht is. De luier zorgt voor de absorptie. Een herbruikbare luier absorbeert wel minder goed dan een wegwerp luier. Dit heeft een reden. Je kindje wordt zich hierdoor sneller bewust van nattigheid, wat ervoor kan zorgen dat je kind sneller zindelijk wordt. Daarnaast wordt er vaak gebruikgemaakt van een inlegvel voor wasbare luiers, dat de ontlasting opvangt. Dit kan je wel weggooien.

Als je kiest voor een herbruikbare luier zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste heb je aan slechts een herbruikbare luier niet genoeg. Je moet de luiers immers tussendoor wassen. Er wordt op websites over herbruikbare luiers geadviseerd om ten minste 24 wasbare luiers aan te schaffen. Hierdoor kan je een was draaien met meerdere luiers tegelijkertijd en zit je nooit zonder schone luier.

Daarnaast moet je de herbruikbare luiers eerst meestal een paar keer wassen voordat je ze gaat gebruiken. Dit activeert namelijk het absorberende vermogen. Het maximale absorptievermogen van herbruikbare luiers wordt gemiddeld pas bereikt na 10 wasbeurten.

Als je gaat starten met het gebruiken van herbruikbare luiers kan je de luiers net als normale luiers in een luieremmer bewaren. Vervolgens was je eerst de herbruikbare luier op een koud programma of op maximaal 40 graden. Daarna laat je de overbroekjes aan de luchtjes drogen. De luier zelf was je op 60 graden. Daarna laat je deze ook drogen aan de lucht. Er is ook speciaal luierwasmiddel te koop.

Je kunt ook besparen op luiers door ze in de aanbieding aan te schaffen. Op de andere benodigde producten kan je ook besparen door deze te kopen in de aanbieding of van het huismerk.

Samenvatting

Gemiddeld ben je tijdens het eerste jaar van je kind €36,50 kwijt aan het aanschaffen van luiers. Dit kan echter ook meer of minder zijn. De prijzen van luiers variëren namelijk per merk en soort. Daarnaast kan je besparen op de kosten door luiers in de aanbieding te kopen. Om luiers te gebruiken ben je ook kosten kwijt aan andere producten, zoals zalf, tissues en billendoekjes.

Voor 4 jaar ben je gemiddeld €1460,- kwijt aan luiers. Als je kind leert zindelijk te worden, zal je minder luiers nodig hebben. Hierdoor zijn de kosten aan luiers lager als je kind ouder is.

Als je veel minder geld wilt uitgeven aan luiers, kan je kiezen voor herbruikbare luiers. Je hebt dan ten minste 24 luiers nodig van ongeveer €10,- per stuk. Hierdoor ben je een stuk minder geld kwijt. Wel ben je extra geld en tijd kwijt aan het wassen van de luiers.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts