Afkoopgrens Pensioen 2021


Jaarlijks verandert de afkoopgrens van je pensioen. Deze grens bepaald of je een klein pensioen kunt laten uitkeren of dat deze verplicht moet blijven staan. In 2019 was deze grens €484,09 maar hoe ziet dit er in 2020 uit?

Wat is de afkoopgrens van je pensioen in 2020? De afkoopgrens van je pensioen is in 2020 vastgesteld op €497,27 bruto per jaar. Dezelfde grens bepaald of je klein pensioen in aanmerking komt voor automatische waardeoverdracht.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Zo gaan we onder andere kijken naar de afkoopgrens van pensioen in eigen beheer en het partnerpensioen. Lees snel verder!

Lees ook: Gemiddelde Netto Pensioen Per Maand In Nederland

Afkopen Of Automatische Overdracht?

Nu je de afkoopgrens weet zou het kunnen zijn dat je jouw klein pensioen wilt afkopen. Toch werkt het niet zo simpel. Sinds 2020 is het namelijk zo dat je klein pensioenen automatisch worden overgedragen naar je nieuwe pensioenuitvoerder.

De reden hiervoor is dat de regering het liefst wilt zien dat je jouw opgebouwde pensioengeld ook daadwerkelijk voor je pensioen gebruikt. Daarom kun je jouw klein pensioen niet zo 1-2-3 afkopen.

Maar wanneer mag je dan wel je klein pensioen afkopen? Dit kan alleen als je oude pensioenuitvoerder 5 jaar lang niet in staat is het pensioen over te dragen naar een nieuwe pensioenuitvoerder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je 5 jaar lang niet bij een andere werkgever werkt waardoor je dus geen pensioen opbouwt bij een ander pensioenfonds.

Als het je oude pensioenfonds na 5 jaar nog niet is gelukt het pensioen automatisch over te dragen dan mag je jouw klein pensioen wel afkopen (mits het natuurlijk onder de wettelijke afkoopgrens ligt die we zojuist hebben besproken).

Afkoopgrens Bijzonder Partnerpensioen

Als jij en je partner uit elkaar zijn gegaan maar een van jullie twee nog wel recht heeft op een partnerpensioen dan noemen we dit een bijzonder partnerpensioen. Dit partnerpensioen loopt door totdat de ontvanger van het partnerpensioen komt te overlijden.

Veel mensen vragen zich af of de afkoopgrens van dit bijzondere partnerpensioen anders is dan de standaard afkoopgrens in 2020. Dit is niet zo. Als het bedrag dus lager is dan de wettelijk vastgestelde grens die we hierboven benoemd hebben dan kan het pensioen dus worden afgekocht. Dit kun je zelf navragen of je pensioenfonds doet je een voorstel.

Verevening Onder Afkoopgrens

Als je gaat scheiden dan zijn er normaal twee opties om je pensioen te verdelen: verevening of conversie. Als je kiest voor verevening dan komt het er praktisch gezien op neer dat jullie beide recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen wat jullie beide tijdens het huwelijk hebben opgebouwd.

Nu kun je je afvragen hoe dit zit met een pensioen wat lager ligt dan de afkoopgrens? In de regels is het zo dat deze pensioenen niet worden meegenomen in de verening. De reden hiervoor is dat deze pensioenen een zakcentje zijn van het totale pensioen. Als je dit zou verevenen dan wordt er meer tijd en geld besteed aan het verevenen dan aan de daadwerkelijke waarde van het pensioen. Daarom geldt verevening in dit geval niet.

Hoe Pensioen Afkopen?

Nu je weet wat de voorwaarden zijn voor afkoop van je pensioen vraag je jezelf waarschijnlijk ook af hoe je jouw klein pensioen kunt laten afkopen. Zoals eerder gezegd moet je wel aan voorwaardes voldoen (lager bedrag dan de wettelijke grens & meer dan 5 jaar niet kunnen overdragen).

Als dit het geval is dan kunnen er twee dingen gebeuren. Als eerste kan je pensioenfonds jou bericht geven dat ze je pensioen gaan afkopen. Dit is meer een mededeling dan een vraag omdat pensioenfondsen jou hier geen toestemming voor hoeven te vragen. Dat komt namelijk doordat klein pensioenen heel veel adminstratie leveren en weinig opleveren. Ze mogen het daarom zonder toestemming afkopen.

Een andere mogelijkheid is dat jij zelf aan je pensioenfonds gaat vragen of ze jouw pensioen willen afkopen. In feite attendeer je ze er dus op dat jij een klein pensioen hebt en dat je dat graag zou willen afkopen. Grote kans dat ze hiermee akkoord gaan, je moet het ze alleen wel even vragen.

Is Afkopen Slim?

Tot slot kun je jezelf afvragen of afkopen van je pensioen überhaupt een goed idee is. Het is en blijft namelijk geld wat bedoeld is voor je pensioen. Of het geen goed idee is hangt van twee dingen af.

Als eerste is er het aanbod dat je krijgt. Het is namelijk zo dat pensioenfondsen zelf mogen kiezen hoeveel ze je ”bieden” voor de afkoop van je pensioen. Het gespaarde bedrag wordt in dit geval vaak vermenigvuldigd met een getal dat afhankelijk is van je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe minder je zult krijgen.

Ten tweede is er het belastingtarief dat je over je afkoopbedrag moet betalen. Dit komt namelijk doordat je ook over het afkoopbedrag van je pensioen inkomstenbelasting moet betalen. Het kan dus zijn dat je jaarinkomen hierdoor toeneemt waardoor je meer belasting moet betalen en/of je huurtoeslag of zorgtoeslag ineens verandert. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Wat Te Doen Met Het Afkoopbedrag?

Als je jouw pensioen hebt afgekocht dan is het verstandig dit geld weer te gebruiken om zelf een pensioenpot op te bouwen. Zo ga je niet alleen goed van start maar zorg je er ook nog eens voor dat je later niet met een pensioengat komt te zitten.

Als dit je een goede optie lijkt dan is het in eerste instantie slim om te kijken of je gebruik kunt maken van je jaarruimte. Dat is het bedrag wat je elk jaar zelf belastingvrij mag sparen voor je pensioen. Of je jaarruimte hebt kun je heel makkelijk hier berekenen.

Mocht je van je jaarruimte gebruik willen maken maar weet je niet zo goed waar je nu zelf het beste pensioen op kunt bouwen? Dan kan ik je Brand New Day zeker aanraden. Zij zijn een prijsvechter in de pensioenmarkt (en dat betekent lage kosten!). Daarnaast hebben ze in mijn ervaring ook een geweldige klantenservice, ik bouw hier zelf namelijk ook mijn pensioen op.

    Stefan Kleinekoort

    Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

    Recente posts