Wat Verdient Een Ajax Speler?


Een speler van Ajax worden is voor veel jonge kinderen een absolute droom. Maar, de concurrentie is enorm en je moet over exceptionele kwaliteiten beschikken om het zover te kunnen schoppen. Als dat lukt, verdien je als ajax speler dan wel een riant salaris.

Wat verdient een Ajax speler?

Soort spelerBrutosalaris per jaar
Jeugdspeler €50.000 – €300.000 
Basiselftal €500.000 – €2 miljoen 
Topspeler basiselftal €3-4 miljoen 

Er zijn veel factoren die uiteindelijk bepalen wat een speler verdient, Denk hierbij aan de ervaring, maar ook de kwaliteit en belofte die iemand in de toekomst heeft. Dit werkt natuurlijk in topsport iets anders dan bij de meeste doorsnee beroepen. Hoe dat dan precies tot stand komt? Je leest het hier!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Ajax Speler?

In principe ontvangen jeugdspelers van Ajax geen salaris. Wel worden alle denkbare kosten voor zaken als scholing en vervoer door de club geregeld. Vanaf het moment dat men een speler goed genoeg vindt zal deze eerst een jeugdcontract krijgen. Dit mag vanaf het moment dat spelers 16 jaar oud zijn.

Veel goede spelers krijgen daarom op jonge leeftijd hun eerste contract. Vaak verdienen ze nog niet veel in vergelijking met de ervaren spelers in het eerste, omdat ze hun waarde nog moeten bewijzen.

Jong Ajax is actief in de Keuken Kampioen Divisie, na de Eredivisie de tweede competitie van Nederland. Grote talenten die in Jong Ajax spelen verdienen al gauw een bruto salaris van 15000,- euro in de maand.

In vergelijking met veel andere spelers in de Keuken Kampioen Divisie is dit al stukken meer. Jonge spelers van Ajax krijgen dus in verhouding goed betaald. Als ze zichzelf positief ontwikkelen en een plaats in de selectie van het eerste veroveren, zal dit alleen maar meer worden.

Hun volgende contract is dan geen jeugdcontract meer. Velen hebben dan inmiddels een zaakwaarnemer en zullen een goede overeenkomst af laten dwingen met een flink bedrag aan tekengeld en eventuele prestatiebonussen.

Wat Verdient Een Ervaren Ajax Speler?

De beste en meest ervaren ajax spelers strijken vandaag de dag riante salarissen op. Zeker voor Nederlandse begrippen. Dit heeft er alles mee te maken dat de club twee jaar geleden besloot dat het terug wilde keren naar de Europese top, waardoor het salarisplafond verleden tijd werd. Sindsdien verdienen de ervaren ajax spelers bijzonder goed.

Ondanks dat voor de meeste spelers de exacte salarissen niet bekend worden gemaakt, komt er nog wel eens wat naar buiten. Zo werd duidelijk dat nadat de salarissen omhoog gegaan zijn, de beste spelers tot wel 4 miljoen euro bruto per jaar verdienen. Dit is dus ongeveer vier keer zoveel als daarvoor het geval was.

Voor ervaren en goede spelers van ajax is het dus goed geregeld. Gevolg hiervan is dat deze vaak langer in Nederland zullen willen blijven voetballen. In het buitenland is nog steeds meer te verdienen, maar de drang om daar al snel naartoe te gaan wordt hierdoor zeker stukken minder.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Ajax Speler?

Het is moeilijk om in te schatten wat het opleiden van een Ajax speler precies kost. Het is totaal iets anders dan andere soorten opleidingen en je wordt er als spelers natuurlijk voor gevraagd. Zonder buitensporig talent zul je er immers nooit tussen komen.

Steeds vaker worden jonge talenten weggekaapt door concurrenten, veelal in het buitenland. Nog voordat deze het eerste elftal van Ajax halen of de jeugdopleiding afronden.

Mochten ze op dat moment nog geen contract hebben, dan krijgt Ajax alleen een zogenaamde opleidingsvergoeding. Deze bedraagt meestal iets meer dan 100000,- euro. Dit is natuurlijk niets in vergelijking met wat de club jaren later aan een eventuele transfer had kunnen verdienen.

Ondanks dat het moeilijk te bepalen is wat een opleiding voor een jonge speler bij een profclub precies kost, maakt dit wel iets duidelijk. De vergoeding geeft enigszins weer wat een club als Ajax aan kosten maakt om een speler klaar te stomen voor het echte werk als deze nog jong is.

Werkgelegenheid Ajax Speler

Als speler van Ajax hangt het er helemaal vanaf hoe je presteert. Omdat dit een club is die internationaal bekend staat, zul je wanneer je positief opvalt de wereld aan je voeten hebben. Gevolg is vaak dat je jouw volgende werkgever voor het uitkiezen hebt.

Er zijn niet veel profvoetballers. Dit heeft er alles mee te maken dat je er talent en aanleg voor moet hebben. Er spelen zoveel mensen voetbal op de wereld, dat het maar voor een select gezelschap is weggelegd de nationale of internationale top te halen.

Of je werkzaam kunt zijn als voetballer hangt puur hiervan af, net als van je doorzettingsvermogen. Het is uiteindelijk een combinatie van talent en werklust.

Des te beter je bent, des te meer werkgelegenheid er dus is. Daarnaast kun je contracten met de beste voorwaarden uit het vuur slepen. Voor spelers die net niet genoeg zijn voor de top of Ajax 1 zijn er ook nog mogelijkheden genoeg. Bijvoorbeeld andere clubs in Nederland of amateurclubs die op hoog niveau spelen. Want ook hier worden spelers vaak betaald.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Ajax Speler Bepaald?

Als een speler op jonge leeftijd een eerste contract krijgt aangeboden zal dit nog niet voor een hoog bedrag zijn. Deze moet zich immers eerst nog zien te bewijzen. Vaak zijn jonge talenten ook pas 16 of 17 jaar oud wanneer zij een eerste contract krijgen.

Naarmate hun carrière vordert wordt al snel duidelijk of ze alles in zich hebben om op topniveau te presteren. Hierdoor stijgt de waarde van de speler. Als gevolg hiervan zal deze bij het verlengen van het contract veel meer salaris kunnen vragen. Ook andere zaken, zoals een percentage van een toekomstige transfersom worden vaak besproken.

Maar waaraan herkent men nu of een speler goed is of niet? In andere woorden, wat zijn exact de factoren die aangeven dat een speler goed genoeg is om een sterk verbeterd contract te krijgen.

Logischerwijs gaat de waarde van de speler omhoog waardoor in de toekomst een eventuele transfersom ook stukken hoger kan uitvallen. Door meer salaris te betalen bevestigd Ajax dus eigenlijk dat ze zullen verwachten dat een speler voor veel geld verkocht kan gaan worden en een grote belofte is.

Al kan het ook zijn dat er een goed salaris wordt betaald aan een oudere speler die zijn ervaring op de jongere garde kan overbrengen. De volgende factoren bepalen over het algemeen de waarde van een speler en dus indirect de hoogte van het salaris:

  • De ervaring van een speler en voor welke clubs deze eerder heeft gespeeld
  • Statistieken van een speler zoals aantal doelpunten en gespeelde wedstrijden
  • Talent van een speler en de belofte die deze heeft voor de toekomst
  • Rol en belang van een speler binnen het elftal 

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts